mielone - 47549 przepisów (strona:918/3170)

Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina 309

dodajemy więcej melasy (ewentualnie cukru). Można dodać trochę tabasco lub chili w proszku, jeśli preferujecie ostre dania. Ja dodaję często także po pół łyżeczki mielonego kuminu i mielonej kolendry dla ciekawszego smaku. Sos powinien gotować się przez 10 minut, aby smaki się przegryzły. Na końcu blendujemy go na gładko. * można kupić w aptece Post Pulled pork – wolnopieczona

Poezja smaku
Tosty a'la Wspólne Smaki. 163

przygotowania składników. Potrzebujemy: *chleb tostowy *oliwa Peperoncino (ona dodaje charakteru potrawie) *schab dobrze uwędzony *dużo sera żółtego (można delikatnie podkręcić serem pleśniowym i oliwkami) *pomidory *cebule *paprykę słodka mielona Przyprawy Świata *keczup *majonez *sałata roszponka Przygotowanie : Każdy składnik dzielimy na porcje pod swój gust, u nas cebulka i pomidor krojona była na grubo.  Najważniejszą czynnością jest polanie dwóch(...)posmarowane pajdy kładziemy kolejno schabik  (ten z Bielska-Białej idealnie wpłyną na walory smakowe tego dania),  dużo sera, pomidor, cebulę.  Całość posypujemy papryką słodką mieloną.  Pajdy składamy i wrzucamy na rozgrzaną tostownicę.  Czas pieczenia zależy od indywidualnych upodobań. Złocisty kolor świadczy o tym, że tosty są idealne.  Tosty wykładamy na talerz, smarujemy keczupem

Wspólne smaki
szybkowar-pomidorowa na korpusie z ryżem... 182

korpus z kury 1 sztuka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 1,5 łyżki, ryż 1 saszetka, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, koncentrat pomidorowy 180 ml, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% - do smaku, woda 3,5 litra korpus z kury średni zagotować w niedużej ilości wody i wszystko(...)wylać, korpus opłukać - wywar będzie mniej tłusty i klarowniejszy do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć opłukany korpus, obraną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, pieprz mielony, koncentrat pomidorowy, wsypać ryż z woreczka wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary zmniejszyć ogień i gotować 15 minut szybkowar otworzyć po 30 minutach, ciśnienie samo opadnie

W Mojej Kuchni Lubię
Pulpety mielone z kuskusem w sosie koperkowym 128

ryżem - to smaczny i zdrowy obiad. Składniki: -500 g mięsa mielonego -pół szklanki kaszy kuskus -pół szklanki bułki tartej -1 jajko -1 szklanka wrzącej wody -przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz -olej do smażenia, mleko Wykonanie: Bułkę tartą namaczamy w mleku. Kaszę kuskus zalewamy szklanką wrzącej wody i przykrywamy folią, czekamy chwilę aż spęcznieje. Do mięsa dodajemy jajko

KasiekGotuje
Sos pieprzowy 203

się do naprawdę wielu potraw. składniki * 3 łyżki majonezu * 1 jogurt grecki (180 g) * 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego * pieprz czarny świeżo mielony (dużo) * 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu świeżo mielonego Sposób wykonania Majonez dokładnie wymieszać z jogurtem (najlepiej zmiksować żeby nie było grudek jogurtu), dodać czosnek granulowany, pieprz kolorowy i naprawdę dużo pieprzu czarnego (oczywiście ilość zależy od preferencji

Mix smaku
Pasta z białej fasoli i buraka (idealna również dla dzieci!) 235

fasoli 1 burak (bardzo fajną cenę na buraki znajdziecie TUTAJ ) 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka musztardy chrzanowej 1 łyżeczka soku z cytryny Świeżo mielony pieprz i świeżo mielona sól. Fasole odmierzamy i umieszczamy w misce. Zalewamy zimną wodą na co najmniej 8 godzin ( ja zostawiałam po prostu na noc). Następnie przepłukujemy, umieszczamy w garnku

Kolizje Smaków
Smarowidło babuni 4181

ugotowaniu wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru z gotowania boczku. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając

Pyry na Gaz
Orzechowiec w wersji light 266

miejsce na takie moje "wywody" ale tak jak mówiłam jak ktoś lubi taką literaturę to polecam. Składniki: 250 g masła 200 g cukru brzozowego 4 jajka 250 g mielonych orzechów włoskich 250 g mąki pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu naturalnego. polewa czekoladowa 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 100 g masła Wykonanie:  Wszystkie składniki(...)dodajemy do niego cukier i kakao. Cały czas mieszamy aż uzyskamy jednolitą polewę. Należy  uważać aby masło się nie zagotowało. Gotową polewę rozlewamy na cieście i posypujemy reszta mielonych orzechów. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 192

częścią ciasta, lekko przyduszamy. Wierzch smarujemy polewą śmietanową i posypujemy startą czekoladą. Polewa śmietanowa: - 400g kwaśnej, gęstej śmietany - 6 pełnych łyżek mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego, ew.zwykłego) Mielony ksylitol dokładnie rozmieszać z kwaśną śmietaną i powstała masą posmarować wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Po dobrym schłodzeniu można posypać startą czekoladą. Ja użyłam płatki czekoladowe z ksylitolem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pieczona Szynka z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 235

produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej  1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek obrałam

Blondynka Gotuje
matiasy z porem i zielonym groszkiem w majonezie... 179

Składniki: filety z matiasa marynowane w oleju 8 sztuk, por (biała część) 1 duża, groszek konserwowy 1 puszka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, majonez tradycyjny(...)łyżki filety matiasa w oleju odsączyć z zalewy i opłukać pokroić na 1,5 cm kawałki do miski dodać drobno pokrojoną porę, odsączony z zalewy groszek konserwowy wsypać pieprz mielony, cukier, dać sok z cytryny i majonez wszystko dobrze wymieszać i na godzinę schować do lodówki smaczna przekąska do pieczywa pszennego, razowego.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babka orzechowa z rodzynkami 169

orzechów włoskich Polewa 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z mielonymi orzechami. Miękką margarynę utrzeć z cukrami do białości. Wbijać po jednym jajku i ucierać do połączenia się składników. Dodawać po łyżce mąki z orzechami i wymieszać. Pod koniec wlać

Ala piecze i gotuje
Ziemniaki w całości z wypełnieniem z jajka, sosu pomidorowego, suszonej szynki z szybkowaru 203

suszonej szynki lub boczku świeża szałwia lub inne zioło, drobno posiekaj 1 szalotka, pokrój na ćwiartki i upiecz jak do rosołu sól morska drobno mielona czarny pieprz świeżo mielony troszkę roztopionego masła Przygotowanie przygotuj sos pomidorowy wg przepisu Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą ułóż każdy ziemniak poziomo i zetnij wierzchołek z odrobiną miąższu

Szybko Szybkowar
Kurczak curry z mleczkiem kokosowym 261

lekko strawne i pyszne - jednak to ostatnie musicie sami sprawdzić. podwójna pierś z kurczaka 3 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 3 łyżki oleju sól (płaska łyżeczka) puszka mleczka kokosowego (400 ml) wersja bogatsza może zawierać marynowane pędy

Kuchcik gotuje
Drożdżowe paluszki z kminkiem i serem 247

Przepis na te pyszne paluszki dostałam od siostry. Są fantastyczne - w sam raz do barszczyku. Można je posypać wedle uznania: kminkiem, tartym żółtym serem, mieloną papryką, gruboziarnistą solą, makiem itp. Bardzo długo zachowują świeżość, wystarczy je tylko trzymać w szczelnym pojemniku. Przed podaniem można je podgrzać w mikrofali - pychotka. Podane składniki pozwolą przygotować bardzo dużo takich paluszków - ja zazwyczaj(...)smalcu 4 jajka + 1 jajko do posmarowania paluszków 10 dag świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 szklanka śmietany Do posypania (np):  kminek tarty żółty ser mak mielona papryka sól gruboziarnista Sposób wykonania: 1. Mąkę posiekać ze smalcem. 2. Drożdże rozpuścić w części śmietany. Wszystkie składniki zagnieść z rozczynem. 3. Ciasto rozwałkować na 4 mm, pokroić w paski radełkiem

Kuchnia domowa Ani