woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:875/1096)

Zdrowotna nalewka z owoców jarzębiny ( wzmacnia serce poprawia trawienie ). 110

owoców 1/2 kg cukru. Wymieszane owoce z cukrem wsyp do dużego czystego słoja, wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny, na 1 kg świeżych owoców jarzębiny wyciśnij sok z 1 cytryny. Całość zalej alkoholem tak, aby wszystkie owoce były dokładnie przykryte alkoholem. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 7 dni. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez(...)alewkę z owoców jarzębiny stosuje się dla wzmocnienia pracy serca, a także w zaburzeniach trawienia.   P ijemy 1 łyżkę stołową nalewki zmieszaną z niedużą ilością przegotowanej letniej wody

Przepisy i porady kulinarne
Mini serniczki czekoladowe z frużeliną truskawkową i bita śmietaną 173

wiaderka 120g gęstej śmietany 120g gorzkiej czekolady 100g cukru 2 jajka 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii Na frużelinę: 120g truskawek mrożonych 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej Na krem: 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii Gorzką czekoladę umieszczam w miseczce i topimy(...)nakładamy ciasta prawie po sam brzeg. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia na kratce. W miseczce umieszczamy żelatynę i zalewamy łyżka wody, odstawiamy na moment do napęcznienia. W garnuszku umieszczamy truskawki, dodajemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczania się cukru. Wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy na bok do ostygnięcia

Kolizje Smaków
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 148

każdą osobę przy wigilijnym stole (nie licząc tych, które zjemy przy gotowaniu). Gotowe pierogi studzimy. Kilka zjadamy na obiad. Resztę zamrażamy. W dniu imprezy odmrażamy i podgrzewamy w wodzie lub na patelni. Część idzie barszczu a część podajemy na stół z masełkiem.   21.12 Dzień 4: Kutia Jest wiele pysznych deserów z maku typu makowiec czy kluski z makiem(...)najlepszym deserem jest śledzior. Każdy ma swój ulubiony przepis. Od klasycznego z cebulą w oleju, po rolmopsy z suszonymi śliwkami , tatar ze śledzia i śledzie z wódką i cytryną . Bez śledzia nie ma świąt. Przechowujemy nasze śledzie w lodówce (najlepiej zalane olejem) i podajemy na ładnym talerzyku, gdy zabłyśnie pierwsza gwiazdka. 23.12 Dzień 6: Sałatka Jarzynowa Dziś trochę pogotujemy

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z Brokułem Porem i Papryką | Pyszna Prosta i Kolorowa 298

dostawiam do odsączenia i wystudzenia. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję drobno i przekładam do miski. Czerwoną fasolę oraz kukurydze odsączam z zalewy i płuczę pod bieżącą wodą i dodaję do papryki. Wystudzony brokuł kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Odsączonego pora dodaję do sałatki. Do majonezu dodaję jogurt, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam(...)Papryka i jej właściwości zdrowotne : Papryka jest bogata w różnego rodzaju witaminy, zawiera bardzo dużo witaminy C (w papryce czerwonej około 140 mg w 100 g), więcej niż w cytrynie. Witaminę K, Tiaminę - B1, Ryboflawina - B2, Niacyna - B3, B12, Witaminę A, D oraz E. Także witamin ma co niemiara. Dodatkowo zawiera dużo makroelementów i mikroelementów: Fosfor, Wapń, Magnez, Potas, Sód

Uwaga Babcia Gotuje
Bezglutenowy makowiec na kruchym cieście 215

kilka łyżek kwaśnej śmietany Puszka dobrego maku z bakaliami plus ewentualnie dwie garście rodzynek i 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej Lukier: 6 łyżeczek cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny Mąki, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać margarynę i zagnieść jak na kruszonkę. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Jeśli będzie nazbyt gęste dodać kilka łyżek śmietany(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut. Po upieczeniu wystudzić. Zrobić lukier i polać nim zimny makowiec. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty można dolać odrobinę wody. Powinien mieć taką konsystencję, która pozwoli na swobodne polewanie. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Pączki ze starych archiwalnych przepisów. 176

Rączki można się dowiedzieć, dlaczego pączki szybko czerstwieję? Winę za to ponosi białko, dlatego do pączków używamy samych żółtek. Znalazłam jeszcze coś: Wyrośnięte pączki zamykamy, rzucamy na gotującą się wodę,  po minucie wyjmujemy na płócienny obrus aby obeschły. I dopiero wtedy smażymy na złoty kolor. Takie pączki nie potrzebują spirytusu i nie chłoną tłuszczu. I ten zabieg przetestowałam( jedna(...)łyżki cukru cukier waniliowy 50 g drożdży 2 łyżki spirytusu szczypta soli tłuszcz do smażenia kilka surowych ziemniaków Oraz: 0,5 szklanki mąki na podsypanie 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek cukru pudru 100 g wiórek kokosowych Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy i zostawiamy aby zaczęły pracować. Roztapiamy masło i pozwalamy mu ostygnąć. Jak widać

Dieta moja pasja
Cytrynowa tarta jaglana 157

kokosowy do smarowania blaszki Przepis na spód: Mąkę łączymy z masłem do momentu aż powstanie tzw. mokry piasek. Następnie robimy miejsce na środku i dodajemy żółtko, cukier wraz z wodą i szczyptą soli. Całość dokładnie i szybko ugniatamy i formujemy w kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i umieścić w wysmarowanej(...)jeszcze na 5 minut do piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Składniki na krem: ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju kokosowego Sok z 1 cytryny i skórka Przepis na krem: Kaszę wsypujemy do mleka z dodatkiem oleju kokosowego, soku i skórki z cytryny. Gotujemy ok. 20 minut do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Następnie

Emcia Pichci
Zupa z białej rzodkwi 233

stwierdziłam, że jako zamiennik idealnie się nada. Nie myliłam się! Składniki na 4-6 porcji: 1 biała rzodkiew lub 4 kalarepki 1 por 1 duża marchew sok z 1 cytryny łyżka chrzanu sól, pieprz, łyżeczka nierafinowanego cukru 200 ml mleka kokosowego 2-3 gałązki selera naciowego (można pominąć, lub zastąpić selerem korzeniowym lub korzeniem pietruszki) *(jak pamiętacie zrobiłam zupę(...)posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć wszystkie warzywa. Smaż je około 5 minut, mieszając aby się nie przypaliły. Dodaj wszystkie pozostałe składniki oraz 1-1,5 l wody. Doprowadź zupę do wrzenia. Wedle uznania, zblenduj zupę na krem, lub nie. W obu wersjach jest przepyszna. Smacznego

greenscarf
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 210

blanszowaną cukinie z odrobiną wody z gotowania, aby powstała emulsja z masła i czosnku, doprawić solą. Ziemniaki:  Na mandolie wyciąć ziemniaki, a następnie wypłukać skrobię pod bieżącą zimną wodą. Smażyć w głębokim oleju z dodatkiem szałwii w temperaturze 140 stopni. Puree z pieczone selera:  Seler kroić w mirepoix (nieregularna duża kostka) i wstawić do pieczenia na brązowy kolor(...)następnie smażona ryba. Oprzeć smażoną zwiniętą w tubę cukinie i dodać chrupiące słodkie ziemniaki. Łosoś a’la Ceviche (Przemysław Kopania, Kamil Przewdziecki) Składniki:  300g świeżego łososia 1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcz 1 małe chili Świeża mięta doniczka Świeża kolendra doniczka Gruboziarnista sól Grubo mielony pieprz 1 zielony ogórek 1 zielone jabłko 2 seler naciowego 1 łyżeczka miodu Syrop

Plate of Joy
Wegetariańskie curry a'la Sri Lanka z ananasem i warzywami. 146

poza tymiankiem i pastą curry. Delikatnie je prażymy i kiedy poczujemy intensywny ich zapach dodajemy cebulę, seler naciowy, imbir i łyżkę zielonej pasty curry. Chwilę przesmażamy i delikatnie podlewamy wodą, żeby nam się nie spaliła ta mikstura. Teraz dodajemy ok. 3/4 puszki mleczka kokosowego i dodajemy resztę składników. Po kolei: paprykę, ananasa, bakłażana, rodzynki, pestki dyni, przeciśnięty czosnek i tymianek(...)smaku. Chwileczkę jeszcze dusimy, aby curry zgęstniało dzięki płatkom owsianym i podajemy z ryżem basmati oraz surówką. Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza, szczypiorek, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek i tajski sos słodko-kwaśny. Danie jest przepyszne i zwolennikom takiej słodko-ostro-kwaśnej kuchni na pewno przypadnie do gustu. Wypróbujcie to słoneczne danie i napiszcie Wasze recenzje

vegetanie
Raviolo z kozim serem, szpinakiem i płynnym żółtkiem ze szpinakową sałatką z brzoskwinią. 220

kulę i w foli zostaliście na minimum pół h w lodówce.Farsz. -ser kozi-szpinak baby-cytryna-pieprz i sól-oliwa-żółtka Szpinak zmiękczamy na oliwie, skraplamy cytryną i dodajemy pieprzu i soli. Można dodać posiekanego czosnku przed wrzuceniem szpinaku na patelnię.Studzimy i łączymy z serem, wkładamy do lodówki.Pozostałe składniki. -szpinak-brzoskwinia z puszki-nerkowce-ocet(...)masło wrzucamy kilka listków bazylii lub szałwii, solimy. Gotowe. Ciasto cieniutko wałkujemy, kroimy na kwadraty, na jednym tworzymy kopiec z sera i szpinaku, na środek wykładamy żółtko. Smarujemy wodą boki i delikatnie nakładamy górną warstwę. Robimy wzorek widelcem.Gotujemy w osolonej wodzie 4-5 minut.Pycha

BaRepas
Ensopado czyli gulasz z kurczaka i z ziemnakami 226

ólcie drodzy czytelnicy że dzisiaj będzie bardziej obrazkowo. Brasileiro sfotografował prawie każdy krok przygotowania:SKŁADNIKI:- cały kurczak, którego kroimy w kawałki - 5 ziemniaków średniej wielkości- 3 ząbki czosnku,- 2 cytryny- 1,5 łyżki kuminu - 1 cebula czerwona- 1 zielona papryka- kolendra - 2 łyżki przecier pomidorowy- 2 kostki knorr- sól- 1 łyżka oliwy lub oleju PRZYGOTOWANIE:Kurczaka solimy i skrapiamy sokiem(...)tracić tzw. "soki". Dodajemy posiekaną kolendrę i kostki knorra. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na ogniu na dalsze 15 minut. W trakcie gotowania dodajemy max. pół szklanki gorącej wody (w razie konieczności).Gotujemy ziemniaki oddzielnie i ugotowane dodajemy do przygotowanego i gotowego kurczaka.Gulasz możemy spożywać sam lub razem z ugotowanym białym ryżem. Oczywiście Brasileiro dodaje jeszcze farinhę ale On jest

Smaki Brazylii
Truskawkowy motyl 187

łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g stopionej margaryny 2 łyżki dżemu truskawkowego Składniki na poncz: 1 torebka herbaty ekspresowej 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny Składniki na krem: 1 łyżka żelatyny 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 250 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowymJajka utrzeć(...)ciasto nie opadło. Po upieczeniu ciasto zostawić w tortownicy. Wystudzić i nasączyć zimnym pączem przygotowanym z mocno zaparzonej herbaty, cukru i soku cytrynowego. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, podgrzać, aż się rozpuści (nie gotować). Wymieszać z serkiem homogenizowanym. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z serkami. Całą masę nałożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować (fot.1

Świat Ciasta
Niebieskie marzenie-Blue velvet cake with blueberries 340

 Ciasto niesamowite, wilgotne , cudownie rozpływające się w ustach. Po prostu niebiańsko niebieskie :) Smak pozostaje na długo...Zaczynamy Składniki na ciasto:2 i 1/3 szkl mąki1.5

Smaki Edyty
Rogale marcińskie- po mojemu :) 156

śmietanki 30% 3 białka szczypta soli ewentualnie kilka biszkopcików (jeśli masa jest zbyt rzadka) Dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka ok. 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g płatków migdałów 50g orzechów włoskich Sposób przygotowania: 1. Ciasto: 50g masła topimy i studzimy. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy połowę mleka oraz 1 łyżkę mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia(...)się ociepliło i lepiej wałkowało (lżej!). 2. Nadzienie: Również można przygotować dzień wcześniej, ale przechowywać w chłodnym miejscu- ze względu na surowe białka w masie. Biały mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mięsa razem z marcepanem

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z chudego twarogu z owocami i galaretką 156

Pyszny, lekki serniczek na herbatnikowym spodzie z galaretką i świeżymi owocami. Mniam <3 Zainspirował mnie przepis z magazynu "Moje Gotowanie. Lato" Zapraszam do pieczenia! Składniki

My Culinary Art
Kilka ciekawych przepisów na koktajle i smoothie 133

wrzuć garść truskawek oraz kilka plastrów banana. Opcjonalnie możesz dodać także kilka cząstek mrożonego mango. Zmiksuj całość – jeśli okaże się, że konsystencja smoothie jest zbyt gęsta, możesz dolać wody. Napoju najczęściej nie trzeba dosładzać dzięki pomarańczom, jeśli jednak zajdzie taka potrzeba, dodaj łyżeczkę miodu i ponownie wymieszaj. Koktajl z jagód lub truskawek To jeden z najprostszych przepisów, jakie możesz przygotować(...)może to być miód, ksylitol, cukier trzcinowy lub fruktoza. Zielone smoothie Do przyrządzenia tego napoju przygotuj: pół awokado, dwie garści świeżego szpinaku, 2 kiwi, pół banana, 2 pomarańcze, pół cytryny, szklanka schłodzonej zielonej herbaty, słodzik do smaku Cytrusy wyciśnij i sok przelej do blendera kielichowego. Dorzuć pozostałe składniki i całość zmiksuj na gładką masę. Można podawać z lodem i listkiem

Okiem Blondynki by McBlondi
Metrowiec 178

oleju • 8 łyżek ciepłej wody • 260g (1,5szkl) mąki pszennej tortowej • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Do utartych powoli dodać olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do wcześniej utartej masy. Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (12x36). Wstawić(...)Ciasto ciemne przygotować i upiec dokładnie tak samo jak ciasto jasne. Składniki na masę budyniową: • 3 szkl. mleka • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki mąki pszennej • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka rumu • 1/2 szkl cukru • 250g masła W rondlu z grubym dnem zagotować 2 szkl. mleka i cukier. W osobnym naczyniu zmiksować dokładnie 1 szkl mleka z obydwiema mąkami

KUCHNIA POLSKA
Buddha bowl, czyli misa obfitości z puree z brokuła 118

można łączyć z całą resztą podawanych składników.  Puree z brokuła: - 400g  brokuł, użyłam mrożonych marki Poltino - 4 łodygi selera naciowego - 4 ząbki czosnku - olej - sól - pieprz 1. Wodę w dużym rondlu lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy do niej brokuły i seler naciowy. Gotujemy ok. 10-12 minut, odcedzamy.  2. W garnku rozgrzewamy olej(...)talerz. Dodatkowo do mojej kompozycji buddha bowl użyłam: - pomidory koktajlowe - awokado - oliwki - liście czosnku niedźwiedziego - seler naciowy (idealny do nabierania sosów) - papryka pomarańczowa - ogórki gruntowe - jajka - sezam - sok z cytryny Sosy: - ajwar, majonez, jogurt naturalny Życzę smacznego

Apetyczna babeczka
Zupa krem z selera 153

białka i 20 g węglowodanów, na szczęście nie są to węglowodany w postaci skrobi tylko mniej skomplikowane, jednak by ukierunkować posiłek na trawienie białek trzeba dodać soku z cytryny. Jeśli chcemy surówkę totalnie neutralną, dla bardziej wrażliwych-wymagających organizmów, trzeba zrobić z selera naciowego.      Po dodaniu grzanek, zupa ewidentnie nabiera charakteru węglowodanowego. Składniki: 600g kalafiora (obranego(...)Całą zawartość patelni przełożyć do garnka, dodać obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, por), listek laurowy i ziele angielskie. Pietruszkę i pora możemy pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zalewamy 1l wody, stawiamy na kuchni i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy drobno pokrojony czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i chwilę (2-3min) jeszcze gotujemy. Zestawiamy garnek z kuchni, wyjmujemy marchewkę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zdrowy i przepyszny obiad jesienią, to możliwe! 188

wody - sól, pieprz - odrobina kurkumy i chili  Na patelni na oliwie zblanszuj czosnek, szalotkę i warzywa, podduś przez 5 minut. Dodaj ryż i quinonę, zalej mlekiem i wodą, duś co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki. Około 20 minut. Omlet francuski: - 3 jajka ekologiczne - szczypta soli - 3 łyżeczki śmietanki chudej - 1 łyżka oliwy Do miski wbij jajka, roztrzep(...)piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C. Na jedną porcję podajemy połowę omletu, 4 łyżki risotto i małą garść chipsów z jarmużu, całośc możesz oprószyć odrobiną skórki z cytryny. Danie jest przepyszne! Polecam Wam na obiad! Na zdjęciu powyżej: patelnia, talerze Fala, sztućce i młynek marki Ambition. Jeśli szukacie podobnych znajdziecie je teraz ze zniżką - 10% na hasło: ZŁOTA-JESIEŃ

SMYKWKUCHNI
tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową... 179

ciasto wg mnie jest lepsze po upieczeniu = obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier Polski Cukier - asortyment Cukier Polski "zobacz TUTAJ" , budyń czekoladowy, sok z cytryny dodać i wszystko wymieszać wsypać 250 gram mąki-jeśli trzeba to w trakcie dosypać, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie - z podanych składników w tym miękka margaryna w robocie lub ręcznie(...)rozsmarować jabłka budyniowe i piec około 40 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, aby budyń stężał na zimne jabłka położyć połówki truskawek, galaretkę brzoskwiniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin, następnie formę nakryć talerzem i odwrócić, następnie znowu nakryć talerzem i odwrócić zimną śmietanę 30% wlać do wysokiego

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki waniliowe 262

wiele sposobów- podpowiedzi znajdziecie w przepisie. A może macie ochotę zamiast wanilii poczuć cytrynową nutę? Nic prostszego- po prostu zamiast zapachu waniliowego dodajcie do ciasta sok wyciśnięty z połowy cytryny. Smacznego! SKŁADNIKI NA BABECZKI WANILIOWE (20 sztuk ) : 225 g. miękkiego masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru 220 g. mąki pszennej 4 jajka zapach waniliowy 1 łyżeczka proszku(...)masło oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową! Jeżeli zdarzy Wam się zapomnieć- o wczesniejszym wyjęciu jajek z lodówki- włóżcie je na 10 min. do ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Mąkę z proszkiem przesiewamy. Do przesianej z proszkiem mąki dodajemy jajka, cukier, zapach waniliowy oraz pokrojone w kostki masło. Używając miksera wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę

Domowe Torty
Jogurtowy koktajl cytrusowy 183

pokroić w kawałki i wrzucić do blendera. Dodać jogurt, miód oraz kostki lodu i miksować do połączenia składników. Napój przelać do szklanek, udekorować plastrami pomarańczy oraz limonki (ja dałam cytrynę). Najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu.   ają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Mają zbawienny wpływ(...)korzystnych dla skóry i nerwów oraz cennego potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serc http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pomarancze-wlasciwosci-lecznicze-i-wartosci-odzywcze_37382.html Pomarańcza ma dużo beta-karotenu i witaminy C oraz wody. Woda doskonale wypłukuje z organizmu toksyny http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pomarancze-wlasciwosci-lecznicze-i-wartosci-odzywcze_37382.html

Fit & Healthy Life
Pączki z serka homogenizowanego (pączki angielskie) 153

pieczenia szczypta soli olej do smażenia Składniki na posypkę cukrowo-cynamonową: 50g cukru kryształu 1 łyżeczka cynamonu Składniki na lukier cytrynowy: 100g cukru pudru 1-2 łyżek soku z cytryny Wykonanie: Serek homo wymieszać z jajkami. Dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać. W płaskim płaskim garnku/rondlu rozgrzać olej (do temperatury 175 stopni). Nakładać ciasto(...)pasuje do pączków zrobionych z serka homo naturalnego. Jeśli wykonywałaś/eś pączki z serka waniliowego to lepiej będzie zrobić zwykły lukier bez soku cytrynowego (zamiast soku cytrynowego dodaj wody).  Przepis pochodzi z bloga "Wypiecz Wymaluj

Mania Wypiekania
Tarta z kremem rabarbarowym i maracują 208

masło pokroić w kostkę, mąkę połączyć z cukrem pudrem. Do mąki dodać masło i żółtka - rozdrobnić składniki w malakserze lub posiekać dokładnie nożem na stolnicy. Następnie dodawać sok z cytryny i zlepiać ciasto, formując kulę. Kulę ciasta spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty(...)kolejne 15-20 minut - do zrumienienia. Ostudzić i ostrożnie wyjąć z formy kruchy korpus ( lub nie ryzykować i nie wyjmować ;) ) Przygotować podstawę kremu. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Sok rabarbarowy zagotować z cukrem. Dodać masło - rozpuścić. Żółtka rozbełtać widelcem i wlać ostrożnie do soku, ciągle mieszając. Gotować 2-3 minuty na małym ogniu, nie przerywając mieszania

kolorowotorcikowo
Żeberka marynowane w chilli 113

się, że żeberka są wprost idealne. Nie za ostre, nie za łagodne. Pyszne!!! Składniki: 1 kg żeberek Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny 1 pełna łyżeczka chilli sól  pieprz 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie: Żeberka myję, osuszam na ręczniku papierowym, dzielę na porcje(...)każdej strony na rumiano. Do obsmażonego mięsa dodaję marynatę, przykrywam przykrywką i duszę na niewielkim ogniu ok 1 godz, uważając by się sos nie przypalił. Podaję z ziemniakami z wody  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Jabłka duszone w malinach z whisky na puszystej śmietankowej poduszeczce z karmelizowanymi orzechami 155

małe jabłka około 100-150 gram mrożonych malin łyżka miodu z aronii (bądź innego miodu) łyżka whisky bądź rumu 3 gożdźiki szczypta pieprzu świeżo mielonego kilka kropel soku z cytryny szczypta imbiru szczypta cynamonu 150 g serka mascarpone 4 łyżki kefiru 1 garść łuskanych orzechów laskowych cukier w krysztale: 5 łyżek Przygotowanie:  Do garnuszka wkładamy maliny, zalewamy alkoholem(...)delikatnie obracaj je tak by jabłuszko dusiło się w malinowym sosie. Jabłko ma zmięknąć i zabrać kolor czerwony od sosu, jeśli coś szybko wyparowuje, zmniejsz ogień i podlej troszkę wody. Nie gotuj sosu a podgrzewaj, cały czas na małym ogniu. sos malinowy: Gdy jabłka się robią, Zmieszaj serek mascarpone z kefirem i połóż poduszeczkę na talerzu. Pora na karmelizowane orzeszki

KreatywnePiny
Sernik z mango i spodem z sękacza 224

jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka cukru z wanilią pół szklanki cukru Góra: dojrzałe mango pół opakowania śmietany 22% 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżeczki żelatyny otarta skórka z cytryny      Pół kostki masła rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy pokruszonego na drobne kawałeczki sękacza. Masę przekładamy do blachy i zapiekamy w 200 stopniach przez 20 minut(...)zdążył zjeść drugiego owocu kupionego do tego ciasta. Masę wylewamy bardzo powoli na ostudzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na 40-50 minut z miseczką wody tak jak w tym przepisie.      3 łyżeczki żelatyny zalewamy połową kubka wody i odstawiamy na 15 minut, dzięki czemu napęcznieje i łatwiej będzie ją wymieszać. Mango miksujemy

sama złodycz

Proponowane wyszukiwania