tortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut(...)łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone
OstryKęstortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut(...)łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone
OstryKęsciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody. Zrobić biszkopt zgodnie z przepisem jak biszkopt kakaowy . Jak jest upieczony, zalać galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wrzątku. Ostawić, ostudzić, wstawić do lodówki. Składniki na krem śmietanowy: 330 ml śmietany(...)krem, przełożyć do rękawa cukierniczego, dekorować natychmiast. Dodatkowo: 200 gr dżemu żurawinowego Składniki na bezy: 3 białka 300 gr cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić na sztywno, pod koniec, bardzo powoli dodać po łyżkce cukru, kolejną łyżkę dodawać po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej. W masie bezowej nie może być wyczuwalnych kryształków cukru. Piec
moj przepis nadobrych produktów" do tych ich słodkości. Gdy macie więcej czasu warto zrobić różyczki z jabłek, ale można też wcisnąć w babeczkę po plasterku surowego jabłka skropionego sokiem z cytryny. Babeczki szklanka maki pełnoziarnistej 2,5 łyżki płatków jaglanych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżki cynamonu 5 łyżek cukru trzcinowego 5 łyżek oliwy(...)formuję różyczki i układam na babeczkach. Piekę 20-25 minut. Róże z jabłek jabłka przekrawam na pół, kroję w cieniutkie plasterki, duszę na wolnym ogniu w małej ilości wody do miękkości. odcedzam na sicie SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkęmąki pszennej 20 dag dag cukru 3 łyżki miodu opakowanie przyprawy korzennej 4 łyżki kawy zbożowej typu ,,Inka'' 12 dag masła 2 jajka 1 łyżeczka sody + łyżka ciepłej wody do rozpuszczenia 1,5 łyżki gęstej śmietany WYKONANIE : Masło rozpuszczamy z miodem, cukrem, kawą i przyprawą korzenną. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy do jeszcze ciepłej masy, 10 dag przesianej mąki(...)stopniach C ustawienie góra dół ok. 20 minut. Po przestudzeniu możemy polukrować lub polać polewą czekoladową. LUKIER : 1 białko ok. 15 dag cukru pudru 1,5 łyżki soku z cytryny WYKONANIE : Do białka dodajemy sok, miksujemy dodając po trochu cukru. Masa ma być gładka, biała i ma się ciągnąć. Dekorujemy za pomocą worka cukierniczego i tylki z cienką końcówką. Odstawiamy
Pani na deserruszt polędwiczki. Mięso odpowiednio zamarynowane jest po przyrządzeniu miękkie, soczyste i smaczne (trzeba pamiętać, aby do dłuższego marynowania mięsa, jak w tym przpadku, nie dodawać soku z cytryny, bo podobnościna białko i mięso jest twarde). Podałam je z puree z zielonego groszku i mięty, które jest lekko łodkie,ale orzeźwiające i moim zdaniem bardzo pasowało do grillowanych polędwiczek(...)odkładamy do miski,którą przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowaną poledwicę grillujemy. puree z groszku: Zielony groszke gotujemy około 4-5 minut. Odsączamy z wody przkładamy do blendera i miksujemy z kilkoma listkami mięty oraz śmietaną. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Polędwiczki w ten sposób można także przygotować na patelni grillowej
Bon appetit mon amiebotwinki są smaczne, zdrowe, oraz mają uroczy, różowy kolor. Botwinka i buraczki nie tracą swojego koloru, dzięki zakwaszeniu, tym razem wykorzystałam ocet jabłkowy, może być też sok z cytryny. Dzisiejszy chłodnik przygotowałam z dodatkiem siekanej rzodkiewki, z siekanym koperkiem i szczypiorkiem, na mieszaninie jogurtu greckiego z kwaśną śmietaną. Chłodnik doprawiłam solą i pieprzem. Chłodnik z botwinki z rzodkiewką, szczypiorkiem(...)było piasku. Kroimy buraczki na cienkie plasterki, a łodyżki wraz z liśćmi na małe ok. 0,5 cm kawałki. Wrzucamy buraczki, łodyżki i liście do 200 ml wrzącej osolonej wody z dodatkiem octu jabłkowego, gotujemy 5 minut. Studzimy. Do przestudzonego wywaru dodajemy jogurt i śmietanę, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek, dodajemy posiekany koperek, szczypiorek. Doprawiamy solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięosolonej wodzie. Kiedy boczek będzie chrupki a makaron al dente, odcedzamy makaron zostawiając łyżkę wody, w której się gotował. Przekładamy makaron na patelnię z boczkiem wraz z łyżką wody, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wlewamy masę jajeczną i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu. Sałatka ziemniaczana z rzodkwią daikon W środku zimy mamy często ochotę na wiosenne smaki. Do wiosny daleko(...)rzodkwi japońskiej daikon ( jak do sushi do kupienia w Kuchniach Świata – rzodkiew Tokyo Takuan) Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy z cytryny duża szczypta soli i pieprzu Przepis na sałatkę ziemniaczana z rzodkwią daikon Ziemniaki pokroić na ćwiartki i ułożyć na talerzu. Posypać odsączonym bobem, plasterkami pora i rzodkiewek. Rzodkiew daikon pokroić
Ugotowane pozamiataneząbki czosnku 2 łyżki oliwy 400 g pulpy pomidorowej lub rozdrobnionych pomidorów z puszki / polecam MUTTI 1 płaska łyżka syropu klonowego/miodu/cukru 1 płaska łyżka octu jabłkowego/ winnego/soku z cytryny 1 płaska łyżka suszonego oregano sól i pieprz do smaku WYKONANIE W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy oliwę i starty na tarce czosnek. Smażymy, cały czas mieszając, przez 30 sekund(...)zakręcić. Tak przygotowany przechowujemy w lodówce. Można dodatkowo wydłużyć trwałość do spożycia i zapasteryzować słoiki z sosem, gotując je 30 minut we wrzątku (pokrywka nie może być zanurzona w wodzie) lub w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C, bez termoobiegu
cool and mintyPół szklanki pęczaku Mała dymka 1 łyżka oleju roślinnego Kilka łyżek posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku Marynata: 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty. Włóż mięso do marynaty. Przykryj i odstaw na czas przygotowania warzyw. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Umyj warzywa. Obierz batata(...)mięso do marynaty. Przykryj i odstaw na czas przygotowania warzyw. Krok 5 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na olej. Pęczak dobrze opłucz pod zimną wodą, odsącz. Wsyp do rondla z podsmażoną cebulką, zamieszaj i praż przez 4-5 minut, często mieszając. Następnie zalej szklanką wody i gotój pod przykryciem 15-20 minut, aż pęczak będzie
Niedzielny kucharzmożna użyć bataty. Pałki kurczęce Składniki: 4-6 porcji 10 pałek z kurczaka Marynata 2 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżki puree z granatu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 4 łyżki oliwy świeży koper do posypania Zapiekanka 500 g dyni piżmowej 10 cm pora ½ łyżeczki płatków chili 200 g jarmużu(...)oczyść z pestek, usuń skórkę, pokrój w kostkę, posyp chili i podsmaż do miękkości na maśle. Liście jarmużu oddziel od twardych łodyg i grubo pokrój. Blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź i opłucz zimną wodą. Roztop masło na patelni i zeszklij por. Dodaj mascarpone, śmietankę, migdały i zagotuj sos. zamiast migdałów można dodać mąkę. Migdały podobnie
codojedzeniakompleks ,łącznie z kwasem foliowym i wit PP. Łodygi zawierają dużo beta karotenu który odpowiada za wygląd naszej cery oraz wit E. * OGÓREK - składa się z wody w 90% dlatego też dobrze nawadnia. Pomaga usuwać toksyny z organizmu a nawet kamienie nerkowe. Zawierają dużo wit A, B i C oraz magnez, potas i krzem, dzięki czemu są sprzymierzeńcami naszej(...)składników mineralnych i witamin. Składniki: 600 g jogurtu naturalnego 3/4 szklanki naparu Mięty Posti 1 zielony ogórek typu wąż 3 gałązki selera naciowego pól pęczka koperku łyżeczka soku z cytryny ew. sól lub pieprz - ja nie dodawałam Wykonanie: Do blendera wrzucamy obranego ogórka, seler naciowy,miksujemy. Dodajemy jogurt oraz koperek. Ponownie miksujemy. Dolewamy wcześniej przygotowany i schłodzony napar mięty, mieszamy
Z Majeczką w kuchniwprawy. Dodam, że chociaż pieczemy według przepisu to i tak trzeba zwrócić uwagę na konsystencję ciasta. Oczywiście wszystko zależy od mąki. Zawsze podkreślam, że mąka mące nierówna. Mąka chłonie wodę różnie w zależności od jej rodzaju. Najlepiej więc kontrolować ciasto podczas wyrabiania. Jeśli jest elastyczne i lekko lepkie to drożdżówki z serem na pewno będą puszyste i smaczne nawet(...)soli Nadzienie serowe 4 łyżki miękkiego masła 100 g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 400 g twarogu Lukier 100 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Rozpuść drożdże w mleku razem z cukrem. Dodaj kardamonu i część mąki. Resztę mąki dosypuj w trakcie wyrabiania ciasto. Ciasto będzie powinno odchodzić lekko od brzegów naczynia ale też powinno
codojedzeniaktóre je kochają. Są wciągające jak chipsy, a znacznie zdrowsze. Wystarczy kupić po słoiku czarnych i zielonych oliwek. Posiekać garść ziół i dodać do oliwy wymieszanej z sokiem z cytryny, czosnkiem i szczyptą soli. Gdy takie oliwki wymieszamy z sosem, są już praktycznie gotowe do podania. Można je nakładać łyżką lub postawić obok wykałaczki. 600-800 g fasolki szparagowej(...)dodatkiem połowy ząbka czosnku. Następnie blenderem należy zmiksować składniki pesto: pistacje, liście bazylii, parmezan, oliwę, pół ząbka czosnku i sporą szczyptę soli. Pod koniec blendowania dodajemy 2 łyżki wody z gotowania fasolki. Odsączoną fasolkę łączymy z pesto – pyszne na ciepło i na zimno. wiejski chleb, ciabatta lub bagietka, oliwa czosnkowa, ricotta, świeże figi, miód. Grzanki z ricottą i figami
Poezja smaku