smaczny, rodzinny obiad. Przyrządzona w ten sposób ryba powinna być soczysta – nie wolno trzymać jej za długo w piekarniku. Ryba przed upieczeniem został obtoczony świeżym tymiankiem, czosnkiem, skórką z cytryny i oliwą z oliwek. Łosoś z soczewicą to delikatne i smaczne danie, odbiegacjące nieco od standardowych. Łosoś jest rybą zaliczaną do ryb tłustych. Nie oznacza to, że łosoś tuczy – mięso(...)łososi norweskich, których mięso jest często sztucznie barwione i niestety mniej odżywcze od tych dziko żyjących. Sposób przygotowania soczewicy jest bardzo prosty. Zieloną soczewicę najpierw płuczemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (około 1 cm nad powierzchnię) i moczymy ok.30 minut następnie gotujemy przez 25-30 min. Artykuł Łosoś z soczewicą – sposób na pyszne danie pochodzi
Ciasna Kuchniabiałego wina wytrawnego sok z 1 pomarańczy 3 łyżki rozpuszczonego masła 1 łyżeczka mąki Przygotowanie: Natrzyj kaczkę porządnie, także wewnątrz, solą, pieprzem i tymiankiem, po czym skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Nadziej kaczkę jedną trzecią jabłek i pomarańczy i dokładnie(...)pomarańczy i piecz kolejną godzinę, bez podlewania sosem. Po wyjęciu kaczki z piekarnika przełóż ją wraz z owocami na półmisek. W małej miseczce wymieszaj mąkę, 2 łyżki zimnej wody i sok z pomarańczy. Przelej sos z pieczenia kaczki do rondelka, usuń nadmiar tłuszczu i zagotuj. Wlej mieszankę z mąką i gotuj mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku jeżeli
karmelowyziela angielskiego 3-4 goździki sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 6 ząbków czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łapki umyć, oczyścić i poobcinać pazurki.Wrzucić do garnka zalać zimną wodą tak, aby wszystko było zakryte, zagotować i zebrać łyżką cedzakową szumowiny. Dodać warzywa w całości oraz przyprawy.Gotować na pykającym ogniu aż łapki będą na pół miękkie. Po tym czasie(...)zdjąć skórę i porozrywać na drobne kawałeczki .Ułożyć w miseczkach plasterki marchewki i rozdrobnionego kurczaka, zalać przestudzonym wywarem i wstawić do lodówki do zastygnięcia Wyjąć na talerz, udekorować cytryną i zieleniną...można podawać.Smacznego
Gosia gotujemyję i osuszam. Gotuję na parze, do wody dodaję liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, które ładnie aromatyzują rybę.Jajka przepiórcze gotuję na twardo. Zarz po ugotowaniu przelewam zimną wodą i obieram aby wokół żółtek nie pojawiły się ciemne obwódki.Awokado miksuję na gładka masę z chrzanem i serkiem (mus można dosmaczyć sola i pieprzem). Bulion zagotowuję i dodaje(...)chrzanu dodaje łyżki bulionu i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę wykładam na lekko stężała galaretę. Na wierzch wylewam powoli pozostały bulion. Całość odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Podaję z cytryna
Magiczna kuchnia DariiŻeby tak odpocząć od świąteczno-noworocznych potraw, dzisiaj zapraszam na małą odmianę :) Kolejna inspiracja z programu Top Chef ;) Jajko w koszulce, czyli ścięte białko oraz pięknie
Czerwona Porzeczkaśrednia czerwona cebula 2 garści roszponki 100g sera feta 2 łyżki pestek dynii łyżka oliwy sól i pieprz Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziarnistej musztardy sól i pieprz do smaku Nagrzewamy piekanik na 200°. Dynię obieramy i kroimy w średnij grubości kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w duże(...)chwili podania. Kuskus gotuje się około 10 minut, więc zaczynamy go gotować w połowie czasu pieczenia się dyni. Gotujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy, wsypujemy do miski i trzymamy w cieple. Upieczoną, gorącą dynię z cebulą dorzucamy do ciepłego kuskusu, razem z oliwą z pieczenia. Dodajemy odcedzoną i opłukaną pod wodą fasolę
Smaczna Stronawskazówka: zamiast sosu chili możecie użyć świeżej chili lub jalapeno. Gotujemy całość przez kilka minut i dodajemy fasolę oraz kukurydzę. Jeszcze chwilę wszystko razem dusimy, aby odparować jak najwięcej wody. Kiedy całość jest już gęsta odstawiamy, niech lekko przestygnie. Rozkładamy placki tortilla i nakładamy na połowę placka przygotowany farsz. Ścieramy ser żółty na placki i składamy na połowę. Teraz(...)całość z frytkami, surówką i sosem. W naszym przypadku użyliśmy kolorowych frytek z buraków, marchewki i pietruszki. Surówka z rukoli z fasolą, pomidorem i szalotką. Polana jedynie sokiem z cytryny i posypana świeżo startym pieprzem. Sos zrobiliśmy z passaty, pomidorów koktailowych, kukurydzy, szalotki i konserwowym jalapeno. Całość doprawiona pieprzem, oregano, oliwą z oliwek, nieco soli i na koniec dodaliśmy trochę
vegetaniecukinia kilka małych pieczarek 2 małe cebule boczek parzony w plastrach Umyte i oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Do naczynia, w którym będziemy marynować mięso wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dobrze ze sobą mieszamy. Do przygotowanej marynaty wrzucamy kawałki kurczaka, mieszamy raz jeszcze i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Cukinię(...)pół, żeby było ich więcej. Jeśli chcecie każdy kawałek zawinąć boczkiem, należy wykorzystać 2-3 opakowania boczku po około 100-150g ). Następnie na namoczone wcześniej w zimnej wodzie patyczki nabijamy naprzemiennie mięso z warzywami i pokrojoną na plasterki kiełbasą. Gotowe szaszłyki podsmażamy na patelni ze wszystkich stron, po czym przekładamy je na blachę i podpiekamy w piekarniku nagrzanym
Smaki Na Talerzusuou vide: przygotowywanie większej ilości posiłków, marynaty wnikają do produktu spożywczego głębiej i intensywniej dzięki czemu potrawy stają się intensywne w smaku, produkty spożywcze nie tracą aromatu i wody przez co ryba czy mięso pozostają przez cały czas bardzo soczyste i nie wysychają. Można przygotowywać także warzywa korzeniowe oraz twarde owoce. Produkty marynowane należy włożyć do worka próżniowego dzień(...)uważnie przeczytać instrukcję i do dzieła jestem ciekawa jak Wam będzie smakowało podzielcie się ze mną waszymi uwagami. Łosoś lub inna ryba 4 steki z łososia kilka plasterków cytryny sól, pieprz do smaku rozmaryn Umyć łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, dwa plastry cytryny położyć na rybie, dodać rozmaryn do woreczka próżniowego zapakować łososia próżniowo. Zgodnie z instrukcją
AZgotuj!byciu konsekwentnym. #2 Do demakijażu Rozgrzej odrobinę oleju w dłoniach, dokładnie umyj całą twarz. Zwróć uwagę, aby olej nie dostał się do oczu, na koniec spłucz wszystko ciepłą wodą. Zabieg ten nie jest wskazany dla dziewczyn noszących rzęsy przyklejane metodą 1:1. #3 Jako element peelingu Tutaj cytrynowo-kokosowy scrub do ciała . Stosuję regularnie i już nigdy(...)całe włosy, ale ja się trochę tego boję, bo mam przetłuszczające się włosy. Za to końcówki świetnie nawilża. #6 Do rozjaśniania ciemniejszych partii ciała Wymieszaj 2 łyżeczki soku z cytryny z łyżeczką oleju kokosowego i posmaruj wybraną partię ciała. Spłucz po 15 minutach. #7 Przyspiesza gojenie się ran i leczy zakażenia skóry #8 Do wytwarzania naturalnych dezodorantów #9 Jako krem
Corner With Recipesskąd się biorą i przede wszystkim jakie właściwości zdrowotne posiadają. Kupiłem więc na bazarku i działamy. Czego nam trzeba? -topinambur kilka bulw, obieramy jak ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości -filet z dorsza -por, część biała przechodząca w zieloną -mleko 1/2 kubka -mała szczypta szafranu -śmietana 18%, łyżka -sól, pieprz, pieprz biały -wino różowe półsłodkie Ugotowany topinambur podlewamy(...)czekamy aż odparuje. Przekładamy por na górę ryby i wstawiamy na 8 minut do piekarnika w temperaturze ok 180 stopni. Jako dodatek kupiłem rzodkiew białą. Startą rzodkiew, skropioną cytryną mieszam z łyżeczką majonezu, połówką startego jabłka i prażonym słonecznikiem. Dodaję soli i pieprzu do smaku. Smacznego
BaRepasKANDYZOWANĄ PIGWĄ, ZIELONYMI ORZECHAMI, AGRESTEM I MALINAMI KRUCHY SPÓD 125 g mąki szczypta soli 75 g schłodzonego masła zimna woda Mąkę, masło i sól połączyć, dodać niewielką ilość zimnej wody (ok. 2 łyżek) i zagnieść razem. Foremki na tartaletki natłuścić. Ciasto dość cienko rozwałkować, wyłożyć nim foremki . Do środka włożyć arkusz pergaminu i wysypać go fasolkami przeznaczonymi wyłącznie do pieczenie(...)PATISSERIE 2 żółtka 1 białko 50 g drobnego cukru do wypieków 25 g mąki 300 ml mleka 1/4 łyżeczki esencji waniliowej 1-2 łyżeczki soku z cytryny Żółtka z białkiem przełożyć do miksera, dodać cukier i ubić razem do uzyskania niemal białej, puszystej masy. Stopniowo dodawać mąkę i mleko. Przelać do garnka o grubym dnie i trzymając
KUCHARNIAjuż kilka godzin dzisiaj świeci słońce i gdybym nie była przeziębiona to pewnie bardziej by mnie to cieszyło…. a tak… siedzę pod kocem z kubkiem herbaty z cytryną i wspominam sobie ciasto cynamonowe kringel estoński, które zrobiłam jakiś czas temu a które teraz przydałoby mi się do tej herbatki…Ciasto drożdżowe z rozgrzewającą nutą cynamonu(...)łyżeczki cynamonu5 łyżek cukru50 g rozpuszczonego masła 1. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Najlepiej naczynie z zaczynem wstawić do większego naczynia z letnią wodą, żeby mleko szybko nie ostygło. Zostawić na kilka minut aż zacznie rosnąć.2. Do przesianej mąki dodać żółtko, roztopione (ale schłodzone) masło i zaczyn. Wyrobić ciasto aby było gładnie. Przełożyć
UgotujmyTo.plpodaję też wskazówki jak wykonać tort całkowicie bez mleczny jak i bezglutenowy. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy lub ulubiona kwaskowa marmolada z domowej spiżarni polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) Przygotowuję biszkopt według przepisu na idealną bazę pod tort(...)rozprowadzam. Układam plasterki bananów. Kładę drugi blat, dżem i banany. Na wierzchni blat nakładam polewę czekoladową.Polewa czekoladowa: mieszamy po 6 łyżek cukru i kakao, dolewamy 6 łyżek wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny bezmlecznej. Zamiast masła możemy dodać masło migdałowe
prawdziwe jedzenie