Przepychanki jesieni i zimy odbijają się na naszych kulinarnych poczynaniach. Ciasto musi być! Nie ma wyjścia, gdy rodzina w 99,9% składa się z łasuchów. Pogoda
Wypisz Wymalujmasła klarowanego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki mąki 100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro [TUTAJ] 100 ml śmietany kremowej 2 łyżki pietruszki posiekanej Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min. Jasne części porów i seler pokroić na plasterki. Szalotki pokroić w kosteczkę. Warzywa smażyć na maśle , 5-10min ,na małym ogniu .Czas zależy(...)polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody. Polecam tę naprawdę prostą potrawę .Fląderki polewane hiszpańskim Celebro nabierają ciekawego ,bardzo delikatnego smaku. www.facebook.com/KlubCelebro.
Kulinarny karnet ChristopheraDruga wersja dietetycznych pączków. Inspiracja pochodzi z bloga „Z kotem w kuchni”. Muszę przyznać, że pączki są bardzo smaczne, ale jednak wersja, którą zamieściłam na
Mania Gotowaniapuszki groszku 50 g żelatyny 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, włożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą i zagotować. W międzyczasie obać marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę, dodać do mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięsko będzie miękkie, przecedzić(...)wyłożyć listki pietruszki, na to marchewkę, groszek i na koniec mięso. Całość zalać wywarem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotową galaretką pokroić na kawałki. Skropić octem lub cytryną. Smacznego
magiczna kuchnia Kasipolu, bo wystarczy zabrać ze sobą miskę, suchy chleb, cebulę, oraz pomidora czy ogórka, którego zrywa się z grządki. Składniki na panzanellę: 100 g sucharków pół szklanki zimnej wody 2 łyżki octu jabłkowego duży ogórek szklarniowy duża cebula – 4 dojrzałe pomidory malinowe puszka tuńczyka (jednolity w sosie własnym) świeżo zmielony pieprz kilka listków bazylii do dekoracji pestki dyni do dekoracji(...)przygotowaniu. Nawet z posiłku jedzonego na balkonie czy na ławce przed biurem zrobi piknik. Składniki na 4 porcje sałatki z arbuza: półtora szklanki komosy ryżowej sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pasty chili np. harrisy chlust oliwy garść posiekanej natki pietruszki lub listków mięty pół małego arbuza duży ogórek opakowanie fety garść kiełków np. fasoli mung garść
Ugotowane pozamiatanedniu podania upiec lub usmażyć. Składniki na 8 placuszków: 250 g mąki razowej 100 g mąki do opruszenia 250 g mleka kokosowego 120 ml oleju roślinnego sok z połowy cytryny nasiona z 5 strąków kardamonu farsz: 150 g surowego kalafior bardzo drobno posiekanego 150-200 g ugotowanych ziemniaków (2-4 sztuki) 3-4 ząbki czosnku pół łyżeczki kuminu łyżeczka mieszanki(...)posiekany kalafior, posiekaną kolendre, rozgnieciony czosnek, olej i przyprawy. Wymieszaj. Placuszki: z podanych składników zagnieć ciasto, jeżeli będzie zbyt klejące dodaj mąki, jeżeli zbyt zbite to ciut ciepłej wody. Ciasto powinno się łatwo formować, ale nie rozpadać. Podziel je na 8 części. Na oprószonym mąką blacie połóż kulkę ciasta, rozpłaszcz ją ręką lub wałkiem, nałóż na niego czubatą porcję
greenscarfdelikatnie, do całkowitego połączenia, powoli i dokładnie, żeby piana nie opadła. Nie miksujemy! Masę wlewamy do zabezpieczonej tortownicy, tortownicę wstawiamy do głębszej blaszki i wlewamy do niej 2cm gorącej wody. Całość od razu wstawiamy do piekarnika. Sernik pieczemy w temperaturze 170⁰C przez 15 minut . Po 15 minutach temperaturę pieczenia zmniejszamy do 160⁰C i pieczemy sernik kolejne(...)minimum 2-3 godziny . Schłodzony sernik wybornie smakuje podany ze świeżymi sezonowymi owocami. Lekko waniliowy, bardzo delikatny – smak sera idealnie podkreśla przyprawa do sernika Delecty – drobniutko pocięta skórka z cytryny, aromatyczna wanilia i mielony kardamon japońskiemu, lekkiemu jak chmurka sernikowi dodają głębi i kolejnego wymiaru. Lekko, szybko, elegancko – nie tylko od święta. Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej lub ćwiczycie, staracie
Karo in the Kitchenobjętości), tak aby marynata miała konsystencję podobną do płynnego miodu (musi być na tyle gęsta, żeby nie ześlizgiwała się z mięsa podczas grillowania). Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny (najpierw 2 łyżki, próbujemy i w miarę potrzeby dodajemy więcej), drobno posiekane jalapeno lub płatki chili (ilość dostosujcie sami) i ewentualnie jeszcze trochę soli. Gotujemy jeszcze przez kilka minut(...)MONTAŻ SZASZŁYKÓW (5 min) 20 minut przed smażeniem wyciągamy mięso z lodówki. Następnie nakładamy kawałki na patyki do szaszłyków (jeśli grillujecie nad węglem to warto zamoczyć te patyki w wodzie na ok. godzinę przed nabijaniem mięsa, to nie będą się palić podczas grillowania). Pozostałości marynaty wykorzystamy do smarowania mięsa podczas grillowania. 4. GRILLOWANIE (15 min) Szaszłyki opiekamy na tradycyjnym grillu
Nerds Kitchenprzepis! Pychotka (wg s. Leonilli) troszkę trudne ok 2h duża blacha 23/33 Składniki ciasto: * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka * 2 i pół szklanki mleka * 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej * 3 czubate łyżki mąki pszennej * szklanka cukru * margaryna / masło Dodatkowo: * 2 opakowania bezów * 2 galaretki ( u mnie truskawkowa) * owoce(...)się nie zrobiły. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną (do utartego masła dodajemy po łyżce budyniu). Ja dodatkowo dodałam jeszcze troszkę wódki i łyżkę soku z cytryny. Połowę masy wykładamy na biszkopt (delikatnie nasączyłam go galaretką przyrządzoną według przepisu na opakowaniu). Wkładamy w masę bezy i przykrywamy resztą masy. Na masę układamy pokrojone truskawki i zalewamy
sierotka maRysia w kuchniumieszczenie go. Teraz wyjadam wszystko z lodówki gdyż wracamy do domu. Obroniłam się. Czas powrotu. W domu zacznie się wielkie pieczenie i gotowanie. Obiecałam sobie zrobić konfiturę z cytryny i kiwi znalezioną na stronie Pani Torcikowej. Ale wracając do tematu, zrobiłam taki troszkę misz masz i wyszło bardzo ciekawe danie. Makaron z pesto wg Olika jest bardzo łagodny, natomiast kurczaczek(...)Składniki * pierś z kurczaka (dałam połowę bo była olbrzymia) * musztarda - ja dałam ostrą z parczewa w przepisie jest francuska - 1 łyżka * po łyżeczce: bazylii, oregano, majeranku * troszkę oleju i wody * makaron (u mnie świderki) * mały kubek śmietany * 2 łyżeczki pesto zielonego * duży ząbek czosnku * sól, pieprz Do dzieła!!! Mieszamy musztardę z ziołami i wodą aby powstała średnio gęsta masa
sierotka maRysia w kuchnimąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorzkiego kakao mus truskawkowy 1/2 kg truskawek bez szypułek 350 ml śmietany 30% sok z połowy cytryny 1/3 szklanki cukru 5 łyżeczek żelatyny do dekoracji polewa czekoladowa Na samym początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera - białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych(...)międzyczasie truskawki i cukier zmiksować. Masę wlać do rondelka i podgrzać. Gdy będzie gorąca to powoli wlać do niej rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczam żelatynę w 1/3 szklance wrzącej wody) i już nie gotować. Przygotowaną masę ostudzić. Upieczone ciasto przestudzić. Następnie durszlak wyłożyć folią i ułożyć na nim biszkopt (najlepiej pociąć go na kilka kawałków i ciasno ułożyć
UgotowaćPyszna, słodziutka nalewka z aronii. Można ją pić i pić... Idealna na babskie pogaduchy ale nie tylko:) Pierwszy raz piłam ją na imprezie u chłopaka mojej
Krakowskie smaki Anipuree. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, ale tylko tak aby była wilgotna. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie zalewamy ją gorącą, ale nie wrzącą wodą (przez wrzącą wodę, żelatyna straci właściwości żelujące). Mieszamy dokładnie tak, aby nie było grudek. Wlewamy do ciepłego puree z wiśni i dokładnie mieszamy. Studzimy. Wstawiamy do lodówki, do lekkiego zgęstnienia, zaglądamy co jakiś czas(...)czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki, a gdy krem wiśniowy całkowicie stężeje, wykładamy polewę. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkawyraźniejszy smak 250 g drobnego cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe bezglutenowe lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżka soku z cytryny Jagody rozmrozić, zmiksować i przetrzeć przez sito oddzielając skórki i ziarenka. Należy miksować z sokiem jaki powstał po rozmrożeniu. Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i zmiksować(...)wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60-70 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić lekko uchylone do całkowitego wystygnięcia. Biała polewa 3 łyżki wody 2 łyżki cukru 100 g margaryny 4 czubate łyżki pełnotłustego mleka w proszku Wodę, cukier i margarynę podgrzać do rozpuszczenia. Dodać mleko w proszku i energicznie roztrzepać całość do uzyskania
Ze smakiem bez glutenu