miejsce na takie moje "wywody" ale tak jak mówiłam jak ktoś lubi taką literaturę to polecam. Składniki: 250 g masła 200 g cukru brzozowego 4 jajka 250 g mielonych orzechów włoskich 250 g mąki pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu naturalnego. polewa czekoladowa 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 100 g masła Wykonanie: Wszystkie składniki(...)dodajemy do niego cukier i kakao. Cały czas mieszamy aż uzyskamy jednolitą polewę. Należy uważać aby masło się nie zagotowało. Gotową polewę rozlewamy na cieście i posypujemy reszta mielonych orzechów. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieczęścią ciasta, lekko przyduszamy. Wierzch smarujemy polewą śmietanową i posypujemy startą czekoladą. Polewa śmietanowa: - 400g kwaśnej, gęstej śmietany - 6 pełnych łyżek mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego, ew.zwykłego) Mielony ksylitol dokładnie rozmieszać z kwaśną śmietaną i powstała masą posmarować wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Po dobrym schłodzeniu można posypać startą czekoladą. Ja użyłam płatki czekoladowe z ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdroweprodukt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej 1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek obrałam
Blondynka GotujeSkładniki: filety z matiasa marynowane w oleju 8 sztuk, por (biała część) 1 duża, groszek konserwowy 1 puszka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, majonez tradycyjny(...)łyżki filety matiasa w oleju odsączyć z zalewy i opłukać pokroić na 1,5 cm kawałki do miski dodać drobno pokrojoną porę, odsączony z zalewy groszek konserwowy wsypać pieprz mielony, cukier, dać sok z cytryny i majonez wszystko dobrze wymieszać i na godzinę schować do lodówki smaczna przekąska do pieczywa pszennego, razowego.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka Kilka liści sałaty masłowej 3 rzodkiewki Kilka orzechów włoskich 3 łyżki śmietany 18%tł. do sosów 1 łyżeczka majonezu Sól himalajska Ksylitol lub cukier Cynamon mielony Imbir mielony Kakao Sok z cytryny Przygotowanie: 1/ Mieszamy w małym pojemniku śmietanę, majonez, szczyptę cynamonu, imbiru i kakao. Dodajemy odrobinę soku z cytryny ksylitol i sól i ponownie mieszamy. Odkładamy
Kuchnia PROzdrowotnaorzechów włoskich Polewa 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z mielonymi orzechami. Miękką margarynę utrzeć z cukrami do białości. Wbijać po jednym jajku i ucierać do połączenia się składników. Dodawać po łyżce mąki z orzechami i wymieszać. Pod koniec wlać
Ala piecze i gotujesuszonej szynki lub boczku świeża szałwia lub inne zioło, drobno posiekaj 1 szalotka, pokrój na ćwiartki i upiecz jak do rosołu sól morska drobno mielona czarny pieprz świeżo mielony troszkę roztopionego masła Przygotowanie przygotuj sos pomidorowy wg przepisu Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą ułóż każdy ziemniak poziomo i zetnij wierzchołek z odrobiną miąższu
Szybko Szybkowarlekko strawne i pyszne - jednak to ostatnie musicie sami sprawdzić. podwójna pierś z kurczaka 3 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 3 łyżki oleju sól (płaska łyżeczka) puszka mleczka kokosowego (400 ml) wersja bogatsza może zawierać marynowane pędy
Kuchcik gotujePrzepis na te pyszne paluszki dostałam od siostry. Są fantastyczne - w sam raz do barszczyku. Można je posypać wedle uznania: kminkiem, tartym żółtym serem, mieloną papryką, gruboziarnistą solą, makiem itp. Bardzo długo zachowują świeżość, wystarczy je tylko trzymać w szczelnym pojemniku. Przed podaniem można je podgrzać w mikrofali - pychotka. Podane składniki pozwolą przygotować bardzo dużo takich paluszków - ja zazwyczaj(...)smalcu 4 jajka + 1 jajko do posmarowania paluszków 10 dag świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 szklanka śmietany Do posypania (np): kminek tarty żółty ser mak mielona papryka sól gruboziarnista Sposób wykonania: 1. Mąkę posiekać ze smalcem. 2. Drożdże rozpuścić w części śmietany. Wszystkie składniki zagnieść z rozczynem. 3. Ciasto rozwałkować na 4 mm, pokroić w paski radełkiem
Kuchnia domowa Animyśli Żeby zanęcić pana, którego posiadamy na stanie potrzebujemy: 1 polędwiczkę wieprzową po łyżeczce czerwonej papryki słodkiej, mielonego kuminu, majeranku, lubczyku, pieprzu młotkowanego i jeśli macie pół łyżeczki mielonego kopru włoskiego (niekoniecznie) sól dwie łyżki oleju rzepakowego łyżkę masła łyżeczka octu balsamicznego kawałek sera pleśniowego lazur niebieski kilka płatków parmezanu kilka pomidorków koktajlowych kilka pieczarek portobello – takie duże
ladykitchenłatwy i szybki do zrobienia. Dziś mam dla Was równie łatwy i szybki przepis! Soczysta i niesamowicie aromatyczna pierś z kurczaka w ziołowej posypce. Dominuje tymianek i czarny grubo mielony pieprz. Smaki są na tyle wyraziste, że jest to danie zdecydowanie dla tych, którzy lubią dobrze doprawione! Ja uwielbiam! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * filet(...)kurczaka – 500 g * świeży tymianek – 1 łyżeczka * tymianek duszony – 1 łyżeczka * czosnek – 1 ząbek * skórka cytrynowa – 1 łyżeczka * sok cytrynowy – 3 łyżki * grubo mielony pieprz – 1 łyżeczka * sól – do smaku * oliwa – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sok cytrynowy mieszamy z pieprzem i solą, powoli wlewamy oliwę, aż powstanie emulsja. Dodajemy zmiażdżony
Ostra na Słodkoczarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuły myjemy, dzielimy, gotujemy w bulionie z mlekiem do miękkości. Dodajemy masło i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jesli lubimy gęstszą zupę możemy zagęścić dodając do gorącej zupy dwie łyżki kaszy manny i miksując jeszcze przez chwilę blenderem. Zupę serwujemy z grzankami
Pyry na Gazłyżka masła klarowanego 2 średnie białe cebule sól czarny pieprz WYKONANIE: Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje. Składniki marynaty : oliwę, ostra i słodka papryką, sól, świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku, majeranek i gorczycę łączymy. Mięso umieszczamy w marynacie na co najmniej kilka godzin. Im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem przypraw. Rozgrzewamy mocno patelnie(...)patelni roztapiamy masło klarowane i podsmażamy grzyby, a następnie dodajemy poszatkowana w piórka cebulę. Przesmażamy aż cebula się zeszkli a grzyby odparują wodę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso serwujemy z dodatkiem grzybowo-cebulowej pierzynki
Pyry na GazCiasto cukiniowe chodziło za mną już od dawna. Okazja nadarzyła się kiedy mieli przyjechać moi teściowie a ja akurat miałam nadprogramowa cukinie. Przepis powstał z modyfikacji trzech innych przepisów pod mój gust i posiadane zaopatrzenie. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi startych cukinii. Upieczone na pełnoziarnistej mące z dodatkiem pełnych magnezu orzechów i trzcinowego cukru jest pyszne(...)trzeba mieć po nim wyrzutów sumienia :) SKŁADNIKI: (na keksówke 10x22cm) 3 jajka 60g miękkiego masła 300g cukinii 140g mielonych orzechów włoskich 100g makie pełnoziarnistej typ 2000 140g cukru trzcinowego muscovado 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej wg gustu) 30g masła posiekane orzechy, wiórki kokosowe, posypka wg gustu WYKONANIE: Orzechy mielimy w blenderze lub młynku
Pyry na Gazmałej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przesmażamy(...)grzyby odparują większość wody a cebula się zeszkli. 2/3 grzybów z cebulka przekładamy do miseczki. Do osobnej miseczki wbijamy jajka, dodajemy mąkę i mleko oraz doprawiamy sola i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie rozkłócamy na jednolita masę. Wlewamy na patelnie z pozostałą częścią grzybów i cebuli. Gdy masa jajeczna się zetnie delikatnie przy pomocy dwóch szerokich szpatułek lub talerza obracamy
Pyry na Gaz