woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:888/1096)

Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka 119

litra naturalnego jogurtu greckiego - 2 łyżki soku z cytryny - szczypta soli (dałam himalajską)         Wszystkie składniki wlewamy do dużego garnka (6 litrowy), dodajemy sól, sok z cytryny, mieszamy łącząc składniki. Odstawiamy na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce. Garnek stawiamy na kuchence ustawionej na minimalną temperaturę i podgrzewamy. Ponieważ robiłam to „na wyczucie”, bez termometru(...)przekładamy na gazę i odcedzamy serwatkę. Gazę zawiązujemy i wieszamy na kranie, aby jeszcze obciekł jej nadmiar. Zdejmujemy i na ok. 1 godzinę obciążamy deseczką oraz, np. garnkiem z wodą. Z tej porcji otrzymałam 1,2 kg twarogu. Oczywiście serwatkę zachowujemy. Pozostałość po wybraniu masy twarogowej ponownie podgrzewamy w ten sam sposób, jak na wstępie i postępujemy jak z pierwszą

mojewypiekiinietylko
Krystyno!! Moje krople!! Dietetyczny kurczak z sałatą. 531

ktoś nie lubi można pominąć łyżeczka startej skórki z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz Kurczaka czyścimy z błonek, kostek i tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie pozostałe składniki łączymy w jednolitą marynatę. Zanurzamy w niej kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2h. Idealnie jest na całą noc. Po tym okresie kurczaka wyciągamy z marynaty(...)wpadajcie w panikę jak na kurczaku pojawią się miejsca wyglądające jak przypalenie. To miód się karmelizuje. Jak już z dwóch stron kurczak będzie rumiany. To na patelnie wlewamy szklankę wody, redukujemy ogień pod patelnią i przykrywamy. Dajemy mu kilka minut. Para z wody spowoduje, że będzie soczysty. Jak kurczak się dusi to na talerzu układamy: mieszankę sałat, u mnie była

ladykitchen
Galaretka wieprzowa 170

marchewki1 pietruszkaziele angielskieliść laurowypieprz w ziarenkachpieprz mielonysólkilka ząbków czosnkuewentualnie 1 żelatyna (ale z samej golonki też wyjdzie)Sposób przygotowania:1. Golonkę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy i odszumowujemy.2. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, troszkę soli, pieprz w ziarenkach, obrane warzywa w całości i gotujemy do miękkości.2. Wyjmujemy mięso i warzywa.3. Mięso z golonki oddzielamy od kości(...)wywaru i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i mielonym pieprzem.5. Galaretkę przelewamy do naczyń - miseczek, salaterek, słoiczków, jak kto chce. Odstawiamy do stężenia.6. Podajemy z pieczywem, skropione sokiem z cytryny lub octem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ravioli z trzema rodzajami sera 194

Źródło: internet W czasie gdy makaron "odpoczywa" w lodówce, zabieramy się za nadzienie do naszego ravioli.W misce mieszamy ricottę, parmezan, pecorino, majeranek, oliwę z oliwek oraz otartą skórkę z cytryny na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.Wyjmujemy ciasto makaronowe z lodówki i dzielimy je na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.Placki obsypujemy jednostronnie mąką. Na nieopruszona mąką(...)osolonej wodzie.Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy listki szałwi. Gdy staną się one chrupiące, przekładamy na papier kuchenny.Na patelnię wrzucamy ugotowane pierożki, podlewamy 3 łyżkami wody i posypujemy łyżeczką startego sera pecorino.Ravioli smażymy kilka minut, mieszając co jakiś czas.Podajemy przybrane chrupiącymi listkami szałwi i obsypane startym parmezanem. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Tort bezowy z kremem czekoladowym i truskawkami 179

truskawek   Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie ciągle ubijając dodawać po jednej łyżce cukru. Na samym końcu dodać mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny.   Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia i narysować na nim dwa koła o średnicy ok. 23 cm . Na zakreślone koła wyłożyć równomiernie ubite białka. Masę można również wyciskać za pomocą(...)puch i dodawać po jednej łyżce schłodzonej rozpuszczonej czekolady.   Dwie kostki gorzkiej czekolady włożyć do małego woreczka strunowego, to samo zrobić z białą czekoladą. Woreczki włożyć do ciepłej wody i poczekać aż czekolada się rozpuści. Truskawki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W woreczkach obciąć po jednym rogu i   płynną czekoladą polać truskawki, najpierw gorzką a potem białą

Jadło i czytadło
Marshmallow - domowe pianki 121

łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki, można obsypać foremkę również samą mąką, bądź samym cukrem pudrem). Żelatynę wymieszać z 50 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Pozostałą wodę zagotować z cukrem, a następnie gotować na małej mocy palnika, często mieszając, do powstania gęstego syropu (około 15 min). Powstałą masę wlewać powoli do napęczniałej żelatyny, cały czas ubijając(...)czasie masę pokroić w dowolne kształty (np. kostkę) i obtaczać w mące ziemniaczanej i cukrze.  Jeśli pianki mają mieć lekko kwaskowaty posmak można dodać łyżkę soku z cytryny na etapie ubijania. Aby pianki miały różowy kolor wystarczy dodać łyżkę syropu wiśniowego. Można też wykorzystać barwniki spożywcze. Smacznego

My sweet a life
Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie 187

Dziś rządzą śledzie. Tradycyjne z cebulką w oleju, z cytryną i olejem lnianym, z buraczkami, w sosie curry lub musztardowym... Absolutnym zaskoczeniem smakowym u nas okazały się śledzie z porem, jabłkiem i śmietaną. Tak przygotowane śledzie potrzebują jednak czasu na przegryzienie się, więc jeśli zrobicie je dziś, to na weekend będą w sam raz.  Do przygotowania tego dania użyłam(...)Beczka śledzi SEKO) albo filetów a'la matjas 1 winne jabłko kawałek pora ok 6cm (jasnozielona część) 6 łyżek śmietany 18% Filety a'la matjas wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez ok godzinę, żeby nie były zbyt słone. Filety z ziołami wystarczy wyjąć z zalewy i osączyć. Filety pokroić w kawałki. Por pokroić w krążki, jabłko obrać i pokroić

Obiad gotowy
FALAFEL Z CIECIERZYCY I PUREE Z DYNI 166

łyżeczki mielonego kuminu 1/3 ostrej papryki w proszku sól pieprz puree : 200 g dyni ( obranej) łyżka pasty tahini przepis tutaj 1 duży ząbek czosnku Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę wzimnej wodzie i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie odcedzamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem przez 4 minuty(...)wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy dynię i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie studzimy dynię w miseczce. Do dyni dodajemy duży ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny oraz pastę tahini. Całość blendujemy na puree. Kotleciki świetnie smakują na ciepło i zimno. Smacznego

KuchcikoweLove
Grecka sałatka z bobem z puszki 156

wcale temu świeżo ugotowanemu. Bób z puszki odcedzamy dokładnie na sicie. Wszystkie zioła bardzo drobno siekamy, razem z łodyżkami – im więcej zieleniny tym lepiej. Pomidory parzymy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i ściągamy im skórkę. Filetujemy je, wyrzucając wszystkie pestki i płyn, a miąższ kroimy w drobniutką kosteczkę Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego, wszystkich niewybarwionych wewnątrz fragmentów i kroimy(...)puszki bób i szykujemy grecki winegret. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy na pastę, wrzucamy go do blendera lub słoika. Dodajemy olej, oliwę, ocet, sok z cytryny, suszone oregano. Miksujemy wszystko na gęsty sos, lub zakręcamy słoik i energicznie nim wstrząsamy do zemulsyfikowania składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (mocno!). Sałatkę zalewamy sosem, dokładnie ale delikatnie, żeby

Karo in the Kitchen
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 147

wody 50 g razowej mąki żytniej 2 małe ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 2 gałązki lubczyku (pominęłam) Zakwas żytni mieszamy z wodą, mąką, zgniecionym czosnkiem w łupinach i resztą składników. Zostawiamy pod przykryciem (ściereczka), w cieple na 3 dni, codziennie mieszamy. klopsiki: 300 g mięsa wołowo-wieprzowego 1/2 posiekanej cebuli 1 jajko(...)pietruszka 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 l bulionu wołowego (warzywnego w wersji wege) 100 ml zakwasu do zupy (ja dałam cały zakwas który powstał) sok z cytryny, sól, pierz do smaku Siekamy cebulę, , pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto cebulę. Dodajemy pozostałe warzywa i podgrzewamy by zmiękły. Dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Galaretka drobiowa 226

ząbki czosnku 1 cebula 1/2 selera 2 paczki żelatyny natka pietruszki ziele angielskie 4 liście laurowe szczypta Vegety sól pieprz natka pietruszki groszek konserwowy Ćwiartki kurczaka umyć i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, tak jak rosół z liściem i zielem angielskim. Po około pół godzinie dodać warzywa ( w całości ). Doprawić przyprawami. Jak warzywa zmiękną i mięso zacznie odchodzić(...)miseczek ( natkę, jajka, groszek, marchewkę i pietruszkę). Delikatnie zalać wywarem. Zostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia i przełożyć do lodówki. Jak galaretka się zetnie podawać skropioną sokiem z cytryny lub tradycyjnie octem. Spotkałam się też z wersją z pokrojoną w kostkę cebulą

Jemy Pijemy
Sprawdzone sposoby na kaca 4826

Twojego samopoczucia! Dzisiaj wyjątkowo autorem tekstu jest mój Mąż.1. Nie pić alkoholu poprzedniego dnia! :)2. Woda - pijemy jak najwięcej wody mineralnej, przed, w trakcie i po imprezie. Woda pomaga w wypłukiwaniu toksyn z organizmu, a także neutralizuje odwadniające właściwości alkoholu.3. Chłodny prysznic - orzeźwia, poprawia samopoczucie i pomaga skórze w wydaleniu toksycznych substancji.4. Kefir - odbudowuje florę bakteryjną układu pokarmowego(...)złe samopoczucie "przeniesie" się na kolejny dzień, ze zdwojoną mocą.7. "Polska Ostryga" - wlewamy do szklanki i mieszamy: śmietanę, dwa jajka (surowe), kieliszek oliwy z oliwek, sok z dwóch cytryn. Całość wypijamy "duszkiem" i zagryzamy ziarnami palonej kawy. Metoda tradycyjna (inspiracja J.A. Baczewski Vodka Monopolowa).8. Kwas z ogórków kiszonych - źródło witaminy C, ponadto dobrze gasi pragnienie i "porusza" żołądek9

Pasja Smaku
Sorbet z melona 137

Sorbet owocowy, to jest w lecie najlepszy deser! Prawie wszyscy lubią takie lekkie orzeźwienie latem . A sorbet to tylko zamrożone owoce, cukier i woda. Zamiast wody może być wino. Najprostszy letni deser, który  idealnie sprawdza się w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale orzeźwia. Sorbet jest mniej kaloryczny niż tradycyjne lody, jest zdrowy i do tego pyszny. Ostatnio zapanowała moda(...)dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z różnych owoców , tym razem postanowiłam go zrobić ze słodkiego melona Galia. Aby dodać mu lekkiego kwaskowego posmaku można dodać sok z cytryny lub limonki, ja dałam wino półwytrawne i przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny Sorbet z melona z winem: 1 melon galia 4 łyżki  cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SURÓWKA Z MARCHEWKI Z CHRZANEM 102

przyprawy na surówkę z marchewki. Składniki na surówkę z marchewki: 2 duże, świeże marchewki 1 jabłko 1 płaska łyżeczka cukru  1 płaska łyżka chrzanu kilka kropel soku z cytryny szczypta soli Przygotowanie surówki z marchewki: Krok 1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn lub rozdrobnić w malakserze. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce(...)chrzanem>>> pulpeciki z indyka w sosie koperkowym , chrupiące kulki ziemniaczane i surówka z marchewki z chrzanem>>> chrupiący halibut smażony z ziemniakami z wody i surówka z marchewki z chrzanem>>> skrzydełka z kurczaka w miodzie , ryż na sypko i surówka z marchewki z chrzanem>>> kotleciki schabowe w sosie

Moja Książka Kucharska
DIY: Pasta cukrowa 210

procesu wytwarzania, oraz to, ze trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ może nie wyjść, bardzo łatwo ją przypalić. To tyle. Czego potrzebujemy ? 2 szklanki cukru 1/4 szklanki soku z cytryny (samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa(...)parę sekund, uwaga, bo bardzo szybko się roztopi i będzie za gorąca i znowu będziemy musiały czekać wieczność aż wystygnie. W wielu przepisach w internecie jest jeszcze w składnikach woda. Jednak formowanie kulki i "rozsmarowywanie" jej na ciele było zawsze dla mnie zwykle irytujące, nie dość że dosłownie cała się lepiłam, to jeszcze sama depilacja była dla mnie nieprzyjemna. Zdecydowanie

Pora na pora

Proponowane wyszukiwania