woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:893/1096)

Kyjksy (Ciasteczka maślane) 169

żech take sprōbowoł zrobić. Nojprzōd [15] zjodlech [16] sie taki kwiołtek na surowo- ale same płatki- i musza pedzieć, [17] że mo [18] fajny smak. Na hica [19] tako woda ze kwiołtkōma lawyndy i lodym to by bōło [20] co nowego. Joł prōbowoł zrobić z nimi kyjksy, ale miołech ty [21] lawyndy po pokrōniu [22] yno [23] 2 łeżki- oszkubołech(...)smacznego     [1] wrzuciłem [2] ciasto kruche [3] teraz [4] przez [5] mięsa [6] taka [7] ja [8] nie miałem [9] rozwałkowałem wałkiem do ciasta [10] różne [11] cytryny [12] pomarańczy [13] kwiatki [14] lawendy [15] najpierw [16] zjadłem [17] powiedzieć [18] ma [19] upał [20] było [21] tej [22] pokrojeniu [23] tylko [24] oskubałem [25] ktoś [26] łyżki

Chop w kuchni
Sernik krakowski 611

mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, zimne masło, żółtka i ekstrakt z wanilii, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto (gdyby ciasto było za suche, można dodać odrobinę zimnej wody) - gotowe ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3, zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce - po tym czasie większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć(...)ostudzić - sernik należy schłodzić przez całą noc w lodówce, nabierze wtedy odpowiedniej konsystencji Sernik można udekorować lukrem powstałym z cukru pudru roztartego z niewielką ilością wrzątku i soku z cytryny lub oprószyć cukrem pudrem. Ja swój pozostawiłam bez niczego, gdyż kratka na wierzchu sernika wygląda efektownie, a sam sernik według mnie jest odpowiednio słodki i dodatkowe dekorowanie nie jest konieczne

Smakołyki Bereniki
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 504

papryczkę. Pochodzi z Serbii, obecnie jest popularny w całych Bałkanach. Przepisów na ajwar jest tyle, ile gospodyń w krajach bałkańskich, czyli baaardzo dużo. Niektóre uwzględniają gotowanie papryk w roztworze wody i octu, ale ja nie wyobrażam sobie ajwaru bez dymnego smaku papryki i bakłażanów. Przygotowanie ajwaru jest proste ale czasochłonne. Niektórych ręczne obieranie papryk może odstraszać, ale ja lubię obierać(...)Zacuscă - pasta pochodząca z Rumunii składająca się z pieczonych bakłażanów lub gotowanej fasoli, pieczonej czerwonej papryki i siekanej cebuli.Baba ghanoush - arabska pasta na bazie pieczonego bakłażana, tahini, oliwy i cytryny, popularna w Libanie, Syrii i Egipcie. Przepis na świetny Ajwar wzorowałam się na przepisie z Palce Lizać przepis na 4 słoiki 200 mlSkładniki: 5 czerwonych papryk 2 bakłażany 4 ząbki

Chilli Czosnek i Oliwa
Majonez 315

twardo przez ok. 10 minut – tak, aby żółtko było dokładnie ścięte i kruche. Drugiego jajka nie gotujemy, gdyż żółtko musi koniecznie pozostać surowe, ale dokładnie parzymy we wrzącej wodzie (nie szkodzi jeśli lekko pęknie). Oba żółtka starannie oddzielamy od białka i umieszczamy w dość dużej misce. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, a następnie całość ucieramy na gładką masę. Stopniowo dodajemy(...)przeszkodzie, aby np. zwolennicy ostrzejszych lub bardziej słonych smaków dodali mniejszą lub większą ilość musztardy Dijon. Innymi typowymi składnikami majonezu, których osobiście zwykle nie stosuję, są: sok z cytryny, ocet, sól oraz pieprz, choć można spotkać nawet dodatek cukru. Można też zrobić majonez z żółtek jedynie surowych, jak również z dodatkiem surowego białka, a także ziół. Zamiast oleju rzepakowego można

Kulinarna Pokusa
Ogórki małosolne 147

gorzej zrobić. Zepsułam dużo warzyw, wyprodukowałam kilka bomb biologicznych i chemicznych i zabiłam dwa razy kapustę. Zmieniłam konsystencję marchewki z jędrnej na ektoplazmę. Kombinowałam z solą, octem, sokiem z cytryny, dodatkami, fazami księżyca, wpływem promieni kosmicznych na rozwój dorożkarstwa w Zakopanem, no kombinowałam ze wszystkim. Efekty były różne, Eksio kręcił coraz bardziej zapijaczonym i upudrowanym noskiem, co powodowało, że rozważałam(...)przedzie. To trzeba usunąć, bo lubi sobie spleśnieć i od tego najszybciej psuje się ogórek. Ogórki mają być twarde. Ogórki należy wymyć porządnie i namoczyć na godzinę w lodowatej wodzie. Kupiliśmy idealne ogórki, wymyliśmy i się moczą. Można zrobić solankę. Solanka: 1,5 litra wody 1,5 kopiastej łyżki soli. Wodę gotuję, wrzątkiem zalewam sól, mieszam do rozpuszczenia i studzę

ladykitchen
Wieniec drożdżowy z masą z białego maku 152

szklanki mąki migdałowej (sproszkowane migdały) - 100 g płatków z migdałów - 100 g marcepanu - 2-3 garście rodzynek - 2 garście daktyli - opcjonalnie aromat migdałowy - 50 g masła Mak zalej wodą i wstaw na kuchnię. Gotuj 10 minut. Wyłącz płytę i zostaw na godzinę. Mak odcedź na sicie i na gazie (kupisz w aptece). Mak przełóż do maszynki do mielenia(...)wieńce, jak wolisz ;-) Ciasto pieczemy godzinę u mnie temp. 170 stopni C (każdy piekarnik piecze inaczej dlatego dostosuj temperaturę do swojego) Ciasto studzimy całkowicie. Lukrujemy lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, posypujemy płatkami migdałowymi. Gotowe! Przepyszne

SMYKWKUCHNI
Beza. Wszystko co najważniejsze 292

wierzchołki – wyjmowana piana zacznie się układać w miękkie, opadające szczyty.   Uważajcie, żeby białek nie przebić, bijcie je tylko do momentu „soft peak”. Jeśli będą za sztywne, zaczną podchodzić wodą, zbierać się w grudki, a beza na pewno opadnie. Moment „miękkich wierzchołków” występuje w tym samym momencie, w którym piana jest już na tyle sztywna, że przy odwróceniu do góry(...)mocny, zmniejszcie temperaturę i suszcie je dłużej. Gdy już się upieką, zostawcie je w uchylonym piekarniku dopóki on nie ostygnie. Nigdy nie dodawałam do bezy skrobi ziemniaczanej, soku z cytryny, octu czy kwaśnego wodorowinianu potasu (do kupienia jako „cream of tartar” – hamuje krystalizację, zwiększa objętość białek, szybciej stabilizuje pianę). Według tych wytycznych, które Wam tutaj opisałam, udawały się zawsze

Karo in the Kitchen
,,Pawi ogon pod bezą” 174

pieczenia, 1 jajko, 100 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu lub soku z cytryn Ciasto na rolady: 3 szkl. mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 małe jajka, 1/2 szkl. cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka(...)gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy budyń będzie już ostudzony w misce ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy do połączenia składników. Galaretka Galaretki przygotowujemy w 800 ml wody. Studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć możemy ją wylać na ciasto (patrz podpunkt „Przełożenie”). Przełożenie Ciasto miodowe Połowa masy Rolady Pomiędzy rolady wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do stężenia

Podróż w kulinaria
Tarty chrzan na zimowe zapasy 238

mineralnych, wśród których znajduje się potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sód, cynk, siarka, jod, oraz chlor. W świeżo starym korzeniu chrzanu ilość witaminy C przewyższa tę zawartą w cytrynach i pomarańczach. Im dłużej korzeń chrzanu jest przechowywany, ilość ta systematycznie maleje. Wspomaga układ trawienny, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na metabolizm oraz funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Łagodzi bóle reumatyczne. Warto wiedzieć(...)jadłam! Cudownie aromatyczny, przepyszny, z kupnym nie ma żadnego porównania. Bardzo polecam! Składniki: 500 g chrzanu 3-4 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 250 ml wody  Wykonanie: chrzan obrać bardzo dokładnie pozbywając się wszystkich ciemnych plamek. Pokroić na kawałki (jedynie gdy ścierasz ręcznie pozostaw korzeń w całości) i namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej 1 godzinę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny i kruchy jabłecznik. 272

pieczenia Powidło jabłkowe : 2 kg jabłek cukier cynamon mielony Sposób wykonania :   J abłka umyj, obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki. Obrane jabłka wrzuć do rondla, wlej trochę wody. Rondel postaw na niedużym ogniu i smaż do momentu, aż jabłka zmiękną , nie muszą się całkowicie rozgotować, mogą pozostać małe kawałki. Pod koniec smażenia dosłodź powidło cukrem do smaku(...)Możesz użyć do ciasta jabłek gotowych, prażonych ze słoika, wtedy zużyjesz około 1 i 1/2 litrowego słoika. Gdyby jabłka były bardzo słodkie, możesz dodać pod koniec smażenia soku z cytryny.   J abłecznik ten jest bardzo kruchy i smaczny. Ja go bardzo lubię , do tej pory nie jadłem lepszego ! Polecam ten przepis jest prosty, a zawsze się udaje i wybornie

Przepisy i porady kulinarne
Wegańskie ciasto z gruszkami 2.0, Praga (1) 244

Ciasto przygotujesz tak, jak w tym przepisie , ale zamiast kroić gruszki na drobne kawałki, przekrój je na połówki, skrop sokiem z cytryny i połóż na wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. P.S. Na formę 20 cm x 20 cm, zmniejszyłam ilość składników o połowę. Fotorelacja z Pragi (z przystankiem w Ostrawie ) Nie radzę jechać tylko autostradami (na południu kraju, przez(...)Właśnie przez nią znalazłam nocleg w Ostrawie i Pradze. Wyszło naprawdę tanio (nocleg w akademiku, łazienka i kuchnia na korytarzu, radzę się tylko upewnić, czy jest czajnik na wodę czy trzeba sobie wziąć; darmowy parking przy akademiku; przystanek metra niecałe 50 metrów od budynku akademika).  Nasz akademik znajdował się 15 minut pieszo od Zamku Praskiego, stąd też zaczęliśmy zwiedzanie

Qlinarnie i Qlinarnie
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 356

mnie zdecydowanie inka - bogata w błonnik oraz mięta i melisa - herbatki ziołowe, które w odróżnieniu od herbaty czarnej, nawadniają organizm woda niegazowana Najbardziej lubimy wodę Nestle PureLife, ale Łódzka woda jest najlepsza, więc śmiało można pić kranówkę, co najmniej 1,5 l dziennie! jabłka W moim domu rodzinnym zawsze były jabłka, zawsze siadałyśmy z Mamą wieczorem i zajadałyśmy je, tradycja(...)wrzucacie na patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę masła, plaster cytryny, zawińcie w folię aluminiową, włóżcie do piekarnika i po 20 minutach pyszna i zdrowa duszona ryba gotowa :) cytryna/limonka Podstawowy składnik sosów, marynat, lemoniady, ciast, deserów, orzeźwiający dodatek do drinków - warto

Cooking Monster
Grillowane warzywa i moda. 174

kompleksy i czujesz się brzydka, wyjdź na ulicę i obserwuj. Gwarantuję Ci, że w ciągu kilku chwil przejdzie jak ręką odjął. Zobaczysz panie na szpilkach brodzące jak czapla w wodzie, panie usiłujące się nie zabić na niebotycznych obcasach co skutkuje wykręcaniem kostek na wszystkie strony. Dane Ci będzie zobaczyć panie w wieku Twojej babci, odziane w obcisły kombinezon w panterkę(...)żółtą, czerwoną, zieloną po 1 sztuce bakłażana 2 cukinie ½ twardego jabłka 1 twardą gruszkę czerwoną cebulę 1 awokado 1 średniej wielkości granat kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny Na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 ząbek czosnku drobno posiekany lub starty na tarce Na początek

ladykitchen
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 153

trzeba było robić? Trzeba było zrobić tego chleba więcej. Ojciec przywoził ukradkiem, za to też można było iść do więzienia, żyto. To żyto się moczyło w wodzie przez 12 godzin i na drugi dzień mieliło się przez maszynkę do mięsa, dwa razy. Dodawało się trochę mąki i wtedy tą masę, ona była dosyć zwarta, się wyrabiało i na blasze(...)skończy wojna, pójść do takiej kawiarni i zjeść ciastko, ale i wtedy też nie poszedłem, bo nie było pieniędzy. Pomarańczy to mało kto widział. Tylko Niemcy kupowali. Bananów i cytryn to już w ogóle nie widziałem. H: Rodzynek też nie było. To nawet był problem po wojnie. Pamiętam, że jak mama robiła ciasto na święta to musiała uważać, bo tato

Kryzysowa Książka Kucharska
Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” 179

tego asortymentu. Przepis zatytułowałem z dodatkiem słów „na kwaśno” z racji użycia kiszonego ogórka, pomidorów, i wytrawnego wina. Nie oznacza to oczywiście, że nasza potrawa będzie kwaśna jak cytryna. W gruncie rzeczy smak jest dosyć zrównoważony, choć co więksi entuzjaści mocno wytrawnych smaków mogą pokusić się o dodatek ogórka konserwowego obok (zamiast?) kiszonego. Jest to też kolejny przepis, w którym(...)ciepło razem z warzywami oraz równolegle ugotowaną kaszą. Jeśli jest nią pęczak, to przygotowujemy go zwykle w ten sposób, że po opłukaniu gotujemy go powoli w lekko osolonej wodzie w ilości 2-3 razy większej niż objętość kaszy, pod koniec często mieszając, aż ziarno stanie się miękkie i wchłonie cały płyn. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div>   #gallery-101 {margin: auto

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania