Piękna, kolorowa i pełna witamin sałatka, pyszna o każdej porze dnia. Połaczenie buraczków z awokado nie tylko smakuje wybornie, ale i wygląda elegancko. Zamiast gotować buraki w wodzie polecam owinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Dzięki takiej obróbce zachowają więcej witamin i pozostaną jędrne oraz soczyste. Najlepiej upiec od razu większą ilość buraków, które(...)łyżeczka cukru 2-3 łyżki kremu balsamicznego 1 łyżka masła (20 g) WINEGRET 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka musztardy ziarnistej (polecam taką ) 2 łyżki soku z cytryny 4-5 łyżek oliwy sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Buraczki myjemy, każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i w niewielkich dstępach układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku
cool and mintyjajko ½ szklanki mąki pszennej bułka tarta otręby żytnie lub gryczane olej ryżowy pieprz, ostra papryka, kmin rzymski, kolendra, świeżo starta gałka muszkatołowa, cząber Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane przeciskamy przez praskę. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej, albo z samego rana i włożyć do lodówki. Do ziemniaków dodajemy surowe jajko, mąkę, przyprawy i bułkę tartą, aby ciasto nie kleiło(...)opakowania roszponki 1 średnia cebula czerwona, ew. biała 1 średnia papryka słodka, czerwona 2 gałązki selera naciowego 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cytryny lub limonki pieprz, sól Roszponkę płuczemy i odcinamy korzonki. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki, selera i paprykę w kostkę. Wszystko mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Na koniec polewamy wszystko
vegetaniekrok to przygotowanie szablonu z papieru.Narysowac rybe o dlugosci 17 cm,a na najszersze miejsce,gdzie ma brzuszek przeznaczyc 12 cm.Wyciac rybke.Lososia poporcjowac,odzielic od skory,skropic sokiem z cytryny,posolic i przyprawic pieprzem.Na blacie rozwinac rolke ciasta francuskiego,przylozyc szablon i wyciac po 2 kawalki na kazda porcje lososia.Wyciete kawalki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Na kazdej(...)jarzynka,ale tez dobry pomysl na wykorzystanie zielonych czesci pora,z ktorymi najczesciej nie wiadomo co zrobic,jesli nie wyladuje w rosole. Pora-tylko zielonego,dokladnie wyplukac pod biezaca woda i pokroic w okolo 0,5 cm paski.Wrzucic na patenie z rozgrzanym maslem ghee i kilka minut poddusic,az straciobjetosc.Dodac smietanke,przyprawy-sol i curry chwile przemieszac razem do zgestnienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, nie mieszając, aż komosa wchłonie cały płyn (około 20 minut). Ugotowaną komosę pozostawić do wystudzenia. Batata dokładnie wyszorować pod zimną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o i piec do miękkości (około 35 – 45 minut, zależnie od wielkości ziemniaka) – wykałaczka lub cienki nożyk powinien z łatwością wbić się w upieczony(...)szerokiej łopatki. Kotlety podawać z sosem jogurtowym. Miętowy sos jogurtowy: 150 g jogurtu zwierzęcego lub roślinnego (ewentualnie można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z dodatkiem odrobiny soku z limonki lub cytryny) duża garść listków świeżej mięty garść świeżej kolendry sól i pieprz do smaku Listki mięty i kolendry drobno posiekać, umieścić w miseczce wraz z jogurtem – wymieszać. Doprawić solą i niewielką
Even Better FoodOpakowanie jest orginalne, yerba nie byla nigdzie przepakowywana! Yerba mate Selecta Silueta (dietetyczna) to mieszankatradycyjnej yerba mate, trawy cytrynowej i ziół boldo. Całość dodatkowo aromatyzowana pomarańczą i cytryną. To idealna propozycja dla osób chcących popracować nad swoją sylwetką. Gdyż zioła w niej zawarte maja wyjątkowe właściwości przyspieszające przemianę materii. Yerba mate Selecta Silueta jest wyśmienita w smaku(...)Skworcu Najprostszy sposób przygotowania yerba mate jest następujący: Wkładamy bombillę do naczynia. Nasypujemy yerba mate do naczynia (od 1/2 do 3/4 objętości). Zalewamy susz gorącą, ale nie wrzącą wodą. Do słodzenia idelanie nadają się suszone liście STEWII rośliny ,która podobnie jak yerba mate pochodzi z Paragwaju. Stewia to naturalny słodzik - nie zawiera cukru i nie wpływa negatywnie
Z Kuchni Do Kuchnioleju – pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej lub kuskus – dodatkowo: mix salat, pomidorki, inne – sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu Przygotowanie : Pierś z kurczaka zamarynuj w paście Patak’s Tikka Masala. Kurczaka smaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Najlepiej przykryj patelnię pokrywką i smaż na średnim ogniu(...)musisz jej obierać). W garnku rozgrzej oliwę i włóż pokrojoną dynię oraz posiekany imbir. Smaż przez 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu, a następnie dodaj 150 ml wody i gotuj przez 10 minut. Jak dynia zmięknie dodaj mleczko kokosowe oraz pastę Patak’s Tikka Masala. Chwilę gotuj i zblenduj całość. W dodatkowym pudełku możesz zabrać do pracy
nietylkopasta.plniż sugeruje instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być mocno al dente. Krok 2 Rozgrzej patelnię lub rondel, wsyp na nią szklankę groszku i 2 duże garści szpinaku. Podlej odrobiną wody gotuj mieszając aż szpinak zmięknie. Dodaj 2 duże łyżki pesto, zamieszaj, a następnie dołóż pół opakowania ricotty. Mieszaj wszystkie składniki, aż całość zacznie się delikatnie gotować. Zdejmij z ognia. Dopraw(...)wierzch lasagni przyrumieni się. Przepis na pesto Składniki: 1/2 ząbka czosnku Duża garść bazylii Garść orzechów laskowych, piniowych lub migdałów 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki oliwy Sok z cytryny (według uznania) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włóż bazylię, posiekany ząbek czosnku, orzechy i parmezan do miski miksera i zmiksuj całość na dość gładką masę, wlewając stopniowo oliwę. Dopraw
Niedzielny kucharzmożna przygotować fajny obiad. Wystarczy trochę warzyw i pyszna kasza bulgur o której pisałam w poprzednim poście. TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY Składniki: 5-6 udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części) 1-2 szklanki kaszy bulgur 2 szt. marchewek 1 cebula pół selera kawałek zielonej części pora(...)koloru. Następnie dodałam starty korzeń imbiru i starte ząbki czosnku. Wymieszałam i smażyłam przez 3 minuty. Dodałam plasterki marchewek. Po chwili kawałki selera i plasterki pora. Podlałam warzywa wodą, przykryłam i smażyłam aż warzywa stały się miękkie. Dołożyłam plasterki pieczarek. Dodałam sól, pieprz i smażyłam jeszcze około 10 minut. Na koniec wsypałam kapary. Wyjęłam warzywa a w garnku usmażyłam
potrawyregionalnewygodna w użyciu specjalna powierzchnia zapobiegająca przywieraniu- powłoka odporna na zarysowania z wbudowanymi kryształami diamentu, w przypadku uszkodzenia powłoki, patelnię można dalej używać łatwe czyszczenie, wystarczy opłukać gorącą wodą, lub chwilkę poczekać a zabrudzenia same odpadną. Następnie przetrzeć mokrym ręcznikiem papierowym można zmywać w zmywarce smażenie bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością wytrzymałość wszystkich elementów(...)morza garść dużych krewetek 50 g masła 100 ml białego wina 300 ml bulionu warzywnego tarty parmezan natka pietruszki sól i pieprz do smaku sok z cytryny PRZYGOTOWANIE : Na patelnię Wool diamond, przekładamy masło, pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy aż się wszystko zarumieni. Następnie dodajemy opłukany ryż i wlewamy bulion. Patelnię przykrywamy i dusimy
Kulinarne Fantazje Mariolizółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka/żółtka dobrze połączyc składniki. Stopiowo dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny i letnie mleko. Ciasto nie powinno być zbyt zbite. Ręce natłuścić olejem i formować z ciasta kuleczki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze w pewnej odległości, ponieważ urosną. Wstawić(...)krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem się nie przypalił. Ostudzić. Dekoracja: v likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody, rozcieńczony sok malinowy. v cukier krysztal Kazde ciasteczko stanowi połówkę brzoskwini, które możemy nadziewać kremem budyniowym ( crema pasticcere) lub nutellą. Złożone brzoskwinki zanużayć w likierze, pozwalić aby ciasteczka napily
Mia Cucina Sofietajeszcze dostali kroszonki. Bo jajka na Wielkanoc są symbolem życia i już przed wiekóma bóło znakiem zmartwychwstania i ludzie wierzyli, że może uzdrowić. Małe dziecio po porodzie myto w wodzie kaj se miało jajka, coby miało szczęście i bogactwo. Dołwno temu pomołgało też namówić se dziołcha i łodłunaczyć urok. Zając też był symbolem wiosny i odrodzenia życia w przirodzie(...)cukru waniliowego 175 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 4 jajka 100 ml mleka 70 ml oleju skórka i sok z jednej cytryny lub pomarańczy 225 g cukru 2 budynie waniliowe 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 1 gorzka lub mleczna czekolada 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30 % Wszystkie składniki na ciasto
My simple kitchendługo szperałam w internecie i książkach co z czym łączyć i oto mogę się wypowiedzieć na temat danych produktów. Skala smaku - 10/10 Pomelo Zawiera więcej witaminy C niż cytryna (61mg/100g) i ma najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców. Pomelo jest źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Poza witaminą C zawiera witaminę B1, B2, beta karoten, błonnik, wapń, żelazo(...)drugie śniadanie. Składniki na 1 porcję: 1 plaster świeżego ananasa 1/4 pomelo 1 duża garść szpinaku w liściach kawałek imbiru ok. 0,5-1cm 3/4 szkl. przegotowanej wody Wszystko umieścić w blenderze zmiksować odrazu wypić
Kubki smakupietruszkę obieramy, myjemy i również układamy w wolnowarze. Dodajemy przyprawy, płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę ziarnistego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i z 2 liście laurowe. Zalewamy całość 1 litrem wody. Gotujemy mięso z warzywami w wolnowarze przez całą noc. Nie musimy się martwić, że coś wykipi, czy się przypali, spokojnie możemy wykorzystywać wolnowar również gdy idziemy do pracy. Po wielogodzinnym(...)doprawiamy pieprzem i czosnkiem i przekładamy do szklanych kokilek i zalewamy bulionem. Wstawiamy kokilki do lodówki na kilka godzin, aby galareta stężała. Do galarety z nóżek podajemy sok z cytryny albo z ocet. Smacznego! The post Galareta wieprzowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczki żelatyny* *wino i 4 łyżeczki żelatyny możemy pominąć jeśli użyjemy gotowej przezroczystej galaretki ze sklepu Wykonanie: Galaretkę truskawkową przygotować wg opisu na opakowaniu (rozpuścić w odpowiedniej ilości gorącej wody i dodać do niej 2 łyżki żelatyny. Dobrze rozmieszać i odstawić. Około 600 g truskawek umyć, odszypułkować i zmiksować, przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Uwaga – powinniśmy otrzymać(...)przezroczystą galaretkę z wina: ok. pół szklanki wina podgrzać (ale nie gotować), rozpuścić żelatynę i dokładnie wymieszać. Wymieszać z resztą winą. Jeśli chcecie, możecie dodać np. łyżkę soku z cytryny, odrobinę cukru etc. Zimną galaretkę z wina wylać na sernik (powinien być już dobrze ściągnięty) i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Post Aksamitny sernik na zimno z truskawkami
Pociąg Do Kuchniprzygotowania. Dodatek obiadu w postaci buraczków nie musi oznaczać tych zasmażanych ze słoika. Przykładowo pieczone buraki są pyszne. Pieczony kalafior zyskuje zupełnie inny smak niż ten klasycznie gotowany w wodzie. Możesz podać warzywa w postaci puree, świetne będzie na przykład z zielonego groszku (oczywiście nie tego z puszki). Zwróć także uwagę na różnorodność tego co jesz. Postaraj się, żeby dieta(...)porcja inspiracji, kolorowe smoothiebowls idealne na śniadanie albo zdrowy deser. Pamiętajcie, że jemy także oczami, dlatego nasze talerze powinny być kolorowe i zachęcać do jedzenia. Smoothiebowls Banan - pomarańcza - cytryna Banan - kiwi - natka pietruszki Banan - wiśnie - mandarynka
HealthyCreations