mielone - 47549 przepisów (strona:950/3170)

Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy i półrocze bloga! 246

koniecznie musi być tort! Mega orzechowo -czekoladowy z nutką kawy i alkoholu ;)  Składniki na biszkopt: 10 jajek 10 łyżek mąki tortowej  10 łyżek cukru  pół szklanki mielonych orzechów włoskich  2 łyżeczki proszku do pieczenia  50 ml rumu  50 ml wody  szczypta soli  pół łyżeczki octu  Składniki na krem(...)ciepłej wody. Na pierwszy płat ciasta smarujemy marmoladę, przykrywamy kolejną częścią ciasta i smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Dekorujemy mielonymi orzechami i ziarnami kawy. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. tort orzechowo-czekoladowo-rumowy z kawą

Bon Appetit Małgorzaty
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 160

ząbki czosnku suszony majeranek suszony tymianek sól, pieprz ok. 3 łyżek bułki tartej olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami, odrobiną bułki tartej, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. Cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy noża i łyżeczki wydrążamy miąższ. (Miąższ

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowany camembert z truskawkami i octem balsamicznym 153

balsamiczny i pieprz nadają rasowego charakteru :) Składniki na 1 porcję: 1 ser camembert 10 truskawek 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego listki świeżej mięty świeżo mielony pieprz. Camemberta grillujemy z obu stron an patelni grillowej. ok. 1 min z każdej strony. Truskawki kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i czekamy(...)się skarmelizuje. Następnie dodajemy pokrojone truskawki. Smażymy aż truskawki puszczą sok i się rozpadną. Następnie dodajemy ocet balsamiczny i jeszcze przez chwilkę smażymy. Podajemy z grillowanym camembertem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami mięty.  camembert z truskawkami

Bon Appetit Małgorzaty
Spóźniony post - zupa z dyni, papryki i pomidorów ;) 160

szalotki 1 puszka pomidorów 1 czerwona papryka pół litra bulionu warzywnego 1 główka czosnku pół papryczki chili oliwa  sól, pieprz  gałka muszkatołowa  1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki (w proszku) świeży tymianek  prażone pestki z dyni kilka łyżek kwaśnej śmietany Dynię kroimy na mniejsze części, wydrążamy pestki, obieramy ze skóry. Kiedy już ją pokroimy, trzeba(...)delikatnie zeszkliły, a następnie dolewamy bulion. Potem dodajemy upieczoną dynię, paprykę, pomidory z puszki oraz wyciśnięty i upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, mieloną papryką. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem oraz przecedzamy na sitku. Zupę  nalewamy do misek, skrapiamy śmietaną, tymianek oraz prażone pestki z dyni. Zupa ma wyrazisty smak. zupa

Bon Appetit Małgorzaty
Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami 188

NOVE ) 6 suszonych pomidorów 150 g wędzonego boczku olej do smażenia 2 liście laurowe 3 ziela angielskie słodka papryka w proszku suszony majeranek sól, pieprz można dodać kminek mielony Przez noc moczymy fasolę.  Na drugi dzień fasolę gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości.  Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę,  rozgnieciony ząbek czosnku, oraz pokrojony(...)się sosu dodajemy majeranek i gotujemy razem kilka minut. Na samym końcu dodajemy fasolę, oraz pokrojone w paseczki pomidory suszone. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie słodką papryką i mielonym kminkiem. Pamiętajmy, że suszone pomidory są słone! Smacznego

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Kruszynka / Niebo 12492

cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżka masła Masa orzechowa: 1 kostka masła 20 dag orzechów mielonych 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: polewa kakaowa duża paczka herbatników Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy(...)dołu: ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa 5. Można też pominąć warstwę herbatników i bezpośrednio na masę orzechową wylać polewę. Udekorować wedle uznania. Ja użyłam mielonych orzechów. Smacznego!!! *Ciasto robiłam w blaszce 24x36cm

Kuchnia domowa Ani
Szynka w sosie polskim 151

szynki   1 cebula olej do smażenia (ok. pół szklanki)   1 ząbek czosnku   2 -3 łyżki mąki ziele angielskie liść laurowy mielony czarny pieprz   mielona czerwona słodka papryka kilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolo rowy lub zielony) przyprawa do gyrosa sól Spo sób przygotowania: 1. Umyte mięso kroimy w grube p lastry, oprószamy solą

Kuchnia domowa Ani
Golonka z indyka w ziołach 177

indyka świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn) pieprz, sól słodka mielona papryka czosnek granulowany Sposób przyrządzenia: 1. Golonki myjemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, nacieramy granulowanym czosnkiem i posypujemy mieloną papryką. 2. Świeże zioła siekamy. Ziołami posypujemy golonki. 3. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy w 180-190 st. C przez około 40-50 minut

Kuchnia domowa Ani
Kotlety w paprykowej panierce po władysławowsku 178

piersi kurczaka/indyka sól, pieprz olej do smażenia jajko + mleko mąka Panierka (modyfikujemy wedle smaku): 4-5 łyżek bułki tartej 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki szczypta chilli Sposób przygotowania: 1. Mięso płuczemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie na kotlety. 2. Mięso pieprzymy i solimy. 3. Składniki panierki mieszamy. Kotlety najpierw panierujemy w mące, następnie

Kuchnia domowa Ani
Gulasz z szynki wieprzowej 262

zjedliśmy z kaszą gryczaną na sypko i buraczkami w zalewie chrzanowej . Składniki: 60 dag surowej szynki 2 cebule 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz, sól słodka mielona papryka chilli 1 płaska łyżeczka cukru odrobina(...)oleju zioła prowansalskie 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę.  Do mięsa dodać 1 łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, odrobinę chilli i mielonej słodkiej papryki. Całość wymieszać i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 2. Cebule obrać i posiekać w grubszą kostkę. 3. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć

Kuchnia domowa Ani
Galaretka wieprzowa 170

galaretkę w słoiku zabierał sobie do pracy. Składniki: 1 golonka wieprzowa (moja miała nieco ponad 1 kg) 2 marchewki 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarenkach pieprz mielony sól kilka ząbków czosnku ewentualnie 1 żelatyna (ale z samej golonki też wyjdzie) Sposób przygotowania: 1. Golonkę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy i odszumowujemy. 2. Dodajemy liście(...)zmielić lub też pokroić w plasterki. Zmielone mięso i warzywa wrzucamy do wywaru. 4. Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do wywaru i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i mielonym pieprzem. 5. Galaretkę przelewamy do naczyń - miseczek, salaterek, słoiczków, jak kto chce. Odstawiamy do stężenia. 6. Podajemy z pieczywem, skropione sokiem z cytryny lub octem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową 190

śledzi typu matias woda lub mleko do wymoczenia śledzi 3 cebule 30 dag pieczarek kilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej ) koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz odrobina cukru olej do smażenia 1 łyżka octu (pominęłam) Sposób przygotowania: 1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy(...)kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem i papryką mieloną. 3. Odstawiamy do wystudzenia. 4. Paprykę konserwową kroimy na mniejsze kawałki. 5. Mieszamy rybę, paprykę oraz pieczarki z cebulą. Ewentualnie doprawiamy do smaku. 6. Całość odstawiamy do lodówki

Kuchnia domowa Ani
Zupa warzywna z czerwoną fasolą 180

ząbek czosnku 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kminku sól, pieprz, cukier do smaku 1 litr wody mielona słodka papryka odrobina chilli Sposób przygotowania: 1. Marchewkę, pietruszkę, paprykę i selera pokroić w kostkę. Pora posiekać. 2. W garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć chwilę. 3. Wlać(...)gotować do miękkości. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę. Dodać koncentrat wedle uznania i przyprawić odrobiną cukru, a także solą, pieprzem, chilli i mieloną papryką. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia Agaty

Kuchnia domowa Ani
Schab w sosie rozmarynowym 211

sosie do obiadu. Przepis znalazłam u Margarytki , zmniejszyłam trochę porcje i od siebie dodałam jałowiec. Składniki: 5 grubszych plastrów schabu bez kości 1 cebula słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta chilli sól, pieprz, cukier liść laurowy ziele angielskie kulki jałowca 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Na patelni

Kuchnia domowa Ani
Miodowy krupnik 161

wódki i miodu z dodatkami :) Składniki: 500 ml czystej wódki 40% 1 szklanka naturalnego płynnego miodu 1 szklanka gorącej wody 6 goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 laska wanilii Sposób przygotowania: 1. Miód wymieszać z gorącą wodą i pozostałymi przyprawami, dodać laskę wanilii przekroić wzdłuż na cztery części. Wszystko podgrzać, ale nie gotować

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania