soli 1 i 1/2 łyżeczki cukru skórka starta z 1/2 cytryny BIO 115 g zimnego masła 3-4 łyżki jogurtu, maślanki lub kwaśnej śmietany Mąkę, sól skórkę z cytryny, cukier mieszamy, Dodajemy pokrojone masło i wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy śmietanę/jogurt/maślankę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę. NADZIENIE 250 g mielonego twarogu lub ricotty ( niekoniecznie(...)przełączyć piekarnik na grzanie : dół i dodatkowo podpiec sam spód kilka dodatkowych minut. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy marmoladą (1 łyżka, która pozostała). DODATKOWO 1 żółtko rozkłócone z odrobiną wody 1,2 łyżki cukru brązowego do oprószenia Przepis inspirowany pomysłem na placek ze śliwkami i masą serową zamieszczony w magazynie Apetyt nr 5/2015
WYSPA SZCZĘSLIWAłyżkę do mleka, potem dodałam jeszcze 2. Przy czym zwykły cukier kryształ nie połączy się z masą. Zagotowałam więc te dodatkowe 2 łyżki cukru waniliowego z 1 łyżką wody i po przestudzeniu, wlałam syrop do masy i wymieszałam. Polecam! Biszkopt odwróć spodem do góry. Rozłóż na wierzchu grubą równą warstwę kremu kokosowego. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut do pół(...)zapomniałam, że miałam to zrobić;). Kilka truskawek zasyp 1-2 łyżkami cukru i odłóż na 1-2 godziny, aż puszczą sok. Możesz go lekko rozcieńczyć, np. sokiem z cytryny lub alkoholem. Nasącz tym biszkopt przed nałożeniem masy bounty. Zamiast domowego cukru waniliowego możesz dać o 1 łyżkę mniej cukru plus duże opakowanie cukru wanilinowego, jednak domowy jest o wiele lepszy
Anioszek w kuchniniej spędzicie, tym bardziej poczujecie izraelski klimat. Przejdźmy teraz do jedzenia. Tamtejszy hummus smakuje zupełnie inaczej niż te, które jadłam do tej pory - jest dobrze doprawiony skórką z cytryny. Falafele są podobne do tych z Take Away Israeli Style . W karcie - jako mezze - znalazłam też kuleczki serowe labneh, obtoczone w ziołach i marynowane w oliwie. Tak się złożyło, że takie(...)jogurtowy. Przygotowywany jest w taki sposób: 400 g jogurtu naturalnego umieszczamy na sitku wyłożonym gazą, pozostawiamy do odsączenia na ok. 4-5 dni. W międzyczasie odlewamy zgromadzoną wodę
Chocolate Muffin Blogłyżek pasty pomidorowej - chili posiekane - 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki - 2 łyżki miodu - łyżeczka czubrycy zielonej - 1/2 łyżeczki kminu - 6 łyżek oleju - sok z 1/2 cytryny - posiekany świeży imbir - cały kurczak Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj marynatą z w/w składniki, i marynuj przez całą noc w lodówce. Kurczaka przez pieczeniem wyjmij z lodówki na co najmniej(...)marchewkę, cebulkę, czosnek. Przez 6 - 8 minut, ciągle mieszając. Dodaj sosy sojowe, imbir, chili i sok z pomarańczy. Podsmażaj przez 10 minut, aż sos się zredukuje. Dodaj 4 łyżki wody, natkę pietruszki, fasolę i kaszę kuskus. Przykryj pokrywką i wyłącz gaz. Po upływie 10 minut. Warzywa będą gotowe. Gotowe! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni! ;-) Buziaki!! Przepis zgłaszam do konkursu
SMYKWKUCHNInagle przechodzi w kolejną, na temat cytrusów, które w listopadzie powoli startują i w grudniu w mgnieniu oka zalewają okoliczne warzywniaki. Soczyste pomarańcze, lekko cierpkie grejpfruty, orzeźwiające limonki, kwaśne cytryny i oczywiście małe, słodkie mandarynki, od których każdego roku wszystko się zaczyna. Tym razem nie mogło być inaczej, oszalałam na widok uroczych klementynek, które dodatkowo urzekły mnie fragmentami gałązek(...)klementynki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego mała szczypta soli Góra: 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka masła 1 łyżka wody 3-4 mandarynki (najlepiej klementynki) Dodatkowo: tłuszcz i mąka do wysmarowania i obsypania formy cukier puder Przygotowanie: 1) Przygotować formę: dno wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć pierścieniem, całość wysmarować
Fitsweet.mealbo przy pomocy robota), aż składniki połączą się. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj 2-3 minuty. Ciasto powinno być mocno wilgotne. Jeśli jest suche dodaj odrobinę wody. Uformuj z ciasta kulę i przełóż z powrotem do misy, posmaruj z wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Krok 2 Umyj i pokrój warzywa: kapustę(...)balsamicznym. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Krok 7 Przygotuj pesto. Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj. Dopraw do smaku solą (ostrożnie, bo ser jest słony), pieprzem i cytryną. Wyłóż pesto na wierzch tarty. I gotowe! Smacznego! Artykuł Czwartek: tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzelement, ewentualnie pomóc sobie dołączoną szczoteczką. Oczywiście najlepiej robić to od razu po wyciśnięciu soku, później może być już trudniej Możecie także pójść na skróty i wlać niecałą szklankę wody do pojemnika, a następnie zatkać korek i włączyć obroty (na podobnej zasadzie można czyścic kielich blendera). Druga (albo raczej pierwsza) sprawa to montaż. Na początku, kiedy patrzymy na te dziwne(...)najbardziej polecam), typu szpinak, jarmuż, pietruszka, mięta twardych warzyw i owoców typu marchewka czy burak ogórków, kopru włoskiego, pomidorów, selera naciowego większości owoców , np. z pomarańczy, cytryn, grapefruitów, kiwi, jabłek, truskawek, malin, winogron Niektórych warzyw czy owoców nie musicie nawet kroić. Sprzęt śmiało poradzi sobie z całymi pomidorami czy pomarańczami , dzięki czemu zaoszczędzacie sporo pracy. Natomiast twarde warzywa jak marchewka
Powiedz dietom niemarakują, wrażenie smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista mąka przesiana, cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce foremki do tartaletek o średnicy 6 cm wysmarować rozpuszczonym masłem smarując pędzelkiem - można użyć foremek o większej średnicy, ciasto rozwałkować(...)tartaletki są przepyszne na upalne dni i takie na "jeden ząb"..............SMACZNEGO!!! Naturalnie owocowe zawierają tylko to, co dla zdrowia dobre. To pyszny mix owoców z dodatkiem soku z cytryny i aceroli, w którym nie znajdziesz syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Naturalnie owocowe to aż 70% owoców i tylko 26% cukru - Naturalnie owocowe to nie jest zwykły
W Mojej Kuchni Lubięświeżych zielonych szparagów, świeży lubczyk, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, olej rzepakowy. Przygotowanie: Pesto: Do blendera wkładamy rukolę, słonecznik i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Rolada z kurczaka, czas grillowanie ok. 30 min : Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy wzdłuż(...)Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Tak przygotowane szparagi tuż przed grillowaniem dajemy do lodówki do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu. Szparagi osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Pomidorki skrapiamy olejem i całe
Moniki Smakołykimarchewki to woda, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny. Właściwości marchwi: Nieocenione jest działanie marchwi przy usuwaniu schorzeń żołądkowych(...)jabłka 1 ogórek konserwowy z kurkumą 1 cebulę czerwoną kosteczka Sos mały jogurt naturalny 1 łyżkę serka ricotta 1 łyżka soku z cytryny łyżeczkować cukru sól i pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut Marchewkę oraz jabłko obieramy, trzemy na tarce do jarzyn o grubych
kgwjanczewoblaszka ma powlokę non - stick Beza: • 320 g białek(8 białek z jaj ) • 500g cukru • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki octu jabłkowego,lu zwykłego białego,lub sok z cytryny Wykonanie Białka ubić w misce szklanej ,lub metalowej . Nagrzać piekarnik do 120 stopni C . Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy(...)pozostanie lekko wilgotna, piankowa. W deszczowe dni lub gdy w kuchni panuje duża wilgotność powietrza, nie warto przygotowywać bezy. Wtłoczone do białek podczas ubijania powietrze będzie zawierać zbyt dużo wody i niepotrzebnie rozrzedzi konsystencję całości
mojej kuchnipieczenia zawsze używamy jakiegoś tłuszczu; oleju, oliwy czy masła, w innym wypadku po prostu je wysuszysz i tyle ;/ - ja zawsze do naczynia ze szparagi dodaje 2 -4 łyżki wody, dzięki temu mam pewność, że będą upieczone ale i zarazem soczyste nadal - sposób pieczenia zależy od piekarnika, ale u mnie najlepiej sprawdza się góra piekarnika i termoobieg Szparagi umyj, obierz odetnij(...)tuńczykiem i pomidorkami możesz zjeść jako danie, lub podać np. z kaszą czy ryżem. Ja wybrałam dziki ryż, który idealnie skomponował się z daniem. Do ryby podajemy plaster cytryny. Prościzna! Zrób koniecznie to danie i daj znać. Jeśli masz ochotę wyślij zdjęcie dania na mojego Faceboka - Smykwkuchni. https://www.facebook.com/smykwkuchni
SMYKWKUCHNIblaszka ma powlokę non - stick Beza: • 320 g białek(8 białek z jaj ) • 500g cukru • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki octu jabłkowego,lu zwykłego białego,lub sok z cytryny Wykonanie Białka ubić w misce szklanej ,lub metalowej . Nagrzać piekarnik do 120 stopni C . Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy(...)pozostanie lekko wilgotna, piankowa. W deszczowe dni lub gdy w kuchni panuje duża wilgotność powietrza, nie warto przygotowywać bezy. Wtłoczone do białek podczas ubijania powietrze będzie zawierać zbyt dużo wody i niepotrzebnie rozrzedzi konsystencję całości
w mojej kuchnioraz P i pod względem ich zawartości ustępuje tylko owocom róży i rokitnika. Przyswajanie witaminy C ułatwia występująca w czarnej porzeczce wit. P czyli cytryn. Zawiera także wit. A, E, B, D oraz liczne biopierwiastki. Zawarte w czarnych porzeczkach minerały – żelazo, mangan i miedź, zwiększają liczbę erytrocytów krwi oraz stężenie hemoglobiny(...)zdrowiej sięgnąć po świeże w sezonie czy do domowej spiżarni poza sezonem niż kupować witaminy w aptece. Składniki: • 2 szklanki czarnej porzeczki • 4 szklanki wody • 1/2 szklanka cukru • cukier waniliowy • 1 szklanka ugotowanego ryżu • 1 mały naturalny jogurt • kilka gotowych bezików Wykonanie: • Czarną porzeczkę zagotować z wodą, przestudzić i zmiksować, po czym przetrzeć
To co kochamszklanka fasoli białej drobnej olej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pokrojonych pomidorów kilka łyżek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego/soku z cytryny, kilka łyżek czerwonego wina po 1 łyżeczce: cząbru, majeranku, lubczyku 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Namocz fasolę na noc. Następnego dnia ugotuj i odcedź wodę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj fasolę i resztę składników. Duś około 10-15 minut. Podawaj fasolkę, np. z ryżem basmati. Smacznego! Normal
Qlinarnie i Qlinarnie