mąki 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 3 jajka 75 g masła 500 g chudego twarogu skórka starta z jednej cytryny 50 g śmietanki 30% lub 36% 30 g kaszy manny 2 galaretki wiśniowe 1 mały aromat cytrynowy 2 łyżki ciemnego kakao 500 g wiśni ( ja użyłam takich w syropie(...)pieczenia wierzch ciasta przykryć pergaminem. Po upieczeniu przestudzić. 3. Wiśnie delikatnie odsączyć z nadmiaru płynu i rozłożyć na cieście. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 750 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę rozłożyć na wierzchu równomiernie pokrywając wiśnie. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego
vaniliowoczekoladowasmażonych czereśni, z lekką bezą. Składniki na ciasto: -20 dkg mąki -20 dkg masła -5 dkg cukru pudru -1 żółtko (białko wykorzystamy do bezy) -1 łyżka zimnej wody Składniki masy serowej: -0,8 kg twarogu -4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła lub margaryny -2 łyżki mąki ziemniaczanej -wanilia -czereśnie(...)piekarnika wstawiamy blaszkę z pałeczkami na papierze do pieczenia i pieczemy do zrumienienia. Składniki bezy: -5 białek -3/4 szklanki cukru -łyżka soku z cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny i miksujemy. Upieczone serniczki wyjmujemy z foremek i układamy na blaszce z papierem
Maminek kulinarnynadaje smak potrawie. Powinno teraz wyglądać tak: 4. Doprowadź wszystko do wrzenia i zmniejsz ogień do małego. Gotuj przez ok. 30 minut, jeżeli płyn za bardzo odparuje, uzupełnij gorącą wodą. Na osobnej suchej patelni podpraż ryż przez ok. 20 sekund, po czym przesyp go na patelnię z sofrito. Postaraj się rozsypać ryż równomiernie po całej powierzchni patelni: 5. Gotuj ryż(...)ognia, przykryj folią aluminiową i odstaw na 5 minut do przesuszenia. Postaw gotową paellę na środek stołu. Zgodnie z tradycją należy jeść ją prosto z patelni. Podawaj z ćwiartkami cytryny do wyciśnięcia na danie. Przepis dodaję do akcji ¡Viva España
Chilli Czosnek i Oliwaswoja popularnością mogą równać się z angielskim keksem albo naszym staropolskim piernikiem. Pierwsze wzmianki o tym cieście pojawiły się ok 1330 roku, początkowo było to proste ciasto z mąki, wody, drożdży i oleju, jednak z czasem przepis został wzbogacony o suszone i kandyzowane owoce, rodzynki moczone w rumie, orzechy, marcepan. W niektórych regionach Niemiec stollen wypiekany jest we wrześniu(...)strucla bożonarodzeniowa Składniki: 250g masła 200g cukru 250g twarogu 50ml śmietanki 2 jajka 550g mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta pomarańczy skórka otarta z cytryny sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny 200g rodzynków (u mnie Bakalland ) 100g śliwek 50g moreli (u mnie Bakalland ) 50g żurawiny 50g migdałów (u mnie Bakalland ) 50g orzechów włoskich
Obiad gotowyowoców głogu, zalej 1 l alkoholu. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie wrzuć do słoja wysuszoną skórkę z cytryny połamaną na mniejsze kawałki. Słój zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Pamiętaj o wstrząsaniu słojem. Następnie przecedź zawartość obu słoi przez gęste sitko, odczekaj chwilę, aby skapały resztki płynu. Połącz(...)regularnie pite w niewielkich ilościach wspomagają pracę serca. R ada : Aby otrzymać 2 l alkoholu 50 % należy zmieszać 1060 ml spirytusu 95 % z 1000 ml przegotowanej i ostudzonej wody. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój
Przepisy i porady kulinarneprzyprawami oraz wspomnianymi klopsikami. Takie danie może stanowić pyszny obiad, lunch do pracy czy nawet ciepłe danie na spotkaniu z przyjaciółmi. Składniki: 4 cukinie średniej wielkości sok z połowy cytryny 1/2 kg mielonego drobiowego mięsa 1 cebula, pokrojona w drobna kostkę i podsmażona na patelni 2 ząbki czosnku, pokrojonego w cieniutkie plasterki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)chrupiąca skórka. Do drugiego garnka wlewamy pomidory z puszki, przesmażoną cebulkę, dodajemy fetę, czosnek, sól, pieprz, wędzoną paprykę, koperek oraz pietruszkę. Mieszamy i dusimy około 10 minut by odparować wodę. Cukinie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw robimy z niej makaron. Dodajemy go do sosu i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła. Makaron wraz z sosem pomidorowym przelewamy
Życie ze smakiemłyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 5 łyżek kwaśnej śmietany lub mleka łyżka żelatyny WYKONANIE : Białka ubijamy na sztywno razem z solą i cukrem. Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny, powoli dodajemy do piany. Następnie wlewamy olej i jogurt ciągle mieszając. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy i partiami wsypujemy do białek. Miksujemy krótko, tylko do momentu, aż mąka połączy się(...)rozcieramy, dodajemy po łyżce zimny budyń. Masę wykładamy równo na ciasto. WYKONANIE POLEWY : Wszystkie składniki oprócz żelatyny rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (jak nie chce się rozpuścić wrzucam na parę sekund do mikrofali) i dodajemy do polewy. Mieszamy i lekko studzimy. Polewamy, gdy jest już gęsta. Smacznego
Pani na deserSchłodzony i podany z kostkami lodu, cudownie ugasi pragnienie. Świeżość mięty i słodycz arbuza - to jest to! Arbuz składa się z 92% z wody,ale jest to woda z dodatkiem witaminy C. Owoc ten zawiera niewiele cukrów bo tylko 6%. Ma niewiele kalorii, jest więc idealny dla osób dbających o linię;-) Zawiera dużą ilość potasu. W czarnych pestkach(...)sprzyja spadkowi ciśnienia. Niestety widoczne efekty można osiągnąć jedynie konsumując duże ilości arbuza (kilka szklanek soku arbuza dziennie).... Sok można wzbogacić dodając do niego sok z kiwi i/lub cytryny. Polecam! Arbuza obrałam ze skórki i pokroiłam na kawałki. Umyłam świeże gałązki mięty. Przecisnęłam owoc wraz z pestkami i miętą przez wyciskarkę. Sok schłodziłam, dodałam kostki lodu i gotowe
potrawyregionalneWeekendy to, niezależnie od sposobu spędzonego czasu, najlepsze chwile, które staram się wydusić jak cytrynę. Rano, jak w każdą sobotę wybrałem się na nasz miejski targ w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych. Kupiłem kilka fajnych rzeczy, ale najciekawiej uśmiechała się do mnie kapusta włoska, którą wytypowałem do udziału w uczcie kulinarnej pod tytułem gołąbki. Jeszcze nie wie, że to ona na koniec(...)borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym na kilka minut wrzątkiem Kapustę obieramy z największych liści, które zostawiamy na później. Oddzielamy głąb. Wkładamy do dużego garnka, tak by zalać ją wodą. Kapusta - głowa pusta, będzie się unosić, dlatego dociskamy talerzem, przykrywamy pokrywką i doprowadzając do wrzenia gotujemy kilka minut. Automatycznie, by zachować kolor wkładamy do zimnej wody. Rozdzielamy na pojedyncze liście
BaRepasrozgnieść nożem. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, boczek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone, namoczone grzyby. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać płaską łyżkę soli. Gotować na średnim ogniu przez około 30 minut. W ten sposób powstanie aromatyczna baza pod zalewajkę. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować(...)butelki (np. dodając jedynie 250 ml). Ja dodaję całą butelkę. W przypadku, gdyby zupa była mało kwaśna (po dodaniu całej butelki barszczu) można dodać trochę soku wyciśniętego z cytryny. Smak zupy można wzbogacić o łyżkę tartego chrzanu (ze słoiczka). 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaświeżych obranych ze skórki 3-4 cebule ( u mnie były to dokładnie 2 szalotki i 1 czerwona) 4 ząbki czosnku łyżka brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny łyżka kuminu lub jeżeli Wam się skończył (jak to u mnie było) to łyżeczka papryki, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki papryki wędzonej i pół łyżeczki cynamonu sól i pieprz do smaku dodałam(...)pomidory (jeżeli używasz świeżych to je sparz, obierz ze skórki i posiekaj) oraz rozkruszone kostki rosołowe, łyżeczkę soli, pieprzu, sok cytrynowy i cukier. Przemieszaj i dodaj około 800 ml wody (ale nie więcej niż 1 l). Gotuj całość przez 15 minut na małym ogniu. W międzyczasie bakłażany powinny się już upiec, więc wyjmij je z piekarnika, wydrąż miąższ i dodaj
greenscarfzdrowie. Składniki mrożone płaty mintaja płatki owsiane jajo pieprz i sól do smaku olej kokosowy Skworcu do smażenia rzodkiewka z pióropuszem Najpierw rozmrażamy rybę, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajo roztrzepujemy z solą i pieprzem,a na drugim talerzu dajemy płatki owsiane. Panierujemy najpierw w jaju potem w płatkach. Patelnię - u mnie patelnia wysoka o średnicy(...)Ryba nie jest nasiąknięta tłuszczem, nie trzeba jej odsączać na papierowym ręczniku. Przyjemnie chrupie i właściwie można ją zjeść od tak ,jako przekąska, bez chleba. Podałam z rzodkiewką i cytryną, pomidorem koktajlowym. Jest to danie nad wyraz szybkie i smaczne. Zimna rybkę włożyłam głodomorkowi w bułkę i zrobiłam jej fish burgera ,po mojemu. Smacznego ! Na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchnizmniejszyć ogień i zebrać łyżką szumowiny. Dołożyć przyprawy i sól. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 4 godziny – płyn ma bardzo lekko „pyrkać”, nie może w żadnym wrzeć. Gdyby wody zbyt dużo wyparowało podczas gotowania, można dolać ok. ½ szklanki. Na ok.30 minut przed końcem gotowania – gdy mięso będzie już prawie miękkie – dołożyć w całości pietruszkę, marchewkę i czosnek. Gdy warzywa(...)gorący płyn galaretowy porozlewać do salaterek. Odstawić do zupełnego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin – najlepiej na noc – aby galaretka odpowiednio stężała. Galaretkę jeść pokropioną sokiem z cytryny lub octem winnym czy jabłkowym
Grunt to przepis!czas ucierając. Dodajemy po łyżce ser i... tradycyjnie - nadal ucieramy. Dodajemy zawartość naszej waniliowej laski i ucierając nadal wrzucamy po łyżce kaszę kukurydzianą wraz z otartymi skórkami ze sparzonej cytryny i pomarańczy. Teraz pora na nasze rodzynki.Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. PIECZENIE:Spód tortownicy (u nas kwadratowa, największa) wykładamy papierem do pieczenia, całą formę(...)minimalnym gazie cały czas mieszamy nie dopuszczając do wrzenia. Gdy masa ostygnie dodajemy mleko w proszku - cały czas miksując. Możemy je rozmieszać w naczyniu z maleńką ilością mleka lub wody i wtedy dodać - unikniemy w ten sposób grudek w masie. Polewamy sernik i staramy się nie podjadać. :)Z przepisu wychodzi naprawdę spora blaszka, ale... co z tego, skoro "dzieło
Wypisz Wymalujżółtka Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodaj sok i utartą skórkę z cytryny, zmiksuj. Przesiej mąką z proszkiem i zmiksuj z maślaną masą do połączenia składników. Obierz jabłka, oczyść z gniazdek i pokrój w ósemki. Wymieszaj z cynamonem. Przygotuj formę do pieczenia(...)mleczno śmietankową. Dodaj do gotującej się mieszanki energicznie mieszając balonową trzepaczką. Mieszaj cały czas do zagotowania. Kiedy sos zacznie wrzeć zdejmij z kuchni. Włóż garnuszek do naczynia z zimną wodą i mieszaj do przestudzenia. Odstaw sos do całkowitego ostudzenia. Ostudzony cobbler z jabłkami pokrój na kawałki i podaj z waniliowym sosem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzenia