woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:888/1096)

Meksykańska uczta, czyli fajitas z kurczaka i quesadilla z chili + test nowości do potraw meksykańskich firmy Delecta i Pryma 409

szklanki tartego sera oliwa lub olej Dip jogurtowy: 5 łyżek jogurtu greckiego light 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka soku z cytryny   Przygotowanie: Mięso kroimy w podłużne paseczki. Doprawiamy sokiem z  limonki, pieprzem cayenne, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do kuchni meksykańskiej. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy(...)naprawdę bardzo smaczny i dobrze doprawiony. Idealnie nada się do nachosów czy domowych hamburgerów. Jak wszystkie tego typu sosy jest prosty w przygotowaniu. Ja osobiście zmniejszyłam o połowę ilość wody podaną na opakowaniu (zastąpiłam ją nieco większą ilością keczupu). Dip zagości na pewno na moim stole jeszcze nie raz. Chętnie sięgnę po pozostałe produkty z serii Party. Przyprawa do Fajitas

Mania Gotowania
Menu na tydzień: Awaryjne menu na tydzień 121

jest bardzo aromatyczne i smaczne. Zobacz przepis Wtorek: Zoodle w sosie z suszonych pomidorów Spaghetti z cukini ma jedną słabą cechę – musi być skonsumowane od razu, bo potem podpływa wodą. Ten przepis rozwiązuje ten problem. Zoodle, czyli noodle, są zanurzone w zawiesistym sosie, który ładnie wchłania nadmiar wilgoci z cukini. Zobacz przepis Środa: Szwedzkie pulpety Kto nie jadł kottbullar(...)małe cukinie Szalotki 6 sztuk Czosnek główka Pistacje garść Ziemniaki kilogram Suszone pomidory słoiczek Nabiał/sery Ser camembert Parmezan Śmietana 0,5 l Masło Dodatki Wino – ¼ szklanki Olej Oliwa Cytryna Razem 120 zł Artykuł Menu na tydzień: Awaryjne menu na tydzień pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Karmel, pomarańcze i jak nie robić gościom ambarasu 170

chwili mogę chłonąć jego słowa. Dziś zaczytuję się stronami poświęconymi Doświadczeniom gospodarskim. Brzmi dziwnie, prawda? A co oznacza? Otóż Kucharz radzi jak "pobielać rądle, farbować galarety, przechowywać jaja i cytryny oraz odświeżać baby i stare bułki" * . Wśród tych porad jest też ten wpis o podawaniu pomarańczy . Przeczytałam go z uśmiechem na twarzy. Rozczulił mnie Kucharz i jego dbałość(...)cukier rozpływa się pod wpływem ciepła, tak ja rozpływam się na samą myśl pomarańczach w karmelu , a właściwie w karmelowym sosie.  "Do pół funta cukru nalać trochę wody, aby tylko wsiąknął w siebie i niech się smaży. Jak  się zacznie z niego kurzyć, wlać znów parę łyżek gorącej wody i niech się jeszcze gotuje do brunatności; potem można

KUCHARNIA
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 342

lekko zmodyfikowany pochodzi z Kuchni nad Atlantykiem.SKŁADNIKI NA BISZKOPT MAKOWY:10 białek (w temp. pokojowej)szczypta soliziarenka z 1 laski wanilii  225 g cukru1 łyżka soku z cytryny lub octu150 g mąki pszennej125 g suchego maku (niemielonego)1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY Z BAILEYS:800 ml śmietany kremówki(...)nogami i połóż na kratce (z wyposażenia piekarnika). Nie martw się, biszkopt nie wypadnie, ponieważ jest cały przyklejony do ścianek tortownicy.KREM KAWOWY Z LIKIEREM BAILEYS: Namocz listki żelatyny w wodzie. Odsącz. Dodaj do żelatyny 2 łyżki mleka i rozpuść ją na minimalnym ogniu w małym garnuszku (uważaj, żeby jej nie zagotować!). Do płynnej żelatyny dodaj kawę oraz Baileys i dobrze

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort nutellowo-truskawkowy 196

jajka w temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka 120 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Nasączenie : 1/3 szklanki zaparzonej herbaty z cytryną Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tylko na spodzie. Boki natrzeć masłem i posypać bułką tartą. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę (około(...)warstwę kremu, dobrze docisnąć do ścianek. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania galaretki. Warstwa truskawkowa: 300 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzątku Galaretki rozpuścić w wodzie. Odstawić do wystudzenia. Truskawki pokroić na ćwiartki. Na masę z nutellą wyłożyć truskawki, lekko dociskając je do masy. Na to wylać tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Galaretka

Moja Galeria Smaku
Zupa krem z pieczonej papryki 308

owoce. Wiecie, że papryka ma dużo więcej witaminy C niż owoce cytrusowe? 100 g czerwonej papryki zawiera około 107 mg kwasu askorbinowego, a w 100 g cytryny znajdziemy go tylko 31 mg. Oprócz witaminy C znajdziemy w papryce witaminę A i E, które mają zbawienny wpływ na nasze oczy, skórę, włosy i paznokcie. Ponadto czerwona papryka(...)garnka wkładamy umytą i obraną marchewkę pietruszkę, kawałek selera, pora, opieczoną na palniku cebulę, czosnek, papryczki chili, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe. Zalewamy warzywa około 2 litrami wody, lekko solimy.5.   Pomidory pozbawiamy ogonków, nacinamy, parzymy we wrzątku, hartujemy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.6.   Gdy warzywa z wywaru będą już miękkie wyławiamy

W kuchni Katie
Przepis na Domowy Dżem z Moreli bez żelfixu 210

morele wkładam do garnka, garnek stawiam na gazie i podgrzewam przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając aby morele puściły sok . Następnie do moreli dodaję sok z cytryny, cukier, całość dokładnie mieszam i smażę dżem. Gdy dżem się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem przez około 60 minut, tak żeby cały czas się delikatnie gotował(...)jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały . Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe

Uwaga Babcia Gotuje
Kanapka z domowym masłem orzechowym i dżemem – Concrete Genie 154

mogli przeczytać w oddzielnej recenzji na naszej stronie. I choć nie oczekiwałam od tej gry jakichkolwiek motywów kulinarnych, no może prócz reklam sardynek (w końcu Denska położona jest nad wodą), to już w intro głównemu bohaterowi towarzyszy termos z kanapką. I to nie byle jaką, bo wyraźnie widać że to legendarna PB&J sandwich, czyli uwielbiana przez amerykańskie dzieciaki(...)patelnia malakser/robot kuchenny SKŁADNIKI: MASŁO ORZECHOWE orzeszki ziemne solone – 350g sól – 1/2 łyżeczki DŻEM TRUSKAWKOWY świeże lub mrożone truskawki – 500g cukier – 2 łyżki sok z cytryny – 1 łyżka DO PODANIA kromki chleba tostowego PRZYGOTOWANIE 1. PRAŻENIE ORZESZKÓW (5 min) Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzuć orzeszki i praż je na średnim ogniu przez kilka

Nerds Kitchen
Zaczynamy 158

skład pierwszego soku wchodziły jabłka i marchew z dodatkiem cytryny. Bardzo dobrze pamiętam ten nowy smak. Niby znajome jabłka, no i jakże powszednia marchew, jednak wyciśnięty sok w towarzystwie cytryny stworzył całkiem nowe walory smakowe. Kubki smakowe ( słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami ) dostały nowe zadanie i przekazały do mózgu bardzo pozytywny komunikat. No i zaczęło się... Szybko zacząłem wyliczać(...)musiałem pojechać taczką. Było tego ze 4 kilogramy! Potem wystarczało zamoczyć ją w dużej ocynkowanej wannie i poczekać, aż wypłyną wszystkie pająki i ślimaki. Po 30 minutach moczenia wylałem wodę z wanny i odłożyłem pokrzywę do odcedzenia na wielkie sito od suszenia grzybów. Pokrzywa była gotowa do wyciskania. W porównaniu z jabłkiem, marchewką czy kapustą wcale nie była łatwa

Pij soki wyciskane
„pączki” z oliwkami 168

Jeżeli nie mają nadzienia możemy włożyć do środka morele suszone, tuńczyka z puszki, ja użyłam suszoną żurawinę. Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, jajka, sól, cukier, oliwę i wodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Ponownie wyrobić i znowu odstawić na 30 minut. Odrywać kawałki ciasta, rozgniatać na dłoni, kłaść oliwkę i zawijać ją w ciasto. Odkładać na deskę(...)cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością owoców, takich jak: pomarańcze, cytryny, granaty, figi, rodzynki, migdały oraz wspomniane oliwki. Niepodważalne zalety hiszpańskiej oliwki, jej wyjątkowy smak oraz nieograniczone możliwości zastosowania w kuchni, urzekły niejednego polskiego kucharza. Uległ im także Jarosław Uściński - szef

królestwo garów
SERNIK REWELACJA, SUPER PUSZYSTY, NA KRUCHYM SPODZIE, W NOWEJ ODSŁONIE 264

połowy, jeszcze letniego ciasta. Tego smaku nie da się zapomnieć. Cudowny, kruchy, lekko chrupiący spód i mega puszysta masa serowa, z dodatkiem landrynkowych rodzynek, całość przełamana dodatkiem skórek z cytryny i pomarańczy... = bajeczny smak. To nasz najlepszy sernik. Polecam bardzo gorąco. Już kiedyś wspominałam, że lubię piec ciasta w tortownicy, z jednego bardzo istotnego powodu, moi domownicy nie kapryszą(...)następnym razem będzie 100) W misie miksera rozkręcić masło na puszystą masę. Dodawać partiami ser i po jednym żółtku, cały czas miksując. Rodzynki (wcześniej sparzone i odsączone z wody) wymieszać z proszkiem budyniowym, nadmiar strzepnąć (dodać ze skórkami do masy serowej). Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać łyżkami ksylitol (i/lub cukier). Masę z białek dodajemy do masy serowej

Smaczne Zdrowe
Pieczony łosoś z salsą z awokado i pomidorów 152

pieczonego łososia świetnie pasuje białe wytrawne wino Home Run Chardonnay z Regionu Lodi w Kalifornii. Wino ma przyjemny owocowy zapach, a w smaku wyczuwalna jest nuta zielonego jabłka i cytryny. Smak jak na wytrawne wino jest bardzo przyjemny bez intensywnego wytrawnego posmaku. Wino podane do łososia delikatnie odświeża kubki smakowe i chętniej sięgamy po następną porcję dania. Do tej pory(...)stopni C przez 9 - 10 minut. Po upieczeniu łososia zdjąć delikatnie łopatką, pozostawiając skórę przyklejoną do folii.  W tym samym czasie ugotować ryż. Zagotować dwa razy tyle osolonej wody ile zajmuje w naczyniu ryż. Ryż gotować 10 minut, a po ugotowaniu odstawić na 5 minut pod przykryciem, aby wchłonął do końca wodę. Z awokado wyjąć pestkę, a miąższ pokroić

Kuchcik gotuje
Wtorek: Musaka w słoiku 166

pomidorowego. Dodaj łyżeczką cukru, liść laurowy, jeszcze raz zamieszaj całość, przykryj i duś na wolnym ogniu przez pół godziny. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Opłucz pod bieżącą wodą sól z bakłażanów. Osusz je ręcznikiem i wstaw do piekarnika na 20 minut. Krok 4 Bakłażany i sos powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie. Dopraw sos szczyptą(...)gril, żeby przypiec musakę od góry. Następnej wyłącz piekarnik i otwórz drzwiczki. Zostaw słoiki do przestygnięcia przez 15 minut. Podawaj w słoiku z dodatkiem sałaty skropionej sokiem z cytryny. Artykuł Wtorek: Musaka w słoiku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Marokański tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański 242

pokrywki zrekompensować arkuszem folii aluminiowej. ➤ Zobacz również inne tadżiny: tadżin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami tadżin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami tadżin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami Tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański Składniki / na 4 porcje: 1 słodki ziemniak, obrany i pokrojony na duże kawałki 1 bakłażan pokrojony w dużą kostkę 2 średnie(...)mieszając przez około minutę.  Dodaj pomidory z puszki i rozgnieć je widelcem. Dodaj harissę, miód, suszone morele lub śliwki, ciecierzycę odsączoną z zalewy,  obsmażone warzywa oraz szklankę wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie przykryj przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-45 minut, aż wszystkie warzywa, szczególnie słodkie ziemniaki będą miękkie.  Gotowy tadżin posyp listkami kolendry

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania