mielone - 47549 przepisów (strona:934/3170)

Przyprawa korzenna do piernika 223

kory cynamonu, może być zmielona 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru 1 całe ziarno gałki muszkatołowej 15 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki goździków 2 łyżeczki ziaren kolendry - ja dałam mielonej łyżka kardamonu 1 łyżeczka pieprzu kolorowego 1-2 gwiazdy anyżu Gałkę muszkatołową, ziele angielskie, pieprz, kolendrę, anyż rozdrobniłam wpierw w moździerzu, a potem w młynku do kawy. Te zmielone

Proste Potrawy
PIECZONE ZIEMNIAKI Z KURCZAKIEM 337

PIECZONE ZIEMNIAKI Z KURCZAKIEM Składniki: - 2 udka z kurczaka - 5 średnich ziemniaków - mielona czerwona papryka słodka - przyprawa "Kucharek" - lubczyk otarty - bazylia - olej do smażenia Sposób przygotowania: Udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Ziemniaki obieramy, myjemy(...)kroimy w kostkę. Przygotowujemy blachę do pieczenia, którą lekko polewamy olejem do smażenia. Z jednej strony układamy nasze dwa udka posypane z obu stron przyprawą "Kucharek", czerwoną papryką słodką mieloną. Z drugiej strony blachy wysypujemy przygotowane wcześniej ziemniaki, które przyprawiamy przyprawą "Kucharek", otartym lubczykiem oraz bazylią. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy

Mentor Smaku
Wędzona polędwica wołowa 209

jednym z ulubionych mięs przygotowywanych na grillu węglowym Broil King KEG . Składniki: 1 cała polędwica wołowa, nacięta tak jak widać na zdjęciu 1 ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 ½ łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka soli koszernej ¼ łyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków świeżo zmielony czarny pieprz około 2 szklanki wiór do wędzenia z drzewna Mesquite Przygotowanie: Wszystkie

naRuszcie
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 287

Składniki: - 12  sztuk cienkich naleśników - 1kg kiszonej kapusty - 500g pieczarek - 2 białe cebule - 4 liście laurowe - 5 kulek ziela angielskiego - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżka cukru - pieprz czarny mielony - przyprawa "Kucharek" - 1/4 kostki smalcu - bułka tarta - 2 jajka - olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy(...)szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, zaś obraną cebulę kroimy w kostkę. Kapustę gotujemy do miękkości z 4 liśćmi laurowymi, 5 kulkami ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego oraz jedna łyżeczka przyprawy "Kucharek". Na patelni rozpuszczamy smalec i podsmażamy pieczarki. Po chwili dodajemy cebulę, posypując 1 łyżką cukru oraz 1/2 łyżeczki przyprawy "Kucharek". Gotową kapustę odlewamy

Mentor Smaku
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 404

czerwona papryka 5 ziemniaków 1 i 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku lub w ziarenkach 2 liście laurowe 3/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 4-5 ziaren  sól pieprz maga domowy bulion lub kostki rosołowe świeża natka pietruszki Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl Składniki na kluski: 2 jaja

Apetyczna babeczka
BURITO 920

Tortille uwielbiaja moi synowie, dziś podałam ją  z mięsem mielonym...Smacznie, pożywnie, syto...Idealnie na takie chłodne dni jak dzisiaj Składniki: 6 placków tortilli 1/2 kg mięsa mielonego np. z łopatki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidoów bez skórki 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz słodka lub ostra papryka w proszku wg upodobań rozmaryn olej

Z Majeczką w kuchni
POMIDOROWA SALSA 190

ząbków czosnku 1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis 1/4 łyzeczki pieprzu mielonego Kamis 1/4 łyżeczki cukru pudru 1 łyzka natki pietruszki 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kolendry suszonej,mielonej Kamis sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Pomidora kroimy na kawałeczki,blenderujemy,dodajemy pokrojoną na mała kosteczkę paprykę,cebulę,papryczki chili,i czosnek.Doprawiamy przyprawami,dodajemy oliwę,natkę pietruszki.Wszystko dokładnie mieszamy,dobrze

Z Majeczką w kuchni
GRILOWANA PIERŚ KURCZAKA W MARYNACIE JOGURTOWEJ CYTRYNOWO TYMIANKOWEJ 294

pieprz mielony Kamis marynata: duzy kubek jogurtu greckiego ok.10 gałązek tymianku sok z połowy cytryny skórka otarta z jednej cytryny sól morska ziołowa Kamis ok. 2 łyżeczek pieprz mielony Kamis ok. 2 łyżeczek Wykonanie: Pierś kurczaka przecinamy wzdłuż na pół na kotlety. Do miseczki wlewamy jogurt, kruszymy tymianek, dodajemy sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny, dodajemy

Z Majeczką w kuchni
MIODOWA PIERŚ KURCZAKA Z GRILLA 206

mielonej ostrej lub słodkiej papryki-wg upodobań sól,pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, każdą oprószamy solą i pieprzem. Miód mieszamy z olejem, dodajemy tymianek, mieloną paprykę. Taką marynatą obtaczamy mięso. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Grilujemy an rumiano z obu stron. Mięsko wychodzi niezwykle soczyste

Z Majeczką w kuchni
KOFTA EGIPSKA 202

ząbek czosnku bułka tarta 1/2 łyżeczki cynamonu Kamis sól morska Kamis czarny pieprz mielony Kamis dodatkowo: ser kanapkowo sałatkowy czerwona cebula olej rydzowy 2 cukinie Wykonanie: Mięso mielimy, do mielenia wrzucamy też cebulę. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, cynamon ,sól i pieprz. Tak doprawione mięso odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie formujemy kotleciki podłużne

Z Majeczką w kuchni
GOŁABKI NA WŁOSKĄ NUTĘ 186

Niby tradycyjne gołabki,lecz zmieniony smakowo farsz mięsny i troszkę inny sosik czynią je o wiele smaczniejszymi, polecam Składniki: 1 głowka kapusty pól kg mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 3 plastry suszonych pomidorów łyżeczka bazylii ząbek czosnku sól , pieprz sos: bulion warzywny(...)mały słoik sosu ajvar- przetarte bakłażany i papryka- do kupienia gotowy, można też zrobić samemu 3 marchwie Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, dodajemy do mielonego mięsą. Solimy, pieprzymy, dodajemy drobno pokrojone pomidory,przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy. Kapustę sparzamy w osolonej wodzie. Na każdy liśc nakładamy porcję masy mięsnej ok 2 łyżek. Każdy

Z Majeczką w kuchni
Żółto zielone babeczki z makaronu i szyneczki 264

żółtego, 8 oliwek zielonych całych lub łyżki w plasterkach, 3 łyżki kukurydzy (może być z puszki lub gotowana), oliwa z oliwek, ¼ papryczki chili, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, rukola, pomidorki koktajlowe, cebulka dymka(...)Pesto: 2 garści listków świeżej bazylii, 1 mały ząbek czosnku, sok cytryny do smaku, 15 g sera żółtego, 60 ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka orzeszków piniowych, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,   sól do smaku. Przygotowanie: Pesto : listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe, ser, razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy

Moniki Smakołyki
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 235

wylądowała również gorąca czekolada. My sięgnęłyśmy po "Nastrojowy wieczór" a więc mieszankę składającą się z:  - Kakao 70%, - Cukier wanilinowy, - Skórka cytrynowa, - Skórka pomarańczowa, - Cynamon, - Goździki, - Mielona herbata, - Mielona wanilia, - Sól, - Aromat identyczny z naturalnym. Wyszło genialnie! Dodało jeszcze więcej korzennego smaku i nuty czekolady. Czekoladę możecie dostać tutaj: Skworcu . Ciasto wyszło wspaniale! Szczerze powiedziawszy smak, zapach

Wypisz Wymaluj
Chleb Borodinsky - żytni razowy rodem z Rosji 349

zakwasu żytniego razowego 680 g mąki żytniej chlebowej 280 g letniej wody 15 g soli morskiej 60 g melasy(użyłem miodu) 30 g słodu (użyłem karmelowego) 12 g mielonej kolendry 5 g ziaren kolendry Przygotowanie chleba(...)godziny przed pieczeniem chleba nakarm zakwas żytni razowy i odstaw go pod przykryciem w miejsce o temperaturze pokojowej. W misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki oprócz ziaren kolendry i odrobiny mielonej kolendry, która posłuży do oprószenia chleba. Mieszaj około 10 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać, gdyż jest dosyć lepkie. Na dno foremek wysyp kilka ziaren kolendry. Przełóż ciasto do foremek

Grahamka, weka i kajzerka
Czarny makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem 388

osoby) 2 pojedyncze filety z kurczaka 200 ml śmietany 12% 80g sera gorgonzola 2 cebule 1 ząbek czosnku Pęczek natki pietruszki Olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju rzepakowego. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość smażymy(...)złoty kolor. Następnie zalewamy śmietaną oraz dodajemy pokrojony ser. W czasie, kiedy ser rozpuszcza się na patelni natkę pietruszki myjemy oraz siekamy. Dorzucamy na patelnię i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Makaron wykładamy na talerz i zalewamy powstałym sosem. Smacznego

Kolizje Smaków