spodzie sernika i białej czekolady z polewy idealnie harmonizuje z banananową masą serową. Tak jak sernik, pracy przy nim niewiele, a efekt zachwycający. Banany jednak, nawet potraktowane sokiem z cytryny lub limonki nadają sernikowi lekko kremowy kolor, choć użyłam bardzo dojrzałych w słonecznym kolorze. Nie zachęcam zatem do wykorzystania przejrzałych, całkiem nieatrakcyjnych bananów, ponieważ sernik nabierze ciemnej, burej nieapetycznej(...)przez pierwsze 15 minut w 175` C, nastepnie zmniejszyć temperaturę do 120`C i piec jeszcze 1 godzinę. Do pieczenia na dnie piekarnika ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione szklanką gorącej wody studzić początkowo w uchylonym piekarniku, następnie na kratce schłodzic przez całą noc w lodówce przed podaniem polać przygotowaną polewą z białej czekolady
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tort ten powstał na bardzo specjalne zamówienie. Dwuletnia już jubilatka, dla której był robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się
Food Squareczosnku (można wszystko wcześniej zeszklić na maśle). Następnie dodajemy skórkę z cytryny (jeśli nie macie pewności, że cytryna nie jest woskowana - najpierw wyparzcie ją we wrzątku), wciskamy sok z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Przyprawy pachną tak obłędnie, że będziecie mieli ochotę zjeść wszystko na surowo. :) Wszystkie mieszamy dokładnie rękoma. Mięso można odłożyć(...)sosem jogurtowym z TEGO przepisu. Przepis na chlebek znalazłam na niezawodnym blogu Moje Wypieki . :) Chlebek pita: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (ja użyłam zwykłej) 1 i 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 10 g suchych drożdży Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami . Dodać wszystkie składniki i wyrobić gładkie ciasto, następnie uformować kulę i umieścić ją w naczyniu. Przykryć
Cooking Monsterzrumienione. Wyjmujemy takie grzanki z rondla i przekładamy je do miseczki. Kiedy ostygną, mieszamy je z posiekaną grubo natką pietruszki i estragonem. Odkładamy na bok. W dużym garnku gotujemy wodę na makaron, solimy – bucatini i bavette gotują się około 8-10 minut, w tym czasie robimy sos. W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i jedną łyżkę masła. Na gorący tłuszcz(...)ząbków czosnku 150ml białego półwytrawnego wina (sauvignon blanc) 100ml śmietanki 36% tłuszczu, gęstej 150ml rosołu drobiowego albo jarzynowego 1 niepełna łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka skórki startej z cytryny ½ szklanki startego na drobnej tarce parmezanu sól pieprz
Karo in the Kitchenblokadę bezpieczeństwa, przed uruchomieniem bez założonego kielicha – kielich BPA free – popychacz z miernikiem temperatury I co najważniejsze dla wszystkich funkcja samoczyszczenia! Wystarczy wlać ciepłą wodę z dodatku płynu do blendera i włączyć odpowiedni tryb. Po chwili mamy czysty kielich blendera wystarczy wytrzeć do sucha i gotowe :-). W blenderze(...)Call . Przepis na hummus z suszonymi pomidorami : Składniki: -1 puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu zalewy) -kilka suszonych pomidorów -2 ząbki czosnku -sok z jednej cytryny -1/4 łyżeczki ostrej papryki -1 łyżka pasty tahini -sól do smaku -oliwy z suszonych pomidorów Wykonanie: Do pojemnika wrzucamy odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz resztę
Marta GotujeZrobiłam więc jednego dnia zapiekankę z wieprzowiną i pęczakiem a drugiego tartę z kapustą i kiełbasą. Cały weekend popijaliśmy zimowy napój mojej mamy – czystek z imbirem, sokiem i cytryną (przepis wkrótce). Czas mijał leniwie, żałowałam, że muszę wracać do Warszawy, zamarzył mi się emerycki tydzień przy kominku z robótką na drutach i popijaniem czystka na zmianę z nalewkami mojej(...)cebule 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 3 łyżki mąki ½ łyżeczki słodkiej papryki słodkiej papryki 1 szklanka słodkiego wina 1 szklanka pęczaku 150 g śliwki suszonej 2 szklanki wody ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu Instructions Cebulę posiekać w drobne kawałki. Mięso pokroić w kawałki jak na gulasz, obtoczyć w połowie soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu – usmażyć
Cooking for Emilykwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 żółtko jaja; 2 łyżeczki mąki pszennej; 1 łyżka masła; 1/2 pęczka koperku; 2 litry bulionu (u mnie 2 litry gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety); Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo - po 1 na każdy talerz zupy. Sposób przygotowania: Marchewki i pietruszki umyć, osuszyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki(...)twardo i np. pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 litra zupy. Zupę, jeśli szczaw nie nadał odpowiedniej kwasowości, można doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny. Z dodatku koperku czy rozmąconego żółtka można zrezygnować, a śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym. Ilość szczawiu mocno się zmniejsza podczas smażenia. Po usmażeniu powinno go być około 1 szklanka. Szklanka
Gospodyni MiejskaWandę przyprawiłaby o zawrót głowy, a usta wysmarowały niezmywalną, ogniście czerwoną pomadką. Ach, jaka byłam piękna ! Tak wystrojoną wsadziły do auta, nie pozwoliwszy zabrać telefonu, dokumentów czy butelki z wodą, i zabrały w pola. Tam wsadziły na konia (kucyka właściwie) i kazały jeździć. To jeździłam, choć muszę przyznać, że czułam się w tej roli bardzo niepewnie. Gdy już pozwoliły(...)się oprzeć. Cobbler malinowo-rabarbarowy z miodowymi ciastkami Składniki: (na formę o średnicy 25 cm) 375 g malin 175 g rabarbaru 100 g cukru kokosowego skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli miodowe ciastka: 165 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g zimnego masła 65 g jogurtu naturalnego 45 g miodu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziołami Ta zupa to aromatyczny azjatycki bulion, treściwy i sycący, z ogromną ilością ziół i naprawdę kruchą wołowiną. Dla zrównoważenia tłustości zupy dodaje się do niej sok z cytryny i marynowany czosnek. To fajna propozycja, gdy musicie się rozgrzać w jesienne dni i nasycić na długi czas, bo duża porcja to aż 1litr wywaru! Kuchnia wietnamska jest połączeniem azjatyckich smaków(...)czworonogów, bo w swoim menu mają także propozycje dla pupila! Wasze psiaki nie tylko mogą się tam poczuć jak w domu, bo czeka na nie miejsce i miska z wodą, ale przede wszystkim dlatego, że mogą tu spałaszować pysznego wołowego burgera lub grillowaną pierś kurczaka. Genialne! 😍 Na pewno chętnie wpadniemy z Dominikiem do tego miejsca ponownie, spróbujemy kolejnych ulicznych propozycji
Cooking Monsterlewej rózanecznikowa dżungla. Po prawej cynamonowiec, o którym za chwil parę. Szkoda, że zdjęcie nie oddaje w pełni uroku tego miejsca. Przed willą są takie oto tunele, obwieszone dojrzewającymi cytrynami, mandarynkami i pomarańczami. Niewielkim rozczarowaniem było 'muzeum' narzędzi rolniczych- bardzo ładna, ale też maleńka szklarenka. No i cynamonowiec. Ale nie dlatego, że coś z nim było(...)wielu malowniczo położonych ławeczek. I patrzcie. Prawie zapomniałam o tej szarej, kapiącej rzeczywistości, która z pewnością chce mnie zjeść. Mentalnie siedzę sobie pod cynamonowcem (...), patrzę na spokojne wody Como i zażeram kanapkę z mozzarellą i nieprzyzwoicie soczystymi włoskimi pomidorami. Przysiądziecie się? *link do anglojęzycznej strony Willi z aktualnymi informacjami dotyczącymi zwiedzania, gdyby ktoś odczuł nagłą potrzebę teleportowania się
les mirabellesWłaśnie tak. Wystarczy tylko zaparzyć ją z kawałkiem kory cynamonu, dodać plaster świeżej pomarańczy i plasterek cytryny. Taką herbatę pija mój syn. Ja do swojej zamiast plastra świeżej cytryny dodałam plasterek cytrynki w rumie plus 1 łyżeczkę syropu z tego właśnie słoiczka ETERNO . Właścicielka tej firmy wiele razy wspominała o wyjątkowości cytrynek z rumem, opowiadając ciekawą ich historię(...)poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 1 szklankę: 1 torebka zwykłej ekspresowej herbaty oczywiście wrząca woda do zaparzenia kawałek laski cynamonu Skworcu 1 plaster pomarańczy o grubości około 0,5 cm 1 plasterek Cytrynki z Rumem ETERNO 1 łyżeczka syropu ze słoiczka Cytrynek z Rumem
Blondynka Gotujedodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, spirytus, śmietanę, sok z cytryny, skórkę pomarańczową. Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję je do ciasta. Zarabiam całość mikserem. Do ciasta dodaję roztopione i wystudzone masło.Ciasto wyrabiam mikserem, im dłużej tym lepiej(...)smaruje nim pączki jeszcze ciepłe. Curd: Z pomarańczy wyciskam sok. Przelewam go do miski, dodaję cukier. Jajka roztrzepuje trzepaczką i też wlewam do soku. Całość mieszam. W garnku zagotowuje wodę, układam na nim miskę tak żeby nie dotykała wody. Miska musi pasować do wielkości garnka. Podgrzewam masę i cały czas mieszam. Zmniejszam gaz żeby masa się nie gotowała
wesoła kuchnianajlepiej. Mleczko kokosowe jest niezbędne, z prostej przyczyny nadaje smaku orientalnego daniu, ale też dzięki temu, że jest to kokos możemy dodawać do potrawy kwaśne rzeczy tj. sok z cytryny czy imbir i mleczko Wam się nie zważy bo to nie mleko krowie i nie ma w nim serwatki. Domowa przyprawa curry: - 1 łyżeczka zmielonego kardamonu - 3 łyżeczki kurkumy(...)Smaż wszystko przez 4- 6 minut. Dodaj świeżego ananasa pokrojonego w kostkę. Całość przesmaż. Dodaj imbir marynowany i mleczko kokosowe. Całość podlej około 1,5 do 2 szklanek wody. Nożyczkami potnij makaron ryżowy i dodaj na patelnię, całość przykryj i gotuj przez 5 minut. Makaron będzie chłonął sos bardzo szybko, gdyby potrawa była za gęsta dodaj
SMYKWKUCHNIpałacowa budowla monarchów Anglii została wzniesiona w 1078 roku dla Wilhelma Zdobywcy. Tower of London było więzieniem, z którego podobno nie było ucieczki, ponieważ wejście znajdowało się tuż nad wodą – podpływano łódkami i tam prowadzono więźniów do celi. Więziono tu m.in. króla Anglii Henryka IV, królową Annę Boleyn, Thomasa More'a, Thomasa Cromwella, Jane Grey, żeglarza Waltera Raleigha(...)ogrodzie, żartowałyśmy, że w Anglii jest pim’s o clock – czas na drinka. Smakował znakomicie w letnie, upalne popołudnie. Polecam. Składniki: • Pim's • lemoniada cytrynowa • owoce: np.: truskawki, limonka, cytryna, pomarańcza • listki świeżej mięty • lód Sposób przygotowania: 1. Owoce umyć. Truskawki pokroić na ćwiartki. Cytrusy wyszorować, pokroić na kawałki ze skórką. 2. Do dzbanka włożyć owoce. Zalać schłodzonym alkoholem
W mojej kuchniPrzez lata nie gotowałem zup, bo zawsze szkoda było mi na nie czasu. Po co robić wodę z warzywami, jeśli można zjeść kotlecika, pizze, zapiekankę… Jednym słowem pożywniejsze dania. Zupy jadałem tylko wtedy, gdy tata lub mama ugotowali i postawili przed nosem. Po wyprowadzce z domu i przemyśleniu wielu spraw doszedłem wreszcie do tego, że w życiu nie chodzi(...)łyżeczki Kolendra w liściach – 1/2 łyżeczki Kurkuma – 1/2 łyżeczki Olej – 3 łyżki Sól i pieprz do smaku Do podania – mleczko kokosowe i opcjonalnie cytryna lub limonka do skropienia Wykonanie: Pokrój ziemniaki w drobną kostkę i ugotuj je w bulionie. W między czasie na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Po kilku
Blendman