woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:929/1096)

Dżem Truskawkowy z Pomarańczą 194

garnka. (można truskawki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, ale jeżeli pokroimy to w gotowym dżemie będą kawałki truskawek także polecam pokroić). Pokrojone truskawki w garnku zasypuję cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam. Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki puściły sok. Po około 2 godzinach dodaję pozostałe składniki i smażę dżem: Teraz do truskawek dodaję(...)jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały . Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe

Uwaga Babcia Gotuje
Jajecznica 187

popularnego szczypiorku - krewetki, czosnek - ser feta Jako ciekawostkę powiem, że dodanie odrobiny mleka lub śmietanki pod koniec smażenia da efekt spulchnienia i aksamitnego smaku, a otarta skóra z cytryny bądź pomarańczy nada wyrazisty smak. Jednak nie byłoby jajecznicy bez jajek, które są źródłem świetnie przyswajalnego białka, które hamują uczucie głodu i tym samym zaspokajają apetyt. Aminokwasy egzogenne(...)jajecznicy preferuję niewielkie kawałki dodatków, dlatego pokroiłam je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną cukinię, pieczarki i papryczkę chilli. Obsmażamy, a gdy warzywa "puszczą" część wody jaką zawierają, odparowujemy ją z patelni. Następnie wbijamy jajka. Przy wykorzystaniu wymienionych składników nie należy już doprawiać jajecznicy solą oraz pieprzem, bo te smaki znajdziemy w serze feta i papryczce chilli

Taste Of My Day
KARCZOCHY- zdrowo nadziane 128

między szczeliny listków jeśli takowe są. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy liście z zewnątrz będą kompletnie miękkie. Wyciągamy gorące karczochy z wody, gdyż woda jest gorzka, i nie chcielibyśmy aby aby karczoch nam tą gorzkością przeszedł... i czekamy aż przestygną. UWAGA, te nóżki na których karczoch stał, odcinamy około pół cm, nożem,gdyż(...)przy naszych pieczonych ziemniakach w popiele. Wkładamy w żar i popiół karczochy, następnie wyciągamy, wyrzucamy liście wierzchnie i wyjadamy tylko środek karczocha, z odrobinką soli, oliwy z oliwek , skropione cytryną. Ciekawostka- karczoch to afrodyzjak

Z Kuchni Do Kuchni
Tort czekoladowo-buraczany 134

ziemniaki na placki ziemniaczane). Startą papkę włóż na drobniutkie sitko i mocno ją odciśnij z soku przyciskając grzbietem łyżki. Po odciśnięciu soku z buraka powinna pozostać kulka wielkości małej cytryny. Obie czekolady połam na kosteczki i umieść w rondelku. Postaw na bardzo małym ogniu i podgrzewaj, aż się rozpuszczą do konsystencji płynnej (nie doprowadzaj do zagotowania). Zdejmij z ognia(...)buraczany 3/4 szkl. świeżego soku z buraków 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego w pudrze (zmielonego w młynku do kawy) 1 czubata łyżka żelatyny 2 łyżki zimnej wody 300 g. serka mascarpone skórka otarta z połówki limonki Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Sok z buraków podgrzej, aby był mocno ciepły (nie doprowadź do zagotowania

Delicious Place
Kyjksy (Ciasteczka maślane) 138

żech take sprōbowoł zrobić. Nojprzōd [15] zjodlech [16] sie taki kwiołtek na surowo- ale same płatki- i musza pedzieć, [17] że mo [18] fajny smak. Na hica [19] tako woda ze kwiołtkōma lawyndy i lodym to by bōło [20] co nowego. Joł prōbowoł zrobić z nimi kyjksy, ale miołech ty [21] lawyndy po pokrōniu [22] yno [23] 2 łeżki- oszkubołech(...)smacznego     [1] wrzuciłem [2] ciasto kruche [3] teraz [4] przez [5] mięsa [6] taka [7] ja [8] nie miałem [9] rozwałkowałem wałkiem do ciasta [10] różne [11] cytryny [12] pomarańczy [13] kwiatki [14] lawendy [15] najpierw [16] zjadłem [17] powiedzieć [18] ma [19] upał [20] było [21] tej [22] pokrojeniu [23] tylko [24] oskubałem [25] ktoś [26] łyżki

Chop w kuchni
Sernik krakowski 574

mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, zimne masło, żółtka i ekstrakt z wanilii, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto (gdyby ciasto było za suche, można dodać odrobinę zimnej wody) - gotowe ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3, zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce - po tym czasie większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć(...)ostudzić - sernik należy schłodzić przez całą noc w lodówce, nabierze wtedy odpowiedniej konsystencji Sernik można udekorować lukrem powstałym z cukru pudru roztartego z niewielką ilością wrzątku i soku z cytryny lub oprószyć cukrem pudrem. Ja swój pozostawiłam bez niczego, gdyż kratka na wierzchu sernika wygląda efektownie, a sam sernik według mnie jest odpowiednio słodki i dodatkowe dekorowanie nie jest konieczne

Smakołyki Bereniki
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 468

papryczkę. Pochodzi z Serbii, obecnie jest popularny w całych Bałkanach. Przepisów na ajwar jest tyle, ile gospodyń w krajach bałkańskich, czyli baaardzo dużo. Niektóre uwzględniają gotowanie papryk w roztworze wody i octu, ale ja nie wyobrażam sobie ajwaru bez dymnego smaku papryki i bakłażanów. Przygotowanie ajwaru jest proste ale czasochłonne. Niektórych ręczne obieranie papryk może odstraszać, ale ja lubię obierać(...)Zacuscă - pasta pochodząca z Rumunii składająca się z pieczonych bakłażanów lub gotowanej fasoli, pieczonej czerwonej papryki i siekanej cebuli.Baba ghanoush - arabska pasta na bazie pieczonego bakłażana, tahini, oliwy i cytryny, popularna w Libanie, Syrii i Egipcie. Przepis na świetny Ajwar wzorowałam się na przepisie z Palce Lizać przepis na 4 słoiki 200 mlSkładniki: 5 czerwonych papryk 2 bakłażany 4 ząbki

Chilli Czosnek i Oliwa
Majonez 278

twardo przez ok. 10 minut – tak, aby żółtko było dokładnie ścięte i kruche. Drugiego jajka nie gotujemy, gdyż żółtko musi koniecznie pozostać surowe, ale dokładnie parzymy we wrzącej wodzie (nie szkodzi jeśli lekko pęknie). Oba żółtka starannie oddzielamy od białka i umieszczamy w dość dużej misce. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, a następnie całość ucieramy na gładką masę. Stopniowo dodajemy(...)przeszkodzie, aby np. zwolennicy ostrzejszych lub bardziej słonych smaków dodali mniejszą lub większą ilość musztardy Dijon. Innymi typowymi składnikami majonezu, których osobiście zwykle nie stosuję, są: sok z cytryny, ocet, sól oraz pieprz, choć można spotkać nawet dodatek cukru. Można też zrobić majonez z żółtek jedynie surowych, jak również z dodatkiem surowego białka, a także ziół. Zamiast oleju rzepakowego można

Kulinarna Pokusa
Ogórki małosolne 97

gorzej zrobić. Zepsułam dużo warzyw, wyprodukowałam kilka bomb biologicznych i chemicznych i zabiłam dwa razy kapustę. Zmieniłam konsystencję marchewki z jędrnej na ektoplazmę. Kombinowałam z solą, octem, sokiem z cytryny, dodatkami, fazami księżyca, wpływem promieni kosmicznych na rozwój dorożkarstwa w Zakopanem, no kombinowałam ze wszystkim. Efekty były różne, Eksio kręcił coraz bardziej zapijaczonym i upudrowanym noskiem, co powodowało, że rozważałam(...)przedzie. To trzeba usunąć, bo lubi sobie spleśnieć i od tego najszybciej psuje się ogórek. Ogórki mają być twarde. Ogórki należy wymyć porządnie i namoczyć na godzinę w lodowatej wodzie. Kupiliśmy idealne ogórki, wymyliśmy i się moczą. Można zrobić solankę. Solanka: 1,5 litra wody 1,5 kopiastej łyżki soli. Wodę gotuję, wrzątkiem zalewam sól, mieszam do rozpuszczenia i studzę

ladykitchen
Wieniec drożdżowy z masą z białego maku 125

szklanki mąki migdałowej (sproszkowane migdały) - 100 g płatków z migdałów - 100 g marcepanu - 2-3 garście rodzynek - 2 garście daktyli - opcjonalnie aromat migdałowy - 50 g masła Mak zalej wodą i wstaw na kuchnię. Gotuj 10 minut. Wyłącz płytę i zostaw na godzinę. Mak odcedź na sicie i na gazie (kupisz w aptece). Mak przełóż do maszynki do mielenia(...)wieńce, jak wolisz ;-) Ciasto pieczemy godzinę u mnie temp. 170 stopni C (każdy piekarnik piecze inaczej dlatego dostosuj temperaturę do swojego) Ciasto studzimy całkowicie. Lukrujemy lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, posypujemy płatkami migdałowymi. Gotowe! Przepyszne

SMYKWKUCHNI
Beza. Wszystko co najważniejsze 271

wierzchołki – wyjmowana piana zacznie się układać w miękkie, opadające szczyty.   Uważajcie, żeby białek nie przebić, bijcie je tylko do momentu „soft peak”. Jeśli będą za sztywne, zaczną podchodzić wodą, zbierać się w grudki, a beza na pewno opadnie. Moment „miękkich wierzchołków” występuje w tym samym momencie, w którym piana jest już na tyle sztywna, że przy odwróceniu do góry(...)mocny, zmniejszcie temperaturę i suszcie je dłużej. Gdy już się upieką, zostawcie je w uchylonym piekarniku dopóki on nie ostygnie. Nigdy nie dodawałam do bezy skrobi ziemniaczanej, soku z cytryny, octu czy kwaśnego wodorowinianu potasu (do kupienia jako „cream of tartar” – hamuje krystalizację, zwiększa objętość białek, szybciej stabilizuje pianę). Według tych wytycznych, które Wam tutaj opisałam, udawały się zawsze

Karo in the Kitchen
,,Pawi ogon pod bezą” 147

pieczenia, 1 jajko, 100 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu lub soku z cytryn Ciasto na rolady: 3 szkl. mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 małe jajka, 1/2 szkl. cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka(...)gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy budyń będzie już ostudzony w misce ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy do połączenia składników. Galaretka Galaretki przygotowujemy w 800 ml wody. Studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć możemy ją wylać na ciasto (patrz podpunkt „Przełożenie”). Przełożenie Ciasto miodowe Połowa masy Rolady Pomiędzy rolady wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do stężenia

Podróż w kulinaria
Tarty chrzan na zimowe zapasy 214

mineralnych, wśród których znajduje się potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sód, cynk, siarka, jod, oraz chlor. W świeżo starym korzeniu chrzanu ilość witaminy C przewyższa tę zawartą w cytrynach i pomarańczach. Im dłużej korzeń chrzanu jest przechowywany, ilość ta systematycznie maleje. Wspomaga układ trawienny, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na metabolizm oraz funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Łagodzi bóle reumatyczne. Warto wiedzieć(...)jadłam! Cudownie aromatyczny, przepyszny, z kupnym nie ma żadnego porównania. Bardzo polecam! Składniki: 500 g chrzanu 3-4 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 250 ml wody  Wykonanie: chrzan obrać bardzo dokładnie pozbywając się wszystkich ciemnych plamek. Pokroić na kawałki (jedynie gdy ścierasz ręcznie pozostaw korzeń w całości) i namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej 1 godzinę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania