profesora Grzegorza Gajosa, wybitnego kardiologa i znawcy win, akredytowanego wykładowcy w Szkole Sommelierów. Na początek profesor w sposób jak zwykle lekki i humorystyczny wylał nam na głowy kubełek zimnej wody związany z nadmiernym spożyciem etanolu. Cóż…mając w perspektywie degustację jakoś tak mi się przez chwilę smutno zrobiło Ale na szczęście chwilę później rozmawialiśmy już o znacznie przyjemniejszych, a nawet(...)ciekawym aperitifem. Drugie wino z kolei charakteryzuje intensywny, kremowo – maślany nos i poza również chlebowo – drożdżowymi aromatami w zdecydowany sposób przebijają się żółte owoce. W ustach bardziej owocowe z cytryną i sokiem cytrynowym na czele. Wg mnie, dzięki aromatom bogatszym niż jedynie owocowe, jest to kolejne interesujące wino. Tyle moich wrażeń. Dzień był niezwykle intensywny, ale i bogaty w nowe
Kate's Kitchengrilla to gwarancja naszego sukcesu. To dzięki nim grillowane potrawy mają tak wyśmienity smak i aromat. Ich podstawowymi składnikami są olej , który natłuszcza mięso, kwaśny składnik (ocet, sok z cytryny, jogurt lub wino), który powoduje ścięcie białka i nadaję miękkość, oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne(...)suszonymi śliwkami. Do szaszłyków wieprzowych świetnie pasują papryka, cukinia, pieczarki. Szpadki lub patyczki do szaszłyków należy przed grillowaniem posmarować olejem (drewniane patyczki wcześniej moczymy przez około godzinę w zimnej wodzie) zapobiega to przywieraniu mięsa podczas grillowania. Szaszłyki grillujemy na tacce lub folii aluminiowej. Ryby i owoce morza z grilla Do grillowania nadają się niemal wszystkie gatunki ryb. Filety rybne
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomarańczy, a także esencji waniliowej, rumowej lub arakowej. Dodać można także drobno posiekane lub z mielone orzechy, migdały, łyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można dodać tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub utłuczoną wanilię. Ciasto kruche sporządza się w następujący sposób. Podstawową zasadą sporządzania ciasta kruchego to jak najkrótszy czas zagniatania. Do przesianej mąki dodaje się schłodzony tłuszcz(...)ciasta na kilka minut do lodówki; gdy użyto do ciasta zbyt dużo tłuszczu, podczas zagniatania może się ono kruszyć. Uratuje się ciasto dodając do niego 1 - 2 łyżek lodowatej wody lub bardzo zimnego białka; jeżeli ciasto nie jest jeszcze gotowe (w środku jest niedopieczone, a wierzch zaczyna się mocno przyrumieniać), należy szybko przykryć je kawałkiem folii aluminiowej; zdarza się czasami
Ciastka - domowe słodkościkawałeczki masło (masło roślinne, margarynę lub smalec) i rozcieramy je palcami razem z mąką. Robimy wgłębienie i wlewamy w nie gorącą wodę. Mieszamy widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrabiamy je ręką (około 1 - 2 minuty). Z ciasta formułujemy kulę i dzielimy ją na 10 części, lepimy z nich kulki, przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy(...)piekarniku. Podajemy z dipem z awokado, sosem meksykańskim, sosem czosnkowym lub sosem miodowo-musztardowym. Składniki na dip z awokado: 1 dojrzałe awokado, garść świeżej kolendry, sok z połowy cytryny, ok. 3 łyżek kwaśnej śmietany, 2 czubate łyżki serka naturalnego ( coś w stylu almette), sól, pieprz. Awokado obieramy, blendujemy na gładką masę ( jeżeli będzie nie dojrzałe wyjdzie ziarnisty dip). Dodajemy resztę
Pudełko rozmaitościmój ulubiony cynamon! * czarną "Lemon Mint Ice Tea" Herbata może niekoniecznie na rozgrzewkę, ale jako zamiennik sklepowych mrożonych herbat - idealna! Można ją połączyć ze swoimi ulubionymi dodatkami np. miętą, cytryną, sokiem brzoskwiniowym, miiodem czy stewią i... uzyskać zdrową wersję tego popularnego napoju :) * owocową "Słodka Wiśnia" Do sezonu na wiśnie jeszcze daleko... więc warto zaparzyć sobie herbatę o smaku tych słodkich(...)jest w nim trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. Nie zawiera konserwantów, barwników, dodatków smakowych ani aromatów. Nie jest też sztucznie dosładzany. Można go rozcieńczać z wodą albo dodać do sosu sałatkowego, marynaty do mięs czy herbaty. Bardzo dobry, lekko kwaskowaty. Podobno najlepiej jest pić go bezpośrednio. jednak ja dodaję go do bardzo gęstych serków typu
Poranek na słodkoanyżu 2 laski cynamonu Przepis na jajka herbaciane Przygotować marynatę ze składników powyżej, zagotowując i zostawiając ją na 10 minut w garnku, żeby herbata naciągnęła. Ugotowane jajka wyjąć z wody, delikatnie obtłuc skorupki, ale nie obierać. Jajka włożyć do garnka z marynatą i gotować 5 minut. Przed podaniem ostudzić w garnku z zalewą. Pasta jajeczna z sardynkami Pasta jajeczna(...)twardo i obrane puszka tuńczyka w oliwie (dobrej jakości) pół cebuli – pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli 6 czarnych oliwek ze słoika łyżka kaparów ze słoika sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz pół pęczka koperku warstwa sardynkowa: puszka sardynek razem z olejem (lub inne rybki z puszki) 2 jajka ugotowane na twardo i obrane pół cebuli – pokrojona drobno
Ugotowane pozamiatanegruntowy ze skórką -fasolka szparagowa żółta , Pani Gina dała zieloną. U mojej babci rośnie żółta. Więc jest żółta. Jako jedyny składnik gotuje się ją 5 minut od moment zagotowania wody! -marchewka -młoda cebula z całymi piórami + cebula fioletowa zwana inczej różową -trochę peperoncino . Signora Gina mówiła mi , że nie ma być go absolutnie czuć, ale ma po prostu być. Może(...)siekając wg.uznania i upodobań. Dlatego Pani Ginie nigdy ta sałatka nie leżała . Niejednokrotnie jej ciabatta z sałatką to był posiłek na pół dnia, dla ludzi idących w pole zbierać cytryny , pomarańcze itd. więc musiało to być pożywne, dobre i kaloryczne a zarazem lekkie i chrupiące. I w sam raz na tropikalne upały! Kochana Signora Gina... ciekawe czy jeszcze ma siłę
Z Kuchni Do KuchniTych lodów nie miałam w planie. Powstały jako efekt uboczny królujących nam niemiłościwie upałów oraz cudem ocalonego kremu lemon curd . Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale
bistro mamaLato to czas większej aktywności fizycznej, zażywanie kąpieli słonecznych oraz zwiększony czas spędzany na świeżym powietrzu. W tym właśnie okresie i zaraz po nim powinniśmy zadbać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!