wołowiny i łopatki wieprzowej Składniki: 500 gramów mielonej wołowiny (u mnie mieszanka wołowiny z łopatką wieprzową) 50 gramów masła 2 duże cebule 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryczki chili (u mnie sól morska z papryczką chili) 2 łyżeczki kminku 60 gramów koncentratu pomidorowego (ja dodałam jeszcze, mojego wykonania, miąższ z pomidorów , które suszyłam i zrobiłam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwyciśnięte ząbki czosnku 1 świeże, surowe żółtko * 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatki: grillowana pierś z kurczaka (pojedyncza) jajka ugotowane na półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bagietkę lub inne pieczywo kroimy – w plasterki lub kostkę(...)mieszając ubijaczką). Gotowy sos należy przyprawić solą (delikatnie, bo anchois jest słone) i pieprzem. Sałatę polewamy dressingiem. Mieszamy. Posypujemy tartym parmezanem (na tarce lub w plasterki), grzankami i świeżo mielonym pieprzem. Sałatka smakuje świetnie z grillowanym/smażonym kurczakiem lub indykiem (kuraka wystarczy posypać solą i pieprzem, można też przyprawić granulowanym czosnkiem, a następnie usmażyć na patelni grillowej). Ja zawsze
Poezja smakuplastry buraka 30g sera sałatkowego z mleka koziego 3 łyżki quinoa trójkolorowej 1,5 łyżeczki oleju z cytryną i bazylią Przyprawy : pieprz czarny kardamon mielony(...)kminek cały Buraka myjemy, obieramy i kroimy 2 średniej grubości plastry, które pokroiłem na "frytki", ale równie dobrze można normalnie pokroić :) Przyprawiamy kawałki buraka pieprzem czarnym, kardamonem mielonym i posypujemy całym kminkiem. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą. Następnie przesypujemy ją do pojemnika do przechowywania żywności, odpornego na wysoką temperaturę. Na najniższym poziomie
Parowar Facetaszynki wieprzowej 70 dag pieczeni wołowej 35 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej 20 dag smalcu 3 łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżki papryki mielonej ostrej 1 łyżka pieprzu 2 i 1/2 płaskiej łyżki przyprawy typu Kucharek 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz 3 kg kapusty kiszonej 4 duże cebule 3 łyżki mąki pszennej przyprawa w płynie
Praktyczna plKlopsiki, pulpeciki czy też tradycyjne kotlety mielone goszczą u nas bardzo często. Dzisiaj postanowiłam, że do mięsa wieprzowego dodam ugotowaną kaszę pęczak. Nie trzeba nikogo przekonywać, że kasza ta jest świetna, ma ona wielu zwolenników, a to połączenie pozwala uzyskać proste i smaczne danie obiadowe. Dla podkreślenia smaku zostały podgotowane w sosie pomidorowym co sprawiło, że stały się(...)jajko sól pieprz kasza manna 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 500 ml wody 1 kostka bulionowa 300 ml zbledowanych pomidorów 1 - ½ łyżki mąki PRZYGOTOWANIE: Mięso mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, wyciśniętą namoczoną bułkę czerstwą, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę. Dodajemy kaszę mannę by masa nie była zbyt luźna
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisałaty 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku oregano pieprz kolorowy świeżo mielony koperek PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, następnie nacieramy go przeciśniętym czosnkiem, oprószamy oregano i mielonym pieprzem. Filet gotujemy na parze przez około 25-30 minut. Sałatę płuczemy, osuszamy, szarpiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Gotowy filet kroimy w dużą kostkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimielonego sól , pieprz 1 szklanka bulionu 1 łyżka chrzanu 200 ml jogurtu naturalnego kolorowy pieprz PRZYGOTOWANIE: Liście botwinki zblanszować w lekko osolonym wrzątku. Ryż wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem. Na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Gołąbki ułożyć w głębokiej patelni lub rondelku i zalać bulionem. Całość dusić
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibakłażanem SKŁADNIKI: 3 większe czerwone papryki 1 bakłażan 1 cebula 1 laska kiełbasy podwawelskiej 1 puszka pomidorów sól i pieprz papryka słodka mielona papryka ostra mielona PRZYGOTOWANIE: Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w dużą kostkę. Bakłażana myjemy i kroimy w kosteczkę. Do garnka wkładamy paprykę, zalewamy wodą około 3-4 szklanki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiolej Na farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 3 pomidory paprykowe 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej sól, pieprz papryka mielona słodka 1 łyżeczka koncentratu olej natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do miski wlewamy mleko dodajemy mąkę, sól i zioła oraz łyżkę oleju - mieszamy. Z ciasta smażymy na lekko natłuszczonej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiaderka 120 cukru pudru 5 łyżek likieru kawowego 250 ml kremówki 30% 2 śmietan fixy 200 ml przegotowanej ciepłej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu kawa mielona do posypania czekoladowe serduszka do dekoracji Przygotowanie: W wodzie rozmieszać kawę rozpuszczalną i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać śmietan fix i zmiksować. Twaróg wymieszać(...)wolnym miejscu ułożyć siódmą warstwę moczonych biszkoptów zamykając biszkoptami roladę. Szczelnie owinąć i uformować roladę w foli. Włożyć na całą noc do lodówki. Przed samym podaniem obficie oprószyć mieloną kawą i udekorować serduszkami z czekolady. Przepis z moimi modyfikacjami stąd
Ala piecze i gotujeprzyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę przekładam do garnka. Dodaję żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu godzinę. 2. Marchewkę i pietruszkę kroję w plasterki. Dodaję do wywaru. Cebulę drobno siekam, szklę na oliwie
Tradycyjna kuchnia Kasichleba ( np. z ziarnami słonecznika ) 1 świeży ogórek 5-6 plasterków szynki 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 mała czerwona papryka słodka lub pomidor sól pieprz słodka papryka mielona masło lub margaryna do posmarowania chleba Sposób wykonania : Chlebek smarujemy masłem lub margaryną ( np. śniadaniową ). Następnie kładziemy na każdą kromkę plasterek szynki. Ogórek obieramy ze skórki, kroimy na plasterki(...)łupinek, drobno siekamy i posypujemy nasze kanapki. Paprykę myjemy, kroimy na cienkie paski, układamy po 2-3 na każdej kromce. Na końcu posypujemy do smaku solą , pieprzem i papryką mieloną. Kanapki układamy na talerzykach i podajemy z gorącą herbatą z cytryną. Smakują wybornie i są zdrowe ! Polecam je nie tylko na wiosnę , ale przez cały
Przepisy i porady kulinarnemięsa wieprzowego 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 czerwona papryka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu 3 łyżki oleju sól pieprz mielony majeranek 2 i 1/2 szklanki wody 3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania : Mięso kroimy na duże kawałki, wsypujemy do rondla, dodajemy olej i smażymy kilka minut. Warzywa obieramy, myjemy(...)wody dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy , aby nie było grudek i wlewamy do gulaszu. Mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na końcu doprawiamy do smaku solą , pieprzem mielonym i majerankiem. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneżółtka przecieramy przez sitko. Domowy majonez chrzanowy do wędlin. Składniki : 20 dkg tartego chrzanu 4 ugotowane na twardo żółtka 3 łyżki śmietany 30 % 1 płaska łyżka cukru sól pieprz mielony Sposób wykonania : Chrzan tarty ( może być gotowy ze słoika ) odcedzić przez drobne sitko. Żółtka utrzeć łyżką na jednolitą masę(...)przetrzeć przez drobne sitko ( polecam, gdy żółtka przetrzemy przez sitko na pewno nie będziemy mieć grudek ) dodać śmietanę , wymieszać razem. Odcedzony chrzan, doprawić do smaku solą , cukrem i mielonym pieprzem. Wymieszać dokładnie wszystko razem. Gotowym majonezem dekorować przygotowane kanapki lub położyć w półmisku na stole. Można też dodać trochę musztardy. Majonez ten jest doskonały na wielkanocny stół
Przepisy i porady kulinarne