woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:897/1096)

Proste obiady na 7 dni #10 - Przepisy na obiady w PDF z listą zakupów! 155

porcje: 300 g mrożonych filetów z łososia 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 mały pęczek koperku 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki płatków chilli skórka z 1/2 cytryny  1/2 łyżeczki soli  świeżo mielony pieprz 1 łyżka oliwy  Przygotowanie:   Filety z łososia rozmroź, np. przez noc w lodówce. Włóż je do misy malaksera i zmiksuj pulsacyjnie(...)sałatkę: 1/2 czerwonej papryki (tej co została z szaszłyków), 1 pomidor, 2 garści liści sałaty, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz dodatkowo: 2 patyczki do szaszłyków namoczone wcześniej w wodzie Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój na półksiężyce. Wrzuć do brytfanki, polej 1 łyżką oliwy, dopraw solą, i pieprzem. Wymieszaj dłońmi, rozłóż ziemniaki równomiernie w naczyniu. Wstaw do piekarnika nagrzanego

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorsz – wartościowe źródło białka, witamin i kwasów omega-3 137

Dorsz atlantycki należący do rodziny Gadidae (dorszowatych) zamieszkuje zimne wody Oceanu Atlantyckiego. Ryba charakteryzująca się białym, delikatnym i zwartym mięsem od stuleci była ważnym składnikiem diety i towarem handlowym mieszkańców południowej Europy. Dorsz jako ryba o subtelnym smaku daje się przyrządzić na wiele różnych sposobów i z powodzeniem zastępuje mięsne potrawy. A cenne składniki odżywcze dorsza przyczyniają się do lepszego(...)sposobów. Dorsz doskonale smakuje i po usmażeniu na maśle lub oleju, i po upieczeniu go w piekarniku. Aromat ryby podkreślają zioła takie jak tymianek czy pietruszka, a także skórka cytryny. Żeby wydobyć pełen smak Skrei, przyprawy należy dodać dopiero pod koniec smażenia, zmniejszając temperaturę. Dorsz atlantycki – ryba bezpieczna również dla dzieci i kobiet w ciąży Choć ryby stanowią dobre źródło

Moja smaczna kuchnia
Lemoniady Lemonowe Love 252

Witam serdecznie Kochani w tą słoneczną i piękną sobotę.  Mam nadzieję, że choć troszkę się za mną stęskniliście!  Ostatnio mam bardzo dużo zajęć i

Garniec Magalie
Naturalne witaminy i minerały od Siła Roślin :) 180

borówki, Ekstrakt z owoców Amla z upraw ekologicznych, Ekstrakt z liści Bazylii z upraw ekologicznych, Ekstrakt z Guawy z upraw ekologicznych, Ekstrakt z Curry z upraw ekologicznych, Ekstrakt z Cytryny z upraw ekologicznych, Probiotyki (B-bifidum, B-longum, L-acidophilus, L-casei, L-plantarum), Papaina, liść Mięty pieprzowej, Korzeń Imbiru, nasiona Kopru, witamina B12 (metylokobalamina), witamina D3 (z porostów Lichen(...)ostatnie, jak widać poniżej są obecne w omawianym produkcie, więc jednak nie byłoby to dobre rozwiązanie.   Stosowanie Dodać 1 miarkę (8 g) do 250 ml wody, soku lub ulubionego koktajlu smoothie. Gdy rozrabiamy produkt z wodą najlepiej jest go wypijać podczas posiłku, w którym obecny jest tłuszcz. Z kolei do koktajlu należy dodać składniki będące źródłem tłuszczu

Zdrowie na języku :P
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 313

pozbędziemy się szału na topinambur, wężymord, brukiew, pasternak. Dlaczego niestety? Ano dlatego, że warzywa, korzenie zostały zepchnięte do modnego dodatku. Tym nieogarniętym blogerom uprzejmie przypominam, żeby nie robili ludziom wody z mózgu i zakodowali sobie, że skorzonera to to samo co wężymord. Mam tylko cichą nadzieję, że z tych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno(...)masło z ziołami i suszonymi pomidorami. Kostkę dobrego, miękkiego masła mieszam z utartym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, posiekanym drobno koperkiem i pietruszką (po garści), dodaję kilka krople soku z cytryny i 5-6 drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju. Mieszam. Formuję rulonik, zawijam w folię i do zamrażarki. Taki plasterek masła położony na ciepłym moskolu cudownie się rozpływa Spróbujcie

ladykitchen
Konferencja „Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa” 151

profesora Grzegorza Gajosa, wybitnego kardiologa i znawcy win, akredytowanego wykładowcy w Szkole Sommelierów. Na początek profesor w sposób jak zwykle lekki i humorystyczny wylał nam na głowy kubełek zimnej wody związany z nadmiernym spożyciem etanolu. Cóż…mając w perspektywie degustację jakoś tak mi się przez chwilę smutno zrobiło Ale na szczęście chwilę później rozmawialiśmy już o znacznie przyjemniejszych, a nawet(...)ciekawym aperitifem. Drugie wino z kolei charakteryzuje intensywny, kremowo – maślany nos i poza również chlebowo – drożdżowymi aromatami w zdecydowany sposób przebijają się żółte owoce. W ustach bardziej owocowe z cytryną i sokiem cytrynowym na czele. Wg mnie, dzięki aromatom bogatszym niż jedynie owocowe, jest to kolejne interesujące wino. Tyle moich wrażeń. Dzień był niezwykle intensywny, ale i bogaty w nowe

Kate's Kitchen
Jak przygotować grilla 207

grilla to gwarancja naszego sukcesu. To dzięki nim grillowane potrawy mają tak wyśmienity smak i aromat. Ich podstawowymi składnikami są olej , który natłuszcza mięso, kwaśny składnik (ocet, sok z cytryny, jogurt lub wino), który powoduje ścięcie białka i nadaję miękkość,  oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne(...)suszonymi śliwkami. Do szaszłyków wieprzowych świetnie pasują papryka, cukinia, pieczarki. Szpadki lub patyczki do szaszłyków należy przed grillowaniem posmarować olejem (drewniane patyczki wcześniej moczymy przez około godzinę w zimnej wodzie) zapobiega to przywieraniu mięsa podczas grillowania.  Szaszłyki grillujemy na tacce lub folii aluminiowej. Ryby i owoce morza z grilla Do grillowania nadają się niemal wszystkie gatunki ryb. Filety rybne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 261

pomarańczy, a także esencji waniliowej, rumowej lub arakowej. Dodać można także drobno posiekane lub z mielone orzechy, migdały, łyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można dodać tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub utłuczoną wanilię.  Ciasto kruche sporządza się w następujący sposób. Podstawową zasadą sporządzania ciasta kruchego to jak najkrótszy czas zagniatania. Do przesianej mąki dodaje się schłodzony tłuszcz(...)ciasta na kilka minut do lodówki; gdy użyto do ciasta zbyt dużo tłuszczu, podczas zagniatania może się ono kruszyć. Uratuje się ciasto dodając do niego 1 - 2 łyżek lodowatej wody lub bardzo zimnego białka; jeżeli ciasto nie jest jeszcze gotowe (w środku jest niedopieczone, a wierzch zaczyna się mocno przyrumieniać), należy szybko przykryć je kawałkiem folii aluminiowej; zdarza się czasami

Ciastka - domowe słodkości
Burrito 217

kawałeczki masło (masło roślinne, margarynę lub smalec) i rozcieramy je palcami razem z mąką. Robimy wgłębienie i wlewamy w nie gorącą wodę. Mieszamy widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrabiamy je ręką (około 1 - 2 minuty). Z ciasta formułujemy kulę i dzielimy ją na 10 części, lepimy z nich kulki, przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy(...)piekarniku. Podajemy z dipem z awokado, sosem meksykańskim, sosem czosnkowym lub sosem miodowo-musztardowym. Składniki na dip z awokado: 1 dojrzałe awokado, garść świeżej kolendry, sok z połowy cytryny, ok. 3 łyżek kwaśnej śmietany, 2 czubate łyżki serka naturalnego ( coś w stylu almette), sól, pieprz. Awokado obieramy, blendujemy na gładką masę ( jeżeli będzie nie dojrzałe wyjdzie ziarnisty dip). Dodajemy resztę

Pudełko rozmaitości
Herbaty i inne produkty od Natjun! 172

mój ulubiony cynamon! * czarną "Lemon Mint Ice Tea" Herbata może niekoniecznie na rozgrzewkę, ale jako zamiennik sklepowych mrożonych herbat - idealna! Można ją połączyć ze swoimi ulubionymi dodatkami np. miętą, cytryną, sokiem brzoskwiniowym, miiodem czy stewią i... uzyskać zdrową wersję tego popularnego napoju :) * owocową "Słodka Wiśnia" Do sezonu na wiśnie jeszcze daleko... więc warto zaparzyć sobie herbatę o smaku tych słodkich(...)jest w nim trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. Nie zawiera konserwantów, barwników, dodatków smakowych ani aromatów. Nie jest też sztucznie dosładzany. Można go rozcieńczać z wodą albo dodać do sosu sałatkowego, marynaty do mięs czy herbaty.  Bardzo dobry, lekko kwaskowaty. Podobno najlepiej jest pić go bezpośrednio. jednak ja dodaję go do bardzo gęstych serków typu

Poranek na słodko
Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc 181

anyżu 2 laski cynamonu Przepis na jajka herbaciane Przygotować marynatę ze składników powyżej, zagotowując i zostawiając ją na 10 minut w garnku, żeby herbata naciągnęła. Ugotowane jajka wyjąć z wody, delikatnie obtłuc skorupki, ale nie obierać. Jajka włożyć do garnka z marynatą i gotować 5 minut. Przed podaniem ostudzić w garnku z zalewą. Pasta jajeczna z sardynkami Pasta jajeczna(...)twardo i obrane puszka tuńczyka w oliwie (dobrej jakości) pół cebuli – pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli 6 czarnych oliwek ze słoika łyżka kaparów ze słoika sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz pół pęczka koperku warstwa sardynkowa: puszka sardynek razem z olejem (lub inne rybki z puszki) 2 jajka ugotowane na twardo i obrane pół cebuli – pokrojona drobno

Ugotowane pozamiatane
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 332

gruntowy ze skórką -fasolka szparagowa żółta , Pani Gina dała zieloną. U mojej babci rośnie żółta. Więc jest żółta. Jako jedyny składnik gotuje się ją 5 minut od moment zagotowania wody! -marchewka -młoda cebula z całymi piórami + cebula fioletowa zwana inczej różową -trochę peperoncino . Signora Gina mówiła mi , że nie ma być go absolutnie czuć, ale ma po prostu być. Może(...)siekając wg.uznania i upodobań. Dlatego Pani Ginie nigdy ta sałatka nie leżała . Niejednokrotnie jej ciabatta z sałatką to był posiłek na pół dnia, dla ludzi idących w pole zbierać cytryny , pomarańcze itd. więc musiało to być pożywne, dobre i kaloryczne a zarazem lekkie i chrupiące. I w sam raz na tropikalne upały! Kochana Signora Gina... ciekawe czy jeszcze ma siłę

Z Kuchni Do Kuchni
Delikatne lody śmietankowo-cytrynowe (bez maszyny) 189

Tych lodów nie miałam w planie. Powstały jako efekt uboczny królujących nam niemiłościwie upałów oraz cudem ocalonego kremu lemon curd . Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale

bistro mama
Domowe soki – bogactwo witamin 179

Lato to czas większej aktywności fizycznej, zażywanie kąpieli słonecznych oraz zwiększony czas spędzany na świeżym powietrzu. W tym właśnie okresie i zaraz po nim powinniśmy zadbać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania