procesu wytwarzania, oraz to, ze trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ może nie wyjść, bardzo łatwo ją przypalić. To tyle. Czego potrzebujemy ? 2 szklanki cukru 1/4 szklanki soku z cytryny (samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa(...)parę sekund, uwaga, bo bardzo szybko się roztopi i będzie za gorąca i znowu będziemy musiały czekać wieczność aż wystygnie. W wielu przepisach w internecie jest jeszcze w składnikach woda. Jednak formowanie kulki i "rozsmarowywanie" jej na ciele było zawsze dla mnie zwykle irytujące, nie dość że dosłownie cała się lepiłam, to jeszcze sama depilacja była dla mnie nieprzyjemna. Zdecydowanie
Pora na poragrubą kostkę. Makaron wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10-15 minut do namoczenia. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy 1 minutę. Odsączamy na sicie, przelewamy zimną wodą i opcjonalnie kroimy na mniejsze części. Cebulę drobno siekamy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w krótkie paseczki. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy na średnim ogniu(...)lekko gotującego się wywaru dodajemy krewetki i pokrojoną rybę. Gotujemy na małej mocy palnika przez 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, sosem rybnym lub sokiem z cytryny. Podajemy z makaronem ryżowym i natką pietruszki lub kolendrą
cool and mintyaromatyczna, bo zawiera spory dodatek kuminu i kolendry. Testowałam jeszcze przepis Yotama Ottolengiego z książki "Jerozolima" z dodatkiem świeżych chilli, podsmażonej cebuli, kminem rzymskim, kolendrą i sokiem z cytryny - wyszła dużo łagodniejsza, bardziej jak pasta na kanapkę. Receptura Samar Khanafer bardziej kojarzy mi się z gotową harissą, którą wcześniej kupowałam w puszkach. Przepis na pastę harissa dodaję(...)rzymskiego) 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy Przygotowanie pasty harissa: 1. Papryczki chilli (niezależnie czy używasz świeżych czy suszonych) umieść w misce i zalej gorącą wodą. Mocz przez 30 minut. 2. Słodką paprykę przekrój na pół i umieść w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Piecz przez ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Chilli Czosnek i Oliwasuchy. Pomidorki nadały mu innego smaku a fosolka koloru. Fasolkę oczyścić, obciąć końcówki, pomidorki umyć i przeciąć na pół a część pokroić drobno. Fasolkę wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 3 minuty, odcedzić. Około 1/4 fasolki pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z posiekanym koperkiem i posiekanymi pomidorkami oraz startym serem. Filet oczyścić i zdjąć skórę w każdym zrobić nacięcie(...)Można smażyć na patelni jeśli wolicie ) U góry rozłożyć kawałki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec przez 30 minut. Na koniec można skropić sokiem z cytryny jak ktoś lubi. Podawać z frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Smacznego
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1 duży słoik warzyw w zalewie 1 podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz żelatyna z przyprawami 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać umyte piersi z kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie i delikatnie posolić/popieprzyć. Gotować na średnim ogniu, tak długo aż mięso będzie miękkie. Następnie ugotowane piersi z kurczaka wyjąć(...)dolać resztę wywaru (dzięki temu warzywa będą wewnątrz galaretki i nie wypłyną na sam wierzch). Przygotowane galaretki umieścić w lodówce (na kilka godzin). Podawać z octem bądź sokiem z cytryny
UgotowaćWYKONANIE: Jajka ubić ,dodać wodę,szczypte soli ,pieprzu i mąke z bobu.Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.Dodać ogórki zielone pokrojone w plasterki.Wymieszac dokladnie. Rozgrzac patelnie z oliwą i smażyć na małym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Kotlety SKŁADNIKI: 2-3 ząbki czosnku; Oliwa z oliwek do smażenia; Świeże(...)czosnkowy SKŁADNIKI: 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu sól pęczek szczypiorku posiekanego pieprz do smaku sól środki czosnku zielonego do smaku -kilka sztuk.ps.środki zielone czosnku to zielone w czosnku to kiełkujący pęd, z chlorofilem.Zimowy
w mojej kuchnilodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzewamy kilka łyżek klarowanego masła, najpierw rumienimy na nim cebulę, kiedy nabierze złotego koloru zdejmujemy cebulę z patelni. W międzyczasie rybę skrapiamy sokiem z cytryny, panierujemy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w lekko osolonej bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle, na rumiano z dwóch stron. Usmażone kawałki karpia przekładamy(...)łyżeczki żelatyny 100 ml śmietany 36% 2 łyżki chrzanu sól do smaku Jak zrobić mus chrzanowy Mieszamy biały ser z chrzanem, dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy do lodówki, aby stężał. Polecane wina niemieckie Riesling Degustowane wina niemieckie 2017 Scheurebe trocken Weingut
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata25/35 CM KULKI SEROWE: 50 dag twarogu 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 10 łyżek wiórek kokosowych 6-8 łyżek cukru pudru łyżka cukru waniliowego kilka kropli soku z cytryny CIASTO: 2 jajka szklanka cukru 2 łyżki powidła lub dżemu szklanka mleka lub kefiru 0,5 szklanki oleju 2-3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody(...)trochę cukru pudru. Odkładamy na chwilę do lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy serowej robimy 24 kulki wielkości orzecha włoskiego. Żeby było łatwiej formować moczmy ręce w wodzie. Kulki układamy w odstępach obok siebie. Chowamy do lodówki. CIASTO: Wszystkie składniki przekładamy do miski, sypkie składniki przesiewamy, miksujemy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy na 150 st. C termoobieg
Pani na desermnie będzie to ryba w cieście naleśnikowym podana z potrawką warzyw i soi. Zapraszam... Składniki: 3 duże filety z mintaja lub morszczuka sól, pieprz skórka starta z cytryny koperek Ciasto: 1 jajko 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka sól szczypta gałki muszkatołowej mąka Potrawka: 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 duża marchew(...)natka pietruszki lub lubczyk (może być suszony) 1 spora łyżka masła najlepiej klarowanego sól i pieprz oraz olej do smażenia ryby Rybę jeśli jest mrożona, rozmrozić i odsączyć z wody, pokroić na kawałki, posypać z obu stron przyprawami. Jajko rozkłócić z olejem, mlekiem, gałką i solą. Dodać proszek do pieczenia oraz tyle mąki, aby powstało gęste ciasto. Ma mieć konsystencję
Czerwień i błękit24x34 xm Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szczypta soli 1 szczypta cukru 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek L 1. W garnuszku musimy zagotować wodę z cukrem, solą i masłem. Zmniejszamy płomień do minimum, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy około 5-7 minut, aż masa zrobi się jednolita i szklista. Ciasto dostawiamy, żeby nam przestygło(...)jedno, potem drugie. Studzimy. Krem: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2 litra mleka 2 całe jajka 1 żółtko 300 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny borówki 1. 1/3 mleka odlewamy, resztę musimy zagotować. Jajka i żółtko roztrzepujemy widelcem. Do odlanego mleka dodajemy budyń i jajka. Dokładnie musimy je rozmieszać. Jak mleko zacznie się nam gotować
kruche babeczkiZmniejszają jej objawy i zapobiegają rozwojowi osteoporozy, dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny. Składniki mineralne zawarte w burakach, rozpuszczają się w wodzie. Dlatego lepiej jest ich nie gotować, chyba że w zupie. Najlepiej jeśli zostaną upieczone w skórce, i dopiero później obrane przed jedzeniem. Jeśli jednak chcesz w 100% korzystać(...)słonecznika Składniki : 4 buraki 250 g ugotowanego makaronu typu świderki lub łazanki 4 łyżki prażonego słonecznika 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny ½ opakowania rukoli sól, pieprz 1 łyżka masła klarowanego 1 płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Buraki myjemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką i pieczemy około
Moja Mama Gotujeszkl. letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki oraz połowy szklanki letniej wody przygotować rozczyn. Odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia(...)świeżo zmielony pieprz. Pozostałe: 500 g filetu z piersi kurczaka ananas z puszki mozzarella oliwa Marynata do kurczaka (według przepisu Maćka): 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (lub suszonego, lub ziół prowansalskich) 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty
zadanie-gotowanieprzygotowania faszerowanych udek z kurczaka. Wystarczy udka wyluzować i nafaszerować przesmażonymi warzywami. Jeśli macie ochotę na inne danie z wykorzystaniem mięsa drobiowego to zachęcam do przygotowania udek w cytrynach lub duszonych w pysznym, lekko słodkim sosie . Składniki na porcję dla 4 osób*: 1 kg udek z kurczaka (8 sztuk) 100 g pieczarek 1 marchewka 1 biała część pora(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć pieczarki. Gdy lekko zmienią kolor to dodać por oraz marchewkę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Ewentualnie podlać odrobiną wody. Gdy warzywa będą lekko miękkie to patelnię zdjąć z ognia. Farsz ostudzić. Następnie wyluzowanie udka nafaszerować warzywami z patelni i plasterkami żółtego sera. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć
Ugotowaćspód formy i dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić do lodówki. Teraz masa serowa. Piekarnik nagrzać do 175˚C. Twaróg zmielić 3-krotnie w maszynce. Dodać mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię lub mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na spód (fot.2) , wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie(...)resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Dodać cukier wanilinowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody (3-4) a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu. Zimne śmietanki ubić razem z cukrem pudrem na gęstą
Świat Ciasta