woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:895/1096)

Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka 196

zamrazalnika, odmrozić i np. odgrzać w mikrofali wcześniej zwilżając placki delikatnie wodą. Zresztą zobaczcie sami i porównajcie tortille domowe ze sklepowymi: skład tortilli ze sklepu: mąka pszenna (60%), woda, tłuszcz palmowy, stabilizatory: glicerol, guma guar, glukoza (z pszenicy), substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, cukier, sól, substancje konserwujące: propionian wapnia, sorbinian potasu, regulatory kwasowości: kwas(...)oleju Nadzienie (na sześć tortilli) 2 piersi z kurczaka ½ główki sałaty 2-3 pomidory 1 ogórek Dowolne warzywa, np. rzodkiewka Marynata do kurczaka 2 łyżki miodu 3 łyżki cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Sos 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon ½ łyżeczki sosu worcester Sól

Niedzielny kucharz
PIKANTNY KREM POMIDOROWO-DYNIOWY Z CHORIZO 147

Dostałam w prezencie okazałą, piękną, zielonkawą, krokodylową dynię. Tym bardziej cenny prezent, że własnoręcznie wyhodowany przez Agatę Bodzia i przywieziony do Warszawy pociągiem (!) aż ze Słubic

Cytryna&Co.
Rogale Marcińskie z białym makiem 251

łyżeczki soli 250 ml mleka 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 230 g masła Do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Lukier: ¾ szklanki cukru pudru sok z ½ cytryny 2-3 łyżki wrzątku Nadzienie z białego maku: 300 g białego maku 100 g orzechów włoskich 100 g całych migdałów 100 g mielonych migdałów lub startego marcepanu ¾ szklanki cukru(...)białego maku. *Jeżeli korzystasz ze świeżych drożdży, to dodaj ich 2 razy więcej, tj. około 28 g i przygotuj wcześniej zaczyn. Nadzienie z białego maku Mak przepłucz pod bieżącą wodą. Przesyp do garnka, wsyp migdały oraz orzechy włoskie i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut. Następnie odcedź dokładnie, możesz również wycisnąć całość przez gazę. Mak wraz z orzechami zmiel przez

Food Square
Sos grzybowy 81

250ml śmietanki słodkiej 30% 1 średnia cebula (około 130g) 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła pół pęczka pietruszki lub koperek 1 łyżka octu jabłkowego (lub 1 łyżka soku z cytryny) pół łyżeczki soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego. PS. Zarówno ząbki czosonku jak i ocet jabłkowy są opcjonalne. Brak pęczka pietruszki lub koperku także nie wpłynie znacząco na smak(...)równomiernie smażyło. Następnie wlewam słodką śmietankę 30%. Dodaję sól, pieprz do smaku. Na koniec dodaję 1 łyżkę octu jabłkowego, który wyostrza smak sosu. Możesz go zastapić 1 łyżką cytryny lub oczywiscie pominąć, jesli nie lubisz jego smaku. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy będzie nam odpowiadać smak octu, dodajmu go najpierw mniej i spróbujmy. Całość mieszam drewniną łyżkę i gotuję

Ania gotuje
Pomysły na letnie drinki — sprawdź nasze propozycje 163

lodówkę z kostkarką, jeśli nie masz miejsca na dodatkowy sprzęt czy poszukujesz bardziej kompleksowego rozwiązania. Wybierając kostkarkę do lodu, zwróć uwagę na wielkość urządzenia, jego wydajność oraz sposób napełniania wodą. Niektóre modele posiadają atrakcyjne opcje dodatkowe np. regulację wielkości kostek lodu lub nawet opcję kruszenia lodu. Innym przydatnym urządzeniem jest kruszarka do lodu — ręczna lub elektryczna — pozwalająca na przygotowanie wielu(...)właśnie mięta jest królową letnich drinków. Warto jednak sięgnąć również po świeżą bazylię, szałwię, melisę, a także rozmaryn oraz lawendę. Bazylia doskonale łączy się np. z ginem i cytryną, rozmaryn z wódką i tonikiem, a zestawienie pachnącej lawendy z delikatnym szampanem lub egzotycznym rumem potrafi naprawdę zaskoczyć! Powiew egzotyki — drinki z tropikalnymi owocami Nie bez powodu z wakacjami kojarzą się

Drinkologia
Lekka galaretka drobiowa z groszkiem i kukurydzą 154

Zalewamy wszystko zimną wodą tak około 3 cm ponad mięso. Dodajemy listek i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu.Jeśli wywar za szybko odparuje można dolać więcej wody. Gdy woda się zagotuje można dodać troszkę soli.  Całość gotujemy tak długo aż mięso będzie się rozpadać, swobodnie odchodzić od kości. Do miski przekładamy mięso i warzywa. Wywar przecedzamy przez sitko(...)warstwę mięsa tak około 1,2 cm. Zalewamy wszystko ciepłym wywarem i odstawiamy w zimne miejsce na około 2 godziny. Zastygniętą galaretkę wykładamy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny, myy, mniam.Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Dżem jabłkowy. 235

przepis : Składniki : 2 kg jabłek 1 kg cukru 1/2 szklanki wody cynamon mielony ( opcjonalnie ) Sposób wykonania :   J abłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Do rondla wlej wodę , wsyp połowę jabłek, postaw na małym ogniu, rozgotuj pod przykryciem. Gdy jabłka trochę przestygną rozetrzyj je przez gęste sitko lub zmiksuj blenderem. Następnie wsyp do musu jabłkowego cukier, wymieszaj(...)słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.   R ada : Do dżemu pod koniec smażenia możemy dodać trochę soku z cytryny lub pomarańcza.                            Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Barszcz czerwony  na wędzonym boczku 211

wstawiłam do gotowania w mundurkach   umyte buraki. Po ugotowaniu, odcedziłam i wystudziłam. Boczek i warzywa umyłam, cebulę opaliłam nad płomieniem. Wszystko przełożyłam do garnka, zalałam 2 l wody (można wlać więcej, np. 2,5 l), wrzuciłam 2 oczyszczone ząbki czosnku i przyprawy (listki, ziele angielskie i ziarenka pieprzu). Wstawiłam na gaz. Po zagotowaniu, zmniejszyłam ogień i gotowałam(...)uzyskać smak i piękny kolor barszczu. Te większe kawałki buraków wyrzuciłam. Do wywaru wlałam zakwas, przyprawiłam do smaku. Jeśli zachodzi taka potrzeba można podkreślić smak sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny (około 1-2 łyżeczki), albo octu jabłkowego. Przyprawiać należy ostrożnie i smaki dopasować indywidualnie. Można doprawić, żeby barszcz był bardziej kwaskowy, lub słodki, albo pikantny. Kolor i smak barszczu zależy

Kuchnia u Krysi
Frużelina truskawkowa z pomarańczą 188

zapasów spiżarnianych , ale nadal było słodko i soczyście truskawkowo :) Niniejszym prezentuj ę frużelinę truskawkową z pomarańczą ! Moim pierwszym podejściem do tego specjału była Frużelina truskawkowa z wanili ą i cytryną . Tym razem postawiłam na dodatek aromatycznej pomarańczy i by ł to strza ł w 10-tkę! Nie użyłam tu oszałamiającej ilości truskawek, stąd tylko 4 słoiczki finalnego produktu. Ale było(...)delektować się będę słonecznymi smakami lata w postaci frużeliny   :) Składniki na 4 słoiczki o pojemności 200-250 ml: 750g truskawek 125g cukru 1 mały cukier wanilinowy [15g] 100ml wody + 5 0ml do rozpuszczenia mąki - w mniejszej ilości będzie ciężko rozpuścić mąkę sok z 1/2 pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy - lub można użyć skórki zasypanej w cukrze i przechowywanej

Grunt to przepis!
Wiosenna rolada 240

tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru zielony barwnik w żelu -opcjonalnie Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 zielona galaretka Dekoracja: 60 g wiórek kokosowych białych  użyłam PIĄTNICA zielone wisienki koktajlowe Sposób przygotowania CIASTO: Białka jaj ubijamy na sztywną(...)zrumienienia bo rolada będzie nam się łamać. Upieczone gorące ciasto wykładamy na wilgotną bawełnianą ściereczkę, zawijamy w rulon, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody wylewamy do płaskiego naczynia zostawiamy do całkowitego stężenia-najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej przed robieniem ciasta. Całkiem zimną kroimy na paski. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody-około

Wanilia i Kardamon
Kolorowe lamingtony 134

cukruo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoo 3 jajao 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki ziemniaczanej)o 1/2 szklanki mlekao skorka z połowy cytryny Utrzeć Kasię/maslo, dodać polowę cukru i wanilię, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawać po jednym żółtku, mieszając bez przerwy. Ubić białka z pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodawać(...)ostygnięcia. Polewa galaretkowa: Składniki: o 2 galaretkio nutellao wiórki kokosowe do ozdobyo ewentualnie barwniki spożywcze w kolorze galaretek, gdy te są za blade Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody. U mnie 250 ml na galaretkę. Jeśli zachodzi taka potrzeba dodać odrobinę barwinka spożywczego. Biszkopt pokroić na paski, a potem prostokąty. Delikatnie odciąć brazową, wierzchnią skórkę, ponieważ inaczej będzie brzydko

Mia Cucina Sofieta
Proste czekoladowe ciasto wegańskie z kremem waniliowym 77

Print Proste czekoladowe ciasto wegańskie z kremem waniliowym Recipe by Aleksandra Course: Desery Difficulty: średnie Liczba porcji 10 porcji Czas przygotowania 55 minutes Orzechy nerkowca zalewamy wodą i namaczamy przez ok. 8 godzin przed przygotowaniem kremu. Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz Ciasto 200 gramów masła wegańskiego z orzechami nerkowca 50 gramów oleju(...)kokosa) 1 laska wanilii lub cukier z wanilią z Madagaskaru (może być też zwykły cukier waniliowy, ale ten z wanilią z Madagaskaru ma bogatszy smak wanilii) 2 ½ łyżek stołowych cytryny 2 ½ łyżek stołowych syropu klonowego szczypta soli Przygotowanie Przygotowanie kremu waniliowego Namocz orzechy nerkowca przez noc. Do blendera kielichowego dodaj składniki: namoczone orzechy, mleczko kokosowe, wanilię lub cukier z wanilią

Heca w kuchni
KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z POMIDORAMI 204

minuty, często mieszając. Ostrożnie dolewamy 1 szklankę gorącej wody, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień do minimalnego. Gotujemy bez mieszania i zdejmowania pokrywy, przez 10 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem przez minimum 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy, aż przestygnie. Ostudzoną kaszę lekko solimy i spulchniamy widelcem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek(...)ogniu, przez około 5 minut, aż całość zredukuje się i zagęści. Od czasu do czasu mieszamy. Wsypujemy ugotowaną kaszę oraz posiekaną natkę pietruszki i pomidorki koktajlowe. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i smażymy 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku

cool and minty
Tarta z lemon curd, grejpfrutem i masą marcepanową 134

łyżki soku z grejpfruta żółtko Masa marcepanowa: 200 g masy marcepanowej jajko 2 białka Krem cytrynowy lemon curd: jajko żółtko skórka starta z całej cytryny sok z całej cytryny 30 g cukru trzcinowego pół łyżeczki cynamonu 40 g masła Dodatkowo: duży czerwony grejpfrut Na 24 godziny przed pieczeniem ciasta grejpfruty filetujemy. Obrane kawałki układamy na sicie które umieszczamy na miseczce(...)minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy lemon curd. Do metalowej miski, którą możemy umieścić na garnku wbijamy jajko, żółtko i dokładnie ucieramy z cukrem. W garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy […] Artykuł Tarta z lemon curd, grejpfrutem i masą marcepanową pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania