Hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis . Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem… Podawanie hamburgera w bułce jest tak powszechne, że często tę nazwę odnosi się do takiego właśnie sposobu podania tej potrawy. ” Kto nie kocha hamburgerów? Pewnie(...)żyrafa”). Do gotowego majonezu, który jest podstawą sosu, dodałam pół drobno posiekanej cebuli, dwa drobno pokrojone korniszony, zmielony suszony czosnek, musztardę dijon, sól, cukier i pieprz do smaku. Z mielonego mięsa wołowego przygotowałam hamburgery (wielkości ok.100g) i usmażyłam, po 3 minuty z każdej strony, na patelni grillowej. Bułkę przekroiłam na 3 części i podpiekłam (też na patelni grillowej). Teraz
mojewypiekiinietylkozmysłom. Przepis na kolorową pieczeń należy właśnie do tego gatunku. Wycięty z gazety i pieczołowicie przechowywany razem z innymi, przechodził niejeden raz metamorfozy. Składniki: - 800g mielonej wieprzowiny - 500g mielonej wołowiny - 3 kolorowe papryki - 3 szalotki bananowe - pęczek dymki - 4 jajka - 7 łyżek tartej bułki - główka czosnku - 4 łyżki startego sera (dałam cheddar) - sól, pieprz - rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa
mojewypiekiinietylkotylko? Aby mięso było idealne w smaku, soczyste, mięciutkie i kruche? Najprościej… zrobić soczystą plecionkę z polędwiczki. Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 800g - sól - świeżo mielony(...)pieprz - wędzona papryka - 100g suszonej wędzonej szynki w plastrach - worek do pieczenia Umytą i osuszoną polędwiczkę rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca - na 3 paski. Oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką wędzoną. Środkowy pasek owjamy plastrami suszonej wędzonej szynki. Z pasków zaplatamy warkocz. Koniec związujemy mocną nicią. Polędwiczkę dokładnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do worka
mojewypiekiinietylkocałe bogactwo. Składniki: - 2 litry rosołu drobiowego - 1 kapusta pekińska - 1 czerwona papryka - 1 zielona papryka - 1 mały por - 1,5 szklanki ugotowanego ryżu - przyprawa 5 smaków - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - 1 łyżka soku z cytryny - ½ puszki mleka kokosowego (200ml) - mięso kurczaka z rosołu - prażona cebulka - natka pietruszki Umytą kapustę pekińską(...)posiekać, papryki pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować ok. 5-8 minut. Dodać ugotowany ryż, pokrojony w talarki por, 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków, chilli, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz. Wlać mleko kokosowe, dodać kawałki kurczka z rosołu i prażoną cebulkę. Zagotować. Podawać obficie posypaną natką pietruszki. Uwielbiam zupy orientalne, właśnie za ich bogactwo smaków
mojewypiekiinietylkoczekoladowe skusi się, mam nadzieję, każdy. Samo przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie wiele czasu. Składniki daję takie, jakie akurat mam. Składniki: - 110g dowolnych herbatników - 2 łyżki mielonych migdałów - 60g masła - 2 łyżeczki kakao Masa serowa: - 400g mascarpone - 200g(...)creme fraiche - 2 jajka - trochę więcej jak ½ szklanki drobnego cukru - 1 budyń waniliowy bez cukru - sok z 1 cytryny - esencja cytrynowa Dodatkowo: - 125g czekolady 81% Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i delikatnie dociskając, wyrównujemy
mojewypiekiinietylkoherbaty, z konfiturą… oczywiście jabłkową. Pomysł na ciasteczka pochodzi od Kasi z bloga Gotuję bo lubię , z moimi zmianami. Składniki: - 200g miękkiego masła - 1 żółtko - 200g mielonych migdałów - 1 łyżeczka esencji migdałowej - 20g cukru pudru (do ciasta) - 200g mąki tortowej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - cukier puder do obtaczania ciasteczek Dodatkowo(...)konfitura jabłkowa - herbata Masło ubijamy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodajemy żółtko i esencję migdałową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z mielonymi migdałami. Do suchych składników dodajemy ubitą masę maślaną i ręką wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu formujemy kulki, trochę
mojewypiekiinietylkowspomnienia z przedszkolnych, szkolnych… i nie tylko – stołówek. Marchewka z groszkiem na gęsto. Składniki: - 4 większe marchewki - 1 puszka groszku - 1 łyżka masła - różowa sól himalajska - czarny pieprz mielony - 1 łyżeczka cukru (do smaku) - 1 łyżka mąki pszennej Obrane i umyte marchewki kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę (mniej więcej tyle, aby marchewka była(...)jeśli są grudki, przecieramy przez sitko). Dodajemy groszek, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem, zagotowujemy. Podajemy na ciepło. Marchewka z groszkiem na gęsto idealnie pasuje do mięs, szczególnie do kotletów mielonych, ale… nie tylko. To szybki, łatwy i bardzo smaczny dodatek do obiadu uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Marchewka z groszkiem na gęsto appeared
mojewypiekiinietylkojedna z moich ulubionych – sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem. Składniki: - 2 upieczone filety drobiowe - 1 puszka ciecierzycy - 1 puszka czarnej fasoli - 1 puszka kukurydzy - ok. 40g mielonych migdałów - olej arachidowy - por (młode części) - 1 czerwona cebula - 1 ząbek czosnku - kilka łyżek majonezu - tyle samo jogurtu, co majonezu - różowa sól himalajska - 10 pomidorków koktajlowych - świeża bazylia(...)koperek do przybrania Ciecierzycę, fasolę, kukurydzę płuczemy i dokładnie osączamy. Wszystko wsypujemy, obok siebie, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem arachidowym. Ciecierzycę dodatkowo posypujemy mielonymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210° C i, co jakiś czas mieszając, pieczemy ok. 15 minut (aż się lekko zezłocą). Majonez ( przygotowałam z przepisu na blogu ) mieszamy z taką
mojewypiekiinietylkopanierowania ryby Składniki na sos grecki: - 2 marchewki - kawałek selera - pietruszka - 2 cebule - kawałek pora - 2-3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka cynamonu - sól - pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) - przecier pomidorowy (kilka łyżek) - kilka łyżek wody Umyte i osuszone filety kroimy na kawałki. Solimy i obtaczamy w mące (nadmiar mąki otrząsamy). Na patelni rozgrzewamy(...)pojemnika. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy rybę (jeżeli jest za mało – dolewamy) smażymy przez chwilę rozgniecione ziele angielskie, połamane na kawałki liście laurowe i pieprz mielony. Dodajemy starte warzywa, smażymy ok. 3 minuty, dodajemy cynamon, a następnie cebulę i por. Dusimy pod przykryciem kolejne 3 minuty, dodajemy koncentrat pomidorowy, kilka łyżek wody, zagotowujemy. W miarę potrzeby
mojewypiekiinietylkozanieść do pracy i umilić sobie i kolegom dzień Piernikowe gryczano – owsiane biscotti z melasą Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki 1,5 łyżki mielonego lnu 7-8 łyżek ciepłej wody 0,5 szkl mąki gryczanej 0,5 szkl mąki owsianej bezglutenowej 2 łyżki mąki jaglanej 5 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego 2 łyżki masła(...)orzechów laskowych (przekrojonych na połowy) 2 łyżki melasy z karobu listonic_name = "Piernikowe gryczano – owsiane biscotti z melasą (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1,5 łyżki mielonego lnu 7-8 łyżek ciepłej wody 0,5 szkl mąki gryczanej 0,5 szkl mąki owsianej bezglutenowej 2 łyżki mąki jaglanej 5 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego 2 łyżki masła
CoolinarniePLcukru 750 ml wody 1 cytryna 6 ziaren kardamonu 8 goździków 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu (o długości 6 cm) 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6 ziaren czarnego pieprzu dodatkowo: 6 gruszek ciasto: 180 g miękkiego masła 100 g cukru 3 jajka 2 łyżki melasy 180 g mąki pszennej 20 g kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztuki, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jabłka 3 sztuki cebulę pokroić w kosteczkę i na oleju gorącym ją zeszklić, posypać pieprzem mielonym do cebuli dodać kaszankę obraną z flaka i pokrojoną w plastry, mieszając usmażyć kaszankę z umytych jabłek ściąć czubek z ogonkiem i wydrążyć gniazdo nasienne nożem spiczastym uważając
W Mojej Kuchni Lubięolej rzepakowy 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sól wędzona Royal Brand 1 łyżeczka OKRASA: cebula podsmażona 8 sztuk, cukier 1 łyżeczka, sól - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 10 łyżek mąka żytnia typ 2000 + mąka pszenna typ 500 - wszystkie składniki na ciasto zalać wrzącą wodą w robocie i hakiem wyrabiać z 5 minut
W Mojej Kuchni Lubięzastąpię zwykłą śmietanę śmietanką kokosową ;) ok. 500-600 g łososia bez skóry, pokrojonego w kostkę ok 1/4 łyżeczki soli ok 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy spora
Dzieje kuchennej WiewióryTaki był mój pierwszy obiad 2014 roku! smaczny ale przede wszystkim łamiący wcześniejsze opory bo wołowinę uwielbiam ale nie mam odwagi z nią kombinować i jadaliśmy ją głównie mieloną(...)mój pierwszy stek w życiu! Przepis pochodzi z "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo. 1 stek z antrykotu (ok 500 g gruby na min.1 cm) sól, pieprz frytki: 250 g mielonych migdałów 2 łyżki oleju
Dzieje kuchennej Wiewióry