Dziś zapraszam na proste, szybkie i pyszne muffinki z mielonymi migdałami i nutą orzeźwiającej cytryny. Muffinki są puszyste i wilgotne w środku a na wierzchu lekko(...)chrupiące. Można je po prostu posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. składniki: 2 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych migdałów 100 g masła 1 jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki
Monia miesza i gotujemąki ziemniaczanej 2 jajka sól Na farsz 500 g mielonej wieprzowiny można inne mięso 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 jajko 1 łyżka majeranku sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku okrasa: cebula WYKONANIE Połowę ziemniaków obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, przecisnąć przez praskę. Drugą połowę ziemniaków obieramy, ścieramy na drobnej
W kuchennym oknie Ewyplasterków rolady z boczku z dodatkiem grzybów i cebuli 1 główka świeżej kapusty 2 małe laski kiełbasy drobiowej 1 mały (mini) koncentrat pomidorowy 1,5 szklanki wody 3 łyżeczki mielonych kani 2 łyżeczki wegety pół łyżeczki majranku pół łyżeczki cząbru 5 kropli tabasco pieprz, sól Do garnka wlewamy wodę. Kapustę(...)szatkujemy, dodajemy do wody. Zaczynamy gotować na średnim ogniu. Kiełbasę kroimy w kostkę, plasterki rolady kroimy w paski i podsmażamy, dodajemy do kapusty wraz z przyprawami i mielonymi grzybami. Gotujemy 15 minut. Dodajemy koncentrat i tabasco. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, ewentualnie uzupełniając wodą. Potrawa jest gotowa, gdy zmięknie kapusta. Smacznego
Humanistka w kuchniporcji wychodzi około 20 klopsików wywar drobiowy około 1,5 litra 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego(...)cebule 1 jajko mały pęczek koperku pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka cząbru 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej Do mięsa mielonego dodajemy całe jajko, pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy najlepiej ręką. Formujemy małe okrągłe klopsiki. Wrzucamy partiami na gotujący się wywar. Wyciągamy, gdy będą
Humanistka w kuchniwedług tego przepisu! Składniki: 250g pieczarek 1 cebula 1 kalarepka 300ml śmietany 12% lub 18% 125 ml (1/2 szklanki) wytrawnego wina białego Łyżka masła Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Pęczek koperku Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z obraną kalarepką i cebulą. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone warzywa i pieczarki. Chwilkę smażymy na złoto
Kolizje Smakówjaja szczypta soli Sos pieczarkowy: 0,5 kg fileta z udźca z kurczaka 2 cebule 300 gram pieczarek 1 serek topiony papryka słodka mielona, papryka wędzona, tymianek, mielony kmin, kolendra sól, świeżo zmielony pieprz tłuszcz z gęsi Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy po przestudzeniu przeciskamy przez prasę do ziemniaków lub maszynkę. Ziemniaki łączymy z mąką pszenną, jajkami, wyrabiam delikatne
kgwjanczewo1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, kapusta czerwona 1 mała, śliwki suszone 6 sztuk, gruszki 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 łyżeczka, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 3 łyżki, majeranek 1 łyżeczka, woda 3/4 szklanki kapustę czerwoną małą główke pokroić na drobno do miski
W Mojej Kuchni Lubiędodajemy więcej melasy (ewentualnie cukru). Można dodać trochę tabasco lub chili w proszku, jeśli preferujecie ostre dania. Ja dodaję często także po pół łyżeczki mielonego kuminu i mielonej kolendry dla ciekawszego smaku. Sos powinien gotować się przez 10 minut, aby smaki się przegryzły. Na końcu blendujemy go na gładko. * można kupić w aptece Post Pulled pork – wolnopieczona
Poezja smakuprzygotowania składników. Potrzebujemy: *chleb tostowy *oliwa Peperoncino (ona dodaje charakteru potrawie) *schab dobrze uwędzony *dużo sera żółtego (można delikatnie podkręcić serem pleśniowym i oliwkami) *pomidory *cebule *paprykę słodka mielona Przyprawy Świata *keczup *majonez *sałata roszponka Przygotowanie : Każdy składnik dzielimy na porcje pod swój gust, u nas cebulka i pomidor krojona była na grubo. Najważniejszą czynnością jest polanie dwóch(...)posmarowane pajdy kładziemy kolejno schabik (ten z Bielska-Białej idealnie wpłyną na walory smakowe tego dania), dużo sera, pomidor, cebulę. Całość posypujemy papryką słodką mieloną. Pajdy składamy i wrzucamy na rozgrzaną tostownicę. Czas pieczenia zależy od indywidualnych upodobań. Złocisty kolor świadczy o tym, że tosty są idealne. Tosty wykładamy na talerz, smarujemy keczupem
Wspólne smakikorpus z kury 1 sztuka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 1,5 łyżki, ryż 1 saszetka, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, koncentrat pomidorowy 180 ml, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% - do smaku, woda 3,5 litra korpus z kury średni zagotować w niedużej ilości wody i wszystko(...)wylać, korpus opłukać - wywar będzie mniej tłusty i klarowniejszy do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć opłukany korpus, obraną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, pieprz mielony, koncentrat pomidorowy, wsypać ryż z woreczka wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary zmniejszyć ogień i gotować 15 minut szybkowar otworzyć po 30 minutach, ciśnienie samo opadnie
W Mojej Kuchni Lubięryżem - to smaczny i zdrowy obiad. Składniki: -500 g mięsa mielonego -pół szklanki kaszy kuskus -pół szklanki bułki tartej -1 jajko -1 szklanka wrzącej wody -przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz -olej do smażenia, mleko Wykonanie: Bułkę tartą namaczamy w mleku. Kaszę kuskus zalewamy szklanką wrzącej wody i przykrywamy folią, czekamy chwilę aż spęcznieje. Do mięsa dodajemy jajko
KasiekGotujesię do naprawdę wielu potraw. składniki * 3 łyżki majonezu * 1 jogurt grecki (180 g) * 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego * pieprz czarny świeżo mielony (dużo) * 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu świeżo mielonego Sposób wykonania Majonez dokładnie wymieszać z jogurtem (najlepiej zmiksować żeby nie było grudek jogurtu), dodać czosnek granulowany, pieprz kolorowy i naprawdę dużo pieprzu czarnego (oczywiście ilość zależy od preferencji
Mix smakufasoli 1 burak (bardzo fajną cenę na buraki znajdziecie TUTAJ ) 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka musztardy chrzanowej 1 łyżeczka soku z cytryny Świeżo mielony pieprz i świeżo mielona sól. Fasole odmierzamy i umieszczamy w misce. Zalewamy zimną wodą na co najmniej 8 godzin ( ja zostawiałam po prostu na noc). Następnie przepłukujemy, umieszczamy w garnku
Kolizje SmakówDzisiaj zapraszam Was na danie makaronowe, trochę włoskie, jednak z polskim akcentem, a mianowicie z dodatkiem borowików z podkarpackiego lasu... Makaronowe muszelki nadziewałam mieloną wołowiną, podduszoną z prawdziwkami, tartą(...)cukinią, wymieszane z serkiem ricotta. Zapiekłam je w sosie pomidorowym. Danie najlepiej podać z lekką surówką lub sałatą z winegretem. Składniki: ok. 1/2 opakowanie makaronu muszle 250 g mielonej wołowiny 200 g mrożonych borowików (w sezonie najlepiej użyć świeżych) 250 g ricotty 1 młoda cukinia 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka włoskich ziół 2 łyżki posiekanej
Czerwień i błękitugotowaniu wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru z gotowania boczku. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając
Pyry na Gaz