woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:886/1096)

Kto stoi za smakiem serków? 103

masła liście szałwii świeży cząber świeży tymianek oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Młode ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Wyjmij je z wody (wodę zachowaj) i przestudź odrobinę. W tej samej wodzie blanszuj fasolkę szparagową przez 2-3 minuty. Rzodkiewki pokrój w bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż chwilę liście szałwii, następnie dodaj bułkę tartą, szczyptę(...)serek Almette z ogórkiem i ziołami 0,5 l maślanki 400 ml jogurtu greckiego 6 ogórków gruntowych ulubione zioła: natka pietruszki, koperek, mięta, szczypiorek 4 łyżki oleju lnianego pół cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Ogórki pokrój w małą kosteczkę (jeśli chcecie aby chłodnik był bardziej chrupki nie obierajcie ogórków ze skórki tylko dokładnie je umyjcie). Maślankę wymieszaj z jogurtem, dopraw

nietylkopasta.pl
TORT BEZOWY Z MUSEM MALINOWYM 156

krem tężeje, a beza delikatnieje. SKŁADNIKI  BLATY BEZOWE 4 białka 200 g cukru mała szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny KREM 500 ml śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin 125 g malin (można dać więcej) 1 pełna łyżka żelatyny 1 pełna łyżka cukru pudru WYKONANIE BLATY BEZOWE:  Piekarnik rozgrzewamy(...)lodówki minimum 12 godzin przed użyciem. Połowę malin rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki. Drugą część dzielimy na większe cząstki. Żelatynę wsypujemy do małego rondelka i zalewamy 3 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Przed samym użyciem podgrzewamy na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Nie dopuszczamy do zagotowania. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy

cool and minty
Pierwsze wrażenie zapisane w smaku. 127

był moim subiektywnym zestawieniem, tego co doświadczyłem w pierwszych tygodniach pobytu w ciepłej Walencji. Agua de Valencia Niech nikogo nie zmyli nazwa, bo woda z Walencji, wcale nie pochodzi ze starych, głęboko położonych wód podziemnych. Jest to trunek, który zaprasza nas do długich rozmów przy stole. Podawany jest zazwyczaj w dzbanie lub dzbaneczku (jak tu na zdjęciu). Ale czym(...)właśnie tutaj spróbuję po raz pierwszy ostryg. Opinie słyszałem różne; niektórzy uważają je za afrodyzjak, a niektórzy nie przepadają za nimi, ponieważ są surowe. Zatem… kilka kropel cytryny, aby przełamać smak morza, wymieszanie mięsa, zbliżenie muszli do ust i… zawartość skorupki jest pusta. Szczerze mówiąc, po tym jednym razie nie wyrobiłem sobie opinii, dlatego czuję, że niebawem będzie kolejne

Gotuj po hiszpańsku
MANGO ICE – WORLD OF WARCRAFT – lody mango 220

posiada takiego sprzętu w swoim ekwipunku. W recepturze z gry nie ma niczego oprócz owoców i octu, ale ciężko przygotować dobry sorbet bez maszynki (ze względu na dużą zawartość wody w owocach) i dlatego zdecydowaliśmy się na lody na bazie śmietany. Przygotowania wymaga co prawda mieszania i zmiksowania przed całkowitym zamrożeniem, ale daje całkiem podobne rezultaty jak w przypadku specjalnie(...)trzepaczka/mieszadła miksera będą zostawiały widoczne ślady na śmietanie. Chodzi o to, aby jej nie zwarzyć – wystarczy, że będzie lekko spulchniona. 3. PUREE Z MANGO + ALKOHOL + SOK Z CYTRYNY + ŚMIETANA (5 min) Do puree z mango dolewamy nieco wódki (częściowo zapobegnie formowaniu się kryształków lodu) oraz soku z ok. ćwiartki cytryny (najlepiej dostosować ilość soku do własnych upodobań, bo słodkość

Nerds Kitchen
Solić? Nie solić? 159

pieprzu i tymianku. Cielęcina smakować będzie z czosnkiem, cebulą, pieprzem i oregano. Do drobiu pasuje imbir, majeranek, oregano, papryka, rozmaryn, szałwia, tymianek i estragon. Ryba z curry, koperkiem, gorczycą, cytryną, majerankiem, pieprzem i papryką, Marchewka lubi cynamon, goździki, majeranek, gałkę muszkatołową, rozmaryn i szałwię. Ziemniaki wolą imbir, cebulę, natkę pietruszki, paprykę, a także majeranek i szałwię. Cukinia dobrze komponuje się(...)zawartość sodu była niska. Tak w soli, jak i w innych produktach, które na co dzień spożywamy – żywność przetworzonej (tu jest jej najwięcej), konserwowej, a także wodzie mineralizowanej. Sól soli nierówna, czyli rodzaje soli Sól kamienna – jej głównym składnikiem jest chlorek sodu. Sól wielicka ma szarawy odcień ze względu na domieszkę iłu. Najbardziej powszechna sól w Polsce

Kucharzyca
Sos chrzanowy z jajkami/Sos chrzanowo-żurawinowy 158

zimie, kiedy mamy problemy z wiecznie zimnymi stopami i dłońmi, herbatka z chrzanu będzie naszym wybawieniem, Ma właściwości poprawiające krążenie krwi.  W tym celu należy zagotować 250 ml wody, następnie do wrzątku dodać po równo 1 łyżkę stołową startego korzenia świeżego imbiru oraz chrzanu pospolitego. Zakryć garnek i gotować na małym ogniu zioła przez około 10 minut. Roślina(...)domu od wielu lat.  Chrzanić to! :) Sos chrzanowo-żurawinowy Składniki: 10 dag startego chrzanu 30 dag dżemu z czarnej porzeczki 30 dag żurawiny w słoiku 2 pomarańcze 1 cytryna 50-75 ml czerwonego, wytrawnego wina Przygotowanie: Pomarańcze oraz cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytrusów.  Miksujemy żurawinę, a następnie

Moja Mama Gotuje
Herbaty ze sklepu Richmont - testujemy i smakujemy :-) 203

łącząca słodycz gruszki z leśnym aromatem" To od niej zaczęłam testowanie. I właśnie przy niej przeżyłam pierwszy szok i zachwyt, że herbata może być tak pyszna! Po zalaniu torebki wodą, owocowy zapach rozszedł się po całym mieszkaniu. Z każdym łykiem odkrywałam w niej coś nowego - smak gruszki, maliny, jabłka. Jest słodka, wyczuwalny jest również kwaskowy smak, który dopełniał całości(...)rozgrzewa. 4. Herbata Ginger Paradise - "oryginalna mieszanka na bazie imbiru i aromatycznych przypraw orientalnych. Wspaniale rozgrzewa i wyśmienicie smakuje"Takiej mieszanki się nie spodziewałam. :-) Czułam dosłownie każdy aromat: kokos, cytrynę, cynamon, ostry imbir. Mimo mnogości smaków nie ma w tym bałaganu, miałam wrażenie, że wszystko jest dokładnie przemyślane i uporządkowane. Za każdym razem, po kolei: orzeźwienie, cynamon z kokosem

Szefowa kuchni
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 230

ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois czy chilli. Pangrattato to znakomita posypka do pieczonych i gotowanych warzyw, sałatek, ale również makaronu. Spaghetti pangrattato, czyli makaron z anchois, cytryną, tymiankiem i okruchami chlebowymi to jedno z ulubionych dań mojego Męża. W Toskanii spotkałam się z bardzo podobną potrawą - Pici con le Briciole, czyli produkowany pod Sieną makaron(...)tymiankiem. Piecz przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż chleb stanie się złoty i chrupiący. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Fasolkę blanszuj we wrzącej wodzie przez 3-4 min. (powinna pozostać lekko twarda), następnie przelej zimną wodą i odstaw. W dużej misce wymieszaj pozostałą oliwę, ocet winny, drugi ząbek czosnku rozgnieciony przez praskę, trochę soli

Chilli Czosnek i Oliwa
Kostka alpejska 1321

cukru 90 g mąki  35 g kakao Do nasączenia: 1/3 szklanki zaparzonej czarnej herbaty z dodatkiem łyżeczki cukru Do posmarowania: 2/3 słoiczka powideł śliwkowych 3 łyżki soku z cytryny Krem: 250 g masła 1 puszka gotowej masy kajmakowej 4 łyżki ajerkoniaku 250 g gotowej białej bezy lub małych bezików Bita śmietana: 800 g zimnej śmietany 36% 2 łyżki cukru(...)czas ubijając. Gotową masę wymieszać z pokruszoną bezą  (fot.2)  i wyłożyć na biszkopt, na warstwę dżemu. Dokładnie wyrównać powierzchnię  (fot.3) . 1 łyżkę żelatyny zalewać łyżką zimnej wody. Kiedy napęcznieje dolać 50 ml wrzątku i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić.  Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na sztywno. Dodać 2 - 3 łyżki śmietany do żelatyny

Świat Ciasta
Szczawiowa wiosna na talerzu 167

wieprzowe. Dodaję 4 średnie marchewki, 2 pietruszki, małego selera i pora, cebulę, ząbek czosnku. Dorzucam dwa ziarnka ziela angielskiego około 4 liści laurowych i to wszystko zalewam taką ilością wody aby przykryła wszystkie składniki w garnku- nie mniej, nie więcej. Jeśli podstawą naszego bulionu jest mięso które musi się nieco dłużej gotować, warto najpierw podgotować je z przyprawami, cebulą(...)nabiera mocy niż ją traci. Dodaję także odrobinę cukru- dodatkowo podkreśla kwaśny smak zieleniny. Jeśli natomiast zupa okaże się za mało kwaśna możemy pomóc sobie niewielką ilością soku z cytryny lub zakwasem przygotowanym na biały barszcz. Mój ulubiony sposób serwowania tej zupy to zalanie nią ugotowanego na twardo jajka. Do towarzystwa natomiast, na oddzielnym talerzyku serwuję świeżo ugotowane ziemniaki

Pichceniomania
Grilluj po azjatycku - pomysł na kurczaka satay z sosem orzechowym 214

jest lepsza po wykorzystaniu świeżych przypraw i ziół. Około 500 g piersi kurczaka wystarczy dla 4-6 osób. Przyprawy, jakich potrzebujesz, to: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka sosu z cytryny, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki kolendry, jedna ostra papryczka chili szczypta soli 3 łyżki oleju do marynaty patyczki do szaszłyków Mięso pokrój w paski(...)tradycyjną metodę, czyli ucieranie orzechów na gładką masę w glinianym lub kamiennym naczyniu. Potrzebujesz: około 100 g orzechów ziemnych szczypta soli 2-3 łyżki cukru brązowego (rozpuszczonego w gorącej wodzie) łyżka soku z limonki łyżka sosu sojowego papryka chili (jeśli zależy ci na ostrym smaku) kolendra (najlepiej świeża) opcjonalnie odrobina mleka kokosowego dla bardziej kremowej konsystencji

Moja smaczna kuchnia
Syrop z pigwy pospolitej (gruszy) do herbaty 164

Pigwa dzieli się na dwie główne odmiany: pigwę japońską - „pigwowiec”, przypominająca kształtem jabłko, a smakiem cytrynę (z której można zrobić pyszną nalewkę lub syrop ) i pigwę pospolitą, inaczej zwana „pigwa grusza”, która ma owoce podobne kształtem do gruszki, jednak w porównaniu z gruszką nie nadaje się do spożycia na surowo. Owoce pigwy są bardzo twarde i głąbiaste. Kilka lat temu(...)kroimy w kostkę do słojów (jeśli skórka jest brzydka, można ją obrać). Gdy wszystkie słoje są już pełne, osobno w garnku rozpuszczamy cukier. Na każdy słój liczymy pół szklanki wody i 3 łyżki cukru. By nie bawić się w rozpuszczanie cukru do każdego słoja z osobna, wlewamy całą ilość wody potrzebną na wszystkie słoje do jednego garnka, a gdy się

Smakowy Raj
Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki 279

cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 250 ml crème fraîche * 200 g wędzonego surowego boczku 1 duża biała cebula czarny pieprz  * PRZYGOTOWANIE Drożdże rozpuść w ciepłej (niegorącej wodzie) wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się wzburzą. Mąkę wymieszaj wraz z solą, a następnie wlej gotowy zaczyn oraz oliwę. Zagnieć ciasto. Powinno(...)jest tak wielka, że nie wytrzymasz 24 godzin potrzebnych na ukwaszenie śmietany, to od biedy możesz wykorzystać naszą klasyczną śmietanę 18% i wkropić do niej kilka kropli soku z cytryny

Food Square
Zupa z czerwonej soczewicy 169

opady śniegu lub śnieg z deszczem, albo combo śnieg z deszczem i wiatrem, co sprawia, że pada poziomo. Mimo wszystko kocham tę porę roku. Lubię rozgrzewające zupy, herbatę z cytryną, ogień w kominku, zapach pierników, imbiru, miodu, lubię ciepły koc i grube książki. Najcierpliwszy co prawda twierdzi, że nienawidzi zimna i ogólnie żąda mieszkania gdzieś na Goa i żeby zdychał(...)dużą cebulę drobno pokrojoną 4 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki przyprawy ras el hanout* lub 2 łyżki curry (nie bójcie się ilości) 2,5 litra bulionu warzywnego (lub wody) 2 szklanki pulpy pomidorowej lub 5 dużych łyżek koncentratu pomidorowego sól, pieprz Na oleju szklimy cebulę i czosnek, dodajemy przyprawę, żeby wydobyła swój aromat, wrzucamy ziemniaki i obtaczamy

ladykitchen
Botwinka z młodymi ziemniakami 206

latin;} Botwinka to smak, który sama pamiętam z dzieciństwa i bardzo mi zależy, żeby pozostał też smakiem wspominanym przez moje dzieci. Uciekałam od tej zupy jak diabeł od święconej wody. Najbardziej raziły mnie w niej zielone pływające farfocle. Dziś je uwielbiam. I nic dzieciom o tych moich skojarzeniach nie mówię, bo widzę, że zajadają botwinkę ze smakiem. A jak jeszcze(...)rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego  1 średnia marchewka  ok. 300 g wędzonki (Żebrek lub boczku)  150 ml śmietanki 30 % lub 36 %  2 łyżki soku z cytryny  3-4 ziarna ziela angielskiego  2-3 liście laurowe  sól, pieprz do smaku  dodatkowo: młode ziemniaki jajka gotowane na twardo Botwinkę dokładnie myjemy. Odkrawamy buraczki, obieramy

bistro mama

Proponowane wyszukiwania