sałatkę: 2 garści dowolnej sałaty, np. karbowanej, szpinaku czy rukoli, 125 g pomidorków koktajlowych, łyżeczka oliwy, łyżeczka octu balsamicznego, sól i pieprz Przygotowanie: W misce umieść przesianą mąkę, wodę, jajko, sól i szczyptę pieprzu. Wymieszaj trzepaczką do połączenia. Dodaj szczypiorek, czosnek, chilli. szynkę i kukurydzę i wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż na niedużym ogniu niewielkie placki(...)łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki porwanych listków bazylii upieczona papryka, która została z wtorku 1/2 świeżej papryczki chilli sok i skórka z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy extra virgin sól, pieprz do smaku 1 pojedyncza pierś z kurczaka (200 g) - w wersji wegetariańskiej można zamienić na 200 g czerwonej fasoli 1 łyżka oliwy
Chilli Czosnek i Oliwakropli gliceryny do wody używanej do mycia okien. Kurz będzie wtedy mniej przyciągał i będziesz w stanie zrobić miejsce dla swoich sesji sprzątania. Gruboziarnista sól Zasłony, niezależnie od ich materiału (bawełna, woalka…) są prawdziwymi gniazdami kurzu. Na szczęście, proste i skuteczne rozwiązanie pozwoli na ich trwałą ochronę. Dlatego też, zawsze należy poprzedzić mycie zasłon moczeniem w wodzie z dodatkiem gruboziarnistej(...)się go zauważy. Podczas gdy czasami możliwe jest potrząsanie poduszkami, nie jest to koniecznie to samo w przypadku krzesła lub sofy, w którym to przypadku odkurzacz jest bardzo pomocny. Cytryna Tworzywo sztuczne nie wydostaje się również z powtarzających się ataków pyłu. Aby zapobiec jego zbyt szybkiemu ponownemu pojawieniu się na knick-knackach, krzesłach lub innych plastikowych przedmiotach, należy oczyścić
ProstePesto.plktórą warto regularnie spożywać jest dorsz. Poznajmy więc jego zalety. Co warto wiedzieć o dorszu? Dorsz to drapieżna ryba morska. Występuje w naszym Bałtyku (dorsz bałtycki), ale także w wodach Oceanu Atlantyckiego i w północnych morzach Europy. Jego standardowa wielkość to ok. 30-80 cm i ok. 2 kg wagi. Maksymalna wielkość dorsza bałtyckiego może jednak dojść(...)każdy z nas może więc znaleźć coś dla siebie. Świeże ryby możemy z powodzeniem grillować z ziołami lub zapiekać. Dobrze smakują również smażone na niewielkiej ilości tłuszczu i skropione cytryną. Jeśli nie przepadamy za rybami ościstymi zdecydujmy się na filet z dorsza. Dzięki temu przyjemność jedzenia będzie jeszcze większa. Od czasu do czasu warto również sięgnąć po wędzoną rybę. Doskonale
Codogaraodstawienia – od razu po zrobieniu nadaje się do jedzenia. Cukinię myjemy, zostawiamy warzywo w skórce. Kroimy cukinię na mandolinie na milimetrowej grubości plasterki. Pomidory parzymy, następnie hartujemy zimną wodą i obieramy ze skórki. Grubo ale równo kroimy, pozbywając się pestek. Śliwki myjemy, kroimy na połowy i wyrzucamy pestki. Składniki sosu mieszamy ze sobą w kolejności podanej na liście składników(...)borówek amerykańskich 1/3- 1/2 szklanki pokruszonego sera feta liście świeżej bazylii i tymianku do dekoracji SKŁADNIKI DRESSINGU 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki płynnego miodu 3 łyżeczki soku z cytryny 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki bardzo drobno posiekanej świeżej bazylii (liście z 2 dużych gałązek) sól pieprz Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenłyżka kakao 2 słoiczki marmolady, powideł lub gęstego dżemu * można zamienić na pszenną CIASTO: Mleko wyciągamy z lodówki, aby nie było zimne. Miód wstawiamy w słoiku do ciepłej wody, aby stał się płynny. Masło roztapiamy na bardzo małym ogniu, tylko do momentu aż zmieni konsystencję na płynną. Nie doprowadzamy do zagotowania! Do miski wsypujemy mąkę, kakao i przyprawę(...)cukrem pudrem, do tego momentu, aż masa stanie się gładka. Nie należy uprzednio ubijać jajka. Wtedy zamiast lukru otrzymamy usztywnioną pianę. Wedle uznania można dodać kilka kropel soku z cytryny lub barwnik. Przed dekorowaniem należy lukier wstawić na 15 min do lodówki, aby nieco stężał. Ciastka lukrujemy wedle uznania, posypujemy posypkami i wkładamy na ok. 15 min. do lodówki
Kuchnia od dwojgaJeszcze cała zima przed nami, warto więc przygotować się na chłodne i bardzo długie wieczory :) Dobrym pomysłem może być przygotowanie nalewki z pigwy. Nie wiem czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bezpieczne dla zdrowia. Jeśli chcecie powiedzieć STOP chemii i poznać sposoby na naturalne metody sprzątania - to ten poradnik zdecydowanie Wam się przyda! Dzięki niemu można poznać mnóstwo właściwości cytryny, soli, sody, czy też octu. Takie naturalne mieszanki oszczędzają zdrowie, czas i... pieniądze. Dodatkowo ładniej pachną i są przyjemniejsze w użytkowaniu! Poradnik podzielony jest na 11 rozdziałów: 1. Dlaczego warto(...)uratować jedwab i wełnę? Dla mnie książka okazała się bardzo pomocna , więc szczerze mogą Wam ją polecić ! Kilka przepisów: 1. Pomarańczowy płyn do prania. 8 szklanek wody 6 szklanek octu destylowanego 1 szklanka sody oczyszczonej 25 kropli pomarańczowego olejku eterycznego Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać (w plastikowym dzbanku) i podczas płukania dodawać po 1/2 szklanki przygotowanego płynu. Ocet
Di gotujeMango Ananas Mała czerwona kapusta Brokuł Czerwona papryka Imbir Mała cukinia 2 papryczki chili 4 duże ziemniaki Czerwona cebula Mała biała cebula 7 ząbków czosnku 2 pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy(...)ryby oczy są zapadnięte i matowe Skrzela – różowe, czerwone, nigdy brunatne Skóra – sprężysta, gładka, łuski przylegające do skóry Zapach – świeża ryba nie ma zapachu, pachnie albo wodą morską, albo słodką. Nieświeża, no cóż, śmierdzi. Są to podstawowe wskazówki jak poznać, czy ryba jest świeża. W hipermarketach, niestety, na lodzie leżą tony nieświeżych ryb, mrożonych często kilkakrotnie. Dobrze
Niedzielny kucharzawokado 1 dojrzały banan dwie garście szpinaku 2 jabłka szklanka wody niegazowanej Przepis : Wszystkie nasze składniki obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera ręcznego lub kielichowego. Dodajemy wody niegazowanej i całość blendujemy. Koktajl powinien zatrzymać głód na około 3h. 2. Bomba witaminowa – kiwi, grejpfrut, jabłko i pomarańcze 3 pomarańcze 3 kiwi 2 jabłka 1 grejpfrut kawałek imbiru(...)które uprzednio kroimy na mniejsze części. Mała rada – lepiej by były w miarę cienko pokrojone. Blenderem raczej dobrego efektu nie uzyskamy. 5. Koktajl dodający energii 3 pomarańcze pół cytryny kciuk imbiru szczypta pieprzu cayenne Przepis: Obieramy pomarańcze i dzielimy na ćwiartki. Cytrynę wyparzamy i dzielimy na pół – jeśli korzystamy z blendera ręcznego to obieramy skórkę. Jeśli nie – możemy
Czynniki pierwszeciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, drożdże - wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę, stopione i przestudzone masło oraz lekko roztrzepane jajka. Zagnieść elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się do rąk ani do ścianek miski. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno(...)minut. Po tym czasie dodać resztę składników, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. Lukier Jak już wspomniałam, do tych drożdżówek idealnie pasuje kwaskowaty cytrynowy lukier z drobinkami skórki cytrynowej. Cytrynę (najlepiej ekologiczną, niewoskowaną) wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę. (Trzeba pamiętać, że tylko żółta warstwa skórki daje aromat i smak. Biała jej część nadaje goryczki, dlatego ścieramy zawsze tylko żółtą część
Codzienna kuchnia niecodziennaprzez dobę) w mleku wymieszanym pół na pół z wodą. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą , odkładamy na noc do lodówki. Jeśli są naprawdę bardzo, bardzo, bardzo mocno słone, to wodę i mleko dobrze po 10-12 godzinach wymienić na nową. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Na drugi dzień śledzie kroimy na mniejsze kawałki, takie na dwa kęsy(...)szczypty gałki muszkatołowej mielonej DO PODANIA 3-4 pierniczki bez czekolady i nadzienia, np. z TEGO przepisu 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka drobno posiekanego kandyzowanego imbiru, skórki z cytryny lub pomarańczy
Karo in the Kitchenmasę serową 1 kg twarogu pełnotłustego (mielimy go 3 razy w maszynce do mięsa) 4 duże jaja (oddzielamy żółtko od białka) 120 g cukru pudru skórka otarta z dużej cytryny 4 krople aromatu waniliowego 2 łyżki grysiku (kaszy manny) 1 budyń śmietankowy 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego Żółtka utrzeć na puch z cukrem i szczyptą soli, ciągle miksując dodać(...)cukru trzcinowego 1 żółtko (odłożyć białko, będzie potrzebne do posmarowania ciasta opcjonalnie) pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo pierniki w czekoladzie Przygotowanie ciasta kruchego. Wszystkie składniki poza wodą siekamy lub łączymy w malakserze ,dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy do powstania jednolitej kuli ciasta, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut. Rozgrzewamy piekarnik
Z Kuchni Do Kuchniszczypta płatków chilli (opcjonalnie) sól i pieprz 200 g twarogu półtłustego do dekoracji: listki mięty lub posiekana natka pietruszki Przygotowanie makaronu z bobem: Bób wrzuć do gotującej się osolonej wody i gotuj przez 8-10 minut. Odlej, ostudź, następnie obierz go z łupinek (łupinek nie wyrzucaj - zrobisz z nich kotlety, na które przepis znajdziesz na końcu wpisu). Makaron muszelki ugotuj(...)urozmaici Wasze śniadania i kolacje. 5. Cytrynowy bób i młode ziemniaczki w sosie jogurtowym Patent na naprawdę prosty obiad z młodych ziemniaczków i bobu. Bób jest ugotowany i doprawiony cytryną, zaś ziemniaczki podane z pysznym sosem jogurtowym z dodatkiem harissy - bardzo ostrego arabskiego sosu. Można go kupić w sklepie lub zrobić samemu w domu . Nie wyrzucaj łupin z bobu! Przepis
Chilli Czosnek i Oliwamleka 3 łyżki cukru kryształu 200g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru pudru 150g płatków migdałowych około 70-80g okrągłych biszkoptów Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 60ml rumu 60ml likieru pomarańczowego Wierzch i boki: 600ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego(...)papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (pod biszkopt proszę włożyć papier). 8. Wymieszać razem sok pomarańczowy i sok cytrynowy, jeśli nie będzie razem 130ml to proszę dopełnić wodą. Dodać oba alkohole, wymieszać. Ponczem nasączyć biszkopt w blaszce i posmarować go konfiturą z czarnej porzeczki. 9. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około
Mała Cukierenkajest bardzo twarda i cierpka. No, może pokrojona w cieniutkie plasterki i włożona do herbaty zamiast cytryny. Gryźć jak jabłko bym nie próbowała. O właściwościach dobroczynnych pigwy (nazywanej polską cytryną) nie trzeba chyba wspominać? Już nasze praprababcie wiedziały, że to skarbnica witaminy C (15 mg na 100 g pigwy) i substancji wspomagających odporność. Garbniki, pektyny, witaminy z grupy B, wapń(...)słoiczków. Dobrze zakręcone i odwrócone do góry dnem zamkną się doskonale i nie trzeba będzie ich pasteryzować. W taki prosty sposób, przy minimum wysiłku, mamy zdrowy syrop do wody, herbaty czy do deserów. W ubiegłym roku z pigwy, a właściwie z owoców pigwowca, robiłam pyszną konfiturę do herbaty . Spróbujcie też i tego sposobu na brzydką pogodę, która często obdarowuje
Codzienna kuchnia niecodzienna