woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:919/1096)

Biała pizza z mozzarellą i rukolą 380

letniej wody Dodatki: - ok. 300 g startej mozzarelli - 2 kulki mozzarelli light - pomidorki cherry (czerwone i żółte) oraz pomidorki śliwkowe - rukola - oliwa cytrynowa   Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i oregano – mieszamy. Wlewamy rozpuszczone drożdże – wyrabiamy na stole oprószonym mąką na gładkie, elastyczne ciasto, ok. 10 minut. Odstawiamy(...)moim zdaniem… i nie tylko – jedną z najlepszych. Jako dodatek, wyłącznie – oliwa cytrynowa. Cienkie ciasto z rumianym, chrupiącym brzegiem, ciągnącą się mozzarella. Minimum dodatków z delikatną nutą cytryny, to pizza na święto… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Biała pizza z mozzarellą i rukolą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Naleśnik żytni z wegańskim kremem dyniowym 192

nigdy z żadnego przepisu nie wychodzą. Zawsze w trakcie smażenia muszę do ciasta a to dodać: jeszcze jedno jajko, a to jeszcze więcej mąki, a to jeszcze odrobinę wody i tłuszczu... wszystko też zależy od patelni, a z tym także bywa różnie. Także wierzę, że w naleśnikowej kwestii radzicie sobie znacznie lepiej niż ja. Od siebie mogę tylko dodać(...)głównie za dobry wzrok i ogólną odporność organizmu. To jak, przekonacie się? *wink*  Składniki: na dyniowy farsz dynia Hokkaido woreczek ryżu basmati kostka wędzonego tofu odrobina soku z cytryny kurkuma, sól, pieprz rukola + ulubione naleśniki, u mnie z tradycyjnego przepisu, pół na pół z mąki pszennej i żytniej Przygotowanie: Właściwie filozofii w tym żadnej. Z dyni oczywiście wcześniej robimy

Kuchnia Ellie
Chrupiąca sałatka z pikantną ciecierzycą 154

wielkości mniej więcej ziarna ciecierzycy – drobno. Ogórka nie obieramy. Kroimy go wzdłuż na pół, usuwamy i wyrzucamy pestki, miąższ kroimy w drobną kostkę. Ciecierzycę z puszki odsączamy na sicie (wodę z puszki ciecierzycy możecie wykorzystać do zrobienia wegańskiej bezy ). Ciecierzycę wrzucamy do miski i mieszamy z kormą, garam masalą i pół łyżeczki soli. Otaczamy dokładnie ciecierzycę w przyprawach. Na dużej(...)garam masala 16 pomidorków koktajlowych ½ pęczka pietruszki ½ pęczka szczypioru kilka gałązek mięty i kolendry ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI SOSU 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka drobnego cukru sól pieprz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Babka makowa i kawa z kardamonem, czyli wspomnienia z Libanu :) 176

kiedy do specjalnego tygielka wsypiemy pożądaną ilość kawy. Każdy ma swoją miarkę. Nasza miarka to jedna kopiasta łyżeczka na filiżankę, ale nie taką malutką tylko klasyczną europejską :) Osobno zagotowujemy wodę i zalewamy kawę wrzątkiem, po czym dodajemy ok. 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, parzymy kawę ok. 15 min. często mieszając, aby nie zagotowała(...)keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie polewamy lukrem. Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z ok. 1/2 dużej cytryny Do cukru powoli wlewamy sok z cytryny i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Lukier nie może być zbyt rzadki, ponieważ  spłynie z ciasta. Odstawiamy do zastygnięcia. Życzymy smacznego

vegetanie
Nalewka cytrynowo - imbirowa ( doskonale rozgrzewa ). 160

płynnego miodu wielokwiatowego 1 i 1/2 l alkoholu 70 % Sposób wykonania :   I mbir pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do czystego dużego słoja. Wlej sok z cytryn, miód oraz alkohol, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni. Często wstrząsaj słojem, aby składniki się zmieszały ( co 3 - 4 dni ). Po tym czasie zlej trunek znad(...)Rada :   A by otrzymać 1 i 1/2 l alkoholu 70 % należy zmieszać 1110 ml spirytusu 95 % z 435 ml przegotowanej i ostudzonej wody. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru

Przepisy i porady kulinarne
Miód pitny - dwójniak maliniak 176

wody - trójniak - brzeczka: 1 jednostka objętości miodu rozcieńczona 2 jednostkami objętości wody - czwórniak  - brzeczka: 1 jednostka objętości miodu rozcieńczona 3 jednostkami objętości wody Pod lupą - Miód Pitny Dwójniak Maliniak z Pasieki Jaros Surfując po stronie internetowej pasieki dowiadujemy się, że w ogóle sama pasieka ma swoją tradycję, historię i jest ceniona przez wiele(...)się przede wszystkim z kaczką ale także i wieprzowiną (np. z żeberkami, golonką). Rzeczową kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód pitny połączony z sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko aby cukry skarmelizowały się, tworząc tym samym chrupką skorupkę na powierzchni. Miodu pitnego użyłbym także do smażonego łososia - połączyłbym odrobinę miodu

Right Behind The Kitchen
Domowy kebab w bułce z patelni 299

kopulastej pokrywki ( która nie dotyka bułek podczas smażenia). Można zastąpić głęboką patelnią i płaską pokrywką. Kebaby podałam z sosem tzatziki. Proporcja na 5 bułek: - 1,25 szklanki ciepłej wody - 3 łyżki oleju - 1 łyżka cukru - 0,5 łyżeczki soli - 3 szklanki mąki krupczatki - 1 łyżeczka suchych drożdży W misce umieścić wszystkie składniki - wymieszać. Wyłożyć na blat stołu i chwilę wyrabiać(...)mały podwójny filet z kurczaka - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/4 łyżeczki chili w proszku - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 1/5 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny - 1 łyżka oleju - 1 jogurt grecki ( mały ok. 200 gr) - 1 mały ogórek zielony - 1 średni ząbek czosnku - 1/4 pęczka kopru - sól Sos: Ogórek zetrzeć na drobnych oczkach tarki, czosnek

kawawszklance
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 280

godziny (z tego 1 godz. na gotowanie) to dużo więcej niż czas, który przeciętnie poświęcacie na zrobienie obiadu, ale wierzcie mi, że w skali "tażinowej", to jak ugotować wodę na herbatę;) Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchni śródziemnomorska", więc być może jej autorka, Claudia Roden, uprościła przepis, aby zachęcić początkujących adeptów kuchni marokańskiej.Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym to kombinacja(...)przepis na marokańskie chlebki, które upiekłam do tażinu.  Zachęcam Was również do spróbowania innych tażinów, które pojawiły się na moim blogu:tażinu z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami  tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla . Tażin (tagine) z klopsikami w sosie

Chilli Czosnek i Oliwa
POLĘDWICZKI WOŁOWE Z CZOSNKIEM I CHILLI + BATATY Z CHILLI I CYNAMONEM = HOT HOT HOT! :) 172

Obiecałam, że zacznę wrzucać nowe przepisy, więc dodam kilka. Obiecane na facebooku  kiełbaski angielskie  i wcześniej wspomniane "gotowce-zamrażaki" też w końcu doczekają się

Cytryna&Co.
Pierniki (na północ i wschód od Śląska występują pod taką samą nazwą ;) 144

robot ō m. Jak już wszyske s ō m 37 upiecz ō ne, to sie chwila odpocznijcie, a potyn lukrowanie i strojynie. Luker to cuker puder i woda abo sok ze citr ō łny. 38 Dejcie poz ō r, żeby niy b ō ł za rzołdki, 39 bo W ō m spłynie i bydziecie mieć kans 40 ciarajstwa. 41 Mogecie(...)gotowało 27 schłodzony 28 wyrabianiem 29 najpierw 30 herbaty 31 dalej 32 wałek do ciasta 33 kawałek 34 mają Państwo 35 uważajcie 36 były 37 są 38 cytryny 39 rzadki 40 dużo 41 bałaganu 42 posypać 43 podłużna posypka

Chop w kuchni
Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku 2354

butter chicken krok po kroku. Teraz, gdy mamy pachnące, świeże malinowe pomidory curry jest jeszcze lepsze. Marynata: 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta(...)opcją grzania górnego lub grilla). Pieczemy przez 10 minut i odstawiamy. Pomidory wkładamy do dużej miski lub garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na trzy minuty. Przelewamy je zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w kostkę. Następnie miksujemy na gładko. Wyjmujemy i odmierzamy sobie wszystkie przyprawy potrzebne do dania (jeśli mamy kozieradkę, kmin rzymski lub kolendrę

Poezja smaku
Słodko-słony wywiad dla VIVA! 120

wysokiej jakości produkty. Przede wszystkim dobry, prawdziwy twaróg, który stanowi bazę tego wdzięcznego ciasta. Nie bez znaczenia są także jajka ze sprawdzonego źródła, cytrusowe zapachy, świeżo starta skórka z cytryny i pomarańczy, ziarenka wanilii… Mając dobre składniki i pewną wiedzę, jesteśmy na prostej drodze do sukcesu. A co zrobić, gdy sernik wyjdzie za suchy lub za mało puszysty? Jeśli(...)właściwe warunki wyrastania. Jeżeli jednak stawia opór, bo np. ma w sobie sporo masła, możemy poratować się piekarnikiem, Nastawiamy go wtedy na 40 stopni, na dolną blachę wlewamy wodę i wstawiamy nasze naczynie z ciastem. Wtedy jest szansa wspomóc wzrost naszego drożdżowego wypieku. BEZA – KRÓLOWĄ DESERÓW! “Beza nie chce się ubić”, “beza nie schnie”, “beza nie odkleja się

Raj dla Podniebienia
Kurczak z dynią i grzybami 154

Imbir. Cytryna. Malina. Miód. Listopad wita mnie takimi smakami. Choć zdecydowanie wolę cynamon i czekoladę :D Kurczak w 100 - procentowym, jesiennym wydaniu. Wprawdzie grzyby w daniu nieco zdominowały dynię co nie zmienia faktu, że potrawa wyszła przepyszna. Możecie podać ją z kaszą, ryżem czy nawet ziemniakami. Podałam, że przepis przewidziany jest dla 2 osób - jednak moim zdaniem jest(...)odstawić na talerzyk. Na patelnie dodać trochę masła i dolać niedużo oleju. Wrzucić posiekaną cebulę i ją zezłocić. Dodać grzyby (u mnie mrożone) i smażyć aż puszczą nieco wody i zaczną gęstnieć. Należy jednak uważać, żeby ich nie rozgotować (aby nie zrobiło się tzw. "błotko"). Grzyby przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić dynię i podsmażyć ją przez około 3 minuty

My simple kitchen
Krem z selera z gruszką 119

Doczekałam się w końcu swojej jesieni. Z przemoczonymi i upaćkanymi w błocie butami, katarem i zimnymi dłoniami. Z herbatą z cytryną i miodem oraz kocem. Z jednym (tylko) kasztanem w torebce. Z porywistym wiatrem i deszczem. No miało być troszkę inaczej... Na ratunek w takich momentach przychodzą rozgrzewające zupy, które po letniej przerwie wracają do mojej kuchni. Na początek aromatyczna(...)wlać bulion. Warzywa ugotować do miękkości. W połowie gotowania dodać obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę. Gdy całość będzie miękka zdjąć zupę z ognia i dolać jeszcze 2/3 szklanki wody. Odstawić na 20 minut po czym zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprze. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Można również polać odrobiną oliwy

My simple kitchen
Koktajl arbuzowo-truskawkowo-warzywny dla niemowlaka na upalne dni. 173

dzięki czemu mama robi ten nadprogramowy post ). Z jedzeniem u maluszków też jest różnie. W takie upały najlepiej sprawdzają się rzeczy nawadniające. Oczywiście proponujemy dziecku duużo wody i tylko wody. Możemy jednak zadbać o posiłek, który również dodatkowo nawodni nasze maluchy. I tu sprawdza się król wszystkich owoców. Niezastąpiony i jedyny w swoim rodzaju: ARBUZ. Koktajl też może być posiłkiem(...)truskawek? Zrób pancakes: Waniliowo -truskawkowe pancakes. Koktajl arbuzowo-truskawkowo-warzywny 200 gramów truskawek 400 gramów arbuza pokrojonego w kostkę 70 gramów selera naciowego ( /jeden pasek) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego ( /można pominąć) Seler pokroić na kostkę i zmiksować w blenderze. Wyjąć ewentualne, niezmiksowane kawałki. Dodać resztę składników i zmiksować. Koktajle mogąbyć jednym z głównych posiłków

Krupeczki

Proponowane wyszukiwania