Składniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, olejek cytrynowy 1 łyżeczka, skórka z cytryny 1 łyżka, kardamon mielony 1/4 łyżeczki, anyż mielony 1/4 łyżeczki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2,5 łyżki, jogurt grecki 1 kg/wiaderko, biszkopty okrągłe 150 gram, żurawina suszona 1 szklanka, galaretka cytrynowa 1 opakowanie żółtka, cukier, kardamon,anyż,skórkę cytrynową w robocie utrzeć do białości(...)dopiec z 5 minut, po upieczeniu w piekarniku zostawić na 30 minut, blaszkę wyjąć i dobrze sernik jogurtowy wystudzić w chłodnym miejscu, najlepiej całą noc suszoną żurawinę zalać ciepłą wodą na 10 minut i na sitku dobrze odsączyć, na serniku położyć żurawinę, zalać tężejącą galaretką rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki na kilka godzin - sernik jogurtowy obłędnie
W Mojej Kuchni Lubięwyrośnięcia, a jeżeli z suchych - to łączymy tylko drożdże z mąką. Utrzeć jajko i żółtka z cukrem, na puszystą masę. Dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić(...)głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor (fot.3). Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Przygotować lukier z cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody. Posmarować nim pączki (fot.4).Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu. Smacznego
Świat Ciastaostry są smakami rozgrzewającymi. Wszystko co spożywamy ma jakiś określony smak, na który składa się kombinacja pięciu elementów, z kolei aby smak był wyczywalny potrzebny jest nośnik jakim jest woda. Każdy składnik naszego pożywienia posiada wszystkie smaki, tyle że w różnych proporcjach. Jedząc coś słonego, nie oznacza że jest tam obecny tylko słony smak, pozostałe też są obecne(...)ognia z powiny Vaty unikać zbóż ekspandowanych. Niestety, ale ze względu na cierpki smak strączki nie są dla Vaty, jeżeli już to z dużą ilością przypraw oraz soku z cytryny, który zmniejsza gazotwórcze działanie strączków. Surowe warzywa w dużej ilości też nie sądla nich, również ze wzgledu na gazotwórcze działanie. Świeże owoce w swej lekkiej natury nie robią krzywdy
greenscarfNie wiem jak Wy, ale ja bym o tej porze roku mogła przejść na wegetarianizm :) Szparagi, młoda kapusta, ziemniaki, wreszcie (!) jadalne pomidory, kalafior, brokuły - jest
Cytryna&Co.babeczkę przygotujecie w 10 minut, oczywiście nie licząc czasu pieczenia. Zrobiłam ją na podstawie BABKI CYTRYNOWEJ . Zamieniłam mąkę ziemniaczaną na budyń, dodałam kakao i zrezygnowałam z cytryny. Wyszła bardzo pulchna i smaczna babka. Polecam i życzę udanych wypieków :) SKŁADNIKI : 4 jajka szklanka cukru budyń czekoladowy 40 g czubata łyżka kakao szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)babkę i pieczemy ok. 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu jeszcze ciepłą delikatnie wyciągamy na talerz. Odstawiamy do wystygnięcia. Polewamy polewą. POLEWA: Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, jak napęcznieję rozpuszczamy w mikrofali. Masło, śmietanę, kakao i cukier rozpuszczamy, gdy zacznie się gotować wyłączamy, wlewamy żelatynę i dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę, gdy lekko zgęstnieję polewamy naszą babkę. dowolnie
Pani na deserdyniowe : 1/2 średniej dyni ok 250 g 1 łyżeczka oleju kokosowego przyprawy korzenne (ja użyłam głównie cynamon) 1/8 łyżeczki soli morksiej 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/4 kubka syropu klonowego (można zamienić na miód) Przygotowanie : 1. Rozgrzać piekarnik na 200 stopnii 2. Przetnij dynię na pół nasmaruj olejem i piec do miękkości(...)płatki owsiane 4. Do miski przesyp zmielone orzechy, płatki owsiane, sól i sodę. 5. Stop w garnczku olej i wybrany słód, dodaj do płatków i orzechów, dodaj 60 ml wody i wymieszaj (użyj dłoni, jeśli trzeba) Ciasto powinno być wilgotne i zwarte, dodaj więcej wody, jeśli to konieczne. Przykrej misę i odstaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej
zdrowa vege kuchniaPiękna, kolorowa i pełna witamin sałatka, pyszna o każdej porze dnia. Połaczenie buraczków z awokado nie tylko smakuje wybornie, ale i wygląda elegancko. Zamiast gotować buraki w wodzie polecam owinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Dzięki takiej obróbce zachowają więcej witamin i pozostaną jędrne oraz soczyste. Najlepiej upiec od razu większą ilość buraków, które(...)łyżeczka cukru 2-3 łyżki kremu balsamicznego 1 łyżka masła (20 g) WINEGRET 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka musztardy ziarnistej (polecam taką ) 2 łyżki soku z cytryny 4-5 łyżek oliwy sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Buraczki myjemy, każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i w niewielkich dstępach układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku
cool and mintyjajko ½ szklanki mąki pszennej bułka tarta otręby żytnie lub gryczane olej ryżowy pieprz, ostra papryka, kmin rzymski, kolendra, świeżo starta gałka muszkatołowa, cząber Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane przeciskamy przez praskę. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej, albo z samego rana i włożyć do lodówki. Do ziemniaków dodajemy surowe jajko, mąkę, przyprawy i bułkę tartą, aby ciasto nie kleiło(...)opakowania roszponki 1 średnia cebula czerwona, ew. biała 1 średnia papryka słodka, czerwona 2 gałązki selera naciowego 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cytryny lub limonki pieprz, sól Roszponkę płuczemy i odcinamy korzonki. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki, selera i paprykę w kostkę. Wszystko mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Na koniec polewamy wszystko
vegetaniekrok to przygotowanie szablonu z papieru.Narysowac rybe o dlugosci 17 cm,a na najszersze miejsce,gdzie ma brzuszek przeznaczyc 12 cm.Wyciac rybke.Lososia poporcjowac,odzielic od skory,skropic sokiem z cytryny,posolic i przyprawic pieprzem.Na blacie rozwinac rolke ciasta francuskiego,przylozyc szablon i wyciac po 2 kawalki na kazda porcje lososia.Wyciete kawalki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Na kazdej(...)jarzynka,ale tez dobry pomysl na wykorzystanie zielonych czesci pora,z ktorymi najczesciej nie wiadomo co zrobic,jesli nie wyladuje w rosole. Pora-tylko zielonego,dokladnie wyplukac pod biezaca woda i pokroic w okolo 0,5 cm paski.Wrzucic na patenie z rozgrzanym maslem ghee i kilka minut poddusic,az straciobjetosc.Dodac smietanke,przyprawy-sol i curry chwile przemieszac razem do zgestnienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, nie mieszając, aż komosa wchłonie cały płyn (około 20 minut). Ugotowaną komosę pozostawić do wystudzenia. Batata dokładnie wyszorować pod zimną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o i piec do miękkości (około 35 – 45 minut, zależnie od wielkości ziemniaka) – wykałaczka lub cienki nożyk powinien z łatwością wbić się w upieczony(...)szerokiej łopatki. Kotlety podawać z sosem jogurtowym. Miętowy sos jogurtowy: 150 g jogurtu zwierzęcego lub roślinnego (ewentualnie można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z dodatkiem odrobiny soku z limonki lub cytryny) duża garść listków świeżej mięty garść świeżej kolendry sól i pieprz do smaku Listki mięty i kolendry drobno posiekać, umieścić w miseczce wraz z jogurtem – wymieszać. Doprawić solą i niewielką
Even Better FoodOpakowanie jest orginalne, yerba nie byla nigdzie przepakowywana! Yerba mate Selecta Silueta (dietetyczna) to mieszankatradycyjnej yerba mate, trawy cytrynowej i ziół boldo. Całość dodatkowo aromatyzowana pomarańczą i cytryną. To idealna propozycja dla osób chcących popracować nad swoją sylwetką. Gdyż zioła w niej zawarte maja wyjątkowe właściwości przyspieszające przemianę materii. Yerba mate Selecta Silueta jest wyśmienita w smaku(...)Skworcu Najprostszy sposób przygotowania yerba mate jest następujący: Wkładamy bombillę do naczynia. Nasypujemy yerba mate do naczynia (od 1/2 do 3/4 objętości). Zalewamy susz gorącą, ale nie wrzącą wodą. Do słodzenia idelanie nadają się suszone liście STEWII rośliny ,która podobnie jak yerba mate pochodzi z Paragwaju. Stewia to naturalny słodzik - nie zawiera cukru i nie wpływa negatywnie
Z Kuchni Do Kuchnioleju – pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej lub kuskus – dodatkowo: mix salat, pomidorki, inne – sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu Przygotowanie : Pierś z kurczaka zamarynuj w paście Patak’s Tikka Masala. Kurczaka smaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Najlepiej przykryj patelnię pokrywką i smaż na średnim ogniu(...)musisz jej obierać). W garnku rozgrzej oliwę i włóż pokrojoną dynię oraz posiekany imbir. Smaż przez 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu, a następnie dodaj 150 ml wody i gotuj przez 10 minut. Jak dynia zmięknie dodaj mleczko kokosowe oraz pastę Patak’s Tikka Masala. Chwilę gotuj i zblenduj całość. W dodatkowym pudełku możesz zabrać do pracy
nietylkopasta.plniż sugeruje instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być mocno al dente. Krok 2 Rozgrzej patelnię lub rondel, wsyp na nią szklankę groszku i 2 duże garści szpinaku. Podlej odrobiną wody gotuj mieszając aż szpinak zmięknie. Dodaj 2 duże łyżki pesto, zamieszaj, a następnie dołóż pół opakowania ricotty. Mieszaj wszystkie składniki, aż całość zacznie się delikatnie gotować. Zdejmij z ognia. Dopraw(...)wierzch lasagni przyrumieni się. Przepis na pesto Składniki: 1/2 ząbka czosnku Duża garść bazylii Garść orzechów laskowych, piniowych lub migdałów 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki oliwy Sok z cytryny (według uznania) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włóż bazylię, posiekany ząbek czosnku, orzechy i parmezan do miski miksera i zmiksuj całość na dość gładką masę, wlewając stopniowo oliwę. Dopraw
Niedzielny kucharzmożna przygotować fajny obiad. Wystarczy trochę warzyw i pyszna kasza bulgur o której pisałam w poprzednim poście. TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY Składniki: 5-6 udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części) 1-2 szklanki kaszy bulgur 2 szt. marchewek 1 cebula pół selera kawałek zielonej części pora(...)koloru. Następnie dodałam starty korzeń imbiru i starte ząbki czosnku. Wymieszałam i smażyłam przez 3 minuty. Dodałam plasterki marchewek. Po chwili kawałki selera i plasterki pora. Podlałam warzywa wodą, przykryłam i smażyłam aż warzywa stały się miękkie. Dołożyłam plasterki pieczarek. Dodałam sól, pieprz i smażyłam jeszcze około 10 minut. Na koniec wsypałam kapary. Wyjęłam warzywa a w garnku usmażyłam
potrawyregionalnewygodna w użyciu specjalna powierzchnia zapobiegająca przywieraniu- powłoka odporna na zarysowania z wbudowanymi kryształami diamentu, w przypadku uszkodzenia powłoki, patelnię można dalej używać łatwe czyszczenie, wystarczy opłukać gorącą wodą, lub chwilkę poczekać a zabrudzenia same odpadną. Następnie przetrzeć mokrym ręcznikiem papierowym można zmywać w zmywarce smażenie bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością wytrzymałość wszystkich elementów(...)morza garść dużych krewetek 50 g masła 100 ml białego wina 300 ml bulionu warzywnego tarty parmezan natka pietruszki sól i pieprz do smaku sok z cytryny PRZYGOTOWANIE : Na patelnię Wool diamond, przekładamy masło, pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy aż się wszystko zarumieni. Następnie dodajemy opłukany ryż i wlewamy bulion. Patelnię przykrywamy i dusimy
Kulinarne Fantazje Marioli