mielone - 47549 przepisów (strona:919/3170)

Babka kawowa 138

jajka; 2 szklanki cukru kryształu; 3 szklanki mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej; 4 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki kakao; 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy mielonej (u mnie kopiaste 3 łyżeczki kawy na szklankę wody); Wykonanie: Kawę zaparzyć i przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie cały czas ucierając, do masy

In my kitchen
Makowiec śnieżny (Siostry Anastazji) 401

zawiodłam:) Pyszne, wbrew pozorom wcale nie za słodkie, świąteczne. Podbiło serca moich gości, to i może Waszych też podbije?:) Polecam. Upiec cienki jasny biszkopt. Masa makowa: 25 dkg maku mielonego; 10 dkg cukru kryształu; 3 białka; 2 łyżki miodu; 125 ml słodkiego mleka; olejek migdałowy (kilka kropli); 20 dkg bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, kostka z ananasa lub papai); Wszystkie(...)szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem. Do ubitej śmietany dodać letnią żelatynę, cały czas miksując śmietanę. Masa orzechowa: 20 dkg masła; 10 dkg cukru pudru; 15 dkg orzechów mielonych; 125 ml mleka; 3 żółtka; spirytus (do smaku); Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Biszkopt

In my kitchen
Wspaniały sernik 171

posypać cukrem pudrem. Moje uwagi: 1. Ser do sernika dobrze jest kupić w kostkach i zmielić. Mimo dodatkowej pracy, jaką jest mielenie sera, wierzcie mi, że ten czas warto poświęcić dla efektów upieczonego ciasta:) Czasami korzystam z gotowego mielonego sera, ale tylko wówczas gdy zmielony ser ma konsystencję sera zmielonego w domu. Nie używam serów z wiaderek, które często

In my kitchen
Sernik ze słonecznikiem 225

włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować na wielkość dna formy i wyłożyć na papier. Masa serowa: 1300 g sera mielonego; 125 ml oleju; 2 niepełne szklanki cukru kryształu; 250 ml mleka; 250 ml śmietany; 4 żółtka; 2 całe jaja; 2 budynie śmietankowe (2x40g); 1 łyżka mąki ziemniaczanej; kilka kropli(...)połączenia się. Masę serową wylać na ciasto. Piec w 180 st.C przez 40 minut. Masa orzechowa: 6 białek; 6 łyżek cukru kryształu; 1 szklanka siekanych orzechów włoskich; 100 g mielonych orzechów włoskich; 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżka bułki tartej; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać pozostałe składniki

In my kitchen
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami 129

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy) 1 czerwona cebula spora garść rodzynek 1 mały pęczek pietruszki lub kolendry 1 łyżeczka kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki płatków chili 2 łyżki oliwy z oliwek(...)trochę do smażenia sól i czarny pieprz do smaku Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez chwilę. Dodaj teraz rodzynki, kumin, cynamon, mieloną kolendrę i chili. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż przez kolejne 5 minut . W tym czasie do fasoli dodaj oliwę oraz natkę pietruszki i zmiksują wszystko blenderem na pastę . Dodaj zawartość

Food Square
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą 170

Szynka to bardzo niedoceniane mięso, które kojarzy się głównie z tym, że robi się z niego wędlinę lub mieli na mielone... Ja polubiłam je bardzo w wersji obiadowej (choć w moim rodzinnym domu się jej nie robiło) - mięso jest dużo smaczniejsze, mniej suche od schabu a przygotowuje się je bardzo podobnie. Dziś przedstawiam wersję szynki pieczonej w kawałkach

Kto ugości moich gości?
Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka 162

dostępne zarówno w Polsce jak i w Arabii Saudyjskiej więc zamieszczam ku zadowoleniu Waszego podniebienia :D Składniki  700 g filetów rybnych 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 3 łyżki stołowe mąki 4 łyżki oleju lub oliwy Składniki na sos 1 łyżka stołowa oleju 2 cebule szalotki 4 ząbki czosnku 3 duże pomidory 2 niewielkie kawałki suszonych(...)cukru 2 łyżki siekanego szczypiorku ( Ola dodała gruby szczypior z cebulki dymki ) 1/4 szklanki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanych liści kolendry ( tego składnika nie mieliśmy, więc został zastąpiony szczyptą mielonej kolendry ) 4 łyżki siekanych orzeszków ziemnych Filety natrzeć sosem rybnym i piaprzem, a następnie obtoczyć w mące i smażyć na oleju aż zrobią się  złociste z obu stron

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami 164

łyżki soku z cytryny lub łyżeczka startego imbiru  1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki kolendry w proszku  1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki(...)garam masala 1 duży pęczek szpinaku (ok 25 dag lub szpinak mrożony)   lub w drugiej wersji puszka bardzo drobno krojonych pomidorów sól i pieprz do smaku ewentualnie szczypta mielonych goździków natka pietruszki do dekoracji Na dużej patelni lekko zrumienić na oliwie posiekaną cebulę i czosnek (około 3-5 minut) Dodać ciecierzycę prosto z puszki wraz z zalewą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kawa z kardamonem 139

proporcje dla jednej osoby) 2 łyżeczki bardzo drobno mielonej kawy (ja preferuję średniopaloną) 120 ml wody 4-5 wyjętych uprzednio z łupiny ziarenek kardamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, jeśli nie macie moździerza cukier do smaku tygielek lub niewielki metalowy garnuszek Przygotowanie Po wyjęciu z łupiny ziarnka kardamonu rozetrzeć w moździerzu, dodać do kawy i wymieszać. Wymieszaną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki curry do słoików 204

soli 1 szklanka octu 10% lub 1,5 szklanki octu 6% 1 szklanka cukru 3 łyżki curry (można nieco mniej) 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 czubata łyżeczka nasion gorczycy opcjonalnie 1 bardzo mała ostra papryczka pokrojona w cienkie paski Przygotowanie Ogórków nie obieramy. Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki lub w ósemki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Leczo do słoików - z serii "Przepisy Wielbłąda" 133

mięsistej papryki (w naszym przypadku 2 kg czerwonej i po 0,5 kg zółtej i zielonej papryki) 3 kg pomidorów 1,5 kg cebuli 1 - 2  łyżeczki papryki mielonej (ostrej lub łagodnej w zależności od preferencji)  opcjonalnie 1 płaska łyżka stołowa cukru dla podbicia smaku olej do smażenia sól i pieprz do smaku ewentualnie 1 - 2 papryczki(...)cukier) i dusić około 5 minut. Następnie dodać paprykę i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu, aż papryka będzie na pół twarda. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.  Gorące leczo przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. Słoiki dokładnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut. Po otwarciu słoika do tak przygotowanego leczo wystarczy dodać podsmażoną kiełbaskę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kawa z wodą różaną 149

pył   3 strąki naciętego do połowy kardamonu   1/4 łyżeczki mielonego kardamonu   1/4 łyżeczki szafranu   3-4 łyżki stołowe wody różanej Przygotowanie Zagotować wodę z mielonym kardamonem. Kiedy woda się zagotuje zdjąć z palnika i pozwolić jej trochę ostygnąć. Dodać kawę, powtórnie zagotować i trzymać na ogniu dopóki na powierzchni nie ukażą się fusy. Ponownie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ramadanowy deser z daktylami 160

szklanki mąki   1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów w płatkach   3 szklanki miękkich daktyli bez pestek   8 łyżek stołowych niesolonego masła   1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu   4 łyżeczki brązowego cukru   duża szczypta szafranu Przygotowanie Daktyle wypestkować i posiekać Na suchej patelni lekko upróżyć mąkę na jasnozłoty kolor. W głębokiej patelni rozpuścić masło(...)daniem saudyjskim.  Poniżej wersja uproszczona i ... mniej kaloryczna :) Składniki 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub migdałóww płatkach   3 szklanki miękkich daktyli bez pestek  ewentualnie pół łyżeczki mielonego kardamonu Przygotowanie Daktyle wypestkować i zmielić na pastę w blenderze (z dodatkiem kardamonu lub bez niego) Połączyć pastę z daktyli z orzechami lub migdałami i dokładnie wymieszać. Z powstałej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny 156

trzeba wyjąć najpierw ze strąków)   2 łyżki stołowe całych goździków   1 ,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej   1-2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach 1 łyżeczka mielonego imbiru (jeśli używamy świeżego imbiru to około 1,5 do 2 łyżeczek) 2-4 liście laurowe w zależności od wielkości Przygotowanie Wszystkie składniki zmielić razem w młynku do kawy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
W paprykowym świecie - faszerowana papryka 175

obiad zaplanowałam pikantną faszerowaną paprykę :) Składniki  4 papryki średniej wielkości (preferuję czerwone, ale mogą być w dowolnym kolorze)   1 mała papryczka chili drobno posiekana 500 g  mielonego mięsa (wołowe, wołowo-wieprzowe lub z indyka) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 całe jajo 2-3 łyżki stołowe bułki tartej olej do podsmażenia cebuli 1 litr(...)wyjąć ze środka białe części wraz z nasionami. Ogonki pozostawić, posłużą nam do zamknięcia papryki po napełnieniu farszem. Drobno posiekaną cebulę lekko zrumienić na patelni i dodać do mięsa mielonego.  Przyprawić mięso solą i pieprzem i dokładnie wymieszać z cebulą. Dodać jako, bułkę tartą i jak najdrobniej posiekane chili i jeszcze raz wyrobić Napełnić papryki farszem, ugniatając

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania