woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:871/1096)

Barszcz czerwony czysty inaczej 210

żem.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić słupki marchewek i pietruszek, plastry selera, por, przekrojoną cebulę w łupinie, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny.Po tym czasie do wywaru z jarzyn dodać buraki wraz z sokiem, który puściły (tj. przygotowany poprzedniego dnia zakwas/sok buraczany(...)buraki puściły smak i kolor.Następnego dnia przecedzić barszcz przez sito, podgrzać, ale nie gotować, przyprawić pieprzem, ewentulanie jeszcze solą i cukrem. Można też dodać octu/soku z cytryny, jeśli jest zbyt mało kwaśny.Podawać ciepły z uszkami, krokietami czy ziemniakami.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 3 litrów barszczu.Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed

Gospodyni Miejska
Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 380

cukru pudru cytryna 3 łyżki bułki tartej Ubić białka na sztywno.  Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Masę jajeczną łączymy z ubitą pianą bardzo delikatnie. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy włoskie i bułkę tartą. Gdy wszystkie składniki pięknie się połączą to wylewany do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej(...)mąki ziemniaczanej 2 żółtka kieliszek wódki Zaczynamy od zagotowania szklanki mleka. W garnuszku rozcieramy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną na kogel mogel. Rondelek wstawiamy do większego garnka wypełnionego wodą i gotujemy krem nad parą wodną. Do tak przygotowanej masy dolewamy pomalutku gorące mleko , cały czas mieszając. Mieszamy do momentu , gdy masa nabierze konsystencji kremu. ok. 5-7 minut. Czekamy

Słodkości i nie tylko
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 168

Złocista substancja, gęsta, lepka i ciągnąca. Spływa wolno po ściankach słoika. Charakterystyczna woń uderza w nozdrza.Słodycz kusi, nęci, aż nie potrafisz się oprzeć. Sięgasz łyżeczką

W kuchni Karmel-itki
Makaron w kremowym sosie z łososiem 159

filetu łososia 300 g śmietany kremówki 2 łyżki tartego parmezanu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 82% ½ pęczka świeżego kopru ½ łyżeczki soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego sól Dodatkowo 250 g makaronu farfalle * 2 łyżki parmezanu 2 łyżki świeżego, posiekanego kopru Instructions Szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę i smażymy(...)parmezan. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. W międzyczasie sos doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekany koperek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron pozostał al dente. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron łączymy z sosem, delikatnie mieszamy i wykładamy

Wędrówki po kuchni
Ciasto z rabarbarem 259

przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia. W mikserze ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i skórkę z cytryny. Do mokrych składników przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia skłądników (nie dłużej, bo ciasto nie będzie puszyste). Ciasto przekładamy(...)ciasto podałam z duszonym rabarbarem na wierzchu – wiadomo, im więcej rabarbaru tym lepiej :) Rabarbar wystarczy pokroić w kostkę, wrzucić do garnka zasypać cukrem, dodać ok. 0,5 szklanki wody i dusić po przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie odkrywamy przykrywkę i odparowujemy resztę wody, żeby rabarbar nie był za mokry. Podajemy jeszcze ciepły. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć

Ciastkozercy
Cięlęcina z warzywami w koperkowym sosie i recenzja garnka Zwilling 155

mielona  do smaku 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 pęczek świeżego koperku 3 łyżki oliwy z chili Cielęcinę w kawałku umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć startą skórką z cytryny, gałką, solą oraz pieprzu, włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie pokroić  na kawałki,włożyć do garnka, podlać olejem z chili, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę(...)małym ogniu pod przykryciem około 25 minut. W trakcie duszenia doprawić do smaku solą oraz pieprzem, pod koniec gotowania wlać zawiesinę z mąki pszennej rozrobioną z niewielką ilością wody, oraz wsypać posiekany koperek, gotować całość jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Podawać z gotowaną  kaszą jęczmienną, gryczaną lub  na sypko z ryżem. Zapraszam do zapoznania się z bogatą

Wanilia i Kardamon
Sernik z jabłkami na czekoladowym spodzie 306

sprężysty. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Jabłka: Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić wzdłuż na 3 - 4 części. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone jabłka i smażyć przez kilka minut, często mieszając. Następnie dodać rodzynki oraz miód i jeszcze jakiś czas smażyć(...)warstwą wyłożyć ciepłe jabłka. Odstawić do całkowitego wystudzenia. * Moje jabłka podczas smażenia puściły dość sporo soku, pod koniec zagęściłam więc je 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody - dodałam tę zawiesinę na patelnię z jabłkami, wymieszałam i zagotowałam. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Szarpane lasagne z kurczakiem, boczkiem i jarmużem 165

puszki, dodaj pokrojone liście bazylii i oregano. Następnie dodaj pokruszony kozi twaróg. Zagotuj mieszając sos do rozpuszczenia sera. Dopraw solą i pieprzem i gotuj sos przez 5 minut. Zagotuj wodę na makaron, lekko posól. Połam suche lasagne i wrzuć na wrzątek. Gotuj przez 8 minut po czym odcedź. Lasagne zapiekłam na żeliwnej patelni. Na dno patelni lub żaroodpornego naczynia wlej(...)sosu i posyp mozzarellą. Wstaw lasagne do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 25 minut. Przygotuj sałatkę z sałaty, pomidorów, papryki i oliwek. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i solą. Skrop sałatkę. Podaj lasagne z sałatką posypane utartym parmezanem.   Spara Spara The post Szarpane lasagne z kurczakiem, boczkiem i jarmużem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym 118

Chłodnik: 3 jabłka 170 g mleczka kokosowego 200 g arbuza (bez skóry i pestek) 350 g jogurtu naturalnego 120 ml koncentratu barszczu Krakus 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny) Rozetki z pure ziemniaczanego: 500 g ugotowanych ziemniaków 20 g masła 82% tłuszczu 4-5 łyżek śmietany 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Rozetki:   Ciepłe (a najlepiej(...)rękawa cukierniczego z nałożoną tylką i wyciskamy rozetki na blaszkę z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia. Chłodnik: W garnku zagotowujemy wodę. Jabłka myjemy i wkładamy na wrzątek, przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu około 5-7 minut. Następnie obracamy jabłka i ponownie gotujemy kilka minut - dzięki temu całe będą miękkie

Kolorowy Przepisownik
Tymbaliki drobiowe 134

mięsa dodać warzywa, sól oraz pieprz do smaku i  gotować wszystko razem do miękkości mięsa.  Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. W garnku zagotować wodę  z solą, wrzucić do wrzątku groszek i gotować 10-12 minut, odcedzić. Gotowy rosół przecedzić ma go być 2 litry, wsypać żelatynę, dokładnie  wymieszać by się rozpuściła(...)wysokości.  Wszystkie zalać wywarem, po czym wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy galaretki będą gotowe delikatnie wyciągnąć z kubeczków, ułożyć na talerzu. Podajemy skropione cytryną lub octem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
NALEŚNIKI ZIOŁOWE ZE SZPARAGAMI I SALSĄ 170

Salsa: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ czerwona papryka pęczek szczypiorku szalotka kapary 4 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 4 łyżki soku pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zmiksować składniki na naleśniki.Dodać posiekane zioła i pokrojoną w kostkę paprykę.Odstawić. Zrobić teraz sosy: - jogurt grecki wymieszać z sosem sojowym(ok.1 łyżki ale to rzecz gustu)   --paprykę oczyścić(...)posiekać(też według swojego gustu).Składniki wymieszać z oliwą,sokiem cytrynowym i sokiem pomidorowym oraz octem balsamicznym ,doprawić cukrem,solą i pieprzem.Szparagi odsączyć z zalewy lub świeże ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.Ciasto zamieszać.Jeśli zrobiło się zbyt gęste dolewamy wodę i znów wymieszać.Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.W każdy naleśnik wkładamy szparagi polewamy odrobiną

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Carbonara z wędzonym łososiem – lekka i odchudzona 149

jajka ze śmietanką, pieprzem, koperkiem i startym serem. Odcedzamy makaron, zostawiając sobie łyżkę wody z gotowania. Odcedzony makaron przekładamy do rondla z zeszkloną cebulą i czosnkiem, wlewamy wazową łyżkę wody po gotowaniu i śmietanę z jajkami, wsypujemy mięso łososia. Całość na małym ogniu mieszamy, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron ale zostanie jeszcze minimalnie płynny. Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy(...)większa lub 2 mniejsze szalotki 2 średnie ząbki czosnku 5 łyżek startego sera Pecorino Romano lub Parmezanu 1-2 łyżki posiekanego kopru 1 łyżeczka skórki startej z cytryny ½ łyżeczki pieprzu sól do smaku

Karo in the Kitchen
Kaczka zapiekana z jabłkami w żurawinie 144

oleju rzepakowego, masuję kaczkę. Nakładam na nią przyprawy, sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką i masuję dobrze mięso. Przekrawam cytrynę na pół, polewam mięso sokiem z cytryny, a cytryną faszeruję środek kaczki, układam na nią gałązki świeżego rozmarynu.    Marynuje całą noc. Następnego dnia rozgrzewam piekarnik do 200 C. Wstawiam kaczkę na pół godziny, układam na niej(...)dziesięć minut polewam mięso wytworzonym sosem. Pół godziny przed wyjęciem dokładam do kaczki  jabłka wymieszane z żurawiną, miodem  i majerankiem. Na koniec posmaruj kaczkę wodą z solą, żeby skórka była bardziej chrupka

Zasmakuj Kuchni
Szybkie ciasto jogurtowe z owocami (z rabarbarem i truskawkami) 184

oleju (u nas rzepakowy) 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki owoców (mogą być świeże lub mrożone) skórka starta z jednej cytryny (opcjonalnie) cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli, stopniowo dodajemy żółtka, cukier, olej i jogurt. Jeszcze chwilę miksujemy. 2. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem(...)owoce, delikatnie wciskamy je wgłąb ciasta. 5. Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Uwaga: owoce (szczególnie mrożone) mogą puścić wodę, dlatego czas pieczenia może się wydłużyć! Warto sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest w środku upieczone. Ciasto jogurtowe skradło nasze serce. Dzięki rabarbarowi i truskawkom, przez chwilę poczułyśmy się

two broke sisters
Kurczak z Makaronem Orkiszowym, czyli bardzo łatwy obiad 201

przyjściu ze szkoły, ale jak jestem w domu staram się mu to wynagradzać, więc i w te dni gotowałam, a wieczorem Młody dbał o to aby gorąca herbata z cytryną i imbirem nie kończyła mi się w kubku. Dzisiejsza propozycja to taka awaryjna, kiedy jeść trzeba a do sklepu nie ma się siły wyjść. Kiedy nie ma siły na długie(...)spieprzyć. Składniki: makaron orkiszowy (możesz użyć taki jaki masz w domu) 1 ćwiartka z kurczaka śmietana kremówka masło sól pieprz Wykonanie: Ćwiartkę z kurczaka dokładnie umyłam pod bieżącą wodą, osuszyłam i przekroiłam na dwie części. W rozgrzanym woku rozpuściłam masło i dołożyłam mięso, które obsmażyłam z każdej strony bardzo dokładnie. Potem wlałam trochę wody, woka przykryłam pokrywką i tak dusiłam

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania