woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:891/1096)

Syrop z dyni do październikowej kawy 179

Październik nas rozpieszcza. Niemal nie pada, a jeśli już, to w nocy, gdy słuchanie kropli równomiernie uderzających o szyby sprawia, że lepiej mi się zasypia. Dni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brokuly i dorsz pieczony z rozmarynem i czerwonym pieprzem 267

szybkie danie.Skladniki:2 odfiletowane kawalki dorszasok z cytrynysol2 lyzeczki posiekanego rozmarynuczerwony pieprz lu papryczka chili2 lyzki oliwy lub oleju2 plastrki szynki parmenskiejSposob przygotowania:Dwa odfiletowane kawalki dorsza skrapic sokiem z cytryny i posolic.Przygotowac marynate do ryby.Oliwe wymieszac z drobno pokrojonym rozmarynem i natrzec rybe.Oblozyc czerwonym pieprzem utluczonym w mozdzierzu lub pokrojona papryczka chili.Odstawic na 1/2 godziny lub dluzej.W tym czasie przygotowac(...)niedoborami wapnia i z artretyzmem.Brokul gotujemy bardzo krotko,najwyzej 5 minut,ze wzgledu na duza utrate witami lub jemy na surowo.Najlepiej ugotowac go na parze lub w malej ilosci wody,tak by w wodzie podczas gotowania pozostawal jedynie glab,a zielone rozyczki wystawaly ponad poziom wody.Glab rowniez nadaje sie do jedzenia.Nie wierze ,ze znajdzie sie ktos kto nie lubi brokula.No

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kofty 221

mnóstwa wolnego czasu przy okazji pięknej pogody. Wczoraj robiłam z Mamą (która u mnie gości) ogórki kiszone, z polskich ogórków, z polskiego kopru... Dziś konfiturę truskawkową, jutro zamierzam zakisić cytryny... Po raz pierwszy od niemal 15-tu lat robię z Mamą przetwory. :) Wielka radość, spokój i świadomość przygotowywania pysznych rzeczy w słoikach, które za parę miesięcy będę otwierać(...)papryki - słodkiej papryki - kozieradki (utartej w moździerzu) - cząbru lub czubricy czerwonej (tej przyprawy można dać 1/2 łyżeczki) - majeranku - pieprzu cytrynowego 1. Wszystkie składniki mieszamy, do masy dodajemy odrobinę zimnej wody (kilka łyżek) i wyrabiamy 2-3 minuty. Masę odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej grillową (lub rozpalamy grill :D, smarujemy ją lekko sklarowanym masłem (Buttarisem lub Ghee

Kuchnia Prezydentowej
Moje rogale marcińskie 307

W celu doprecyzowania: zmieniłam trochę przepis Margarytki (tu), a trochę dodałam stąd. I tak powstały moje rogale marcińskie. Składniki /ok. 24 szt./:Ciasto:1 szklanka

Pasja Smaku
Dorsz pieczony w ziołach na tagliatelle z cukinii i faszerowane pieczarki portobello 260

przykład same pieczarki z cukinią, albo tylko dorsza z jakąś kaszą. Mam nadzieję, ze to będzie dla Was pomocne. Zaczynamy od ryby, którą najpierw należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. W czasie kiedy ryba będzie się piekła (zaledwie 30 minut), będzie czas na pozostałe elementy talerza. DORSZ PIECZONY W ZIOŁACH (2 porcje) 240g polędwicy z dorsza(...)ściereczką lub w zlewie, bo cukinia puści dużo soku). Po kilkunastu minutach przełożyć tagliatelle do miski (można jeszcze delikatnie odcisnąć), polać oliwą, dodać startą skórkę i sok z cytryny i wymieszać. Następnie dodać parmezan, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. 1 porcja tagliatelle z cukinii to ok. 145 kcal , węglowodany: 4g, białko 4g, tłuszcz: 14g 0,4WW i 1,4WBT FASZEROWANE

Dietolog
Sałatka z kuskus, selerem i szynką 376

Zazwyczaj na każde przyjęcie przygotowujemy „jakąś” sałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pączki nadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko. 174

Zostawiamy na kilka minut ,aby nam rozczyn troszkę podrósł w ciepłym pomieszczeniu. Jajka wybijamy do małej miseczki i dodajemy pozostałą część cukru,sól,cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Gdy jajka są bardzo zimne możemy trochę podgrzać na ogniu ciągle mieszając( do około 35 C ). Następnie wlewamy je do rozczynu,dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem(...)Allegro . Rada : Marmolada musi być dość rzadka, aby dała nam się wycisnąć przez tubkę. Powinna mieć gęstość kwaśnej śmietany. Gdy nasza marmolada jest zbyt gęsta należy ją rozrobić przegotowaną wodą lub sokiem owocowym.                                               Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Proste obiady na 7 dni # 6 - Przepisy i lista zakupów do pobrania! 170

sałatkę: 2 garści dowolnej sałaty, np. karbowanej, szpinaku czy rukoli, 125 g pomidorków koktajlowych, łyżeczka oliwy, łyżeczka octu balsamicznego, sól i pieprz Przygotowanie: W misce umieść przesianą mąkę, wodę, jajko, sól i szczyptę pieprzu. Wymieszaj trzepaczką do połączenia. Dodaj szczypiorek, czosnek, chilli. szynkę i kukurydzę i wymieszaj.  Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż na niedużym ogniu niewielkie placki(...)łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki porwanych listków bazylii upieczona papryka, która została z wtorku 1/2 świeżej papryczki chilli  sok i skórka z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy extra virgin sól, pieprz do smaku 1 pojedyncza pierś z kurczaka (200 g) - w wersji wegetariańskiej można zamienić na 200 g czerwonej fasoli 1 łyżka oliwy

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak spowolnić pojawienie się kurzu w domu? 115

kropli gliceryny do wody używanej do mycia okien. Kurz będzie wtedy mniej przyciągał i będziesz w stanie zrobić miejsce dla swoich sesji sprzątania. Gruboziarnista sól Zasłony, niezależnie od ich materiału (bawełna, woalka…) są prawdziwymi gniazdami kurzu. Na szczęście, proste i skuteczne rozwiązanie pozwoli na ich trwałą ochronę. Dlatego też, zawsze należy poprzedzić mycie zasłon moczeniem w wodzie z dodatkiem gruboziarnistej(...)się go zauważy. Podczas gdy czasami możliwe jest potrząsanie poduszkami, nie jest to koniecznie to samo w przypadku krzesła lub sofy, w którym to przypadku odkurzacz jest bardzo pomocny. Cytryna Tworzywo sztuczne nie wydostaje się również z powtarzających się ataków pyłu. Aby zapobiec jego zbyt szybkiemu ponownemu pojawieniu się na knick-knackach, krzesłach lub innych plastikowych przedmiotach, należy oczyścić

ProstePesto.pl
Dorsz – ryba, którą warto gościć na stole 209

którą warto regularnie spożywać jest dorsz. Poznajmy więc jego zalety. Co warto wiedzieć o dorszu? Dorsz to drapieżna ryba morska. Występuje w naszym Bałtyku (dorsz bałtycki), ale także w wodach Oceanu Atlantyckiego i w północnych morzach Europy. Jego standardowa wielkość to ok. 30-80 cm i ok. 2 kg wagi. Maksymalna wielkość dorsza bałtyckiego może jednak dojść(...)każdy z nas może więc znaleźć coś dla siebie. Świeże ryby możemy z powodzeniem grillować z ziołami lub zapiekać. Dobrze smakują również smażone na niewielkiej ilości tłuszczu i skropione cytryną. Jeśli nie przepadamy za rybami ościstymi zdecydujmy się na filet z dorsza. Dzięki temu przyjemność jedzenia będzie jeszcze większa. Od czasu do czasu warto również sięgnąć po wędzoną rybę. Doskonale

Codogara
Sałatka z grillowanych owoców i warzyw 206

odstawienia – od razu po zrobieniu nadaje się do jedzenia. Cukinię myjemy, zostawiamy warzywo w skórce. Kroimy cukinię na mandolinie na milimetrowej grubości plasterki. Pomidory parzymy, następnie hartujemy zimną wodą i obieramy ze skórki. Grubo ale równo kroimy, pozbywając się pestek. Śliwki myjemy, kroimy na połowy i wyrzucamy pestki.   Składniki sosu mieszamy ze sobą w kolejności podanej na liście składników(...)borówek amerykańskich 1/3- 1/2 szklanki pokruszonego sera feta liście świeżej bazylii i tymianku do dekoracji SKŁADNIKI DRESSINGU 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki płynnego miodu 3 łyżeczki soku z cytryny 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki bardzo drobno posiekanej świeżej bazylii (liście z 2 dużych gałązek) sól pieprz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Miekkie nadziewane pierniczki 360

łyżka kakao  2 słoiczki marmolady, powideł lub gęstego dżemu * można zamienić na pszenną CIASTO: Mleko wyciągamy z lodówki, aby nie było zimne. Miód wstawiamy w słoiku do ciepłej wody, aby stał się płynny.  Masło roztapiamy na bardzo małym ogniu, tylko do momentu aż zmieni konsystencję na płynną. Nie doprowadzamy do zagotowania! Do miski wsypujemy mąkę, kakao i przyprawę(...)cukrem pudrem, do tego momentu, aż masa stanie się gładka. Nie należy uprzednio ubijać jajka. Wtedy zamiast lukru otrzymamy usztywnioną pianę. Wedle uznania można dodać kilka kropel soku z cytryny lub barwnik. Przed dekorowaniem należy lukier wstawić na 15 min do lodówki, aby nieco stężał. Ciastka lukrujemy wedle uznania, posypujemy posypkami i wkładamy na ok. 15 min. do lodówki

Kuchnia od dwojga
Nalewka z pigwy 231

Jeszcze cała zima przed nami, warto więc przygotować się na chłodne i bardzo długie wieczory :) Dobrym pomysłem może być przygotowanie nalewki z pigwy. Nie wiem czy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania