woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:920/1096)

Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową 130

pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Po upieczeniu wystudzić i zimne przekroić wzdłuż jeden raz. Masa: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny. Jogurt bardzo delikatnie podgrzać. Do jogurtu dodać płynną, ciepłą jeszcze żelatynę. Dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić(...)momencie dodawania do niego żelatyny powinien być leciutko ciepły. Jeśli będzie z lodóki żelatyna zacznie się ścinać i powstaną okropne grudki. Sok z limonki zastąpić możemy sokiem z cytryny. Kiedy ubijamy śmietanę kremówkę, ubijmy ją najpierw samą na pół-sztywno a dopiero potem zacznijmy dodawać cukier puder i sok. Ja zawsze kiedy nakładam masę na ciasto, pierwszą cześć ciasta pozostawiam

mecooks
Tort jagodowy na roczek 170

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki wody Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek Do żółtek dodawać stopniowo cukier, po łyżce wody i ucierać Połączyć mąkę z proszkiem i dodawać przesiane po łyżce do utartych żółtek Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy żółtkowo-mącznej- wmieszać ostrożnie, by białka(...)biszkopty przekroić na pół, posmarować je ubitą śmietaną tortową, ( jeśli potrzeba to z tej śmietany można zrobić jeszcze dekoracje na wierzchu ciasta) obłożyć nimi ciasto, zawiązać wstążką. Potrzebujemy również cytrynę do zrobienia syropu do nasączenia biszkopta oraz gotowe biszkopty- paluszki.  Biszkopt upiekłam w foremce o średnicy 25 cm, a lepsza byłaby 23 cm. Ciasto byłoby wyższe

Proste Potrawy
Leśny mech z truskawkami 171

łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny [zapomniałam] 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Do nasączenia: 1/4 szkl. zaparzonej herbaty 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki curku pudru Dodatkowo: pestki granatu do posypania [ małe truskaweczki]  Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie(...)ciasto mocno wyrosło i najpierw odcięłam wierzch ,a resztę podzieliłam na dwie części]. Jedną[ spodnią ] część ciasta włożyć z powrotem do tortownicy, nasączyć . Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała.   Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia.  Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Złoty sernik z dynią pieczoną w cynamonowym oleju 239

puree z dyni 1 szklanka brązowego cukru (można więcej) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu skórka i sok z 1/2 pomarańczy skórka i sok z 1 cytryny 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka spód 350g herbatników skórka i sok z 1/2 pomarańczy 70g masła 30 g masła orzechowego 1 łyżeczka cynamonu polewa(...)składników. Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 1,5h. Pod blachę na której piecze się sernik wstawiamy blachę wypełnioną wodą. Dzięki kąpieli parowej sernik będzie delikatniejszy i bardziej kremowy. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystudzenia. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dolewamy

DefinicjaSmaku
Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śmietanową 155

masę serową: - 1000 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego - 10 mililitrów ekstraktu z wanilii - 270 g drobnego cukru - 5 jajek - 3 łyżki mąki - 1 i 1/3 łyżka soku z cytryny - po 150 gram owoców do każdej warstwy: jagody lub borówki, brzoskwinie lub banany, maliny lub truskawki Przygotowanie masy serowej: Wszystkie składniki masy serowej poza jajkami miksujemy razem na gładką masę. Jajka(...)wylewamy na dopiero co upieczony sernik, wyrównujemy i pieczemy kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki do wykończenia:  - dowolne owoce - mięta - gęsty syrop cukrowy (cukier rozpuszczony w wodzie w proporcji 2:1 lub większej) Przygotowanie wykończenia: Owoce i miętę wykładamy na ciasto. Przy pomocy pędzelka smarujemy całość syropem cukrowym (dzięki temu owoce dłużej zachowują świeżość i apetyczny wygląd

Życie zamknięte w smaku
Sałatka z pieczonych szparagów 135

blokach, co jest perwersją najwyższej klasy. Jak wiadomo, Polska to nie Polinezja Francuska. Nie każdy dzień jest słoneczny, nie mamy wymarzonych warunków do biesiadowania na zewnątrz, a wypoczynek nad wodą to wojna z komarami, która przypomina wojnę w Wietnamie – dzień po dniu i żadnych efektów. Jak już dorwiemy skrawek błękitnego nieba a nasz małżonek/konkubent/kohabitant/narzeczony (niepotrzebne skreślić), za pomocą(...)kawałek (około 200 g) fety owczej (można zastąpić dowolnym, wyraźnym serem np. bryndzą). Na sos: ¾ szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżeczkę musztardy ½ łyżeczki cukru łyżeczkę soku z cytryny sporą garść liści bazylii szczyptę soli i pieprzu. O tym, jak przygotować szparagi możecie przeczytać tutaj . Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i wraz z podgotowanymi ziemniakami umieszczamy na blasze. Skrapiamy oliwą

ladykitchen
Ciasto z malinami 156

orientalne. Niestety ceny również należą do egzotycznych. Kupiłam mydełko!! Znak rozpoznawczy unikatowych, regionalnych wyrobów. Grzechem jest pojechać do Marsylii i nie zaopatrzyć się w taki luksusowy specyfik. Cieplutka woda, cały czas dające o sobie znać słońce i znośny tłum na plaży to coś wspaniałego w tej części wybrzeża Morza Śródziemnego. Do tego widoki... achhhhhh... na prawdę niesamowite, niepowtarzalne i cudowne(...)szklanki brązowego cukru nierafinowanego lub ksylitolu 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia bez fosforanów. ½ szklanki dobrego oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego (ewent. soku z cytryny lub octu jabłkowego) 1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią. 1/3 łyżeczki soli kartonik malin Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę lub proszek

Moja Mama Gotuje
Dżem truskawkowo-rabarbarowy 144

mnie była to prawie doba. Co jakiś czas przemieszaj. Na drugi dzień przełóż owoce z cukrem i sokiem do wysokiego garnka. Zagotuj na średnim ogniu i dodaj sok z cytryny. Często mieszaj. Po zagotowaniu, zmniejsz gaz na mały, ale tak, by podtrzymać bulgotanie.  Na powierzchni przez jakiś czas będą utrzymywać się jasne szumowiny. Można je zebrać łyżką(...)godzinach pierwszego dnia gotowania rozpadły się całkowicie. Ostatniego czwartego dnia truskawki przesyp na durszlak, przy czym podłóż pod niego miskę, bo szkoda soku. Opłucz je pod bieżąco wodą lub wodą przegotowaną lub z butelki, jak wolisz. Małym strumieniem, niewielką ilością wody, tylko do spłukania cukru z owoców, aby nie dodawać do dżemu zbyt dużo dodatkowego cukru. Zostaw owoce do lekkiego

Anioszek w kuchni
Crema catalana (Krem kataloński) 165

jabłka. 2. W misce ucieramy żółtka z mąką ziemniaczaną i 2 łyżeczkami cukru, tak długo, aż cukier się rozpuści. 3. Do garnka wlewamy mleko, wrzucamy skórę z cytryny, 2 łyżki cukru i krótko zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i mieszamy, żeby nie tworzył się kożuch. Miksując żółtka małymi porcjami (ja dodawałam po dużej łyżce) stopniowo i powoli wlewamy mleko. Cały(...)głęboką blaszkę, najlepiej o grubych ściankach i wypełniamy po brzegi kostkami lodu. W ten lód wkładamy mocno oziębione kokilki (uważamy, żeby kostki lodu nie wychodziły poza brzegi kokilek i woda nie dostała się do kremu) i wkładamy na najwyższą półkę w piekarniku, pod sam grill. Do piekarnika wkładamy dodatkowo obie duże blachy, jak na ciastka (zazwyczaj są w komplecie), żeby

Kuchnia Prezydentowej
Koszyczek wątróbek. 148

Koszyczki z ziemniaków:   Składniki: 2 duże ziemniaki 1 jajko Tymianek Sól Olej do przesmarowania foremek Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, a następnie plasterki

Kulinarny karnet Christophera
CIASTO KUBUŚ 201

Mega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe(...)energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na blat biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Odstawić do przestygnięcia. Masa śmietanowa Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawić, aby letko stężała. Śmietanę ubić na sztywno, do ubitej śmietany cały czas miksując dodawać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Śmietana zrobi się trochę luźniejsza, wylać na biszkopt i odstawić

RAROSSA
SZYBKIE PRZEKĄSKI SYLWESTROWE + FILMIK 504

WINEGRET ;                                sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól, pieprz oraz cukier do smaku PANIEROWANE KULKI Z RYŻU : 1 szklanka ryżu ( suchego - należy go ugotować ) 80 g sera żółtego 1 cebula(...)winegret, część sosu wlewamy do sałatki i mieszamy.  Sałatkę nakładamy do kieliszków, dekorujemy kaparami i polewamy odrobiną sosu. Podajemy. Kulki z ryżu - Ryż należy wcześniej ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić.  Przekładamy go do miski, dodajemy przyprawy, podpieczoną cebulę, jajko, tarty ser i mieszamy masę. Formujemy nieduże kulki i panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym

Kulinarne Fantazje Marioli
Pyszne pierniczki 178

zatem mieć czas na zmięknięcie. Upieczcie je 2-3 tygodnie przed Świętami i zamknijcie w pudełku lub słoju. Jeśli chcecie przyspieszyć mięknięcie pierniczków, to wstawcie do pudełka szklankę z wodą albo kilka kawałków jabłka. W wypadku jabłka, trzeba pilnować, aby nie zaczęło pleśnieć i wtedy je wymienić. Pierniki z tego przepisu idealnie nadają się do powieszenia na choince, schrupania, ozdobienia(...)/wp-admin/admin-ajax.php"; Czas przygotowania 1 godzina, 20 minut/y 15 minut/y 1 godzina, 35 minut/y Składniki 140 g miodu gryczanego 200 g cukru demerara 200 g masła skórka otarta z jednej cytryny ok 5 łyżeczek przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody szczypta soli jajko 500 g mąki pszennej Sposób przygotowania W garnku rozpuszczamy masło, miód i cukier. Dodajemy przyprawę do piernika

Mieszam w Garnku
TORT ORZECHOWO-KAWOWY 167

szklanki drobnego cukru do wypieków KREM KAWOWY 400 g miękkiego masła 4 jajka 1⅓ szklanki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki spirytusu NASĄCZENIE : 125 ml mocnej herbaty z cytryną (można połączyć z alkoholem np. likierem z orzechów laskowych - frangelico lub rumem) DODATKOWO : 200 g konfitury z czarnej porzeczki lub z jagód, orzechy macadamia ( można zastąpić połówkami orzechów włoskich(...)formie do całkowitego przestygnięcia. Obkrajamy boki nożykiem, wyjmujemy z formy. KREM KAWOWY : Jajka wbijamy do szklanej lub metalowej miski. Dodajemy cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubijamy na parze, aż masa się podgrzeje. Pod koniec dodajemy kawę i ubijamy dalej, do momentu, aż kawa się rozpuści. Zdejmujemy miskę z pary i ubijamy dalej, do otrzymania gęstej

cool and minty
Weekend na Białogonie 162

powietrze, dzięki któremu mogę zobaczyć swój oddech. Uwielbiam sterty suchych liści i psa rodziców M., który wpada w sam ich środek i rozrzuca  je wszędzie wokół niczym krople wody.   Uwielbiam drzewo w moim rodzinnym mieście, które odkąd pamiętam na jesień staje się całe czerwone dzięki pędom dzikiego bluszczu, wijącego się już nie tylko wokół pnia, ale nawet(...)pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła 3 jajka szczypta soli 2 łyżki kakao słoik gęstego dżemu (ja użyłam dżemu wiśniowego domowej roboty) olejek rumowy odrobina soku z cytryny W związku z tym, że ciasto w Pleśniaku ma być kruche, masło powinno być dobrze schłodzone. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i dwiema łyżkami cukru pudru, wrzucić

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania