gorzkiej czekolady 50 g topionego masła 80 g cukru muscovado 2 łyżki cynamonu Lukier: 38 g cukru pudru 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1/2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie dochodziło od miski. Miskę przykrywamy(...)kroimy ostrym nożem na plastry o grubości centymetrów. Ruloniki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Jajko ubijamy z odrobiną wody i malujemy nim ruloniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie przez 15 minut w temperaturze 160 stopni, aż uzyskają złoty koloru. Potem przygotowujemy lukier: jego
Kulinarne przygody Gatitykasie w sklepie. Niestety o tym, że ich nie spakowałam przekonałam się dopiero w momencie gdy były potrzebne. Pozostała improwizacja - jako, że miały być: cytrynowy - otarłam skórkę z połowy cytryny (tylko tę żółtą część) i waniliowy - dodałam cały cukier waniliowy zamiast połowy. Wyrabiamy jeszcze chwilę. Wykładamy na natłuszczoną blachę. Jeśli dodamy więcej mąki - ciasto da się formować i lepić, jeśli(...)Umyte jagody zasypujemy cukrem i podsmażamy ok. 5 minut (dopóki nie puszczą soku). Ja dodałam jeszcze kilka truskawek , żeby złamać intensywny smak jagód. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Jak tylko zagotuje się odstawiamy z gazu. Czekamy do wystygnięcia i gotowe. Stworzenie kompletu to już kwestia własnej inwencji
Kuchnia po mojemusosie winegret traci na swojej ostrości.Sumak to przyprawa wytwarzana z owoców krzewu o tej samej nazwie. Ma lekko kwaskowy smak, dlatego używa się go jako substytut soku z cytryny. Wykorzystuje się ją w potrawach kuchni arabskiej i tureckiej. Można ją kupić w sklepach typu kuchnie świata, czy z produktami kuchni arabskiej. Kto ma ochotę na tę kolorową sałatkę?:) Piyaz(...)łyżek czerwonego octu winnego 10 łyżek oliwy mały ząbek czosnku, posiekany sól, pieprz Przygotowanie: Namocz fasolę przez noc. Następnie ugotuj ją do miękkości (potrwa to ok. 40 min.), posól wodę po 15 minutach gotowania. Umieść wszystkie składniki sosu w słoiku, zakręć go i energicznie wstrząśnij. Odcedź fasolę, przełóż do miski i polej większością sosu póki jest jeszcze gorąca. Wymieszaj
Chilli Czosnek i Oliwasmakuje doskonale. Do ideału tej sałatce brakuje jedynie kiszonych cytryn, tak za nimi tęsknię, że któregoś dnia przygotuję i podam przepis na blogu. Po raz pierwszy jadłam takie cytryny z grillowanymi warzywami w brukselskiej restauracji Colmar - jeśli będziesz niedaleko, koniecznie tam zajrzyj. Genialna kuchnia, śródziemnomorskie menu, wyszłam bardzo zadowolona i do dzisiaj pamiętam wszystkie smaki, a minęło sporo czasu(...)Całość skrapiamy olejem rzepakowym. Doprawiamy do smaku i oprószamy suszonym oregano. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się" Podajemy z chrupiącą bagietką i schłodzonym włoskim winem. Nie wylewaj wody z cieciorki, przygotuj z niej mus czekoladowy
Moja smaczna kuchniałyżki oleju 1 duża cebula 1 czerwona papryka szczypta soli 1 pomarańcza 200 ml soku z pomarańczy 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej sos sojowy cukier ocet jabłkowy lub sok z cytryny 1/2 łyżeczki do potraw chińskich (ewentualnie) papryka ostra do smaku Mięso kroimy w około 2 cm kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a oczyszczoną paprykę(...)wrzenia. Teraz próbujemy i doprawiamy do smaku cukrem, octem, sosem sojowym i papryką ostrą, pamiętając że całość ma mieć słodko-kwaśny smak. Gdyby sos był za gęsty dolewamy wody lub soku pomarańczowego. Podajemy z ryżem. Gotowe
Rozpustne gotowanieowoce morza. Można je smażyć, gotować , dusić, piec. Są szaszłyki z krewetek, krewetki w tomacie, krewetki w zalewie, krewetki smażone w głębokim tłuszczu, panierowane. Krewetki z ananasem, krewetki z cytryną, krewetki z kokosem, krewetki z papryką. Zupa z krewetek, gulasz z krewetek, sałatka z krewetek, hamburger z krewetek, kanapka z krewetkami... i to chyba wszystko" - Benjamin Bufford-Blue, czyli Bubba(...)arachidowego lub roślinnego. Dodać czosnek, smażyć 30 sekund na średnim ogniu. Wrzucić krewetki, zwiększyć ogień i smażyć 3 minuty do lekkiego zarumienienia. Jeśli z krewetek wyciekło za dużo wody, odlać z patelni. Mają się smażyć a nie gotować. Dodać groszek, podsmażyć 30 sekund i dolać sake. Mieszać aż wyparuje. Dodać ugotowany makaron i sos sojowy. Posolić i popieprzyć
W kuchni wieczoremsyropu z dzikiego bzu 1/3 filiżanki cukru 1/2 laski wanilii Przygotować 4 ramekiny lub inne naczynka na panna cottę. W miseczce zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut, by napęczniała. W tym czasie do niewielkiego rondelka z grubym dnem wlać śmietanę i wsypać cukier. Wstawić na średni ogień. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, końcówką(...)smaku Poziomki i truskawki zmiksować razem. Przetrzeć przez sito i powstały sos doprawić do smaku syropem z dzikiego bzu. Jeśli całość jest za słodka, można dodać kilka kropel cytryny
KUCHARNIAtortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut(...)łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone
OstryKęstortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut(...)łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone
OstryKęsciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody. Zrobić biszkopt zgodnie z przepisem jak biszkopt kakaowy . Jak jest upieczony, zalać galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wrzątku. Ostawić, ostudzić, wstawić do lodówki. Składniki na krem śmietanowy: 330 ml śmietany(...)krem, przełożyć do rękawa cukierniczego, dekorować natychmiast. Dodatkowo: 200 gr dżemu żurawinowego Składniki na bezy: 3 białka 300 gr cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić na sztywno, pod koniec, bardzo powoli dodać po łyżkce cukru, kolejną łyżkę dodawać po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej. W masie bezowej nie może być wyczuwalnych kryształków cukru. Piec
moj przepis nadobrych produktów" do tych ich słodkości. Gdy macie więcej czasu warto zrobić różyczki z jabłek, ale można też wcisnąć w babeczkę po plasterku surowego jabłka skropionego sokiem z cytryny. Babeczki szklanka maki pełnoziarnistej 2,5 łyżki płatków jaglanych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżki cynamonu 5 łyżek cukru trzcinowego 5 łyżek oliwy(...)formuję różyczki i układam na babeczkach. Piekę 20-25 minut. Róże z jabłek jabłka przekrawam na pół, kroję w cieniutkie plasterki, duszę na wolnym ogniu w małej ilości wody do miękkości. odcedzam na sicie SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkęmąki pszennej 20 dag dag cukru 3 łyżki miodu opakowanie przyprawy korzennej 4 łyżki kawy zbożowej typu ,,Inka'' 12 dag masła 2 jajka 1 łyżeczka sody + łyżka ciepłej wody do rozpuszczenia 1,5 łyżki gęstej śmietany WYKONANIE : Masło rozpuszczamy z miodem, cukrem, kawą i przyprawą korzenną. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy do jeszcze ciepłej masy, 10 dag przesianej mąki(...)stopniach C ustawienie góra dół ok. 20 minut. Po przestudzeniu możemy polukrować lub polać polewą czekoladową. LUKIER : 1 białko ok. 15 dag cukru pudru 1,5 łyżki soku z cytryny WYKONANIE : Do białka dodajemy sok, miksujemy dodając po trochu cukru. Masa ma być gładka, biała i ma się ciągnąć. Dekorujemy za pomocą worka cukierniczego i tylki z cienką końcówką. Odstawiamy
Pani na deserruszt polędwiczki. Mięso odpowiednio zamarynowane jest po przyrządzeniu miękkie, soczyste i smaczne (trzeba pamiętać, aby do dłuższego marynowania mięsa, jak w tym przpadku, nie dodawać soku z cytryny, bo podobnościna białko i mięso jest twarde). Podałam je z puree z zielonego groszku i mięty, które jest lekko łodkie,ale orzeźwiające i moim zdaniem bardzo pasowało do grillowanych polędwiczek(...)odkładamy do miski,którą przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowaną poledwicę grillujemy. puree z groszku: Zielony groszke gotujemy około 4-5 minut. Odsączamy z wody przkładamy do blendera i miksujemy z kilkoma listkami mięty oraz śmietaną. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Polędwiczki w ten sposób można także przygotować na patelni grillowej
Bon appetit mon amiebotwinki są smaczne, zdrowe, oraz mają uroczy, różowy kolor. Botwinka i buraczki nie tracą swojego koloru, dzięki zakwaszeniu, tym razem wykorzystałam ocet jabłkowy, może być też sok z cytryny. Dzisiejszy chłodnik przygotowałam z dodatkiem siekanej rzodkiewki, z siekanym koperkiem i szczypiorkiem, na mieszaninie jogurtu greckiego z kwaśną śmietaną. Chłodnik doprawiłam solą i pieprzem. Chłodnik z botwinki z rzodkiewką, szczypiorkiem(...)było piasku. Kroimy buraczki na cienkie plasterki, a łodyżki wraz z liśćmi na małe ok. 0,5 cm kawałki. Wrzucamy buraczki, łodyżki i liście do 200 ml wrzącej osolonej wody z dodatkiem octu jabłkowego, gotujemy 5 minut. Studzimy. Do przestudzonego wywaru dodajemy jogurt i śmietanę, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek, dodajemy posiekany koperek, szczypiorek. Doprawiamy solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię