Zdrowa kura ma matową skórę o kolorze od kremowego, aż do mocno żółtego. Tu uwaga: w sklepach od jakiegoś czasu sprzedawane są kurczaki karmione kukurydzą, które są żółte jak cytryna. Zabieg ten prawdopodobnie służy temu, żeby podszyć się pod kurę wiejską, która zazwyczaj ma mocno żółty kolor. Sęk w tym, że kukurydziana kura poza kolorem nie ma z nią(...)innych produktów spożywczych jakie masz w torbie i uchronić przez zakażeniem bakteryjnym. Z kurczaka wyciągniętego z chłodni może wydostawać się czerwonawy płyn. Nie jest to krew, ale woda, którą mięso nasiąknęło podczas chłodzenia. Pamiętaj, że może ona zawierać bakterie, dlatego tuszka powinna być szczelnie zapakowana. 5. Przechowuj w niskiej temperaturze lub zamroź Po przyjściu do domu natychmiast wstaw drób
Niedzielny kucharzimieszamy tak by każde ziarenko się nią pokryło. Krok 2 Rozgrzewamy rondel o grubym dnie, dość mocno, ale tak by naczynie nie było za bardzo gorące. W czajniku zagotowujemy wodę na wrzątek w ilości dwa razy większej niż objętość kaszy, czyli około szklanki. Do rozgrzanego rondla wsypujemy kaszę. Początkowo białko zacznie przywierać do dna, dlatego trzeba szybko mieszać kaszę, żeby(...)przykrywamy do ostygnięcia. Przed podaniem kroimy na plastry i dodajemy na wierzch odrobinę dżemu żurawinowego. Zamiast kaczki kaszę można podać z wędzonym pstrągiem i skropić go odorbiną dresingu z cytryny, oleju i miodu (proporcje: łyżeczka cytryny i oleju, pół łyżeczki miodu). Smacznego! Zobacz menu na tydzień – pora na kalafiora, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Wtorek: Gryczotto z kaczką
Niedzielny kucharzUwielbiam pieczoną paprykę, szczególnie tę podłużną. Już sama upieczona z oliwą i solą jest wyśmienitą przystawką. Trzymam ją w lodówce i dodaję do różnych dań. Robię
Cytryna&Co.kosztowną gastropornografią. Jest też sporo rozważań o naszych zwyczajach żywieniowych. Dlaczego np. na stołach w restauracji stoi zwykle sól, którą można sobie doprawić potrawę a nie ma tam np. cytryny i cukru. Nie będę wam streszczać całej książki, bo warto ją przeczytać w całości, ale najbardziej podobała mi się część o tym, jak schudnąć i być zdrowszym dzięki odkryciom(...)dostępu do jedzenia, to zjemy mniej. Chowaj więc jedzenie i jedz pałeczkami, żeby było Ci trudniej. W ten sposób zjesz mniej. Przed posiłkiem (pół godziny) warto wypić pół litra wody, ale bez lodu. Można też spróbować jeść przed lustrem i z mniejszych talerzy, a najlepiej z miseczki, która będziesz trzymać w dłoni, żeby czuć jej cieżar. Nie pijmy przez słomkę
Ugotowane pozamiataneminuty). Wykładamy na półmisek. Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę i pora kroimy, seler, pietruszkę i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Wszystkie warzywa chwilę smażymy na oleju, podlewamy pół szklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę. I gotowe! 6. Sałatka śledziowa z burakiem(...)Składniki : opakowanie ciasta francuskiego pół opakowania mrożonego szpinaku pół kostki sera typu feta 1 cebula, 2 ząbki czosnku pieprz łyżka śmietany filet z łososia, świeży - około 200-250 g cytryna Przygotowanie : Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać szpinak. Gdy się roztopi. dodać pokrojoną w kostkę fetę. Przyprawić pieprzem i łyżką śmietany. Z łososia zerwać skórę, pokroić
dobra gospodyni dom wesołym czyniPaździernik nas rozpieszcza. Niemal nie pada, a jeśli już, to w nocy, gdy słuchanie kropli równomiernie uderzających o szyby sprawia, że lepiej mi się zasypia. Dni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybkie danie.Skladniki:2 odfiletowane kawalki dorszasok z cytrynysol2 lyzeczki posiekanego rozmarynuczerwony pieprz lu papryczka chili2 lyzki oliwy lub oleju2 plastrki szynki parmenskiejSposob przygotowania:Dwa odfiletowane kawalki dorsza skrapic sokiem z cytryny i posolic.Przygotowac marynate do ryby.Oliwe wymieszac z drobno pokrojonym rozmarynem i natrzec rybe.Oblozyc czerwonym pieprzem utluczonym w mozdzierzu lub pokrojona papryczka chili.Odstawic na 1/2 godziny lub dluzej.W tym czasie przygotowac(...)niedoborami wapnia i z artretyzmem.Brokul gotujemy bardzo krotko,najwyzej 5 minut,ze wzgledu na duza utrate witami lub jemy na surowo.Najlepiej ugotowac go na parze lub w malej ilosci wody,tak by w wodzie podczas gotowania pozostawal jedynie glab,a zielone rozyczki wystawaly ponad poziom wody.Glab rowniez nadaje sie do jedzenia.Nie wierze ,ze znajdzie sie ktos kto nie lubi brokula.No
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnóstwa wolnego czasu przy okazji pięknej pogody. Wczoraj robiłam z Mamą (która u mnie gości) ogórki kiszone, z polskich ogórków, z polskiego kopru... Dziś konfiturę truskawkową, jutro zamierzam zakisić cytryny... Po raz pierwszy od niemal 15-tu lat robię z Mamą przetwory. :) Wielka radość, spokój i świadomość przygotowywania pysznych rzeczy w słoikach, które za parę miesięcy będę otwierać(...)papryki - słodkiej papryki - kozieradki (utartej w moździerzu) - cząbru lub czubricy czerwonej (tej przyprawy można dać 1/2 łyżeczki) - majeranku - pieprzu cytrynowego 1. Wszystkie składniki mieszamy, do masy dodajemy odrobinę zimnej wody (kilka łyżek) i wyrabiamy 2-3 minuty. Masę odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej grillową (lub rozpalamy grill :D, smarujemy ją lekko sklarowanym masłem (Buttarisem lub Ghee
Kuchnia PrezydentowejW celu doprecyzowania: zmieniłam trochę przepis Margarytki (tu), a trochę dodałam stąd. I tak powstały moje rogale marcińskie. Składniki /ok. 24 szt./:Ciasto:1 szklanka
Pasja Smakucałkiem wyrośnięty. Nie powinien być wiekszy niż ok. 8 cm średnicy. Do smoothie doradzam użyć surowego buraczka bo sok z surowego buraczka jest dużo bardziej wartościowy, nie "wypłukany" w wodzie z minerałów i posiada pełen bukiet witamin które "niszczą się i wypłukują w wysokiej temperaturze podczas gotowania. Dlatego najmądrzej jest do smoothie miksować surowe buraczki ćwikłowe. I co dobrego robi(...)banan 1/2 jabłka (jeśli małe wziąć całe) 250 ml soku warzywnego ok. 1/2 łyżeczki soli ok. 1/2 łyżeczki pieprzu ok. 1/4 łyżeczki przyprawy- kumin rzymski łyżeczka soku z cytryny lub ocet jabłkowy (ostatecznie 1 łyżeczka innego octu np. winny) Wykonanie: Buraczka obrać i pokroić na mniejsze kawałki Wrzucić go do shakera razem z połamanym w kawałki bananem i jabłkiem pokrojonym
Sztuka gotowania w/g Samiryprzykład same pieczarki z cukinią, albo tylko dorsza z jakąś kaszą. Mam nadzieję, ze to będzie dla Was pomocne. Zaczynamy od ryby, którą najpierw należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. W czasie kiedy ryba będzie się piekła (zaledwie 30 minut), będzie czas na pozostałe elementy talerza. DORSZ PIECZONY W ZIOŁACH (2 porcje) 240g polędwicy z dorsza(...)ściereczką lub w zlewie, bo cukinia puści dużo soku). Po kilkunastu minutach przełożyć tagliatelle do miski (można jeszcze delikatnie odcisnąć), polać oliwą, dodać startą skórkę i sok z cytryny i wymieszać. Następnie dodać parmezan, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. 1 porcja tagliatelle z cukinii to ok. 145 kcal , węglowodany: 4g, białko 4g, tłuszcz: 14g 0,4WW i 1,4WBT FASZEROWANE
DietologZazwyczaj na każde przyjęcie przygotowujemy „jakąś” sałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zostawiamy na kilka minut ,aby nam rozczyn troszkę podrósł w ciepłym pomieszczeniu. Jajka wybijamy do małej miseczki i dodajemy pozostałą część cukru,sól,cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Gdy jajka są bardzo zimne możemy trochę podgrzać na ogniu ciągle mieszając( do około 35 C ). Następnie wlewamy je do rozczynu,dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem(...)Allegro . Rada : Marmolada musi być dość rzadka, aby dała nam się wycisnąć przez tubkę. Powinna mieć gęstość kwaśnej śmietany. Gdy nasza marmolada jest zbyt gęsta należy ją rozrobić przegotowaną wodą lub sokiem owocowym. Smacznego
Przepisy i porady kulinarne