Ciasto delikatne w smaku, puszyste i do tego z makiem. Jeśli nie macie jeszcze przesytu maku, po Świętach - polecam z czystym sumieniem. Niestety w domu miałam tylko mielony mak, więc ciasto wyszło z wyglądu jak zakalcowate(...)wcale zakalcem nie było. Oczywiście, wygląd nie wpłynął na jego smak. Polecam! 'makowe ciasto' Składniki: - 250 g masła - 300g mąki pszennej - 250g cukru - 4 jajka - 1 szklanka maku niemielonego - 1 szklanka mleka - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker - aromat śmietankowy Dr.Oetker Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą
CookYourselfSkładniki: * spód: - 400g herbatników lub ciasteczek degestive - 1 łyżka cukru lub cukru pudru - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżka mielonego imbiru - 150g masła - 3 średniej wielkości jabłka - mielony cynamon * masa: - 400g kremowego białego serka (np.Philadelphia, Mój Ulubiony etc.) - 150-200g cukru pudru - 5 płaskich łyżeczek żelatyny - 150ml soku jabłkowego - 500ml śmietany kremówki * galaretka jabłkowa: - 500ml soku
CookYourselfszklanka mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki kukurydzianej - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1,5 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - szczypta mielonej gałki muszatołowej Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Gofrownicę porządnie rozgrzać i delikatnie posmarować dowolnym tłuszczem (ja użyłam resztek, które zostały po stopieniu masła). Wylewać porcję ciasta
CookYourselfmięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 łyżki musztardy 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, słodka papryka mąka i oliwa do smażenia Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy startą na tarce na grubych oczkach cebulę, jajko, bułkę tartą I musztardę- mieszamy do połączenia składników. Dodajemy do smaku sól, pieprz i paprykę - mieszamy. Dzielimy mięso
Smaki Edytyminut Składniki: ½ opakowania jajek z wafelka 3 jajka (fajna cenę na jajka znajdziecie TUTAJ ) 2-3 plasterki szybki ½ pęczku drobnego szczypiorku Łyżka majonezu Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Jajka gotujemy na twardo. Siekamy w kostkę. Podobnie robimy z szynką oraz szczypiorkiem. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez oraz przyprawy. Jajka z wafelka napełniamy sałatką tuż przed podaniem
Kolizje Smakówobok wiedeńskiego, jeden z najpopularniejszych serników. Łatwo go poznać po charakterystycznej kratce z ciasta na wierzchu, dużej ilości rodzynek i niezbyt dużej wysokości. Do sernika polecam użyć własnoręcznie mielonego twarogu, gdyż te wiaderkowe są zdecydowanie rzadsze i konsystencja masy serowej po upieczeniu może być mało zadowalająca. Sernik krakowski jest tradycyjnym sernikiem polskim z dodatkiem ubitej piany z białek(...)Sernik krakowski Składniki: ciasto kruche 210g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa serowa 750g twarogu półtłustego lub tłustego mielonego 2-3 razy 150g cukru pudru 75g masła 6 jajek 2 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżka ekstraktu z wanilii 25g (2 pełniejsze łyżki) mąki ziemniaczanej 100g rodzynek
Smakołyki Berenikipropozycja na niedzielny, czy świąteczny obiad. Polecam :) Składniki - 1 kg karkówki - 0.5 kg pieczarek - 1 duża czerwona papryka - 1 duża cebula - sól, domowa wegeta , czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka melona, pieprz - olej Wykonanie Mięso kroję w grubsze plastry ( nie rozbijam ). Każdy plaster dokładnie nacieram wszystkimi przyprawami i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę
Kuchnia z widokiem na ogródświeżych lub mrożnoych), 2 jajka, bułka tarta, 4 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 korzenia selera, 1 cebula, 1 por, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka cukru, 300 ml wody, 1 puszka koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mrożone ryby rozmrażam i osuszam ręcznikiem papierowym. Ryby kroję na kawałki i oprószam solą(...)plasterki. Razem podsmażam na oliwie. Dodaję starte na tarce o dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler). Mieszam i chwilę podsmażam. Warzywa zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną, cukier i koncentrat. Warzywa duszę na małym ogniu około 25 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Do dużego naczynia nakładam naprzemiennie porcję ryb i warzyw. Naczynie przykrywam
Tradycyjna kuchnia Kasizapiekankę z tortellini. Muszę przyznać, że bardzo smakowała moim domownikom. Przepis warty polecenia! Zapiekanka z tortellini Składniki: opakowanie tortellini z serem, 200 g szpinaku mrożonego, 400 g mięsa mielonego z indyka, puszka pomidorów krojonych, 20 dag żółtego sera, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, sól, pieprz, olej. Wykonanie: Makaron tortellini gotujemy zgodnie(...)zaleceniami na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy, dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulkę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym smażymy na patelni. Kiedy mięso jest już usmażone dodajemy pokrojone pomidory, oregano, bazylię, sól i pieprz. Sos dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem brytfanki nakładamy odcedzony makaron, który przykrywamy warstwą
paapilotkaałyżek ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki sambal oelek sól, pieprz, chili do smaku kulka mozzarelli 200 g brokułów ugotowanych na parze łyżka posiekanego szczypiorku mielona papryka 2-3 łyżki passaty pomidorowej lub tomate frito do podania dodatkowo guacamole Fasolę miksujemy z kaszą i ząbkiem czosnku. Dodajmy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy(...)dodajemy sambal oelek i chili do smaku. Formujemy 5 kotletów które układamy wraz z brokułami w formie do pieczenia. Na każdego kotleta kładziemy plaster mozzarelli i posypujemy szczypiorkiem i mieloną papryką. Dla dziecka formujemy małe kuleczki, układamy je w naczyniu do zapiekana, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy odrobiną startej mozzarelli i szczypiorkiem. Wszystko pieczemy około 25 minut
Mienta blogIlość porcji: 1 Czas przygotowania: 7 minut Składniki: 1 ciemna bułka 1 jajko (fajna cenę na jajka znajdziecie TUTAJ ) ¼ dojrzałego awokado Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Rzeżucha (kiełki, szczypiorek, co kto lubi lub ma pod ręką) Jajko powinno być w temperaturze pokojowej. Nastawiamy wodę i czekamy, aż zacznie wrzeć. Wkładamy jajko i gotujemy 5 minut
Kolizje Smakówproste jak drut? Moim zdaniem idealne na debiut - nie ma szans, że się nie uda. Do przygotowania ciasta użyłem: 1 płata ciasta francuskiego, 4 kwaśnych kruchych jabłek, 2 łyżeczek mielonego cynamonu, 15 gram cukru wanilinowego, 1 jajka, sosu waniliowego. Przygotowanie ciasta rozpocząłem od przygotowania jabłek. Użyłem kwaśnych i kruchych jabłek, gdyż zależało mi, aby szarlotka nie była zbyt słodka(...)nich gniazda nasienne, a następnie starłem je na tarce o grubych oczkach. Na średnim ogniu podgrzewałem starte jabłka, dodając do nich 15 gram cukru wanilinowego i 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Jabłka podgrzewałem, aż zrobiły się wyraźnie miękkie i na dnie naczynie prawie w ogóle nie było już puszczonego przez nie soku. Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowałem i wyciąłem
Wyprawy kulinarneIlość porcji: 2 Składniki: 2 jajka (fajna cenę na jajka znajdziecie TUTAJ ) 1 łyżka drobno startego żółtego sera* 1 łyżka majonezu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Możemy użyć odrobinę kurkumy, aby nadzienie miało bardziej intensywny kolor. Jajka gotujemy na twardo. Nożem nacinamy jajko z boku (tak jak na zdjęciu) i wydrążamy żółtko. Rozcieramy wraz
Kolizje Smakówkilogramowej perliczki ) 410 g boczku surowego 150 g surowej wątroby gęsiej włoszczyzna z rosołu 4 jajka 1 bułka ok 60 g sól, pieprz gałka muszkatołowa mielony imbir + wywar z gotowania boczku do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny do foremek przygotowanie Perliczkę po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić i odłożyć. Boczek pokroić na duże(...)odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić jeśli trzeba dodając wywar z boczku. Foremki posmarować tłuszczem, posypać bułką tarta, dno każdej wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny. Nałożyć
Stare Garynadaje sosowi super smaczek. Składniki: - 4 jajka ugotowane na twardo - 1 łyżka sosu aioli - 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany (lub jogurtu) - sól do smaku - szczypior do posypania jajek - świeżo mielony czarny lub kolorowy pieprz Jajko ugotować na twardo, najlepiej by były już ugotowane wcześniej, nawet dzień wcześniej i schłodzone. W misce mieszamy sos aioli ze śmietaną, dodajemy trochę soli(...)jest już słony, ale śmietana nie, dodajmy więc trochę soli do smaku). Jajka obieramy, przekrawamy na pół i układamy na talerzu, na każde jajko nakładamy łyżeczkę sosu, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i pokrojonym szczypiorem. Schładzamy przed podaniem. Najlepsze są bardzo zimne. Smacznego
Smaczne Zdrowe