łyżkami lekko podgrzanego mleka, łyżeczką cukru, łyżką mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy wyrośnięty zaczyn, obie mąki, jajka, pozostały cukier, mleko i skórkę z cytryny- wyrabiamy ciasto( łyżką/ręką lub mikserem z hakiem). Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy miekkie masło i ponownie wyrabiamy przez około 5 minut. Następnie dodajemy ciepłe purèe z dyni(...)sposoby: oczyszczone kawałki dyni położyć na blasze i piec w temp. 200° aż będzie miekka( sprawdzić widelcem), lub do brytfanki w której będziemy piec dynię wlać 3 mm wody, położyc na dno pokrojoną dynię i przykryć szczelnie folią aluminiową. Piec jak wyżej. Następnie wystarczy tylko łyżka oddzielić miąższ od skórki, przepuścić go przez praskę do ziemniaków czy warzyw, lub zmiksować
Mia Cucina Sofietatakże polecam pokroić). Umyty rabarbar obieram z włókien i kroję na mniejsze kawałki – o długości około 1 centymetra. Pokrojone truskawki z rabarbarem zasypuję w garnku cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam. Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki i rabarbar puściły sok. Po około 2 godzinach smażę dżem: Garnek stawiam na gazie ( nie odlewam soku(...)jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały . Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe
Uwaga Babcia Gotujezdrewniałe końce. Każdego szparaga kroimy wzdłuż na ćwiartki. Przygotowane szparagi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez minutę. Odcedzamy z wrzątku i od razu przekładamy szparagi do zimnej wody. Dzięki temu zabiegowi szparagi zachowają swój kolor i jędrność. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie równe części , formujemy każdą w ciasną kulę i zostawiamy na 15-20 minut pod lnianą(...)być wściekle gorący. Blacha też (albo kamień). Po podrośnięciu smarujemy oba placki zielonym pesto. Posypujemy placki cienko pokrojoną szalotką i rozkładamy osuszone szparagi. Posypujemy całość skórką startą z cytryny, odrobiną soli i grubo mielonym pieprzem. Rozrzucamy z wierzchu zielony groszek. Ser mozzarella rozrywamy w dłoniach i równomiernie rozkładamy na plackach. Pizzę pieczemy na drugim od dołu poziomie piekarnika przez
Karo in the Kitchenjest prosty, a Hiszpanie piją ją na co dzień w upalne dni, ponieważ doskonale gasi pragnienie. Wystarczy tylko wypłukać orzechy, wysuszyć je, drobno zmielić, lub utrzeć w moździerzu, zalać wodą, dodać cukier tak by rozpuścił się w przygotowanym płynie. Całość przecedzić na drobnym metalowym sitku wyłożonym płótnem. Otrzymany koktajl dobrze schłodzić, a w zależności od stopnia schłodzenia, możemy dodać pokruszony(...)Pomarańcze rosnące na ulicach, których nikt nie zrywa, bo każdy wie że może się to skończyć fatalnie. A w najlepszym przypadku zatruciem pokarmowym. Plantacje wspomnianych już wcześniej pomarańczy, mandarynek, cytryn i limonek ciągną się kilometrami. Gdzieniegdzie można spotkać rosnące ananasy, banany czy palmy kokosowe. Wszystko to sprawia że Walencja jest samowystarczalna pod wieloma względami. Dostęp do morza i pozyskiwanie
Gotuj po hiszpańskumoja ukochana babka, robię ją od lat, zawsze się udaje, zachwyca smakiem i delikatnością. Dodaję do niej skórkę i sok z mandarynek, ale śmiało możecie zastąpić je cytryną. To tylko lekko wyczuwalna nuta:) Ogromnie polecam! SKŁADNIKI NA BABKĘ: 4 jajka w temperaturze pokojowej 1,25 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) szczypta soli 200 g masła skórka(...)suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij ją piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia. LUKIER: *Wyparzanie: Jajko dokładnie umyj i wsadź do kubeczka z wrząca wodą na 10 sekund. Wyjmij i przetrzyj je papierem lub ściereczką nasączoną octem. Oddziel białko od żółtka. Białko wymieszaj z cukrem pudrem na gęsty lukier, podziel go na 4 części
Słodko-Słony Świat Ilonypokrojona na drobno cebula + rzodkiewka i kiełki. Do tego jakiś owoc, na przykład: 2 – 3 mandarynki banan pokrojona pomarańcza w pojemniczku pokrojony grejpfrut w pojemniczku I oczywiście butelka wody niegazowanej ZDROWY OBIAD Placki z cukinii z sosem jogurtowo – czosnkowym Składniki na placki: jedna średnia lub duża cukinia 3 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki mleka Składniki(...)jajka. W międzyczasie zróbmy guacamole – połówkę awokado zblendujmy lub zgniećmy widelcem, dodając 1 – 3 ząbki zgniecionego czosnku (zależnie od upodobań), sól, pieprz i trochę soku z cytryny. Gotowe tosty batatowe posmarujmy guacamole, połóżmy jajko, ozdóbmy pomidorkami pokrojonymi w plasterki. ZDROWA PRZEKĄSKA Źródło: pixabay.com Cukiniowe chipsy Składniki: 1 cukinia sól, pieprz i ulubione przyprawy główka czosnku (zmiażdżona) starty żółty
DajetJuż zostały tylko 3 tygodnie do czasu wigilii. Więc czas przygotowań jadłospisu w pełni. W poprzednim poście podałam jak zrobić makaron cynamonowy a dziś podaję jak
Basia w kuchniśmietanki kremówki 230 g cukru 5 jajek 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej Żelka z mango 500 g mango z puszki ** 3 łyżki soku z cytryny 18 g żelatyny Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem(...)martwić, gdyż po wyjęciu z piekarnika równo opada - mus można zrobić również ze świeżych owoców. Wtedy należy dodać odrobinę cukru do musu, a sok do rozpuszczenia żelatyny zastąpić wodą By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniresztę składników. Paprykę kroimy w cienkie 3-4 cm paski. Cebulę i czosnek siekamy. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Mrożone owoce morza i krewetki płuczemy w zimnej lub letniej wodzie (tak by się porozdzielały).Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej podudzia z kurczaka aż zarumienią się z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na później. Następnie wlewamy na nią(...)piekarnika całe danie stawiamy na stole, tak by każdy mógł sobie nałożyć porcję. Wygląda to o wiele bardziej efektownie niż nałożone na talerz. Paellę możemy też ewentualnie udekorować cząstkami cytryny. Smacznego
Zakręcony Widelecwspomnienia z udanego urlopu... Łyk po łyczku herbatka przenosiła mnie coraz to dalej i dalej...głębiej i głębiej. Tej herbaty nie można pić jednym haustem, ot tak , jak szklankę wody czy herbatę mrożoną w butelce. Tej herbaty nie należy nawet słodzić, biały cukier zniszczyłby w niej wszystko to, co ma ona do przekazania. Można dodać miodu ,ale niekoniecznie. Herbatka(...)wrzątkiem dwa razy. Z aspalatu można też przygotować smaczną herbatę mrożoną. Trzy torebki zalej litrem wrzątku i zaparz. Wyjmij torebki, ostudź i dodaj łyżkę miodu i sok z połowy cytryny. Wstaw do lodówki. UWAGA! Czerwonokrzewu nie należy mylić z chińską czerwoną herbatą pu-erh. Mają zupełnie inne smaki i właściwości. Rooibos łatwo poznać po liściach w kształcie igieł. To było
Z Kuchni Do KuchniZdrowa kura ma matową skórę o kolorze od kremowego, aż do mocno żółtego. Tu uwaga: w sklepach od jakiegoś czasu sprzedawane są kurczaki karmione kukurydzą, które są żółte jak cytryna. Zabieg ten prawdopodobnie służy temu, żeby podszyć się pod kurę wiejską, która zazwyczaj ma mocno żółty kolor. Sęk w tym, że kukurydziana kura poza kolorem nie ma z nią(...)innych produktów spożywczych jakie masz w torbie i uchronić przez zakażeniem bakteryjnym. Z kurczaka wyciągniętego z chłodni może wydostawać się czerwonawy płyn. Nie jest to krew, ale woda, którą mięso nasiąknęło podczas chłodzenia. Pamiętaj, że może ona zawierać bakterie, dlatego tuszka powinna być szczelnie zapakowana. 5. Przechowuj w niskiej temperaturze lub zamroź Po przyjściu do domu natychmiast wstaw drób
Niedzielny kucharzimieszamy tak by każde ziarenko się nią pokryło. Krok 2 Rozgrzewamy rondel o grubym dnie, dość mocno, ale tak by naczynie nie było za bardzo gorące. W czajniku zagotowujemy wodę na wrzątek w ilości dwa razy większej niż objętość kaszy, czyli około szklanki. Do rozgrzanego rondla wsypujemy kaszę. Początkowo białko zacznie przywierać do dna, dlatego trzeba szybko mieszać kaszę, żeby(...)przykrywamy do ostygnięcia. Przed podaniem kroimy na plastry i dodajemy na wierzch odrobinę dżemu żurawinowego. Zamiast kaczki kaszę można podać z wędzonym pstrągiem i skropić go odorbiną dresingu z cytryny, oleju i miodu (proporcje: łyżeczka cytryny i oleju, pół łyżeczki miodu). Smacznego! Zobacz menu na tydzień – pora na kalafiora, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Wtorek: Gryczotto z kaczką
Niedzielny kucharzUwielbiam pieczoną paprykę, szczególnie tę podłużną. Już sama upieczona z oliwą i solą jest wyśmienitą przystawką. Trzymam ją w lodówce i dodaję do różnych dań. Robię
Cytryna&Co.kosztowną gastropornografią. Jest też sporo rozważań o naszych zwyczajach żywieniowych. Dlaczego np. na stołach w restauracji stoi zwykle sól, którą można sobie doprawić potrawę a nie ma tam np. cytryny i cukru. Nie będę wam streszczać całej książki, bo warto ją przeczytać w całości, ale najbardziej podobała mi się część o tym, jak schudnąć i być zdrowszym dzięki odkryciom(...)dostępu do jedzenia, to zjemy mniej. Chowaj więc jedzenie i jedz pałeczkami, żeby było Ci trudniej. W ten sposób zjesz mniej. Przed posiłkiem (pół godziny) warto wypić pół litra wody, ale bez lodu. Można też spróbować jeść przed lustrem i z mniejszych talerzy, a najlepiej z miseczki, która będziesz trzymać w dłoni, żeby czuć jej cieżar. Nie pijmy przez słomkę
Ugotowane pozamiataneminuty). Wykładamy na półmisek. Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę i pora kroimy, seler, pietruszkę i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Wszystkie warzywa chwilę smażymy na oleju, podlewamy pół szklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę. I gotowe! 6. Sałatka śledziowa z burakiem(...)Składniki : opakowanie ciasta francuskiego pół opakowania mrożonego szpinaku pół kostki sera typu feta 1 cebula, 2 ząbki czosnku pieprz łyżka śmietany filet z łososia, świeży - około 200-250 g cytryna Przygotowanie : Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać szpinak. Gdy się roztopi. dodać pokrojoną w kostkę fetę. Przyprawić pieprzem i łyżką śmietany. Z łososia zerwać skórę, pokroić
dobra gospodyni dom wesołym czyni