woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:892/1096)

Zapiekanka z łososia – Angie gotuje – odc. 2 162

najlepiej w blenderze z końcówka do rozdrabniania. Zmiksowaną rybę wymieszać z koperkiem, resztą pokrojonej w kostkę ryby i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Liście kapusty umyć, a następnie kilka minut zanurzyć we wrzątku. Gdy zmiękną, odcedzić i trochę osuszyć. Można ściąć grube nerwy (uważając, by nie uszkodzić/przerwać liści). Posmarować oliwą(...)termoobiegiem). W międzyczasie ugotować kaszę pęczak według przepisu na opakowaniu (100g kaszy zalać 250-300ml wrzątku, posolić do smaku i gotować na niewielkim ogniu do wchłonięcia przez kaszę wody). Pokroić pomidorki koktajlowe i szczypior, jako dodatek warzywny do dania. Upieczoną w kapuście rybę wyjąć ostrożnie na talerze, uważając by nie połamać przypieczonych brzegów kapusty. Podawać z kaszą pęczak ugotowaną

Dietolog
Amerykany 662

masła 1 jajko kl L 1/3 szkl cukru 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mleka 1 płaska łyżeczka amoniaku parę kropel esencji waniliowej 2 łyżki soku z cytryny i tyle cukru pudru aby lukier był dość gęsty, ale wciąż lejący, wtedy szybko zastygnie. 1. Masło zmiksować z cukrem na puch, pod koniec miksowania wbijamy jajko i miksujemy(...)łatwiej się nam nakładało masę. Zachowajmy odstępy bo ciastka bardzo urosną w szerz. Nakładamy niewielkie porcje ciasta na kółka, tworząc kopczyki które możemy delikatnie spłaszczyć łyżką zamoczoną w wodzie. 4. Ciastka pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka przekładamy na kratkę do studzenia (w tedy w parę minut ulotni się reszta amoniaku

Gotowanie...to proste !
Rolada z piersi indyka w dwóch smakach - z pieczarkami bądź szpinakiem 211

solimy i pieprzymy. Ja zrobiłam to dzień wcześniej, żeby w Nowy Rok mieć mniej roboty ;) Rolada nr 1: Obrane i posiekane pieczarki dusimy na maśle klarowanym. Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nam nie ściemniały. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Posiekaną cebulę dusimy na oleju. Kotleta smarujemy cienko serkiem topionym. Układamy warstwę pieczarek z cebulą. Posypujemy serem żółtym. Zawijamy ścisło. Rolada(...)sznurujemy. Posypujemy z wierzchu przyprawą do indyka. Obsmażamy krótko z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do rękawa foliowego. Na wierzch roladek kładziemy odrobinę masła. Podlewamy małą ilością wody. Zapiekamy w rękawie ok. 40 minut. Temperatury nie znam bo to gazowy piekarnik Teściówki ;) Następnie wyciągamy z rękawa i dopiekamy roladki przez ok. 20 minut w naczyniu żaroodpornym. Polewamy

Kuchnia po mojemu
Ciasteczka owsiane – owies nie tylko dla konia 208

się w piekarniku i nie zmienią kształtu). Będziecie ich potrzebowali około ½ szklanki. Warto też przy ich użyciu zmniejszyć ilość cukru przewidzianego przepisie o 3 łyżki stołowe. Lekko zwilżamy dłonie wodą, nabieramy po małej porcji masy, toczymy w dłoniach kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy ją na blasze wilgotną dłonią. Ciastka wstawiamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika, na środkową(...)porcji otrzymacie około 34 dość grubych ciasteczek o średnicy 5-6cm. Ja najbardziej lubię je ze szklanką lodowato zimnego mleka. Albo z kubkiem bardzo gorącej herbaty z cytryną. Będą dobre na deser, który możecie sobie lub dziecku zapakować do lunchboxa. Zapakujcie je koniecznie w sakwy rowerowe na dłuższą wycieczkę- spiszą się świetnie jako dobre źródło energii na kilka kolejnych

Karo in the Kitchen
Galaretki drobiowe z warzywami 356

wolnym ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywo i mięso będzie miękkie wyjąć je z garnka oraz ostudzić. W międzyczasie brokuła pokroić na małe różyczki i gotować kilka minut we wrzącej wodzie. Wywar z garnka przelać na sicie wyłożonej gazą. Następnie ponownie zagotować i gdy zacznie wrzeć zdjąć go z ognia i od razu wsypać żelatynę. Za pomocą trzepaczki rozpuścić(...)plasterki marchewkę. Całość zalać zalewą i ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretka stężeje. Jak dla mnie najlepiej galaretki z kurczaka najlepiej smakują z odrobiną soku z cytryny

Ugotować
Kurki w śmietanie z koperkiem oraz niezawodny sposób na oczyszczenie kurek z piasku 218

znalam patentu na czyszczenie kurek z drobinek  piasku,nie czesto u mnie goscily te smaczne grzyby.Bo chyba wlasnie to glownie odstrasza ich nabywcow.Otoz nalezy grzyby kilkakrotnie zanurzyc w wodzie z dodatkiem soli.Robie to na sitku do plukania owocow.Po kilkakrotnym zanurzeniu,ze zdumieniem zobaczycie,ze caly piasek z kurek plywa w naczyniu,w czarodziejski sposob spada z grzybow.Nie obawiajcie(...)drobna kostke cebule.Nie rumienic jej,tylo zeszklic.Oplukane kurki ,te wieksze pokroic na mniejsze kawalki.Ja pokroilam wszystkie nozki.Do cebuli dolozyc kurki i dusic pod przykryciem 10-15 minut.Skropic sokiem u cytryny,oproszyc pieprzem.Uwaga!Nigdy nie solimy kurek w trakcie duszenia,bo stana sie twarde i gorzkie,robimy to tuz przed podaniem.Pod koniec dodac smietane-ilosc wg uznania,chwile razem przesmazyc ,zeby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami 171

Mojej dyniowej miłości ciąg dalszy…. bo wymyśliłam sobie taką serowo-dyniową tartę z dodatkiem gruszek i orzechów i okazało się, że tarta smakuje wspaniale Masa

UgotujmyTo.pl
Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu 211

wzmacnia serce.Składniki na polędwiczkę w marynacie : 1 polędwica wieprzowa 5-6 łyżek oliwy 2 łyżki koncentratu (lub 4 ketchupu) 2 łyżki musztardy stołowej łyżeczka Magi łyżeczka soku z cytryny  pieprz Przygotowanie :Polędwicę oczyszczam jeśli trzeba i kroję w 3-4 cm plastry. Wszystkie pozostałe składniki mieszam ze sobą tworząc marynatę do której wkładam kawałki polędwicy i chłodzę(...)chwili na talerz.Składniki na wytrawny sos z granatu : 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 owoce granatu pół niedużej cebulki 100 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki miodu pieprz woda mąka ziemniaczana  Przygotowanie sosu :Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję do ok połowy. W między czasie przygotowuję sok z granatu z ok 1,5 sztuki

Mechanik w kuchni
Sandacz po polsku z wody. 169

Sandacz po polsku. Sandacz z wody jest polską  tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne, pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1  pietruszka 1 plaster selera 1  cebula 1 listek laurowy  5 ziaren pieprzu  3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie(...)wywarze, aby nie ostygł. Rozpuścić masło, dodać drobno posiekane jajka na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać! Gorącego sandacza wyłożyć na półmisek, skropić cytryną i posypać gorącą mieszanką masła, jaj i pietruszki. Ja ,zazwyczaj  przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka. Opisany sposób podania sandacza, wg znawców jest najwłaściwszym, podkreśla wykwintny smak i aromat

Kulinarny karnet Christophera
Herbaty Pure Leaf – recenzja. Proste ciasto jogurtowe. 151

oraz łagodzi stres, dlatego doskonale sprawdza się tuż przed snem. Niezależnie jednak jaki rodzaj herbaty przygotowujecie, zawsze warto stosować się do kilku zasad. Przede wszystkim, najlepiej używać przefiltrowanej, miękkiej wody o odpowiedniej temperaturze. Istotny jest także czas parzenia, w którego kontrolowaniu może Wam pomóc specjalna klepsydra. O wszystkich wytycznych dotyczących parzenia poszczególnych herbat znajdzie na opakowaniach. Odpowiednie podejście i zaangażowanie(...)słonecznego weekendu Print Proste ciasto jogurtowe z truskawkami Proste, szybkie i bardzo wiosenne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne do filiżanki ulubionej herbaty.  Course FIT deser, Na słodko Keyword cytryna, fit, jogurt naturalny, ksylitol, lato, mąka orkiszowa, proste ciasto, truskawki Prep Time 10 minutes Cook Time 45 minutes Total Time 55 minutes Servings 12 porcji Ingredients Składniki powinny mieć temperaturę

Fitsweet.me
KOKTAJLE Z KONIAKIEM 129

dokładnie myjemy, kroimy i wrzucamy do naczynia razem ze skórką. Zasypujemy cukrem i ugniatamy w celu wyciśnięcia soku. Tonic mieszamy z sokiem jabłkowym, koniakiem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Koktajl wlewamy do szklanki wypełnionej lodem kruszonym. Wrzucamy ćwiartkę limonki i dekorujemy listkiem mięty. 2) COGNAC SUNRISE To propozycja dla osób, które nie lubią eksperymentów - popularny słodko-kwaśny duet soku(...)grenadyny. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy. 3) BANANA BUBBLES To propozycja dla osób lubiących raczej słodkie drinki, z dodatkiem bąbelków. Znajdziemy tu połączenie słodkiego banana z półsłodkim winem musującym oraz wodą gazowaną. Nie jest to jednak drink przesłodzony. Przygotowany specjalnie pod kobiety.  Składniki: 80 ml koniaku 1 duży banan 100 ml wina musującego półsłodkiego 80 ml wody mineralnej gazowanej plasterki banana

Kuchnia MagdaLeny
KOKTAJLE Z KONIAKIEM 148

dokładnie myjemy, kroimy i wrzucamy do naczynia razem ze skórką. Zasypujemy cukrem i ugniatamy w celu wyciśnięcia soku. Tonic mieszamy z sokiem jabłkowym, koniakiem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Koktajl wlewamy do szklanki wypełnionej lodem kruszonym. Wrzucamy ćwiartkę limonki i dekorujemy listkiem mięty. 2) COGNAC SUNRISE To propozycja dla osób, które nie lubią eksperymentów - popularny słodko-kwaśny duet soku(...)grenadyny. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy. 3) BANANA BUBBLES To propozycja dla osób lubiących raczej słodkie drinki, z dodatkiem bąbelków. Znajdziemy tu połączenie słodkiego banana z półsłodkim winem musującym oraz wodą gazowaną. Nie jest to jednak drink przesłodzony. Przygotowany specjalnie pod kobiety.  Składniki: 80 ml koniaku 1 duży banan 100 ml wina musującego półsłodkiego 80 ml wody mineralnej gazowanej plasterki banana

Kuchnia MagdaLeny
Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem 189

Polsce rzadko spotykany na rybnych stoiskach, za rzadko według mnie, więc jeśli tylko go zauważycie, nie wahajcie się z zakupem ani chwili. SZPINAK Młody szpinak szybko myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, nie bardzo dokładnie, odrobina wilgoci mu nie zaszkodzi. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy na nią dwa pokrojone w cieniutkie plasterki ząbki czosnku. Szybko przesmażamy czosnek żeby stracił mocny smak(...)smażymy do zrumienienia i zbrązowienia, około 5-6 minut. Dodajemy drobniutko posiekaną szalotkę i smażymy ją tylko do czasu aż się zeszkli, nie powinna zbrązowieć. Wlewamy sok z cytryny, sos Worchestershire, wsypujemy posiekaną pietruszkę, kapary, wrzucamy ząbek czosnku. Mieszamy i smażymy razem minutkę.   Stale gotując i mieszając sos na małym ogniu, dodajemy do niego po części zimnego masła, każdą

Karo in the Kitchen
Gołąbki z dorsza we włoskiej kapuście i sosem chrzanowym 161

gałkę muszkatałową, mąkę, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę. Farsz musi być intensywnie doprawiony i zwarty. Bez cytryny, soli i gałki muszkatałowej będzie mdły. Gęstość reguluj sokiem z cytryny liście kapusty zblanszować i napełnić farszem. Zwinąć i ułożyć złączeniem do dołu na rozgrzanej, wysokiej patelni z tłuszczem. Dodać posiekany czosnek i podsmażyć. Dolać bulion z winem i  dusić(...)odrobiną skórki cytrynowej) Uwagi: liście kapusty włoskiej blanszujemy z wyczuciem, są delikatniejsze niż liście białej. Najlepiej zdjąć liście z kapusty, a zdejmować je bardzo łatwo i blanszować w gorącej wodzie po kilka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drink Swimming Pool 167

Drink Swimming Pool jest bardzo łatwy w przyrządzeniu, a zarazem ciekawie się prezentuje. Delikatny niebieski kolor kojarzy się dosłownie z przyjemnie zimną wodą w basenie. Mi się nastrój od razu poprawił ;-) W smaku nieco ostry, więc jeżeli preferujecie delikatne drinki, to można zmniejszyć ilość wódki, a dodać soku z ananasa. Podane poniżej proporcje są przeznaczone na drinka średniej wielkości(...)blenderze (u mnie był to blender). Przelać do szklanki i udekorować sezonowymi owocami lub innymi dodatkami, tj. palemkami, parasolkami, kolorowymi słomkami. Mi za dekorację posłużył kawałek skórki z cytryny i parasolka, bo akurat nic innego nie miałam

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania