woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:902/1096)

Weekend z grillem #1 163

grillujemy frykadelki już bezpośrednio na grillu aż staną się chrupiące. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 350 ml wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 75 g pestek słonecznika Tutaj w zasadzie sprawa jest prosta. Jak zawsze zresztą. Wszystko oprócz słonecznika mieszamy ze sobą i wyrabiamy(...)Znowu przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach. GRILLOWANE POMIDORY 4 dorodne pomidory świeżo zmielony biały pieprz sól sok i skórka otarta z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki listków oregano Tutaj sprawa jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Każdą

Marder&Marder Manufacture
Boeuf bourguignon, pampersy i przekąski. Oscypkowe ptysie z awokado. 219

trochę uwagi. Do rondla, najlepiej pokrytego teflonem (może być nawet głębsza patelnia) lub do czegoś, co nie przywiera wlewacie wodę i wrzucacie masło. Mieszacie do rozpuszczanie i zabulgotania wody. Wtedy szybkich ruchem wsypujecie szklankę mąki, zastawiacie z palnika i mieszacie energicznie, najlepiej drewnianą szpatułką. Utworzy się zwarta kula ciasta. Wtedy rondel wstawiacie na mały ogień i cały czas mieszając dajecie(...)niebieska z Mlekowity (dbający o linię zamieniają na cośodtłuszczonego typu kanapkowego)pęczek szczypiorkujedna cebula czerwona drobno pokrojonadwie łyżki jogurtu naturalnegoząbek czosnkusól, pieprzSer oraz obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny awokado traktujecie blenderem razem z jogurtem. Ma być gęsty mus. Jak będzie za mało jogurtu to ostrożnie dodajcie jedną łyżeczką. Do tego dajecie posiekany szczypior, wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną

ladykitchen
Sernik krakowski 377

Oprócz mazurka na żadnym polskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście sernika. W tym roku gości u mnie sernik krakowski. Puszysty, kremowy, pełen bakalii i pachnący

Food Square
szybkowar-babka galaretkowa drobiowa z oliwkami zielonymi... 188

płynie 1 łyżka, woda 3 litry, oliwki zielone 20 sztuk, jajka ugotowane na twardo 2 sztuki, żelatyna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka udka opłukać i zalać wodą, zagotować i zebrać cedzakiem tzw. "szumy" dodać mały seler, pietruszkę, 3 marchewki, kawałek pory, kucharka, przyprawę w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 20 minut na mniejszym ogniu(...)formę na talerzu i ją zdjąć - pozostały wywar można użyć np. do pomidorowej, krupniku itp.... wywar z szbkowara jest klarowny, aromatyczny, babka z galaretki drobiowej jest pyszna delikatnie skropiona cytryną.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Świąteczne triki kuchenne – Przygotuj perfekcyjne święta! 133

doprowadzenie go do wrzenia, robimy to na bardzo małym ogniu. Kiedy i tak nasz barszcz trochę straci na swoim kolorze dodaj do niego jedną łyżkę stołową soku z cytryny i jedną łyżkę stołową octu. Ten trik sprawi, że barszcz będzie miał intensywny ciemnoczerwony kolor . Możesz też zetrzeć jednego średniej wielkości buraka i dodać go do podgrzewanego barszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)sprawić żeby gotowane warzywa były idealne? Kolejne świąteczne triki kuchenne to sposób na gotowanie warzyw. Jeżeli gotujesz marchew, buraki czy jakiekolwiek inne warzywa pamiętaj zawsze wrzucaj je gotującej się wody. Ten prosty trik pozwoli ci zachować wszystkie witaminy oraz mikroelementy  w warzywach. Twoje posiłki będą na pewno o wiele zdrowsze i smaczniejsze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak ugotować idealną zupę

To Musisz Wiedzieć
Dorsz cytrynowy z kaparami podany z surówką koperkową z kapusty 111

dymki – białe części) 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki tymianku skórka otarta z cytryny 2 łyżki soku z cytryny maleńka szczypta szafranu (opcjonalnie, jeśli posiadacie) 1 czubata łyżka mini kaparów 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego sól, pieprz – do smaku ryż do podania (u mnie jaśminowy) Surówka koperkowa(...)Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół). Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone szalotki. Gdy się zeszklą, dodajemy śmietankę, sok z cytryny, musztardę, kurkumę, szafran (jeśli używacie) oraz tymianek. Mieszamy i dorzucamy odsączone z zalewy kapary. Lekko solimy do smaku. Przelewamy do niedużego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu gorącego sosu układamy rybę

Poezja smaku
SERNIK Z KAWOWĄ PIANKĄ 142

masła SER: 1 kg sera białego 1 szklanka cukru 25 dag masła lub margaryny 2 całe jajka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny PIANKA: 400 g jogurtu greckiego 4 łyżki kawy zbożowej typu Inka 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki żelatyny cukier puder do smaku 0,5 szklanki mleka ORAZ: kostka białej(...)ustawienie góra dół. Sernik po upieczeniu studzimy w piekarniku. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia (zimny schowałam na noc do lodówki) PIANKA: Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Wlewamy mleko i wsypujemy żelatynę, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia żelatyny. Odkładamy do wystudzenia. Jogurt ubijamy, wlewamy zimną kawę i chwilę miksujemy. Masę próbujemy, dodajemy cukier puder

Pani na deser
Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie (odc. 151) 253

przekładamy do naczynia. Na patelni po cebuli i ziemniakach przesmażamy kiszone ogórki z posiekaną ostrą papryczką. Przekładamy do cebuli i ziemniaków, dolewamy trochę soku z kiszonych ogórków, potem dopełniamy wodą, tak by przykryć warzywa. Dorzucamy masło i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Całość doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą, miodem, startą skórką i sokiem z limonki. Całość dokładnie(...)ostrej mielonej papryki 1 łyżka kminku 3 ząbki czosnku 5-6 błon wieprzowej otrzewnej 4 łyżki startych buraczków z miodem 2 żółtka 1 łyżka musztardy Dijon 1 cebula 1 cytryna sól, grubo mielony pieprz, oliwa Sposób przygotowania: Jabłka ze skórką kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy ze zmielonym mięsem wołowym i zmielonym łojem wołowym ( 1 – 2 łyżki łoju zostawiamy do smażenia

WojnaNaSmaki.pl
Mus truskawkowy z kaszy manny 9129

Mus truskawkowy z kaszy manny to szybki w wykonaniu deser o delikatnym smaku truskawek w śmietanie. Dodatek bitej śmietany nadaje delikatnej konsystencji i równoważy smak kaszki.Taki

Smakołyki Bereniki
Cytrynowo - szalwiowa pieczen 175

szynkę i aromatyczne ziemniaki, dzięki czemu oszczędzamy czas na przygotowaniu dodatków.  No i zmywania jest dużo mniej :)  SKŁADNIKI: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej odrobina soku z cytryny 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczka suszonej szałwii pieprz  sól 1 łyżka smalcu 50 ml śliwowicy lub innego mocnego alkoholu 1 kg ziemniaków 3-4 niewielkie cebule pół pęczka(...)mięso siedzi w piekarniku, przygotowujemy ziemniaki. Myjemy je dokładnie i kroimy w grube frytki. Na ok 6 - 8 części każdy ziemniak. Wkładamy do garnka i wlewamy do nich wrzącą wodę. Trzymamy tak ziemniaki niecałą minutę i odcedzamy.  Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki lub nieco drobniej jeśli jest duża. Po 25 minutach wyciągamy z piekarnika roladę. Dookoła niej układamy

Kuchnia od dwojga
Muffiny dla czekoladoholików 193

wykałaczki – jeśli po nakłuciu będzie sucha, zostawmy ciastka w środku na około 20 minut przy uchylonych drzwiczkach. Czekolada + owoce Krem na bazie czekolady połączony ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny to małe arcydzieło. Do środka można dodać trochę czekoladowego kremu i ulubione owoce, np. wiśnie. Jeśli lubisz nie tylko niebanalny smak, ale i wygląd, przygotuj cupcake z kokosowym śniegiem(...)potrzebować tłuszczu; - najważniejszą zasadą przy pieczeniu czekoladowych babeczek jest wymieszanie osobno suchych i mokrych składników; - muffiny są bardzo proste w przygotowaniu – nie trzeba ich dokładnie mieszać, wyrosną pięknie; - dodanie wody gazowanej sprawi, że babeczki jeszcze bardziej wyrosną; - składniki najlepiej mieszać za pomocą łyżki – w innym wypadku ciasto może być zbyt rzadkie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Metrowiec 168

miksera, dodać cukier, ucierać, aż cukier się rozpuści, można sprawdzić między palcami, jeżeli są kryształki, trzeba nadal miksować. Cały czas miksując na małych obrotach, dodać łyżka po łyżce ciepłej wody, dodać łyżka po łyżce olej. Mąkę z proszkiem i kakao, umieścić w sitku i przesiać do żółtek, zmiksować króciutko, na małych obrotach, tylko do połączenia składników. W innej misie ubić(...)szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250 gr masła w temp. pokojowej 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki czy spirytusu sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 szklanki mleka i cukier umieścić w garnuszku z grubym dnem, doprowadzić do wrzątku. W misie umieścić 1 szklankę mleka, mąki i ekstrakt, zmiksować do połączenia, sok z cytryny. Na gotujące

moj przepis na
Ośmiornica z bitą śmietaną Cafe de Paris 185

wielbiamy owoce morza, są smaczne, proste w przygotowaniu i często przywołują wakacyjne wspomnienia gorących plaż, lazurowej wody, kameralnych kolacji nad brzegiem oceanu... a że lubimy sobie powspominać :), zwłaszcza jak za oknem zimno, szaro i ponuro, wciąż poszukujemy nowych sposobów na zjedzenie morskich przysmaków.  Dzisiejsza propozycja to ugotowana ośmiornica (przepis)  podana z ziołową bitą śmietaną Cafe de Paris(...)białego wytrawnego, 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju z pestek winogron Oleofarm , 1 łyżka posiekanej szalotki, 2 ząbki czosnku w plastrach, 1/4 papryczki chilli posiekana bez pestek, sok z cytryny, sól i pieprz. Mizeria 1 ogórek, 6 rzodkiewek, olej krokoszowy Oleofarm , sól i pieprz do smaku. Przygotowanie:  Bita śmietana 100 ml śmietany zagotować z przyprawą na wolnym ogniu, gotować

SzczyptaSmaQ
Cynamonowe choinki 259

Cynamonowe choinki...Rumiane, kruchutkie, pięknie przyozdobione.O delikatnym smaku i aromacie cynamonu.Pokryte zielonym lukrem i cukrowymi perełkami.Pyszna zabawa w dekorowanie. Także dla dzieci.Polecam!Składniki:2 szklanki

Gospodyni Miejska
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 403

żółtek. W drugiej misce zmiksuj olej i cukier, aż dobrze się połączą (ja używam ręcznego miksera). Następnie wmiksuj żółtka, dodając po jednym na raz. Dodaj startą marchewkę, sok z cytryny oraz posiekane orzechy włoskie i dobrze wymieszaj.Powoli zacznij dodawać suche składniki i wymieszaj (ja robiłam to łyżką). Białka ubij na sztywno, następnie delikatnie i stopniowo zmieszaj je z ciastem(...)kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi blat, następnie posmaruj resztą kremu wierzch i boki ciasta. Krem trochę się klei, najłatwiej nakładać go łyżką lub szerokim, płaskim nożem maczanym w wodzie. Udekoruj wierzch ciasta połówkami orzechów. Dobrze jest schłodzić ciasto w lodówce przed podaniem, będzie lepiej się kroić. ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania