wstążek z czekolady nabiera iście królewskiego charakteru. Kto się skusi? SKŁADNIKI: ( tortownica 18cm ) SPÓD: * herbatniki – 100 g * kakao – 1 łyżka * masło – 2 łyżki MASA: * ser biały mielony – 500 g * mascarpone – 150 g * śmietana 30% – 50 g * jajko – 2 szt * masło – 1 łyżka * cukier puder – 3 łyżki * mleczna czekolada(...)Ciastka drobno siekamy razem z kakao. Dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy wyłożonej NA SPODZIE folią aluminiową i delikatnie ugniatamy. MASA SEROWA: Ser biały mielony mieszamy z mascarpone i śmietaną 30%. Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy. Czekoladę roztapiamy ( w kąpieli wodnej ) i lekko przestudzoną , ale płynną dodajemy do masy serowej. Wlewamy
Ostra na Słodkowzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości. Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni! Spróbujcie! SKŁADNIKI: MASA SEROWA: * ser biały 2krotnie mielony – 500 g * sok cytrynowy – 3 łyżki * cukier – 3/4 szkl * jajko – 2 szt CIEMNA MASA : * czekolada gorzka – 2 szt * masło(...)jajko – 3 szt * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl POLEWA: * czekolada mleczna – 50 g * masło – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA SEROWA: Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy. CIEMNA MASA: Połamaną gorzką czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając. W misce ubijamy całe
Ostra na Słodkojuż na samą myśl?! Delikatny waniliowy ser przełożony herbatnikami i pokryty słodkim karmelem z chrupiącymi ziemnymi orzeszkami – niebo w gębie! Polecam! SKŁADNIKI: ( forma keksówka ) * ser biały 3-krotnie mielony – 600 g * kostka do pieczenia Kasia – 80 g * cukier – 150 g * jajko – 2 szt * budyń waniliowy – 1 op DODATKOWO : * herbatniki(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przepis na formę – keksówkę. Na dużą podwajamy składniki. Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy mikserem na gładką masę , dosypując powoli cukier i wlewając żółtka. Dodajemy 3-krotnie mielony ser – mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej i delikatnie łyżką mieszamy. Masę wlewamy do garnka i na wolnym ogniu gotujemy – mieszamy co jakiś
Ostra na Słodkolubianego drinka mojito. Słodki , a zarazem miętowy … lekki , kremowy …. po prostu pyszny! Obowiązkowy na upały! Polecam! SKŁADNIKI: * jogurt naturalny – 100 g * ser biały 2-krotnie mielony – 300 g * mascarpone – 100 g *żelatyna – 2 łyżki * cukier puder – 3/4 szkl * cukier wanilinowy(...)cytrynowy – 100 ml * mięta – 1 pęczek DODATKOWO: * biszkopt z 2 jaj lub biszkopty ( okrągłe lub podłużne ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski wkładamy ser biały mielony , mascarpone i jogurt naturalny. Dodajemy cukier puder , cukier wanilinowy i sok z cytryny. Wrzucamy drobniutko posiekane liście świeżej mięty i wszystko razem dokładnie miksujemy. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody , zostawiamy do napęcznienia
Ostra na Słodkoduża cebula – 2 szt * starty świeży imbir – 1 płaska łyżeczka * przyprawa garam masala – 1 płaska łyżeczka * czosnek – 1 duży ząbek * chili – 0,5 łyżeczki * mielona kolendra – 0,5 łyżeczki * kardamon – 2 szt * pieprz ziarnisty – 2 szt * gęsty przecier pomidorowy – 2 łyżki * letnia woda – 150 ml * sok z cytryny(...)zielona papryczka chili – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy drobno posiekane cebule, złocimy. Zmniejszamy ogień, dodajemy starty imbir, przyprawę garam masala, posiekane ząbki czosnku, mieloną kolendrę, kardamon i pieprz – dokładnie mieszamy. Dodajemy gęsty przecier pomidorowy i przesmażamy kilka minut cały czas mieszając. Uważajmy, by czosnek się nie przypalił, gdyż danie zrobi się gorzkie
Ostra na Słodkoplacuszkami z ciecierzycy tworzy fenomenalną całość! Polecam! Nie tylko wielbicieli hinduskich smaków! SKŁADNIKI: * kukurydza w puszce – 200 g * kminek mielony – 1 łyżeczka * czosnek – 2 ząbki * mielona kolendra – 1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka * papryczka chili zielona – 1 szt * papryczka chili czerwona – 1 szt * cebula – 1 szt * masło ghee – 3 łyżki
Ostra na Słodkomnie pulki ) – 4 szt * woda – 100 ml * śmietana 18% słodka – ok. 75 ml PRZYPRAWY: * świeży imbir – 1 płaska łyżeczka * garam masala – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1 łyżeczka * chili – 0,5 łyżeczki * kminek – 0,5 łyżeczki * czosnek – 1 ząbek * sól – 1 płaska łyżeczka * kardamon – 2 szt * pieprz ziarnisty(...)ziarenka * listek laurowy – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na dużej patelni rozgrzewamy masło. dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na złoto. Świeżo starty imbir miażdżymy, dodajemy garam masalę, mieloną kolendrę, chili , kminek , posiekany czosnek , sól , kardamon orz pieprz i dokładnie mieszamy. Wlewamy jogurt i koncentrat pomidorowy. Wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy. Całośc dodajemy do smażonej cebulki i na bardzo
Ostra na Słodkosuszonych grzybów 250 g cebuli 300 g ciecierzycy z zalewy 4 łyżki Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią Sól Pieprz ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 listek laurowy Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy i drobno kroimy . Kapustę odciskamy
Kulinarne przygody Gatityzimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 100-120g ksylitolu (najlepiej mielonego) lub cukru pudru - 2 łyżki kwaśnej śmietany- ok.50g (lub jogurtu greckiego) - 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu - 1/2 - 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi) - szczypta soli Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania ciastek - u mnie pokruszone migdały do posypania W misie miksera umieścić wszystkie składniki
Smaczne Zdrowedoskonała przekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS. Składniki (na 4 mini tarty): Ciasto: 100 g mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki orkiszowej 60 g zimnego masła(...)szczypta soli Konfitura z buraków i czerwonej cebuli: 1 burak 2 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 3 łyżki octu balsamicznego sól i świeżo mielony pieprz Masa z koziego sera: 110 g koziego serka twarogowego (wykorzystałam kozią roladkę Merci Chef) 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 18% szczypta tartej gałki muszkatołowej listki świeżego tymianku
Smakowity Blog Kulinarnyjajka 10 g kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy mielonej 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Masło z miodem, cukrem, przyprawami i kakao zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, proszek, sól, kawę mieszamy w dużej misce. Do ostygniętego dodajemy jajka. Mieszamy a następnie wlewamy do miski
Made By Mom And Sonzmodyfikowany, pochodzi z Kwestii Smaku . Składniki: - 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) lub 2 szklanki pszennej - 2 łyżki miodu - 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru ( dałam 120g mielonego ksylitolu ) - 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżka masła ( dałam 30g- 2 łyżki ) - 8-10g przyprawy piernikowej (dałam Kotanyi, ma bardzo intensywny smak) - 1 średnie jajko(...)trochę słodkiej kremówki lub wody. Wykonanie: W kubeczku podgrzać mleko z masłem i miodem. Mieszać do rozpuszczenia, odstawić. Do misy miksera odważyć mąkę, dodać przyprawę piernikową, sodę i mielony ksylitol (gdy mamy w kryształach najlepiej roztopić go razem z mlekiem), jajko i wymieszać. Wlać mleko z masłem i miodem i dokładnie zamieszać najlepiej używając haka. Ciasto będzie kruche
Smaczne Zdrowedobrze jest dodać do niego siemie lniane. Od tamtej pory upiekłam już 3 chleby, ale dopiero ten doczekał się zdjęć :) Nie miałam siemienia lnianego, ale przeszukałam szafki i znalazłam mielony len w którym mały miał się kiedyś kąpać :) do kąpieli nie użyliśmy, do chleba jest jak znalazł. Przepis jest banalny(...)zakwasu (ja mam karmiony mąką pszenną i żytnią) 0,5 kg mąki (u mnie 100g pełnoziarnistej, 200g pszennej i 200g żytniej) 0,25 l wody 1 łyżeczka soli trochę mielonego lnu, odrobina słodu karmelowego startego w moździerzu Wszystko wrzucam do miski, mieszam byle jak i przekładam do maszyny do pieczenia chleba, ustawiam 1,5 godzinny program do wyrabiania
Z butelką mleczka w tlepomarańczy, 4 łyżki konfitury pomarańczowo-jabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu), 2 łyżki octu jabłkowego ( najlepiej domowego ), 4 łyżki cydru lubelskiego, ½ łyżeczki pieprzu Cayenne, sól i świeżo mielony pieprz do smaku(...)czerwonej cebuli, 1 łyżka oliwy, sos owocowy pozostały po grillowaniu polędwicy. Dodatki: Grillowana cukinia, grillowane jabłko, mix sałat i świeży tymianek. Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Przygotowanie: Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, w rondlu zagotować składniki marynaty, polać polędwiczkę, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Uważać
SzczyptaSmaQświeżych) 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3/4 szklanki czerwonego (pół)wytrawnego wina 100 g suszonych śliwek lub moreli (można pominąć) szczypta mielonego kminku sól, świeżo mielony pieprz, cukier listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Grzyby zalewamy trzema szklankami ciepłej wody, przykrywamy i zostawiamy na co najmniej godzinę. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody (wodę
Poezja smaku