woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:881/1096)

Drożdżowiec z jabłkami i pistacjami 135

pulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.Jabłka obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy z wiórkami kokosowymi, posiekanymi pistacjami i skórkami z owoców.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na stolnicę wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. ½ cm i wymiarach(...)ustawiamy na 200°C i pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka przykrywamy papierem do pieczenia).Galaretkę zgodnie z proporcją rozpuszczamy w gorącej wodzie i jeszcze ciepłe ciasto za pomocą pędzla smarujemy po wierzchu. Gdy ciasto przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Sernik cytrynowy z kisielem 168

I kolejny sernik gotowy!Był już sernik z karmelem …Sernik z brzoskwiniami …Sernik z wiśniami …Sernik cappuccino …i wiele wiele innych!Tym

Ostra na Słodko
Sałatka z boczkiem i jajkiem 182

20cm), natłuścić olejem i wbić jajko. Folię zawinąć w sakiewkę, u góry związując lub ściskając gumką recepturką. Tak przygotowane jajko włożyć do gotującej się wody i przez kilka minut gotować na delikatnym ogniu. (Delikatne wrzenie sprawia, że ugotowane białko nie staje się twarde. Porównajcie sami gotując jedno jajko na mocnym ogniu, a drugie(...)jest to mało, ale starcza na kilka potraw, więc czasem można zaszaleć ;)Składniki sosu:5-6 filecików anchois,3-4 łyżki majonezu,2 łyżki soku z cytryny,duża szczypta mielonej ostrej papryki.Majonez, sok z cytryny i paprykę wymieszać dokładnie  Dodać posiekane drobniutko fileciki anchois. Jeśli ktoś lubi bardziej słone potrawy, może dosypać soli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jeleń w sosie czekoladowy cassis 183

domowego),3 łyżki porzeczek macerowanych w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa),50 g gorzkiej czekolady,1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną)2 łyżki tłuszczu gęsiego,4 ziaren ziela angielskiego,4 ziarna czarnego pieprzu,2 liście laurowe,3 fileciki anchois lub łyżka sosu rybnego,sól i pieprz do smaku,czerwony pieprz(...)cebulę, chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, bulion, pigwę, cassis, macerowane porzeczki, anchois, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 90 minut, dolewając wody jeśli będzie taka konieczność. Po godzinie gotowania doprawić solą i pieprzem.Sos przelać przez sito do drugiego rondla, dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ewentualnie doprawić do smaku solą

SzczyptaSmaQ
Łosoś pod ziołową pierzynką z kuskusem i szparagami 139

grillowanymi szparagami i kuskusem to ciekawy pomysł na klasycznego łososia w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 600g świeżego, surowego łososia pure Mowi (4 x 150g)   Marynata: 1 łyżka soku z cytryny sok i skórka z 1 pomarańczy 1 łyżeczka miodu sól pieprz Ziołowa pierzynka: 100g orzechów ziemnych niesolonych 50g świeżego kopru 1 bułka kajzerka skórka z 1 limonki 4 łyżki soku(...)łyżki parmezanu 8 łyżek oliwy z oliwek pieprz sól Dodatkowo: 200g kaszy kuskus 1 pęczek szparagów oliwa sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Sok, skórkę z pomarańczy i sok z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Filety z łososia umyć, osuszyć, zalać marynatą, odstawić na bok i marynować około 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Lasagne z łososiem, szpinakiem i serem 89

przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, sól i pieprz. Szpinak dusimy przez 15 minut. Teraz przygotujemy farsz łososiowy: Można użyć dzwonków lub kostki z łososia, fileta. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Rybę zawijamy w lekko natłuszczoną folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu rybę rozdrabniamy. Na sam koniec przygotujemy sos beszamelowy(...)pieprzem i sporą szczyptę gałki. Zagotowany sos zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego jogurt, utarty żółty ser. Wszystko dokładnie że sobą mieszamy. Wykonanie: W dużym garnku w lekko osolonej wodzie gotujemy partiami makaron. Podczas gotowania musimy go delikatnie mieszać ponieważ płaty mogą się sklejać. Rozdzielamy makaron widelcem jak by się nam skleił. Każdą partię makaronu obgotowujemy około 5 minut. Ugotowany

Smaczne Potrawy
Wegański majonez z fasoli Jamar 111

puszki 400 g (po odsączeniu 220 g) Jamar 50 ml oleju rzepakowego, może być z winogron 2 łyżeczki ostrej musztardy opcjonalnie: 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny – ja dziś pominęłam sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do blendera przekładam fasolę (nie odsączam jej z zalewy), dodaję resztę składników oprócz oleju (ten będzie dodany na końcu) . Miksuję składniki(...)lodówce, podaję na pieczywie, także tostowym chrupiącym. Majonez z białej fasoli Jamar poleca się na kanapki!   JAMAR poleca się! Prosty skład i nic więcej! – fasola biała, woda, sól. Puszka w kolorze czerwonym – nie sposób nie zauważyć jej na sklepowej półce

Zasmakuj Kuchni
Babka piaskowa 148

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 40 do 50 minut. Lukier: do miski wsypać cukier puder oraz skórkę cytrynową. Do cukru małymi strużkami dodawać sok z cytryny. Cały czas ucierając. Nie dodajmy całego soku za jednym zamachem, gdyż cukier może go aż tyle nie potrzebować i lukier będzie zbyt płynny. Ja użyłam około 5 łyżek soku. Lukier(...)Jeśli pieczecie w formie na babkę zejdzie dłużej aniżeli pieklibyście w prostokątnej brytfannie. Jeśli lubicie rodzynki to śmiało możecie je dodać do ciasta. Najlepiej będzie najpierw zalać rodzynki wrząca wodą, odstawić na 5 minut do nasiąknięcia. Następnie odlać wodę, osuszyć rodzynki na papierowym ręczniku a przed dodaniem do ciasta dodatkowo obtoczyć je w mące ziemniacznej. Szukasz przepisu na wielkanocne ciasto

mecooks
Karczochy danie jak z 5 gwiazdkowej restauracji 131

odcinamy górę karczocha (⅓ wysokości). Step 3 odrywamy zewnętrze twarde liście. Step 4 odcinamy (najlepiej nożyczkami) jak są zdrewniałe końcówki liści. Step 5 wydrążamy środek. Step 6 smarujemy całego cytryną, aby nie ściemniał. Gotowe. Teraz można z nim robić różne cuda. Przygotowałem mega szybki przepis na nadziewane komosą karczochy. Składniki: 3 karczochy (nasze nie były za wielkie) 1 ½ szklanki ugotowanej komosy(...)pietruszkę oraz komosę – wszystko mieszamy. Nadziewamy tym dokładnie naszego karczocha i wstawiamy do żaroodpornego naczynia. Układamy w naczyniu jeden obok drugiego tak aby się nam nie przewróciły. Zalewamy wodą albo jeszcze lepiej rosołem do około połowy wysokości karczocha (tak żeby nie pływał). Z góry posypujemy parmezanem lub suszonymi drożdżami. Przykrywamy naczynie i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

PaleoLife
Barszcz ukrański na zakwasie 163

pora 1 cebula 3-4 ziemniaki 1/8 kapusty włoskiej 1 puszka białej fasolki 1,5 litra bulionu 1 szklanka zakwasu z buraków ( z tego przepisu ), ocet lub sok z cytryny 2 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka masła ghee 2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: obraną, pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu w garnku, w którym gotujesz zupę(...)poszatkować kapustę. Dołożyć do barszczu. Gotować do miękkości, około 30 minut na koniec dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą (zwróć uwagę, by w składzie była tylko fasola i woda), koncentrat pomidorowy i odczekać, by zupa się zagotowała. Na sam koniec wlać zakwas z buraków. Zupę zagrzać, ale pilnować, by barszczu już nie zagotować, bo zupa straci kolor  podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle serowe z morelami w orzechowej polewie 123

mieć problemów z utoczeniem kulek. Knedle serowe z morelami 400 g półtłustego twarogu 2 jajka 30 g masła 60 g cukru 200 g bułki tartej sok z połowy cytryny ziarenka z połówki laski wanilii albo cukier waniliowy 8 małych świeżych moreli kawałek marcepana lub 8 kostek cukru Polewa orzechowa 70 g cukru 100 g masła 150 g orzechów włoskich Odsączony(...)włożyć po kosteczce marcepana lub cukru i ponownie zamknąć w jedną całość. Schłodzone ciasto pokroić na 8 części, uformować kulki, rozpłaszczyć, włożyć nadzianą morelę i utoczyć knedle. Ugotować w wodzie z odrobiną soli i cukru. W między czasie przygotować polewę. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i po rozpuszczeniu dodać pokrojone na mniejsze kawałki orzechy (nie gotować za długo gdyż

Pieguskowa Kuchnia
Sernik dyniowy 168

waniliowy) tortownica 24cm. Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażalnika. Upieczoną wcześniej dynię zblendować i doprawić do smaku cytryną i cukrem, dodać wanilię. Oddzielić żółtka od białek, do żółtek dodać cukier i ucierać na gładką masę. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170/180*C Zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki(...)dokładnie wymieszać. Ubić białka i dodać je do masy serowej, delikatnie połączyć mieszając już łyżką. Przelać masę serową do tortownicy i ustawić tortownicę w blaszce do której wlewamy wodę. Piec w temp. 150/160*C przez ok 50 min. Propozycja podania: z konfiturą dyniową

Lubię to gotuję
Sztrass Burger recenzja nowego menu 136

tatarskim to prawdziwa petarda i sądzę, że chociaż raz trzeba tego połączenia w Sztrassie wypróbować. Dla mnie to prawdziwy český sen o burgerze! Pariszburger filet z kurczaka marynowany w cytrynie / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami / sos jogurtowo-cytrynowy Moja ocena: 5- Pewnie powiecie zaraz, że burger z kurczakiem zasługuje co najwyżej na miano kanapki, a nie hamburgera(...)rozmawialiśmy z właścicielkami trudno o dobrej jakości i smaczne pomidory przez cały rok. Więc może już lepiej przeboleć ich brak, niż później narzekać, że zimą smakują jak woda. Texassburger wołowina / ser żółty / sos BBQ / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami Moja ocena: 4 W sumie klasyk, więc oczywiście smaczny. Dobrej jakości sos BBQ z prawdziwymi wędzonymi śliwkami prosto

Food Square
Recenzja Nutri Boost Multi Blender od Russell Hobbs Polska 199

potrzebnym ostrzem i w kilka minut otrzymuję pyszny i pożywny koktajl. Ostatnio moim faworytem stał się zielony koktajl oczyszczający , m.in z dodatkiem natki pietruszki, cytryny i kiwi. Przygotowując w swojej kuchni np. pesto zawsze miałam problem z jego dokładnym zmiksowaniem razem orzechów pini oraz bazylii, gdyż w poprzednim sprzęcie(...)zmrożony owocowy sorbet, idealny na nadchodzące lato Po skończonej pracy pojemniki w których miksowaliśmy możemy wrzucić do zmywarki, zaś samo ostrze umyjemy pod bieżącą wodą. Po miesiącu testowania urządzenia w swojej kuchni jestem naprawdę zadowolona z możliwości urządzenia. Kto nie posiada dobrego blendera w domu to szczerze polecam sprzęt

Marta Gotuje
Lasagne z łososiem, szpinakiem i serem 156

przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, sól i pieprz. Szpinak dusimy przez 15 minut. Teraz przygotujemy farsz łososiowy: Można użyć dzwonków lub kostki z łososia, fileta. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Rybę zawijamy w lekko natłuszczoną folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu rybę rozdrabniamy. Na sam koniec przygotujemy sos beszamelowy(...)pieprzem i sporą szczyptę gałki. Zagotowany sos zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego jogurt, utarty żółty ser. Wszystko dokładnie że sobą mieszamy. Wykonanie: W dużym garnku w lekko osolonej wodzie gotujemy partiami makaron. Podczas gotowania musimy go delikatnie mieszać ponieważ płaty mogą się sklejać. Rozdzielamy makaron widelcem jak by się nam skleił. Każdą partię makaronu obgotowujemy około 5 minut. Ugotowany

Smaczne Potrawy

Proponowane wyszukiwania