części 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka jogurtu naturalnego - użyłam greckiego 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej 1 i 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie Kurczaka umyć i osuszyć. Jeżeli mamy całego ptaka - podzielić na 8 części. Umieścić mięso w dużej
Stare Garyturystów "Turkish Cookery" składniki 100 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki pasty pomidorowej 50 g masła 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego chili, zależy od upodobań 1/2 - 1 łyżeczka suszonej mięty + świeża do podania sól, pieprz 1200 ml wody lub bulionu przygotowanie Kaszę i soczewice opłukać. Cebulę pokroić w drobną kostkę
Stare GaryPolecam! składniki dynia Hokkaido - 800 g 250 g ziemniaków 4 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, lub świeżego 1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili 1 l bulionu przygotowanie cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknie Ziemniaki i dynię pokroić w kostkę
Stare Garydługie, zielone ostre papryki chili, opieczone i obrane ze skóry, pozbawione pestek 2 mała cebule, pokrojone w kostkę 1 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kminu 2 ząbki czosnku, posiekane 500 g ziemniaków, obrane i pokrojone w duża kostkę Sól i pieprz ok 750 ml bulionu z kurczaka Śmietana lub jogurt grecki do doprawienia
Stare Garyprzyprawy: suszona papryczka chili, czosnek 1 ząbek, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony * oliwa do smażenia Rozbić plastry schabu na grubość około 0,3 cm. Przyprawić solą i pieprzem mielonym. Na każdym plastrze ułożyć ser, po 2 listki szałwii, zwinąć w rulon i następnie w szynce parmeńskiej (można spiąć wykałaczką). Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć roladki, z każdej
Kraina Miodem Płynącauszkach) ok. 500 ml zakwasu na barszcz (lub więcej) sok z cytryny (do smaku) ćwiartka jabłka 2 zgniecione ząbki czosnku 1-2 łyżeczki majeranku cukier sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do dwóch litrów wody dodajemy obraną włoszczyznę, obranego surowego buraka pokrojonego na plastry oraz liść laurowy, pieprz i ziele angielskie(...)czosnku, majeranek oraz ćwiartkę jabłka – gotujemy barszcz bardzo powoli przez ok. 15 minut nie dopuszczając do jego wrzenia (inaczej straci kolor). Barszcz przyprawiamy solidnie cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyciskamy sok z cytryny (ok. 2-3 łyżki). Próbujemy. Jeśli istnieje potrzeba dolewamy dodatkową porcję zakwasu – jeśli nie podajemy razem z uszkami . Odgrzewając barszcz pamiętajmy
Poezja smakułyżki miodu 2 żółtka 350 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Masa czekoladowa: 100 g czekolady 125 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną
Kulinarne przygody Gatitydynii (upieczonej wczesniej w piekarniku) 140 ml mleka 50 g masla 60-70 g cukru 1 jajko 1/2 lyzeczki soli 1 paczuszka suchych drozdzy Skladniki na mase orzechowa: 120g mielonych orzechow laskowych 2-3 lyzki mleka 2 lyzki likieru Ameretto 2 lyzki miodu lub cukru pudru Doadatkowo: 1 zoltko+1 lyzka mleka Wykonanie: Uzylam puree z dyni Hokkaido.Dyni(...)skladniki umiescic w misie robota i wyrobic gladkie ,sprezyste nieklejace sie ciasto.Przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci. W miedzyczasie przygotowac mase orzechowa.do przelozenia buleczek.Do mielonych orzechow dodac plynne skladniki tak, by powstala gesta masa dajaca sie latwo rozmarowac. Wyrosniete ciasto jeszcze raz wyrobic i rozwalkowac na prostokat o wymiarach 60x40 cm.Rozmarowac mase orzechowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!maki i duzo,duzo cukru.Takie ciasteczka to tylko wiele godzin spedzonych w kuchni i puste kalorie. Makaroniki to co innego.Te slodkie ciasteczka przyrzadzone z bialek jaj,cukru pudru i mielonych migdalow,czasem z dodatkiem innych bakalii zawojowaly mnie calkowicie.Makaroniki wywodzace sie z Wloch i Francji z czasem zawladnely niemal cala Europa i krajami arabskimi.Mimo duzych walorow smakowych i wysokich(...)sobie najmniejsze nawet raczki przedszkolaka.Bardzo polecam,bo sa bardzo smaczne. Skladniki na 30 makaronikow: 2 bialka jajek L szczypta soli 120 g brazowego cukru 200 g marcepanu 200 g mielonych migdalow 120 g maku 30 sztuk oplatkow ( 5 cm srednicy) Wykonanie: Bialka ze szczypta soli ubic na sztywna,lsniaca piane. Dodajac po lyzce cukru ubijac dalej. Marcepan zetrzec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdradza,ze zawiera marchewke,rowniez smak tego nie sugeruje.Marchewka daje duza wilgotnosc ciastu,a jej delikatna slodycz wspaniale harmonizuje ze smakiem migdalow.Jest puchate,lekkie jak piorko i wysokie.Upieczone z mielonymi migdalami zamiast maki i bez tluszczu.Mysle,ze juz Was dostatecznie zachecilam do upieczenia tego przepysznego marchewkowca. To moje pierwsze ciasto marchewkowe.Dlugo zwlekalam z jego upieczeniem szukajac odpowiedniego przepisu. Marchewki(...)lyzka startej skorki z bio-pomaranczy 2 lyzki syropu klonowego,z agawy lub miodu 6 jajek M sol 125 g cukru 1 lyzka soku z cytryny 300 g mielonych migdalow 50 g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia Skladniki na glazure: 1 serek Philadelphia-175g 50 g cukru pudru 30 g masla 1 paczka marchewek marcepanowych-12 sztuk Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sernika na tortowmice o przekroju 20 cm: 4 sucharki pelnoziarniste-40 g 100 g mielonych migdalow 2 lyzki masla Skladniki na mase serowa: 500 g sera 3 x mielonego 200 g jogurtu greckiego 200 g mleka kokosowego( tylko gorna, biala czesc) 200-220 g cukru 1 budyn smietankowy 4 jajka M Skladniki na pianke malinowa: 200 g smietany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!300g ciecierzycy (cala puszka) 400 ml mleka kokosowego 150-200 ml bulionu warzywnego 1,5 lyzeczki czerwonej pasty curry pieprz z mlynka 1 lyzka sosu sojowego mielona kolendra mielony kumin-jesli lubisz 1 lyzka oleju zielona natka pietruszki Przygotowanie: baklazana umyc,przekroic wzdluz na 4 grube plastry ,posolic odstawic na 15 min obrac marchewke i cebule.Marchew pokroic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!filetow sledziowych 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki 2-3 ugotowane buraki 1 cebula 1 winne jablko 1-2 ogorki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo pieprz grubo mielony 4 czubte lyzki majonezu lub majonez wymieszany pol na pol z jogurtem lub gesta smietana.Wtedy dodatkowo(...)doprawic sos szczypta soli,pieprzu,cukru i 1 lyzeczka soku z cytryny dodatkowo:zielony pieprz i rzezucha Wykonanie: wymoczone,umyte filety sledziowe osuszyc ,pokroic w gruba kostke ,posypac grubo mielonym pieprzem i odstawic na 1 godzine ziemniaki cebule i ogorki pokroic w kostke.Jablko i buraki zetrzec na grubych oczkach tarki ukladac warstwami w salaterce:ziemniaki,cebule,sledzie,majonez,jablka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Piernikowa gorąca czekolada (2 porcje) Przygotowanie: 10 minut Składniki na syrop piernikowy: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki brązowego cukru 4 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Składniki na gorącą czekoladę: 2 szklanki mleka 3 łyżki syropu piernikowego 1/2 szklanki dobrej jakości mlecznej czekolady, posiekanej cukier (opcjonalnie) bita śmietana, do podania pokruszone ciasteczka, do podania
karmelowykwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: ok 2 kg kwaśnych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków (jeśli użyjecie całych trzeba je wyjąć przed wyłożeniem na ciasto) ok. 4 łyżek cukru (lub więcej… w zależności od rodzaju jabłek) około 50 ml wody Jabłka
UgotujmyTo.pl