woka. Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, seler chiński, marchewka, czosnek, grzyby shitake – podsmażyć wszystko na oleju arachidowym, dodać sos sojowy, łyżeczkę skrobi kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody, biały mielony pieprz oraz sól. Podawaj z ryżem jaśminowym. W wersji z owocami morza: podsmaż na woku pokrojony w kostkę boczek, dodaj pokrojone w kostkę krewetki, zielony groszek, 2 grzyby shitake(...)szczypiorkiem. W wersji wegetariańskiej: podsmaż w woku pokrojoną w paski marchewkę, paprykę, chilli oraz cebulę, dopraw sosem sojowym i imbirem oraz białym pieprzem. Dodaj pędy bambusa, skrop sokiem z cytryny i dodaj zielony groszek. Serwuj z ugotowanym wcześniej ryżem długoziarnistym. Jeśli chcesz wypróbować innych wersji smaków z Azji, wielu kulinarnych doświadczeń dostarczy Ci dobry „chińczyk” w Krakowie – również z dostawą
Kuchcik gotujeniż zwykle. Kiedy pierwszy raz robiłam śledzie w sosie curry, to nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Śledzie marynowane w kiszonych ogórkach także są pyszne. A z cytryną i ostrą papryka? Rewelacja! Naprawdę nie trzeba cudów, żeby coś urozmaicić, czasem wystarczy zerknąć, co nam zalega w lodówce. Przyznam się Wam, że moje przepisy powstają bardzo często w taki(...)pieprzu 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 2/3 szklanki dobrego majonezu (najlepszy jest domowy majonez ) 2 łyżki cukru 2 łyżki ulubionej musztardy duży pęczek koperku Śledzie wymoczyć w zimniej wodzie, aby usunąć nadmiar soli. (Można użyć takich, których nie trzeba już moczyć.) Wymoczone osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zasypać cukrem
Codzienna kuchnia niecodziennachcieć więcej? Może bonusa w postaci sosu jogurtowego z ulubionym przeze mnie parmezanem :) O, tak! Nigdy nie trafiłam na bakłażana, który sprawiłby mi gorzką niespodziankę (w przeciwieństwie do cytryny ;)). Dlatego najczęściej nie stosuję zabiegów, mających pozbawić go wspomnianej goryczki. Kiedy przygotowuję posiłek z kaszą gryczaną zawsze wybieram niepaloną, bo ta po prostu bardziej mi smakuje. Spokojnie można ją zamienić(...)łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz oliwa sos jogurtowy : 200 g jogurtu greckiego, 1 jajko, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 50 g startego parmezanu, sól Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Bakłażany przekroić na pół, ponacinać miąższ nie uszkadzając skórki, nasmarować oliwą, posypać solą i piec przez 25 minut w piekarniku w 180°C. Po tym czasie
zadanie-gotowaniesłoik powideł jagodowych Wykonanie : Do miski przesiać mąkę , dodać cukier , jajka , stratą na tarce margarynę , cukier waniliowy , płynny miód i zgaszoną sodę w 3 łyżkach cytryny .Wszystkie składniki wyrobić mikserem aż powstanie grudkowata konsystencja . Następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto , jeśli będzie się kleiło to możecie troszkę dodać mąki . Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki(...)zgęstnieje . Odstawić do przestygnięcia .Zimną kaszę utrzeć z miękkim masłem . Każdy blat ciasta nasączyć np : herbatą . Tabliczki czekolady rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej . Na garnek z gorącą wodą ustawiamy miseczkę szklaną lub metalową dodajemy czekoladę ze śmietanką i mieszamy aż się rozpuści . Warstwy ciasta : 1. Ciasto posmarowane kilkoma łyżkami powideł jagodowych 2. Połowa masy grysikowej 3. Drugie ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliśmietanki 30%łyżeczka cukru pudru1/2 szklanki jagód1 tabliczka gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Na samym początku ubijamy białka na pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie zwarta dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczana, lekko mieszamy, tak aby połączyć wszystkie składniki.Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, a następnie na środek wylewamy białka, tworząc koło - masę możecie wyrównać łyżką. Jeżeli(...)ubijamy na sztywno. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do szklanego naczynia i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - do małego rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie się gotować, nakładamy na wierzch miseczkę z pokruszoną czekoladą - najlepiej, aby miska nie dotykała wody - i mieszamy, do momentu rozpuszczenia się czekolady. Drugim, łatwiejszym sposobem jest rozpuszczenie czekolady
Słodkie PrzyjemnościSorbety owocowe, kto ich nie lubi? Zawsze znajdą się tacy, co powiedzą, co tam sorbet to tylko zamrożone owoce, cukier i woda. Sorbet to wg mnie jeden z prostszych deserów, który sprawdza się idealnie w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, można sorbet podać z dodatkiem niewielkiej ilości jogurtu naturalnego, bo to super połączenie. Sorbety owocowe są mniej(...)środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z innych owoców truskawek, jeżyn, malin, borówek, porzeczek. Można do przygotowania sorbetu wykorzystać owoce mrożone. Znów zamiast soku z cytryny wykorzystałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu, oraz dodałam 1 łyżkę jogurtu. Idealny Sorbet jagodowy z jogurtem: 1 szklanka jagód leśnych 2 łyżki jogurtu naturalnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchcieli do ty [12] szpajzy dać nojtōńsze jajce ze sklepu, to sie lepi dejcie z niōm pokōj [13] ) 4 łeżki cukru 3 łyżeczki żelatyny (rozpuśćcie je we uwarzōnyj wodzie- ale niy lyjcie ji [14] za dużo, styknie połra łeżek) skōrka otartoł z jednyj citrōłny [15] sok z tyj citrōłny Nojprzōd umyjcie sie te jajca. Joł tam lubia je jeszcze(...)deser [5] rodzajów [6] przygotować [7] plotkarz [8] naprawdę [9] różne [10] będę skąpy [11] następne pojawią się później [12] tej [13] proszę sobie ją odpuścić [14] jej [15] cytryny [16] oblać [17] powiedziała [18] gotowe [19] na raz [20] powoli [21] makatka kuchenna [22] szafie
Chop w kuchniPyszna puszysta babeczka. Możecie ją zrobić z sokiem cytrynowym. To już jak wolicie. Limonki sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Można zamienić limonki na cytryny i dodatkowo dodać olejek cytrynowy. To jeśli lubicie bardziej intensywny smak. Ciasto – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Jak już masa jest dokładnie utarta dodawać po żółtku, ciągle mieszając. Mąkę, mąkę ziemniaczaną(...)gotowanej wysmarować masłem lub innym tłuszczem, obsypać kaszą manną. Wylać ciasto do formy. Gotowanie babki – do dużego garnka położyć szmatkę na dno, włożyć formę z ciastem. Wlać zimną wodę do 3/4 wysokości formy. Gotować od zagotowania się wody 1 godzinę i 15 minut. Jak już woda się zagotuje to lekko zmniejszyć ogień, ale cały czas musi się gotować
Kuchnia PokoleńSkładniki: ♥ awokado ♥ duży ogórek ♥ duży pęczek szczypiorku ♥ 200ml jogurtu sojowego ♥ 250ml bulionu warzywnego ♥ 2 łyżki soku z cytryny ♥ sól, pieprz Wykonanie: Awokado, ogórka oraz szczypiorek wrzucamy do blendera. Zalewamy bulionem, jogurtem i sokiem. Dodajemy trochę soli i pieprzu. Miksujemy na kremową konsystencję. kozieradka / łopian / orzech włoski Ostatnio testuję różne wcierki do włosów, więc chciałabym podzielić się przepisami: 1. WCIERKA(...)przypadku włosów kruchych, z łupieżem, wypadających, wolno rosnących. ♥ Jedną część korzenia (rozdrobnionego) zalewamy 4 częściami alkoholu, odstawiamy na tydzień, po czym filtrujemy. Przed każdym wtarciem we włosy nalewkę rozrzedzamy wodą w proporcjach 1:1. ♥ Możemy również sporządzić wywar, którym będziemy nacierać skórę głowy. 3 łyżki korzenia łopianu zalewamy 250ml wrzątku, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Studzimy
Kasia Sarnaoleju roślinnego, * 1 duża łyżka chutneya morelowego * 2 łyżki sosu rybnego * 3 łyżki posiekanej mięty, * pół pęczka świeżej kolendry, * sól Rybę pokroić na kawałki ok. 2x2cm, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut. Marchwkę pokroić na 1-2 centymetrowe plastry, okrę lub fasolkę oczyścić; warzywa zblanszować we wrzątku z cukrem ok. 5-u minut. Odcedzić, pozostawić na sicie(...)chwilę razem, następnie zmniejszyć gaz, przykryć, dusić ok. 5 minut. Dodać rybę, wymieszać, przykryć dusić kolejne 5 minut. Do miski po marynowaniu ryby wlać pół filiżanki przegotowanej wody, tak, aby wypłukać pozostałe na ściankach miski przyprawy, wodę wlać na patelnię z rybą oraz sos rybny, chutney , listki mięty, przyprawę gado-gado i dusić ponownie 5 minut
Kuchnia Prezydentowejjeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej) : 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, wymieszana z 50 ml likieru amaretto Dodatkowo: 6 kostek mlecznej czekolady Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo(...)Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Masa czekoladowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, trochę przestudzić, ale nie za bardzo, żeby żelatyna zupełnie nie stężała. Zimną śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać likier czekoladowy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, a następnie żelatynę
Domowa Cookierenka Agisoli i zalewam zimną wodą. Zaczynam gotować. Od momentu zagotowania wody daję im osiem minut gorących kąpieli. Odlewam wrzątek i potrząsam garnkiem tak, żeby skorupki popękały i zalewam zimną wodą. Skorupki odchodzą same. Pamiętajcie, że im świeższe jest jajko tym trudniej obrać. Co zrobić z jajkami na twardo? Można do sałatek, można na kanapki, można z majonezem. Wszystko można(...)gładką masę. Można dodać koperku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Do jajka szprycą cukierniczą nakładamy farsz. Dajemy po kilka kulek groszku. 2. Żółtka, wędzony łosoś, serek philadelfia, skórka z cytryny, koperek. Odkładamy kilka gałązek koperku i kilka kawałków łososia do dekoracji. Żółtka, łososia, serek oraz skórkę doprawiamy pieprzem i solą, następnie blendujemy. Po ułożeniu na jajku ozdabiamy kawałkiem łososia
ladykitchen1 kg filetu z łososia2 łyżki masła1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g)400 ml wrzącego bulionu jarzynowego1/2 łyżeczki przyprawy
Świat Domowej Kuchniwplywem impulsu, jednak nie znaczy to, ze sie zawiodlam. wrecz przeciwnie, bo ciasto okazalo sie na tyle dobre, ze zniknelo w oka mgnieniu. Ciasto kokosowe z pomaranczamiskladniki: 0,5 cytryny 2 jajka 150g cukru pudru 275g wiorkow kokosowych dekoracja: 3 pomarancze 2 mandarynki 5 lyzek dzemu pomaranczowego 1 galaretka pomaranczowa wykonanie:Cytryne nalezy spazyc, osuzyc i z polowy zestrzec skorke(...)piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy je 20 minut.Po upieczeniu ciasta jeszcze cieple smarujemy 3 lyzkami dzemu pomaranczowego. Nastepnie ukladamy na nim pomaraczne i mandarynki.Galaretke przygotowujemy z 200ml wody i 2 lyzkami dzemu pomaranczowego. Gdy zacznie sie scinac zalewamy nia owoce i odstawiamy do lodowki.Smacznego!Uwagi: Myle, ze pomarancze i mandarynki warto pokroic na mniejsze kawalki by ciasto lepiej
Przysmaki Karolki