woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:923/1096)

Zupa z czerwonej soczewicy 143

opady śniegu lub śnieg z deszczem, albo combo śnieg z deszczem i wiatrem, co sprawia, że pada poziomo. Mimo wszystko kocham tę porę roku. Lubię rozgrzewające zupy, herbatę z cytryną, ogień w kominku, zapach pierników, imbiru, miodu, lubię ciepły koc i grube książki. Najcierpliwszy co prawda twierdzi, że nienawidzi zimna i ogólnie żąda mieszkania gdzieś na Goa i żeby zdychał(...)dużą cebulę drobno pokrojoną 4 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki przyprawy ras el hanout* lub 2 łyżki curry (nie bójcie się ilości) 2,5 litra bulionu warzywnego (lub wody) 2 szklanki pulpy pomidorowej lub 5 dużych łyżek koncentratu pomidorowego sól, pieprz Na oleju szklimy cebulę i czosnek, dodajemy przyprawę, żeby wydobyła swój aromat, wrzucamy ziemniaki i obtaczamy

ladykitchen
Botwinka z młodymi ziemniakami 174

latin;} Botwinka to smak, który sama pamiętam z dzieciństwa i bardzo mi zależy, żeby pozostał też smakiem wspominanym przez moje dzieci. Uciekałam od tej zupy jak diabeł od święconej wody. Najbardziej raziły mnie w niej zielone pływające farfocle. Dziś je uwielbiam. I nic dzieciom o tych moich skojarzeniach nie mówię, bo widzę, że zajadają botwinkę ze smakiem. A jak jeszcze(...)rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego  1 średnia marchewka  ok. 300 g wędzonki (Żebrek lub boczku)  150 ml śmietanki 30 % lub 36 %  2 łyżki soku z cytryny  3-4 ziarna ziela angielskiego  2-3 liście laurowe  sól, pieprz do smaku  dodatkowo: młode ziemniaki jajka gotowane na twardo Botwinkę dokładnie myjemy. Odkrawamy buraczki, obieramy

bistro mama
Nalewka z białych winogron. 153

Składniki : 1 kg białych winogron 1/2 laski wanilii szczypta kwasku cytrynowego 0,5 kg cukru 0,5 l wody 1 l spirytusu 95 % Sposób wykonania :   W odę zagotuj, wystudź, wymieszaj ze spirytusem i odstaw na dobę. Winogrona dokładnie umyj, osusz, każdy owoc przekrój na połowę , lub lekko rozgnieć drewnianym tłuczkiem. Wrzuć do słoja, dodaj laskę wanilii pokrojoną na mniejsze(...)Jest orzeźwiająca z lekkim posmakiem wanilii. Może posłużyć jako baza do drinków. Jeśli ktoś chce może poeksperymentować, zamiast zwykłego cukru może dać cukier trzcinowy, a zamiast kwasku sok z cytryny.    P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój

Przepisy i porady kulinarne
Tort Speed 207

Frużelina wiśniowa 600 g wiśni 3,5 łyżeczki żelatyny 135 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Nasączenie 250 ml zaparzonej herbaty 1 łyżka cukru 3 łyżki soku z cytryny Wykończenie 800 g masy cukrowej czarnej 250 g masy cukrowej szarej 100 g masy cukrowej białej 100 g masy cukrowej czerwonej klej spożywczy Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy(...)kremu. Frużelina wiśniowa Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy wiśnie puszczą sok dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących wiśni i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki

Wędrówki po kuchni
Dorsz pod grzybową kruszonką 166

szklanki mleka 2 łyżki masła 4 łyżki startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Puree z kalafiora: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Wodę odlewamy i do gorącego warzywa dodajemy masło, parmezan i wlewamy mleko. Miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Puree można przygotować wcześniej, a potem podgrzać. Dorsz(...)czasu, aż stanie się jasno brązowy. Wyławiamy łyżką cedzakową i osuszamy na papierowym ręczniku. Upieczonego dorsza podajemy na puree i posypujemy chrupiącym porem. Do ryby możemy podać cząstki cytryny. Dorsz na zdjęciu w wersji z bułką tartą. Post Dorsz pod grzybową kruszonką pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Omlet wspaniały !!! Czyli jajka ze szpinakiem i roszponką. 125

opakowania sera w stylu bałkańskim 2 łyżki jogurtu w stylu greckim pieprz, sól, ostra papryka, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa Zaczynamy pracę od przesmażenia brykietów szpinaku, aby odparować z nich wodę. Możecie również użyć świeżego szpinaku, wtedy potrzebujemy solidną garść liści. W tym samym czasie przesmażamy delikatnie pieczarki pokrojone w półplasterki. Odstawiamy szpinak i pieczarki do przestygnięcia. Teraz czas na jajka(...)roszponki, do której dodaliśmy 2 rzodkiewki, 1/4 rzodkwi lodowej, 2 łyżki kukurydzy, połowę szalotki i 6 pokrojonych w kostkę winogron. Wszystko polaliśmy oliwą z oliwek, posypaliśmy pieprzem i skropiliśmy cytryną. Salsa to 3/4 szklanki passaty, kilka plasterków jalapeno, trochę kukurydzy, jedną cebulę dymkę. Mieszamy i dodajemy pieprz, oliwę i trochę soku z cytryny. Gotowe. Życzymy smacznego, bo mamy nadzieję

vegetanie
Kiszona marchewka i dwie surówki marchewkowe 161

Kiszona marchewka - nowy smak i zdecydowanie wart rozpropagowania. Pracy z przygotowaniem marchewki do kiszenia niewiele, a efekt powalający. Możesz pokroić ją w dowolny sposób, zetrzeć na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z ryżem paprykowym i kurczakiem polana sosem indyjskim Tikka Masala 148

jestem jakąś wielką fanką kuchni indyjskiej ale oszalałam na punkcie sosu tikka masala a dokładnie tikka masala indyjski kremowy sos pomidorowo-śmietanowy z nutą cytryny i kolendry firmy Patak's. Owszem można taki sos zrobić w domu ale szybciej odkręcę słoik :) a i smak też całkiem inny niż sos domowej roboty. Muszę Wam powiedzieć, że byłam mile zaskoczona próbując(...)słoiku Patak's Tikka Masala  ryż 1 torebka papryka słodka czosnek granulowany sól Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu z małą modyfikacją tzn. oprócz soli do wody dodaję paprykę słodką i czosnek granulowany do smaku.  Pierś kroję w kostkę a kostkę rosołową mieszam w misce z papryką słodką, koperkiem i maggi w płynie następnie pokrojoną w kostkę pierś

Kuchnia Viki
Koktajl z ośmiornicy - caldo de polvo 241

Ośmiorniczki w naszym kraju nie wywołują pozytywnych emocji. Dla niektórych to smutne przeżycia z wakacyjnych wakacji no. Przyjaciółce zaserwowano ośmiorniczkę która pod wpływem soku z cytryny zaczęła skakać po talerzu.  Popularne stały się ok. 2 lata temu kiedy to w jednej z warszawskich restauracji grupa polskich prominentów rozmawiała o losach kraju przy talerzu z ośmiorniczek płacąc kartę służbową. Pomijając(...)ośmiornicę obtaczając ją w soli. Zdaniem Brasileiro ten krok jest bardzo ważny, gdyż masaż "relaksuje" mięśnie ośmiornicy dzięki czemu będzie smaczniejsza. Następnie bierzemy duży garnek i wlewamy 2 litry wody dodając pokrojoną cebulę, szczyptę soli oraz 2 łyżki octu winnego. Gdy woda zacznie bulgotać, bierzemy naszą ośmiornicę i fundujemy jej szok termiczny. Trzymając za główkę wkładamy ją do wody

Smaki Brazylii
Czwartek: Focaccia z kaszanką 122

czasie odcedzamy i ubijamy na gładką masę. Krok 2 Przygotowujemy ciasto. Do głębokiej misy wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Mieszamy. Dodajemy ziemniaka i powoli zagniatamy z mąką, stopniowo dodając wodę, w sam raz tyle żeby ciasto nie było ani z suche ani zbyt lepkie od wilgoci, choć generalnie ciasto na focaccię powinno być wilgotne, bo zbyt suche w piecu zmieni(...)Wstawiamy focaccię do nagrzanego piekarnika na 25 minut, aż ładnie zbrązowieje. Krok 5 Ciasto wyciągamy z pieca, lekko studzimy i podajemy np. z surówką z jabłka lub sałaty skropionej cytryną. Focaccię można zjeść na zimno, ale najlepiej smakuje jeszcze ciepła lub podgrzana (wystarczy chwilka w piecu lub mikrofali). Smacznego! Zobacz menu na tydzień – co zamiast fast food, w którym

Niedzielny kucharz
Piernik ananasowo-orzechowy 199

przestudzenia również z keksówki i umieścić na kratce do całkowitego wystudzenia. Krem ananasowy: Plastry ananasa (300 g) zmiksować blenderem do gładkości. Przełożyć do garnuszka, wsypać cukier, wlać sok z cytryny i dodać masło. Podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie w miseczce roztrzepać jajko, wlać syrop ananasowy, dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać by nie było grudek(...)góry nogami na talerz ściągając keksówkę oraz folię. Wierzch piernika polać polewą czekoladową. Na polewę, która będzie szybko zastygać, wyłożyć obficie chrupiące orzechy w miodzie, docisnąć zwilżoną w wodzie dłonią. Smacznego! A poniżej fajny patent na miksowanie kremów bez bałaganu ;). Zobaczcie, przyda się nie raz! Przepis dodaję do akcji "Ciasto jak z obrazka" na Durszlak.pl :). #beco #ciasto jak z obrazka

Nastoletnie Wypiekanie
sernik 166

jednej cytryny Sól szczypta Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 250g masła 300g cukru Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii 1 ½ budyń waniliowy 2 łyżki kremówki Wykonanie Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce skórkę . Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek(...)kakaowa z agarem 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi ) 6 dkg masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze

w mojej kuchni
Dip z mango i sosu sojowego Ponzu z frytkami z batata – przepis z warsztatów Kikkoman 134

warsztatach dostaje się też zwykle zestaw przepisów do wypróbowania.   Czego dowiedziałam się o sosie sojowym? Dobry sos sojowy powinien być produkowany wyłącznie z ziaren soi, pszenicy, soli i wody. Dlatego raczej nie wrócę już do sosu, którego używałam do tej pory, który miał też barwnik i różne E. Będę też wybierać raczej sos ciemny niż jasny, bo ma bardziej(...)informacjach prasowych. To ostatnio mój ulubiony dip do wszystkiego. Oryginalny przepis jest z nowym sosem cytrusowo-sojowym Ponzu, ale można dodać też zwykły sos i łyżkę sosu z cytryny.   Przepis na dip z mango i sosu sojowego Ponzu z frytkami z batata   Składniki: 3 bataty 2 łyżki oleju ulubione przyprawy: u mnie po dużej szczypcie soli, pieprzu

Ugotowane pozamiatane
Pieczony łosoś teriyaki 154

byle nie kryminał. I tak trafiłam na "Ósme życie", powieść gruzińskiej pisarki. Podobną klimatem do "Saszeńki" i "Jeźdźca miedzianego" jednocześnie.  Podobnie jak dość miałam łososia w maśle i cytrynie, spróbowałam więc podejść go inaczej. Nieraz ten przepis przewijał mi się przeglądając internety, ale spróbowałam dopiero teraz. A dodatkowo zachęciła mnie obecność wina Mirin w domu, które kiedyś mąż przyniósł(...)Pieczemy ok. 15 minut. Podczas pieczenia można delikatnie rozchylić łososia i zobaczyć czy w środku jest już upieczony.  Podałam z fasolką szparagową i brokułami z wody, polane masełkiem i posypane prażonymi migdałami.  Smacznego!     Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

bistro mama
Orzechowe muffinki i Biała Pavlova 170

100g mlecznej czekolady 50 g masła orzechowego foremka silikonowa do kostek lodu lub czekoladek Czekoladę rozpuścić na parzę (umieścić ją w metalowej misce i postawić na wypełnionym do 1/3 wodą garnku, postawić na gazie i gotować dopóki czekolada się nie rozpuści). Wlać po pół łyżeczki do każdego otworu w silikonowej foremce, odwrócić i lekko strzepnąć, żeby czekolada pokryła ścianki otworków(...)blacie i zerwać papier/folię aluminiową, ponownie obrócić bezę i na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę (w czasie ubijania można do śmietanki dodać dwie łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny). Udekorować owocami sezonowymi, w moim przypadku były to maliny, które idealnie komponowały z całością. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania