woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:878/1096)

Tort bezowy z kremem czekoladowym i truskawkami 187

truskawek   Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie ciągle ubijając dodawać po jednej łyżce cukru. Na samym końcu dodać mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny.   Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia i narysować na nim dwa koła o średnicy ok. 23 cm . Na zakreślone koła wyłożyć równomiernie ubite białka. Masę można również wyciskać za pomocą(...)puch i dodawać po jednej łyżce schłodzonej rozpuszczonej czekolady.   Dwie kostki gorzkiej czekolady włożyć do małego woreczka strunowego, to samo zrobić z białą czekoladą. Woreczki włożyć do ciepłej wody i poczekać aż czekolada się rozpuści. Truskawki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W woreczkach obciąć po jednym rogu i   płynną czekoladą polać truskawki, najpierw gorzką a potem białą

Jadło i czytadło
Marshmallow - domowe pianki 126

łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki, można obsypać foremkę również samą mąką, bądź samym cukrem pudrem). Żelatynę wymieszać z 50 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Pozostałą wodę zagotować z cukrem, a następnie gotować na małej mocy palnika, często mieszając, do powstania gęstego syropu (około 15 min). Powstałą masę wlewać powoli do napęczniałej żelatyny, cały czas ubijając(...)czasie masę pokroić w dowolne kształty (np. kostkę) i obtaczać w mące ziemniaczanej i cukrze.  Jeśli pianki mają mieć lekko kwaskowaty posmak można dodać łyżkę soku z cytryny na etapie ubijania. Aby pianki miały różowy kolor wystarczy dodać łyżkę syropu wiśniowego. Można też wykorzystać barwniki spożywcze. Smacznego

My sweet a life
Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie 191

Dziś rządzą śledzie. Tradycyjne z cebulką w oleju, z cytryną i olejem lnianym, z buraczkami, w sosie curry lub musztardowym... Absolutnym zaskoczeniem smakowym u nas okazały się śledzie z porem, jabłkiem i śmietaną. Tak przygotowane śledzie potrzebują jednak czasu na przegryzienie się, więc jeśli zrobicie je dziś, to na weekend będą w sam raz.  Do przygotowania tego dania użyłam(...)Beczka śledzi SEKO) albo filetów a'la matjas 1 winne jabłko kawałek pora ok 6cm (jasnozielona część) 6 łyżek śmietany 18% Filety a'la matjas wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez ok godzinę, żeby nie były zbyt słone. Filety z ziołami wystarczy wyjąć z zalewy i osączyć. Filety pokroić w kawałki. Por pokroić w krążki, jabłko obrać i pokroić

Obiad gotowy
FALAFEL Z CIECIERZYCY I PUREE Z DYNI 172

łyżeczki mielonego kuminu 1/3 ostrej papryki w proszku sól pieprz puree : 200 g dyni ( obranej) łyżka pasty tahini przepis tutaj 1 duży ząbek czosnku Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę wzimnej wodzie i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie odcedzamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem przez 4 minuty(...)wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy dynię i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie studzimy dynię w miseczce. Do dyni dodajemy duży ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny oraz pastę tahini. Całość blendujemy na puree. Kotleciki świetnie smakują na ciepło i zimno. Smacznego

KuchcikoweLove
Grecka sałatka z bobem z puszki 162

wcale temu świeżo ugotowanemu. Bób z puszki odcedzamy dokładnie na sicie. Wszystkie zioła bardzo drobno siekamy, razem z łodyżkami – im więcej zieleniny tym lepiej. Pomidory parzymy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i ściągamy im skórkę. Filetujemy je, wyrzucając wszystkie pestki i płyn, a miąższ kroimy w drobniutką kosteczkę Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego, wszystkich niewybarwionych wewnątrz fragmentów i kroimy(...)puszki bób i szykujemy grecki winegret. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy na pastę, wrzucamy go do blendera lub słoika. Dodajemy olej, oliwę, ocet, sok z cytryny, suszone oregano. Miksujemy wszystko na gęsty sos, lub zakręcamy słoik i energicznie nim wstrząsamy do zemulsyfikowania składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (mocno!). Sałatkę zalewamy sosem, dokładnie ale delikatnie, żeby

Karo in the Kitchen
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 154

wody 50 g razowej mąki żytniej 2 małe ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 2 gałązki lubczyku (pominęłam) Zakwas żytni mieszamy z wodą, mąką, zgniecionym czosnkiem w łupinach i resztą składników. Zostawiamy pod przykryciem (ściereczka), w cieple na 3 dni, codziennie mieszamy. klopsiki: 300 g mięsa wołowo-wieprzowego 1/2 posiekanej cebuli 1 jajko(...)pietruszka 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 l bulionu wołowego (warzywnego w wersji wege) 100 ml zakwasu do zupy (ja dałam cały zakwas który powstał) sok z cytryny, sól, pierz do smaku Siekamy cebulę, , pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto cebulę. Dodajemy pozostałe warzywa i podgrzewamy by zmiękły. Dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Galaretka drobiowa 232

ząbki czosnku 1 cebula 1/2 selera 2 paczki żelatyny natka pietruszki ziele angielskie 4 liście laurowe szczypta Vegety sól pieprz natka pietruszki groszek konserwowy Ćwiartki kurczaka umyć i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, tak jak rosół z liściem i zielem angielskim. Po około pół godzinie dodać warzywa ( w całości ). Doprawić przyprawami. Jak warzywa zmiękną i mięso zacznie odchodzić(...)miseczek ( natkę, jajka, groszek, marchewkę i pietruszkę). Delikatnie zalać wywarem. Zostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia i przełożyć do lodówki. Jak galaretka się zetnie podawać skropioną sokiem z cytryny lub tradycyjnie octem. Spotkałam się też z wersją z pokrojoną w kostkę cebulą

Jemy Pijemy
Sprawdzone sposoby na kaca 4830

Twojego samopoczucia! Dzisiaj wyjątkowo autorem tekstu jest mój Mąż.1. Nie pić alkoholu poprzedniego dnia! :)2. Woda - pijemy jak najwięcej wody mineralnej, przed, w trakcie i po imprezie. Woda pomaga w wypłukiwaniu toksyn z organizmu, a także neutralizuje odwadniające właściwości alkoholu.3. Chłodny prysznic - orzeźwia, poprawia samopoczucie i pomaga skórze w wydaleniu toksycznych substancji.4. Kefir - odbudowuje florę bakteryjną układu pokarmowego(...)złe samopoczucie "przeniesie" się na kolejny dzień, ze zdwojoną mocą.7. "Polska Ostryga" - wlewamy do szklanki i mieszamy: śmietanę, dwa jajka (surowe), kieliszek oliwy z oliwek, sok z dwóch cytryn. Całość wypijamy "duszkiem" i zagryzamy ziarnami palonej kawy. Metoda tradycyjna (inspiracja J.A. Baczewski Vodka Monopolowa).8. Kwas z ogórków kiszonych - źródło witaminy C, ponadto dobrze gasi pragnienie i "porusza" żołądek9

Pasja Smaku
Sorbet z melona 145

Sorbet owocowy, to jest w lecie najlepszy deser! Prawie wszyscy lubią takie lekkie orzeźwienie latem . A sorbet to tylko zamrożone owoce, cukier i woda. Zamiast wody może być wino. Najprostszy letni deser, który  idealnie sprawdza się w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale orzeźwia. Sorbet jest mniej kaloryczny niż tradycyjne lody, jest zdrowy i do tego pyszny. Ostatnio zapanowała moda(...)dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z różnych owoców , tym razem postanowiłam go zrobić ze słodkiego melona Galia. Aby dodać mu lekkiego kwaskowego posmaku można dodać sok z cytryny lub limonki, ja dałam wino półwytrawne i przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny Sorbet z melona z winem: 1 melon galia 4 łyżki  cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SURÓWKA Z MARCHEWKI Z CHRZANEM 108

przyprawy na surówkę z marchewki. Składniki na surówkę z marchewki: 2 duże, świeże marchewki 1 jabłko 1 płaska łyżeczka cukru  1 płaska łyżka chrzanu kilka kropel soku z cytryny szczypta soli Przygotowanie surówki z marchewki: Krok 1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn lub rozdrobnić w malakserze. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce(...)chrzanem>>> pulpeciki z indyka w sosie koperkowym , chrupiące kulki ziemniaczane i surówka z marchewki z chrzanem>>> chrupiący halibut smażony z ziemniakami z wody i surówka z marchewki z chrzanem>>> skrzydełka z kurczaka w miodzie , ryż na sypko i surówka z marchewki z chrzanem>>> kotleciki schabowe w sosie

Moja Książka Kucharska
DIY: Pasta cukrowa 217

procesu wytwarzania, oraz to, ze trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ może nie wyjść, bardzo łatwo ją przypalić. To tyle. Czego potrzebujemy ? 2 szklanki cukru 1/4 szklanki soku z cytryny (samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa(...)parę sekund, uwaga, bo bardzo szybko się roztopi i będzie za gorąca i znowu będziemy musiały czekać wieczność aż wystygnie. W wielu przepisach w internecie jest jeszcze w składnikach woda. Jednak formowanie kulki i "rozsmarowywanie" jej na ciele było zawsze dla mnie zwykle irytujące, nie dość że dosłownie cała się lepiłam, to jeszcze sama depilacja była dla mnie nieprzyjemna. Zdecydowanie

Pora na pora
DIY: Pasta cukrowa 217

procesu wytwarzania, oraz to, ze trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ może nie wyjść, bardzo łatwo ją przypalić. To tyle. Czego potrzebujemy ? 2 szklanki cukru 1/4 szklanki soku z cytryny (samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa(...)parę sekund, uwaga, bo bardzo szybko się roztopi i będzie za gorąca i znowu będziemy musiały czekać wieczność aż wystygnie. W wielu przepisach w internecie jest jeszcze w składnikach woda. Jednak formowanie kulki i "rozsmarowywanie" jej na ciele było zawsze dla mnie zwykle irytujące, nie dość że dosłownie cała się lepiłam, to jeszcze sama depilacja była dla mnie nieprzyjemna. Zdecydowanie

Pora na pora
TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI I BIAŁĄ RYBĄ 183

grubą kostkę. Makaron wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10-15 minut do namoczenia. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy 1 minutę. Odsączamy na sicie, przelewamy zimną wodą i opcjonalnie kroimy na mniejsze części. Cebulę drobno siekamy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w krótkie paseczki. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy na średnim ogniu(...)lekko gotującego się wywaru dodajemy krewetki i pokrojoną rybę. Gotujemy na małej mocy palnika przez 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, sosem rybnym lub sokiem z cytryny. Podajemy z makaronem ryżowym i natką pietruszki lub kolendrą

cool and minty
Jak zrobić domową pastę harissa? (przepis krok po kroku) 176

aromatyczna, bo zawiera spory dodatek kuminu i kolendry.  Testowałam jeszcze przepis Yotama Ottolengiego z książki "Jerozolima" z dodatkiem świeżych chilli, podsmażonej cebuli, kminem rzymskim, kolendrą i sokiem z cytryny - wyszła dużo łagodniejsza, bardziej jak pasta na kanapkę. Receptura Samar Khanafer bardziej kojarzy mi się z gotową harissą, którą wcześniej kupowałam w puszkach.  Przepis na pastę harissa dodaję(...)rzymskiego) 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy Przygotowanie pasty harissa: 1. Papryczki chilli (niezależnie czy używasz świeżych czy suszonych) umieść w misce i zalej gorącą wodą. Mocz przez 30 minut. 2. Słodką paprykę przekrój na pół i umieść w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Piecz przez ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś faszerowany z fasolką i pomidorami 188

suchy. Pomidorki nadały mu innego smaku a fosolka koloru. Fasolkę oczyścić, obciąć końcówki, pomidorki umyć i przeciąć na pół a część pokroić drobno. Fasolkę wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 3 minuty, odcedzić. Około 1/4 fasolki pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z posiekanym koperkiem i posiekanymi pomidorkami oraz startym serem. Filet oczyścić i zdjąć skórę w każdym zrobić nacięcie(...)Można smażyć na patelni jeśli wolicie ) U góry rozłożyć kawałki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec przez 30 minut. Na koniec można skropić sokiem z cytryny jak ktoś lubi. Podawać z frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Błyskawiczne galaretki z piersi kurczaka i warzywami 127

Składniki: 1 duży słoik warzyw w zalewie 1 podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz żelatyna z przyprawami 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać umyte piersi z kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie i delikatnie posolić/popieprzyć. Gotować na średnim ogniu, tak długo aż mięso będzie miękkie. Następnie ugotowane piersi z kurczaka wyjąć(...)dolać resztę wywaru (dzięki temu warzywa będą wewnątrz galaretki i nie wypłyną na sam wierzch). Przygotowane galaretki umieścić w lodówce (na kilka godzin). Podawać z octem bądź sokiem z cytryny

Ugotować
Placuszki ogórkowe z mąki z bobu 132

WYKONANIE: Jajka ubić ,dodać wodę,szczypte soli ,pieprzu i mąke z bobu.Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.Dodać ogórki zielone pokrojone w plasterki.Wymieszac dokladnie. Rozgrzac patelnie z oliwą i smażyć na małym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.             Kotlety  SKŁADNIKI: 2-3 ząbki czosnku; Oliwa z oliwek do smażenia; Świeże(...)czosnkowy SKŁADNIKI:   1-2 łyżeczki  soku z cytryny             1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego  2-3  łyżki  majonezu sól pęczek szczypiorku posiekanego pieprz do smaku sól środki czosnku zielonego do smaku -kilka sztuk.ps.środki zielone czosnku to zielone w czosnku to kiełkujący pęd, z chlorofilem.Zimowy

w mojej kuchni
Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku 138

lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzewamy kilka łyżek klarowanego masła, najpierw rumienimy na nim cebulę, kiedy nabierze złotego koloru zdejmujemy cebulę z patelni. W międzyczasie rybę skrapiamy sokiem z cytryny, panierujemy najpierw w mące, potem w  roztrzepanym jajku, a na koniec w lekko osolonej bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle, na rumiano z dwóch stron. Usmażone kawałki karpia przekładamy(...)łyżeczki żelatyny 100 ml śmietany 36% 2 łyżki chrzanu  sól do smaku Jak zrobić mus chrzanowy Mieszamy biały ser z chrzanem, dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy do   lodówki, aby stężał. Polecane wina niemieckie  Riesling Degustowane wina niemieckie 2017 Scheurebe trocken Weingut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
MURZYNEK Z SEROWYMI KULECZKAMI 406

25/35 CM KULKI SEROWE: 50 dag twarogu 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 10 łyżek wiórek kokosowych 6-8 łyżek cukru pudru łyżka cukru waniliowego kilka kropli soku z cytryny CIASTO: 2 jajka szklanka cukru 2 łyżki powidła lub dżemu szklanka mleka lub kefiru 0,5 szklanki oleju 2-3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody(...)trochę cukru pudru. Odkładamy na chwilę do lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy serowej robimy 24 kulki wielkości orzecha włoskiego. Żeby było łatwiej formować moczmy ręce w wodzie. Kulki układamy w odstępach obok siebie. Chowamy do lodówki. CIASTO: Wszystkie składniki przekładamy do miski, sypkie składniki przesiewamy, miksujemy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy na 150 st. C termoobieg

Pani na deser
Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi 159

mnie będzie to ryba w cieście naleśnikowym podana z potrawką warzyw i soi. Zapraszam... Składniki: 3 duże filety z mintaja lub morszczuka sól, pieprz skórka starta z cytryny koperek Ciasto: 1 jajko 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka sól szczypta gałki muszkatołowej mąka Potrawka: 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 duża marchew(...)natka pietruszki lub lubczyk (może być suszony) 1 spora łyżka masła najlepiej klarowanego sól i pieprz oraz olej do smażenia ryby Rybę jeśli jest mrożona, rozmrozić i odsączyć z wody, pokroić na kawałki, posypać z obu stron przyprawami. Jajko rozkłócić z olejem, mlekiem, gałką i solą. Dodać proszek do pieczenia oraz tyle mąki, aby powstało gęste ciasto. Ma mieć konsystencję

Czerwień i błękit
Karpatka z borówkami 278

24x34 xm Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szczypta soli 1 szczypta cukru 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek L 1. W garnuszku musimy zagotować wodę z cukrem, solą i masłem. Zmniejszamy płomień do minimum, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy około 5-7 minut, aż masa zrobi się jednolita i szklista. Ciasto dostawiamy, żeby nam przestygło(...)jedno, potem drugie. Studzimy. Krem: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2 litra mleka 2 całe jajka 1 żółtko 300 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny borówki 1. 1/3 mleka odlewamy, resztę musimy zagotować. Jajka i żółtko roztrzepujemy widelcem. Do odlanego mleka dodajemy budyń i jajka. Dokładnie musimy je rozmieszać. Jak mleko zacznie się nam gotować

kruche babeczki
Makaron z pieczonymi burakami z dodatkiem rukoli i słonecznika 163

Zmniejszają jej objawy i zapobiegają rozwojowi osteoporozy, dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny. Składniki mineralne zawarte w burakach, rozpuszczają się w wodzie. Dlatego lepiej jest ich nie gotować, chyba że w zupie. Najlepiej jeśli zostaną upieczone w skórce, i dopiero później obrane przed jedzeniem. Jeśli jednak chcesz w 100% korzystać(...)słonecznika Składniki : 4 buraki 250 g ugotowanego makaronu typu świderki lub łazanki 4 łyżki prażonego słonecznika 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny ½  opakowania rukoli sól, pieprz 1 łyżka masła klarowanego 1 płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Buraki myjemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką  i pieczemy około

Moja Mama Gotuje
Pizza z kurczakiem i ananasem. 168

szkl. letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki oraz połowy szklanki letniej wody przygotować rozczyn. Odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia(...)świeżo zmielony pieprz. Pozostałe: 500 g filetu z piersi kurczaka ananas z puszki mozzarella oliwa Marynata do kurczaka (według przepisu Maćka): 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (lub suszonego, lub ziół prowansalskich) 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty

zadanie-gotowanie
Udka faszerowane pieczarkami, porem i marchewką 436

przygotowania faszerowanych udek z kurczaka. Wystarczy udka wyluzować i nafaszerować przesmażonymi warzywami. Jeśli macie ochotę na inne danie z wykorzystaniem mięsa drobiowego to zachęcam do przygotowania udek w cytrynach lub duszonych w pysznym, lekko słodkim sosie .  Składniki na porcję dla 4 osób*: 1 kg udek z kurczaka (8 sztuk) 100 g pieczarek  1 marchewka 1 biała część pora(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć pieczarki. Gdy lekko zmienią kolor to dodać por oraz marchewkę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Ewentualnie podlać odrobiną wody. Gdy warzywa będą lekko miękkie to patelnię zdjąć z ognia. Farsz ostudzić. Następnie wyluzowanie udka nafaszerować warzywami z patelni i plasterkami żółtego sera. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć

Ugotować
Sernik - Malina 196

spód formy i dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić do lodówki. Teraz masa serowa. Piekarnik nagrzać do 175˚C. Twaróg zmielić 3-krotnie w maszynce. Dodać mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię lub mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na spód  (fot.2) , wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie(...)resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Dodać cukier wanilinowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody (3-4) a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu. Zimne śmietanki ubić razem z cukrem pudrem na gęstą

Świat Ciasta
Sernik - Malina 370

spód formy i dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić do lodówki. Teraz masa serowa. Piekarnik nagrzać do 175˚C. Twaróg zmielić 3-krotnie w maszynce. Dodać mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię lub mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na spód  (fot.2) , wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie(...)resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Dodać cukier wanilinowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody (3-4) a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu. Zimne śmietanki ubić razem z cukrem pudrem na gęstą

Świat Ciasta
Froyo – szybkie lody z owoców jagodowych i jogurtu 182

masa wody, w wiśniach to odpowiednio 83%. Jogurt im gęstszy, tym lepszy. Sam jogurt, w zależności od zawartości tłuszczu, to w dalszym ciągu około 68-78% wody. Dlatego tak ważny jest tutaj dodatek tłustej śmietanki – to ona, odpowiednio napowietrzona, nadaje lodom jogurtowym puszystej konsystencji. Owoce muszą być mocno zmrożone i najlepiej nie rozmrażajcie ich wcześniej, wyjmijcie tylko na czas przygotowania(...)wsypania cukru. Miksujemy ją na najwyższych obrotach, żeby jak najmocniej ją napowietrzyć, czyli po prostu ubić. Następnie do blendera wlewamy cały jogurt i wrzucamy zamrożone owoce, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Całość miksujemy aż osiągnie jednolitą konsystencję. Wlewamy od razu po zmiksowaniu do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalki. Po godzinie mieszamy całość i mrozimy dalej

Karo in the Kitchen
Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą 175

bezy.  Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki wody szczypta soli Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min.  Budyń(...)widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor.  Beza 5 białek 100 g cukru pudru łyżka soku z cytryny łyżka skrobi ziemniaczanej Białka rozmiksować ze szczyptą soli. Ubijać na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier (najlepiej po łyżce) do uzyskania sztywnej piany.Pod koniec wymieszać z sokiem z cytryny i skrobią

Kuchnia Ellie
Galaretka drobiowo-wieprzowa. 179

angielskiego 2 listki laurowe 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 2 łyżeczki żelatyny sól pieprz przyprawa uniwersalna typu Vegeta      Nóżki czyścimy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 4 litry), dokładamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, trochę soli i gotujemy na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny. Po tym czasie dokładamy kurczaka i gotujemy kolejna(...)mieszamy do jej rozpuszczenia. Mięso i marchewki kroimy w mniejsze kawałki, układamy w miseczkach, filiżankach lub słoikach zalewamy chłodnym już wywarem, wkładamy do lodówki aż stężeje. Podajemy z cząstkami cytryn lub skropione octem

Rozpustne gotowanie
Torcik sernikowy z truskawkami 382

roztopionym masłem. Wysypać na spód formy i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki. Składniki na masę serową: 500 g zmielonego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 5 jajek 2 żółtka Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej umieścić w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę(...)łyżek cukru pudru 500 g truskawek opłukać i osuszyć. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się pesteczek. Dodać cukier waniliowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu. Odkładamy 2 -3 łyżki musu do dekoracji. Pozostałe truskawki pokroić na mniejsze kawałki

Delicious Titbits
Zupa szpinakowa z jajkiem 334

oczkach.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler. Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy do zup i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, po czym zagotować.Następnie, do bulgotającego bulionu, dodać zamrożony szpinak i gotować, aż szpinak się całkowicie(...)zupy należy uważać, aby zupa nie wykipiała.Ziemniaki można także pokroić w kostkę i ugotować razem z jarzynami w zupie, przed dodaniem szpinaku.Do zupy można dodać trochę soku z cytryny, będzie wówczas przypominała w smaku zupę szczawiową.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Chiński kurczak z brokułami 671

bardzo drobno posiekałem, a następnie dodałem do marynaty. Łyżeczkę ziaren pieprzu syczuańskiego roztarłem w moździerzu i również dodałem do miski. Do tak powstałej marynaty wycisnąłem sok z połowy cytryny, uważając, aby nie dostały się do niej pestki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem. Piersi kurczaka pokroiłem w poprzek włókien w cienki, około półcentymetrowe plastry, zalałem je marynatą i odstawiłem do lodówki(...)minutach smażenia na maksymalnym ogniu dodałem do mięsa marchewkę i brokuły. Całość smażyłem około 10 minut na dużym ogniu, często mieszając. Po tym czasie dodałem do woka 200 ml wody i całość podgrzewałem na dużym ogniu jeszcze przez 3 minuty. Ryż ugotowałem na sypko, według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Na ułożony na talerzu ryż dodałem kurczaka z warzywami

Wyprawy kulinarne
Mięso gulaszowe z pieczarkami 207

około 45 min). Gdy zajdzie potrzeba podlać wodą, zaglądać, by nie przypalić. Po tym czasie dodałam pokrojone drobno pieczarki  i obrany imbir - smażyłam podlewając na przemian winem i wodą Gdy mięso było już prawie miękkie dołożyłam mrożony groszek, sól i cząber wymieszałam i dodałam resztę wina, gotowałam już do zupełnej miękkości mięsa Na koniec dodałam 3/4 puszki - 390 gramowej(...)miał fajny, oryginalny smak. Dodatkiem była zielona sałata i ryż, choć to danie można jeść bez ryżu . Sałatę polałam olejem Rzepakowym zmieszanym z sokiem z cytryny :) Smacznego! Olej wykorzystałam do obiadu dwukrotnie, zrobiłam też szybką marynatę.    Olej RZEPAKOWY wykorzystałam  do marynowania papryki, czosnku i liści bazylii. Gdy już przejdzie smakami tych przypraw, będę używać go do dresingów

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania