może być masło, smalec), 50 g suszonych grzybów, 100 ml bulionu (warzywnego, drobiowego...) sól, cukier, pieprz świeżo zmielony, 3 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka posiekanego rozmartynu Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebulą będzie miękka(...)folii roladę. Następnie przełożyć na folię aluminiową wysmarowaną tłuszczem, lub na folię z papierem do pieczenia. Zwinąć rulon. Zawinąć w folię spożywczą, aby uszczelnić zawiniątko. Roladę włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 40 minut. Z drugą połową ciasta postąpić tak samo. Po wyjęciu, odstawić do ostudzenia. Zawiniątko rozwinąć. Roladę pokroić w plastry. Plastry podsmażyć
królestwo garówpieprz 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Pieczarki myjemy, oczyszczamy i delikatnie usuwamy trzonki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek. Odstawiamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki. W misce za pomocą widelca rozgniatamy(...)oliwek 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki suszonej bazylii kilka szczypt oregano kilka szczyp ziół prowansalskich sól ziołowa sól pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcie. Cebulę kroimy w piórka, lekko posypujemy solą ziołową i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Smażymy, aż cebula będzie złota. Odstawiamy. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Pomidora można
My Chcemy JeśćCytynowo kawowe mini babeczki, idealne do Wielkanocnego koszyczka dla naszych milusińskich ale nie tylko. Proste i szybkie do wykonania, serdecznie polecam;) Składniki: 250 gram masła 5
Krakowskie smaki AniTa salsa to dzieło przypadku, chciałam podsmażyć różne warzywa do obiadu i postanowiłam je drobno posiekać. I wyszła salsa i zwykle było więcej niż zamierzałam, więc
Cytryna&Co.Wstałam dziś bardzo rano, pierwsze co robię to nastawiam wodę na kawę. Ok, kawa jest a ciasteczko?!? Nie ma ciasteczka. Rach ciach i czekoladowe muffinki były w piecu http://rustyfork.pl/czekoladowe-muffinki/ . Ok zjadłam jedną, może dwie, ale to nie to. Ochotę miałam na te jagodowe. Żaden problem, mąki w domu pod dostatkiem! (mój mąż po tylu wspólnych(...)Time 25 min Total Time 45 min Suche 2 szkl mąki (350g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1/2 szkl cukru cukier wanilinowy 1 łyżka soku z cytryny pół tabliczki białej czekolady garść jagód Mokre 1 jajko 1/2 szkl oleju 1 szkl mleka Instructions Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmaruj formę do muffinek masłem lub umieść w otworach
Rusty Forknajdrobniej. Ja zrobiłam to spodnią częścią łyżki, można potłuc w moździerzu, albo wrzucić do foliowej torebki i zbić tłuczkiem. Panierka gotowa. Jajko rozmącamy w głębokim talerzu z łyżką zimnej wody. Maczamy kurczaka w jajku, osączamy i obtaczamy go w płatkach, mocno dociskając je ręką. Nie martwcie się że część i tak na pewno odpadnie- są grube i sztywne. Spróbujcie dociskać(...)najczęściej znajdziecie delikatną endywię, strzępiastą sałatę fryzyjską, fioletowo-zieloną lollo rosso, czerwoną cykorię radicchio i orzechową wyrazistą rukolę. Sos ukręcamy łyżeczką w małej głębokiej misce- wlewamy sok z cytryny (ja lubię te butelkowane, 100% soku- mają takie m.in. Lidl oraz Piotr i Paweł) i rozpuszczamy w nim sól, cukier. Dodajemy pieprz i powoli wlewamy oliwę, cały czas dynamicznie mieszając
Karo in the Kitchendaniem obiadowym, razem z gotowaniem ziemniaków nie zajmie Wam więcej niż 35-40 minut. Kiedy już uporacie się z podziałem kuchennych obowiązków i oskrobiecie małe, drobne ziemniaki, zagotujcie wodę z solą i ugotujcie je do miękkości. Odcedźcie i zostawcie pod przykryciem, dłużej zachowają ciepło. Jeśli szykujecie to danie na dwa dni, dla dwóch osób, wystarczy Wam 10-12 ziemniaków(...)kefirem, dokładnie wymieszajcie. Wstawcie na chwilę do lodówki lub zamrażalki. Łososia podzielcie na mniejsze kawałki. Ziemniaki przełóżcie do talerzy, zalejcie porcją chłodnika, włóżcie po porcji ryby, ozdóbcie całość plastrem cytryny i gałązką koperku, delikatnie podlejcie dobrą oliwą, posypcie świeżo zmielonym pieprzem. I jak? Nie dość że smacznie, to jeszcze szybko i elegancko, prawda? Oskrobcie tylko te nieszczęsne ziemniaki ;) SKŁADNIKI
Karo in the Kitchenjest spożywana po krótkim zblanszowaniu i dodawana np. do makaronu (Włosi makaron zjedzą ze wszystkim), może być duszna z papryczką, podana al naturale, polana nitką oliwy i skropiona cytryną, z pure z bobu, czy ziemniaków, lub dodana do delikatnych w smaku potraw dla dodania odrobiny pikantności. W Apulii nie ma chyba bardziej tradycyjnej potrawy niż orecchiette(...)oliwek sól/pieprz/ ostra papryczka (pominęłam) Z cime di rapa odzielamy liście z cieńkimi łodyżkami i kwiatostany, myjemy. Grube łodygi wyrzucamy, a resztę wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy około 10-15 min, aż będzie al dente. Odcedzamy cime, zachowując wodę, w której się gotowała. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokroiony boczek( w oryginale anchois
Mia Cucina Sofietacebula (120g) 1 średnia czerwona cebula (120g) 2 łodygi selera naciowego (100g) mąka pszenna masło oliwa 1 płaska łyżeczka kolendry 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Sos winny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka imbiru 50g suszonych śliwek ok. 10 łyżeczek cukru Instrukcje Marchewkę obieramy(...)dość silnym ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy marchewkę, cebulę i seler i podsmażamy intensywnie przez 2-3 minuty mieszając. Dodajemy sól, pieprz kolorowy, kolendrę oraz odrobinę wody, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Dusimy przez kolejne 5 minut. Na osobnej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 czubate łyżki masła oraz nieco oliwy. Kawałki szczupaka obsypujemy mąką
Kulinarna Pokusagrillujemy frykadelki już bezpośrednio na grillu aż staną się chrupiące. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 350 ml wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 75 g pestek słonecznika Tutaj w zasadzie sprawa jest prosta. Jak zawsze zresztą. Wszystko oprócz słonecznika mieszamy ze sobą i wyrabiamy(...)Znowu przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach. GRILLOWANE POMIDORY 4 dorodne pomidory świeżo zmielony biały pieprz sól sok i skórka otarta z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki listków oregano Tutaj sprawa jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Każdą
Marder&Marder Manufacturetrochę uwagi. Do rondla, najlepiej pokrytego teflonem (może być nawet głębsza patelnia) lub do czegoś, co nie przywiera wlewacie wodę i wrzucacie masło. Mieszacie do rozpuszczanie i zabulgotania wody. Wtedy szybkich ruchem wsypujecie szklankę mąki, zastawiacie z palnika i mieszacie energicznie, najlepiej drewnianą szpatułką. Utworzy się zwarta kula ciasta. Wtedy rondel wstawiacie na mały ogień i cały czas mieszając dajecie(...)niebieska z Mlekowity (dbający o linię zamieniają na cośodtłuszczonego typu kanapkowego)pęczek szczypiorkujedna cebula czerwona drobno pokrojonadwie łyżki jogurtu naturalnegoząbek czosnkusól, pieprzSer oraz obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny awokado traktujecie blenderem razem z jogurtem. Ma być gęsty mus. Jak będzie za mało jogurtu to ostrożnie dodajcie jedną łyżeczką. Do tego dajecie posiekany szczypior, wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną
ladykitchenOprócz mazurka na żadnym polskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście sernika. W tym roku gości u mnie sernik krakowski. Puszysty, kremowy, pełen bakalii i pachnący
Food Squarepłynie 1 łyżka, woda 3 litry, oliwki zielone 20 sztuk, jajka ugotowane na twardo 2 sztuki, żelatyna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka udka opłukać i zalać wodą, zagotować i zebrać cedzakiem tzw. "szumy" dodać mały seler, pietruszkę, 3 marchewki, kawałek pory, kucharka, przyprawę w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 20 minut na mniejszym ogniu(...)formę na talerzu i ją zdjąć - pozostały wywar można użyć np. do pomidorowej, krupniku itp.... wywar z szbkowara jest klarowny, aromatyczny, babka z galaretki drobiowej jest pyszna delikatnie skropiona cytryną.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędoprowadzenie go do wrzenia, robimy to na bardzo małym ogniu. Kiedy i tak nasz barszcz trochę straci na swoim kolorze dodaj do niego jedną łyżkę stołową soku z cytryny i jedną łyżkę stołową octu. Ten trik sprawi, że barszcz będzie miał intensywny ciemnoczerwony kolor . Możesz też zetrzeć jednego średniej wielkości buraka i dodać go do podgrzewanego barszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)sprawić żeby gotowane warzywa były idealne? Kolejne świąteczne triki kuchenne to sposób na gotowanie warzyw. Jeżeli gotujesz marchew, buraki czy jakiekolwiek inne warzywa pamiętaj zawsze wrzucaj je gotującej się wody. Ten prosty trik pozwoli ci zachować wszystkie witaminy oraz mikroelementy w warzywach. Twoje posiłki będą na pewno o wiele zdrowsze i smaczniejsze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak ugotować idealną zupę
To Musisz Wiedziećdymki – białe części) 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki tymianku skórka otarta z cytryny 2 łyżki soku z cytryny maleńka szczypta szafranu (opcjonalnie, jeśli posiadacie) 1 czubata łyżka mini kaparów 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego sól, pieprz – do smaku ryż do podania (u mnie jaśminowy) Surówka koperkowa(...)Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół). Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone szalotki. Gdy się zeszklą, dodajemy śmietankę, sok z cytryny, musztardę, kurkumę, szafran (jeśli używacie) oraz tymianek. Mieszamy i dorzucamy odsączone z zalewy kapary. Lekko solimy do smaku. Przelewamy do niedużego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu gorącego sosu układamy rybę
Poezja smaku