rybę pieczoną w owocach ! Poprawka. Uwielbiam rybę pieczoną w każdym owocu, oprócz cytryny . Nie wiem czemu, ale jakoś wyjątkowo mi ten smak nie podchodzi. Nie mam nic przeciwko świeżej cytrynie do ryby, ale jej pieczona wersja mnie odrzuca. Zastępuję ją przeważnie innym owocem cytrusowym, jak choćby mandarynką w przepisie: Pstrąg tęczowy w mandarynkach na ruszcie z marchwii . Tym razem(...)przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami - lub na noc, aby następnego dnia mieć obiadowego gotowca. Pomarańcze wyszorować s zczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć. Pokroić w plasterki wraz ze skórką. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, obłożyć jego dno plastrami pomarańczy. Na ruszcie z owocu położyć rybę. Nafaszerować ją plastrami pomarańczy - kilka plastrów
Grunt to przepis!umyć, na około 1 minutę zalać wrzątkiem, następnie odcedzić i zdjąć skórkę - obrane brzoskwinie pozbawić pestek, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka - owoce zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, wymieszać - brzoskwinie gotować na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, aż część soku odparuje, a kawałki owoców zmiękną - całość powinna zgęstnieć, przy takiej ilości składników nastąpi to bardzo szybko(...)pokrywki - na dnie garnka ułożyć czystą ściereczkę, zabezpieczy to słoiczki przed pękaniem w styczności z gorącym dnem garnka - słoiczki wstawić do garnka w niewielkich odstępach od siebie, zalać gorącą wodą do 2/3 ich wysokości, uważając, aby nie zalać pokrywek - gotować pod przykryciem 20-30 minut w zależności od wielkości słoików - po tym czasie gorące słoiczki wyjąć z wody, dokręcić
Smakołyki Berenikiupiekłam w małej formie z kominem z połowy podanego niżej przepisu. Babka piaskowa Składniki: 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 100g masła 150g cukru 4 jajka 50ml mleka (lub wody) 2 łyżeczki (8g) proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć z połową cukru na puszystą masę - białka oddzielić od żółtek - do masy maślanej dodawać(...)stopni) - upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu również z formy Babkę piaskową można urozmaicić o ulubione dodatki, np. ekstrakt z wanilii, skórkę startą z cytryny lub pomarańczy, kakao, itp. Babka smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać ją pod przykryciem, żeby nie wyschła
Smakołyki Berenikiindyk jest lepszy) 500 g mrożonej ryby (dorsz lub morszczuk) lub świeżej, najlepiej polędwicy. Ze względów kosztowych kupujemy mrożonki, bo są trochę tańsze 250 g mrożonych krewetek Duża cytryna lub dwie średnie Kilka dużych ziemniaków Mała główka czerwonej kapusty lub połowa większej 2 jabłka Pomarańcza 2 czerwone papryki (w tym jedna mała) 2 żółte papryki (w tym jedna mała(...)Keczup (kilka łyżeczek) Domowy sos pomidorowy (może być też sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego) Miód Pół litra bulionu warzywnego Mleko (3 łyżki, zamiast mleka może być woda) Bułka tarta (pół szklanki) Olej Masło (kilka łyżek) Parmezan Przyprawy: Liść laurowy Słodka papryka Ostra papryka Kurkuma Oregano Suszona kolendra Tymianek Kumin (kmin rzymski) Suszony imbir Gałka muszkatołowa Cynamon Sól
Niedzielny kucharzsprawia, że staje się ona pewnego rodzaju naturalną szczepionką, poprawiającą odporność i pomagającą nam poradzić sobie z atakującą chorobą. 5. Limonka poprawia wygląd włosów i paznokci Limonka przewyższa cytrynę nie tylko pod względem witaminy C. Może się także pochwalić znacznie wyższą zawartością witaminy A, która odpowiada za zdrowy wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Zbawiennie wpływa także na nasz wzrok(...)chroni przed zatruciem bakteriami typu E.coli Największą, chociaż słabo znaną, zaletą soku z limonki jest zwalczanie bakterii typu E.coli. Może on nawet stanowić substytut w przypadku braku tabletek odkażających wodę, kiedy nie mamy dostępu do tej przegotowanej, co pokazują badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Hopkinsa. Dodali oni do soku z limonki bakterie typu E.coli oraz bakteriofagi MS2, a zawarte
ClauditteMissCookingkolendry 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały, wyciśnięty ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli, pieprzu, cukru, oregano lub czosnku niedźwiedziego Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy z błon i kostek. Dzielimy na 20 kawałków. Solimy i wrzucamy do bardzo dużej miski. Cukiniom odkrawamy(...)odstawiamy w chłodne miejsce (na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc). Nabijamy na 10 drewnianych lub metalowych patyczków do szaszłyków (drewniane moczymy wcześniej przez 15 minut w wodzie). Nadziewamy na przykład wg kolejności: papryka -> cukinia -> kurczak -> pieczarka -> papryka -> szalotka (cebula) -> pomidor -> cukinia -> kurczak -> pieczarka -> papryka -> cukinia. Pieczemy
Poezja smakusmakuje lepiej. Pamiętam w dzieciństwie wycieczki do pobliskiego Parku Kościuszki w Katowicach z babcią Małgosią, która zawsze zabierała ze sobą dla nas prowiant na cały dzień. Herbatka z cytryną, kanapki z żółtym serem-tego smaku nie zapomnę do końca życia. Wspaniałe wspomnienia i smak PRL-u. Jestem ciekawa czy podobnie jak ja lubicie gotować i jeść na świeżym powietrzu(...)dymki (zielona cześć) 2 truskawki 2 łyżki wiórków parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi myjemy. Odłamujemy zdrewniałe białe i jasnozielone końcówki. Zagotowujemy wodę z solą. Wkładamy szparagi. Gotujemy 5-8 minut. Odcedzamy. Wkładamy do wody z lodem, aby zachowały piękny kolor. Ten proces to hartowanie. Odsączamy. Szparagi kroimy wzdłuż na cienkie paski
Moja smaczna kuchniaduży garnek to jest bardzo duża porcja barszczu. Marchew, seler, por, korzeń pietruszki obrać i pokroić na kawałki. Nie musi być ładnie, wykorzystamy tylko czysty barszcz. Do garnka wlać wodę, dodać buraki, warzywa, kości, boczek wędzony i zagotować. Zdjąć szumy. Barszcz powinien być czysty bez piany. Następnie dodać grzyby suszone, czosnek,majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć(...)gorący. Nie gotować mocno, tylko podgrzać!!!!! Nie lubię barszczu chłodnego, ilość zakwasu jest duża co chłodzi barszcz. Teraz sprawdzić smak, i w razie potrzeby doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Mój zakwas wyszedł wystarczająco kwaśny więc już nie dodałam soku z cytryny. Wesołych Świąt. Polecam paszteciki http://kuchniapokolen.pl/pszteciki-z-kapusta-kiszona-i-grzybami/
Kuchnia Pokoleńdelikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM : Z cytryn wyciskamy sok. W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder, sok z cytryn oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. 1/3 kremu przekładamy do osobnego naczynia(...)ładanie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. połamaną czekoladę wkładamy do szklanej miski, którą ustawiamy nad garkiem z gotującą się wodą- tak aby woda nie dotykała dna miski. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcią. Czekoladą w temperaturze pokojowej dekorujemy tort: nabieramy trochę na łyżkę. Przechylamy
Domowe Tortynajlepsza będzie rukola ze względu na lekko orzechowy smak Garść orzechów laskowych Pół niedużej czerwonej cebuli 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka musztardy miodowej Łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzewamy dość mocno suchą patelnię (bez oleju). Kroimy cebulę w cieniutkie piórka i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Wtedy zdejmujemy(...)łyżeczką miodu i jeszcze chwilę smażymy. Następnie odstawiamy patelnię z ognia. Krok 4 Teraz ser. Do miseczki wsypujemy bułkę tartą. Kroimy kozi ser na krążki grubości centymetra i zwilżamy wodą. Chodzi o to, żeby panierka lepiej do nich przylegała. Dzięki panierce ser zarumieni się, będzie lekko chrupki z zewnątrz i kremowy w środku i nie roztopi podczas smażenia. W roli
Niedzielny kucharzmasła SER: 1 kg sera białego 1 szklanka cukru 25 dag masła lub margaryny 2 całe jajka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny PIANKA: 400 g jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru pudru galaretka wiśniowa ORAZ: owoce do dekoracji opakowanie ciastek regionalnych w czekoladzie liście mięty lub melisy WYKONANIE: Herbatniki mielimy, mieszamy(...)stopni C ustawienie góra dół. Sernik po upieczeniu studzimy w piekarniku. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia (zimny schowałam na noc do lodówki) PIANKA: Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Wstawiamy do naczynia z zimną wodą. Jogurt ubijamy z cukrem pudrem oraz zimną galaretką. Chwilę miksujemy i chowamy do lodówki do momentu, aż zacznie tężeć. Wylewamy na nasz sernik. Chowamy
Pani na deserbatat 1 łyżka oleju roślinnego np. kokosowego 1 szalotka 1 mały ząbek czosnku 1 awokado 1 pomidor malinowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzona papryka w proszku, szczypta chili, suszone oregano DO PODANIA; jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, cząstki limonki do wyciśnięcia WYKONANIE BATATY: Piekarnik(...)świeżo zmielonym czarnym pieprzem, suszonym oregano, wędzoną papryką w proszku i szczyptą chili. GUACAMOLE: Skórkę pomidora nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 minuty, wyjmujemy z wody, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Odsączamy z soku. Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Awokado myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Miąższ wybieramy łyżką i zgrubnie rozdrabniamy
cool and mintySolimy i pieprzymy z każdej strony. Przygotowujemy 4 talerze. Pierwszy - na mąkę wymieszaną z chilli oraz odrobiną soli i pieprzu. Drugi - na jajko rozbełtane z odrobiną wody i startym na małej tarce cheddarem, trzeci - na bułkę tartą wymieszaną z sezamem oraz czwarty - na gotowe kotleciki. I tak najpierw każdy kawałek obtaczamy w mącę i przyprawach, następnie dokładnie w jajku(...)sałaty lodowej nakładamy kurczaka w sezamie nakładamy kawałek pomidora nakładamy sporą ilość konfitury z czerwonej cebuli Całość można podrasować jeszcze miodowym dressingiem (2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka miodu, sól i pieprz), ale i bez niego bajgle smakują fantastycznie! Wypróbujcie ich także np. z kremowym serkiem naturalnym, wędzonym łososiem i rukolą oraz stekiem
Cooking Monstersię na 2200 hektarach prawego brzegu Loary. Produkuje się tu 117 000 hl wina jedynie z jednego szczepu Chenin blanc. Winnice położone są na tarasach trawertynowych zapewniający znakomity drenaż wody deszczowej. Klimat jest oceaniczny z wpływami kontynentalnymi zapewnionymi przez zbocza górskie chroniące go przed zimnem i wiatrem. W zależności od ekspozycji na słońce, każda winnica ma swój własny mikroklimat. Wpływa(...)się Domaine de la Gitonniere. Rose d’Anjou i beza truskawkowa . Wino jak to bardzo trafnie określił prowadzący takie trochę “dziewczyńskie” Jasne, delikatne w nosie dominują maliny, truskawki i cytryny. W ustach landrynkowe. Niestety nie dało rady unieść pysznej bezy truskawkowej (producent Maison Castel cena 18 zł). Bardzo ciekawa i pouczająca degustacja, która uświadamia, że pomimo wielu oczywistości w połączeniach
królestwo garównależy zamarynować perliczkę we wszystkich przyprawach, oliwie, czosnku i szalotkach. Tak przygotowaną perliczkę odstawiamy na dobę do lodówki. W dniu pieczenia nadziewamy perliczkę wyparzoną i pokrojoną na ćwiartki cytryną oraz limonką i przekładamy perliczkę wraz z szalotkami i całą marynatą do naczynia żaroodpornego. Nogi perliczki związujemy sznurkiem. Wlewamy na dno naczynia wino. Formę przykrywamy folią aluminiową(...)uzyskaniu sosu należy płynną zawartość naczynia wraz z dwoma lub trzema szalotkami umieścić w garnku i podgrzać. Doprawiamy sos solą i pieprzem, dolewamy jedną lub dwie łyżki wody oraz dwie łyżki śmietany 30%. Całość gotujemy 3-4 minuty, miksujemy na gładki sos. Smacznego, Klaudia. Perliczka natarta przyprawami w marynacie
Mango Papaja