bezpieczne dla zdrowia. Jeśli chcecie powiedzieć STOP chemii i poznać sposoby na naturalne metody sprzątania - to ten poradnik zdecydowanie Wam się przyda! Dzięki niemu można poznać mnóstwo właściwości cytryny, soli, sody, czy też octu. Takie naturalne mieszanki oszczędzają zdrowie, czas i... pieniądze. Dodatkowo ładniej pachną i są przyjemniejsze w użytkowaniu! Poradnik podzielony jest na 11 rozdziałów: 1. Dlaczego warto(...)uratować jedwab i wełnę? Dla mnie książka okazała się bardzo pomocna , więc szczerze mogą Wam ją polecić ! Kilka przepisów: 1. Pomarańczowy płyn do prania. 8 szklanek wody 6 szklanek octu destylowanego 1 szklanka sody oczyszczonej 25 kropli pomarańczowego olejku eterycznego Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać (w plastikowym dzbanku) i podczas płukania dodawać po 1/2 szklanki przygotowanego płynu. Ocet
Di gotujeMango Ananas Mała czerwona kapusta Brokuł Czerwona papryka Imbir Mała cukinia 2 papryczki chili 4 duże ziemniaki Czerwona cebula Mała biała cebula 7 ząbków czosnku 2 pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy(...)ryby oczy są zapadnięte i matowe Skrzela – różowe, czerwone, nigdy brunatne Skóra – sprężysta, gładka, łuski przylegające do skóry Zapach – świeża ryba nie ma zapachu, pachnie albo wodą morską, albo słodką. Nieświeża, no cóż, śmierdzi. Są to podstawowe wskazówki jak poznać, czy ryba jest świeża. W hipermarketach, niestety, na lodzie leżą tony nieświeżych ryb, mrożonych często kilkakrotnie. Dobrze
Niedzielny kucharzawokado 1 dojrzały banan dwie garście szpinaku 2 jabłka szklanka wody niegazowanej Przepis : Wszystkie nasze składniki obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera ręcznego lub kielichowego. Dodajemy wody niegazowanej i całość blendujemy. Koktajl powinien zatrzymać głód na około 3h. 2. Bomba witaminowa – kiwi, grejpfrut, jabłko i pomarańcze 3 pomarańcze 3 kiwi 2 jabłka 1 grejpfrut kawałek imbiru(...)które uprzednio kroimy na mniejsze części. Mała rada – lepiej by były w miarę cienko pokrojone. Blenderem raczej dobrego efektu nie uzyskamy. 5. Koktajl dodający energii 3 pomarańcze pół cytryny kciuk imbiru szczypta pieprzu cayenne Przepis: Obieramy pomarańcze i dzielimy na ćwiartki. Cytrynę wyparzamy i dzielimy na pół – jeśli korzystamy z blendera ręcznego to obieramy skórkę. Jeśli nie – możemy
Czynniki pierwszeciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, drożdże - wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę, stopione i przestudzone masło oraz lekko roztrzepane jajka. Zagnieść elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się do rąk ani do ścianek miski. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno(...)minut. Po tym czasie dodać resztę składników, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. Lukier Jak już wspomniałam, do tych drożdżówek idealnie pasuje kwaskowaty cytrynowy lukier z drobinkami skórki cytrynowej. Cytrynę (najlepiej ekologiczną, niewoskowaną) wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę. (Trzeba pamiętać, że tylko żółta warstwa skórki daje aromat i smak. Biała jej część nadaje goryczki, dlatego ścieramy zawsze tylko żółtą część
Codzienna kuchnia niecodziennaprzez dobę) w mleku wymieszanym pół na pół z wodą. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą , odkładamy na noc do lodówki. Jeśli są naprawdę bardzo, bardzo, bardzo mocno słone, to wodę i mleko dobrze po 10-12 godzinach wymienić na nową. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Na drugi dzień śledzie kroimy na mniejsze kawałki, takie na dwa kęsy(...)szczypty gałki muszkatołowej mielonej DO PODANIA 3-4 pierniczki bez czekolady i nadzienia, np. z TEGO przepisu 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka drobno posiekanego kandyzowanego imbiru, skórki z cytryny lub pomarańczy
Karo in the Kitchenmasę serową 1 kg twarogu pełnotłustego (mielimy go 3 razy w maszynce do mięsa) 4 duże jaja (oddzielamy żółtko od białka) 120 g cukru pudru skórka otarta z dużej cytryny 4 krople aromatu waniliowego 2 łyżki grysiku (kaszy manny) 1 budyń śmietankowy 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego Żółtka utrzeć na puch z cukrem i szczyptą soli, ciągle miksując dodać(...)cukru trzcinowego 1 żółtko (odłożyć białko, będzie potrzebne do posmarowania ciasta opcjonalnie) pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo pierniki w czekoladzie Przygotowanie ciasta kruchego. Wszystkie składniki poza wodą siekamy lub łączymy w malakserze ,dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy do powstania jednolitej kuli ciasta, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut. Rozgrzewamy piekarnik
Z Kuchni Do Kuchniszczypta płatków chilli (opcjonalnie) sól i pieprz 200 g twarogu półtłustego do dekoracji: listki mięty lub posiekana natka pietruszki Przygotowanie makaronu z bobem: Bób wrzuć do gotującej się osolonej wody i gotuj przez 8-10 minut. Odlej, ostudź, następnie obierz go z łupinek (łupinek nie wyrzucaj - zrobisz z nich kotlety, na które przepis znajdziesz na końcu wpisu). Makaron muszelki ugotuj(...)urozmaici Wasze śniadania i kolacje. 5. Cytrynowy bób i młode ziemniaczki w sosie jogurtowym Patent na naprawdę prosty obiad z młodych ziemniaczków i bobu. Bób jest ugotowany i doprawiony cytryną, zaś ziemniaczki podane z pysznym sosem jogurtowym z dodatkiem harissy - bardzo ostrego arabskiego sosu. Można go kupić w sklepie lub zrobić samemu w domu . Nie wyrzucaj łupin z bobu! Przepis
Chilli Czosnek i Oliwamleka 3 łyżki cukru kryształu 200g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru pudru 150g płatków migdałowych około 70-80g okrągłych biszkoptów Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 60ml rumu 60ml likieru pomarańczowego Wierzch i boki: 600ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego(...)papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (pod biszkopt proszę włożyć papier). 8. Wymieszać razem sok pomarańczowy i sok cytrynowy, jeśli nie będzie razem 130ml to proszę dopełnić wodą. Dodać oba alkohole, wymieszać. Ponczem nasączyć biszkopt w blaszce i posmarować go konfiturą z czarnej porzeczki. 9. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około
Mała Cukierenkajest bardzo twarda i cierpka. No, może pokrojona w cieniutkie plasterki i włożona do herbaty zamiast cytryny. Gryźć jak jabłko bym nie próbowała. O właściwościach dobroczynnych pigwy (nazywanej polską cytryną) nie trzeba chyba wspominać? Już nasze praprababcie wiedziały, że to skarbnica witaminy C (15 mg na 100 g pigwy) i substancji wspomagających odporność. Garbniki, pektyny, witaminy z grupy B, wapń(...)słoiczków. Dobrze zakręcone i odwrócone do góry dnem zamkną się doskonale i nie trzeba będzie ich pasteryzować. W taki prosty sposób, przy minimum wysiłku, mamy zdrowy syrop do wody, herbaty czy do deserów. W ubiegłym roku z pigwy, a właściwie z owoców pigwowca, robiłam pyszną konfiturę do herbaty . Spróbujcie też i tego sposobu na brzydką pogodę, która często obdarowuje
Codzienna kuchnia niecodziennagarnka. (można truskawki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, ale jeżeli pokroimy to w gotowym dżemie będą kawałki truskawek także polecam pokroić). Pokrojone truskawki w garnku zasypuję cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam. Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki puściły sok. Po około 2 godzinach dodaję pozostałe składniki i smażę dżem: Teraz do truskawek dodaję(...)jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały . Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe
Uwaga Babcia Gotujepopularnego szczypiorku - krewetki, czosnek - ser feta Jako ciekawostkę powiem, że dodanie odrobiny mleka lub śmietanki pod koniec smażenia da efekt spulchnienia i aksamitnego smaku, a otarta skóra z cytryny bądź pomarańczy nada wyrazisty smak. Jednak nie byłoby jajecznicy bez jajek, które są źródłem świetnie przyswajalnego białka, które hamują uczucie głodu i tym samym zaspokajają apetyt. Aminokwasy egzogenne(...)jajecznicy preferuję niewielkie kawałki dodatków, dlatego pokroiłam je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną cukinię, pieczarki i papryczkę chilli. Obsmażamy, a gdy warzywa "puszczą" część wody jaką zawierają, odparowujemy ją z patelni. Następnie wbijamy jajka. Przy wykorzystaniu wymienionych składników nie należy już doprawiać jajecznicy solą oraz pieprzem, bo te smaki znajdziemy w serze feta i papryczce chilli
Taste Of My Daymiędzy szczeliny listków jeśli takowe są. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy liście z zewnątrz będą kompletnie miękkie. Wyciągamy gorące karczochy z wody, gdyż woda jest gorzka, i nie chcielibyśmy aby aby karczoch nam tą gorzkością przeszedł... i czekamy aż przestygną. UWAGA, te nóżki na których karczoch stał, odcinamy około pół cm, nożem,gdyż(...)przy naszych pieczonych ziemniakach w popiele. Wkładamy w żar i popiół karczochy, następnie wyciągamy, wyrzucamy liście wierzchnie i wyjadamy tylko środek karczocha, z odrobinką soli, oliwy z oliwek , skropione cytryną. Ciekawostka- karczoch to afrodyzjak
Z Kuchni Do Kuchniziemniaki na placki ziemniaczane). Startą papkę włóż na drobniutkie sitko i mocno ją odciśnij z soku przyciskając grzbietem łyżki. Po odciśnięciu soku z buraka powinna pozostać kulka wielkości małej cytryny. Obie czekolady połam na kosteczki i umieść w rondelku. Postaw na bardzo małym ogniu i podgrzewaj, aż się rozpuszczą do konsystencji płynnej (nie doprowadzaj do zagotowania). Zdejmij z ognia(...)buraczany 3/4 szkl. świeżego soku z buraków 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego w pudrze (zmielonego w młynku do kawy) 1 czubata łyżka żelatyny 2 łyżki zimnej wody 300 g. serka mascarpone skórka otarta z połówki limonki Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Sok z buraków podgrzej, aby był mocno ciepły (nie doprowadź do zagotowania
Delicious Place