mielone - 47549 przepisów (strona:921/3170)

Makowe ciasto 121

Ciasto delikatne w smaku, puszyste i do tego z makiem. Jeśli nie macie jeszcze przesytu maku, po Świętach - polecam z czystym sumieniem. Niestety w domu miałam tylko mielony mak, więc ciasto wyszło z wyglądu jak zakalcowate(...)wcale zakalcem nie było. Oczywiście, wygląd nie wpłynął na jego smak. Polecam! 'makowe ciasto' Składniki: - 250 g masła - 300g mąki pszennej - 250g cukru - 4 jajka - 1 szklanka maku niemielonego - 1 szklanka mleka - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker - aromat śmietankowy Dr.Oetker  Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą

CookYourself
Sernik na zimno z prażonymi jabłkami | recenzja Lekue Dark Crystal Duo forma prostokątna- keksówka 255

Składniki:    * spód: - 400g herbatników lub ciasteczek degestive - 1 łyżka cukru lub cukru pudru - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżka mielonego imbiru - 150g masła - 3 średniej wielkości jabłka - mielony cynamon * masa: - 400g kremowego białego serka (np.Philadelphia, Mój Ulubiony etc.) - 150-200g cukru pudru - 5 płaskich łyżeczek żelatyny - 150ml soku jabłkowego - 500ml śmietany kremówki * galaretka jabłkowa: - 500ml soku

CookYourself
Dyniowe gofry / gofry z dynią 139

szklanka mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki kukurydzianej - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1,5 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - szczypta mielonej gałki muszatołowej Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Gofrownicę porządnie rozgrzać i delikatnie posmarować dowolnym tłuszczem (ja użyłam resztek, które zostały po stopieniu masła). Wylewać porcję ciasta

CookYourself
Jajka po szkocku w sosie chrzanowym 501

mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 łyżki musztardy 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, słodka papryka mąka i oliwa do smażenia  Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy startą na tarce na grubych oczkach cebulę, jajko, bułkę tartą I musztardę- mieszamy do połączenia składników. Dodajemy do smaku sól, pieprz i paprykę - mieszamy.  Dzielimy mięso

Smaki Edyty
Sałatka w jajku z wafelka 234

minut Składniki: ½ opakowania jajek z wafelka 3 jajka (fajna cenę na jajka znajdziecie  TUTAJ ) 2-3 plasterki szybki ½ pęczku drobnego szczypiorku Łyżka majonezu Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Jajka gotujemy na twardo. Siekamy w kostkę. Podobnie robimy z szynką oraz szczypiorkiem. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez oraz przyprawy. Jajka z wafelka napełniamy sałatką tuż przed podaniem

Kolizje Smaków
Sernik krakowski 573

obok wiedeńskiego, jeden z najpopularniejszych serników. Łatwo go poznać po charakterystycznej kratce z ciasta na wierzchu, dużej ilości rodzynek i niezbyt dużej wysokości. Do sernika polecam użyć własnoręcznie mielonego twarogu, gdyż te wiaderkowe są zdecydowanie rzadsze i konsystencja masy serowej po upieczeniu może być mało zadowalająca. Sernik krakowski jest tradycyjnym sernikiem polskim z dodatkiem ubitej piany z białek(...)Sernik krakowski Składniki: ciasto kruche 210g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa serowa 750g twarogu półtłustego lub tłustego mielonego 2-3 razy 150g cukru pudru 75g masła 6 jajek 2 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżka ekstraktu z wanilii 25g (2 pełniejsze łyżki) mąki ziemniaczanej 100g rodzynek

Smakołyki Bereniki
Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką. Karczek w pieczarkach i papryce. 548

propozycja na niedzielny, czy świąteczny obiad. Polecam :) Składniki - 1 kg karkówki - 0.5 kg pieczarek - 1 duża czerwona papryka - 1 duża cebula - sól,  domowa wegeta , czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka melona, pieprz - olej Wykonanie Mięso kroję w grubsze plastry ( nie rozbijam ). Każdy plaster dokładnie nacieram wszystkimi przyprawami i odstawiam do lodówki na  co najmniej godzinę

Kuchnia z widokiem na ogród
Ryba po grecku 182

świeżych lub mrożnoych), 2 jajka, bułka tarta, 4 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 korzenia selera, 1 cebula, 1 por, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka cukru, 300 ml wody, 1 puszka koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mrożone ryby rozmrażam i osuszam ręcznikiem papierowym. Ryby kroję na kawałki i oprószam solą(...)plasterki. Razem podsmażam na oliwie. Dodaję starte na tarce o dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler). Mieszam i chwilę podsmażam. Warzywa zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną, cukier i koncentrat. Warzywa duszę na małym ogniu około 25 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Do dużego naczynia nakładam naprzemiennie porcję ryb i warzyw. Naczynie przykrywam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekanka z tortellini 165

zapiekankę z tortellini. Muszę przyznać, że bardzo smakowała moim domownikom. Przepis warty polecenia!   Zapiekanka z tortellini Składniki: opakowanie tortellini z serem, 200 g szpinaku mrożonego, 400 g mięsa mielonego z indyka, puszka pomidorów krojonych, 20 dag żółtego sera,  cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, sól, pieprz, olej. Wykonanie: Makaron tortellini gotujemy zgodnie(...)zaleceniami na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy, dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulkę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym smażymy na patelni. Kiedy mięso jest już usmażone dodajemy pokrojone pomidory, oregano, bazylię, sól i pieprz.  Sos dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem brytfanki nakładamy odcedzony makaron, który przykrywamy warstwą

paapilotkaa
Wege „mielone” zapiekane z mozarellą i brokułami 169

łyżek ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki sambal oelek sól, pieprz, chili do smaku kulka mozzarelli 200 g brokułów ugotowanych na parze łyżka posiekanego szczypiorku mielona papryka 2-3 łyżki passaty pomidorowej lub tomate frito do podania dodatkowo guacamole Fasolę miksujemy z kaszą i ząbkiem czosnku. Dodajmy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy(...)dodajemy sambal oelek i chili do smaku. Formujemy 5 kotletów które układamy wraz z brokułami w formie do pieczenia. Na każdego kotleta kładziemy plaster mozzarelli i posypujemy szczypiorkiem i mieloną papryką. Dla dziecka formujemy małe kuleczki, układamy je w naczyniu do zapiekana, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy odrobiną startej mozzarelli i szczypiorkiem. Wszystko pieczemy około 25 minut

Mienta blog
Kanapka z jajkiem na miękko 259

Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 7 minut Składniki: 1 ciemna bułka 1 jajko (fajna cenę na jajka znajdziecie  TUTAJ ) ¼ dojrzałego awokado Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Rzeżucha (kiełki, szczypiorek, co kto lubi lub ma pod ręką) Jajko powinno być w temperaturze pokojowej. Nastawiamy wodę i czekamy, aż zacznie wrzeć. Wkładamy jajko i gotujemy 5 minut

Kolizje Smaków
Najprostsza szarlotka świata - American Pie 241

proste jak drut? Moim zdaniem idealne na debiut - nie ma szans, że się nie uda. Do przygotowania ciasta użyłem: 1 płata ciasta francuskiego, 4 kwaśnych kruchych jabłek, 2 łyżeczek mielonego cynamonu, 15 gram cukru wanilinowego, 1 jajka, sosu waniliowego. Przygotowanie ciasta rozpocząłem od przygotowania jabłek. Użyłem kwaśnych i kruchych jabłek, gdyż zależało mi, aby szarlotka nie była zbyt słodka(...)nich gniazda nasienne, a następnie starłem je na tarce o grubych oczkach. Na średnim ogniu podgrzewałem starte jabłka, dodając do nich 15 gram cukru wanilinowego i 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Jabłka podgrzewałem, aż zrobiły się wyraźnie miękkie i na dnie naczynie prawie w ogóle nie było już puszczonego przez nie soku. Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowałem i wyciąłem

Wyprawy kulinarne
Jajka z farszem z żółtego sera 187

Ilość porcji: 2 Składniki: 2 jajka (fajna cenę na jajka znajdziecie  TUTAJ ) 1 łyżka drobno startego żółtego sera* 1 łyżka majonezu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Możemy użyć odrobinę kurkumy, aby nadzienie miało bardziej intensywny kolor. Jajka gotujemy na twardo. Nożem nacinamy jajko z boku (tak jak na zdjęciu) i wydrążamy żółtko. Rozcieramy wraz

Kolizje Smaków
Pasztet z perliczki 189

kilogramowej perliczki ) 410 g boczku  surowego 150 g surowej wątroby gęsiej włoszczyzna z rosołu 4 jajka 1 bułka ok 60  g sól, pieprz gałka muszkatołowa mielony imbir + wywar z gotowania boczku do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny do foremek przygotowanie Perliczkę po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić i odłożyć. Boczek pokroić na duże(...)odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i  mielonym imbirem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić jeśli trzeba dodając wywar z boczku. Foremki posmarować tłuszczem, posypać bułką tarta,  dno każdej wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny. Nałożyć

Stare Gary
JAJKA POD PIERZYNKĄ 218

nadaje sosowi super smaczek. Składniki: - 4 jajka ugotowane na twardo - 1 łyżka sosu aioli - 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany (lub jogurtu) - sól do smaku - szczypior do posypania jajek - świeżo mielony czarny lub kolorowy pieprz Jajko ugotować na twardo, najlepiej by były już ugotowane wcześniej, nawet dzień wcześniej i schłodzone. W misce mieszamy sos aioli ze śmietaną, dodajemy trochę soli(...)jest już słony, ale śmietana nie, dodajmy więc trochę soli do smaku). Jajka obieramy, przekrawamy na pół i układamy na talerzu, na każde jajko nakładamy łyżeczkę sosu, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i pokrojonym szczypiorem. Schładzamy przed podaniem. Najlepsze są bardzo zimne. Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania