NOVE ) 6 suszonych pomidorów 150 g wędzonego boczku olej do smażenia 2 liście laurowe 3 ziela angielskie słodka papryka w proszku suszony majeranek sól, pieprz można dodać kminek mielony Przez noc moczymy fasolę. Na drugi dzień fasolę gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, oraz pokrojony(...)się sosu dodajemy majeranek i gotujemy razem kilka minut. Na samym końcu dodajemy fasolę, oraz pokrojone w paseczki pomidory suszone. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie słodką papryką i mielonym kminkiem. Pamiętajmy, że suszone pomidory są słone! Smacznego
Bon Appetit Małgorzatycukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżka masła Masa orzechowa: 1 kostka masła 20 dag orzechów mielonych 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: polewa kakaowa duża paczka herbatników Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy(...)dołu: ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa 5. Można też pominąć warstwę herbatników i bezpośrednio na masę orzechową wylać polewę. Udekorować wedle uznania. Ja użyłam mielonych orzechów. Smacznego!!! *Ciasto robiłam w blaszce 24x36cm
Kuchnia domowa Aniszynki 1 cebula olej do smażenia (ok. pół szklanki) 1 ząbek czosnku 2 -3 łyżki mąki ziele angielskie liść laurowy mielony czarny pieprz mielona czerwona słodka papryka kilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolo rowy lub zielony) przyprawa do gyrosa sól Spo sób przygotowania: 1. Umyte mięso kroimy w grube p lastry, oprószamy solą
Kuchnia domowa Aniindyka świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn) pieprz, sól słodka mielona papryka czosnek granulowany Sposób przyrządzenia: 1. Golonki myjemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, nacieramy granulowanym czosnkiem i posypujemy mieloną papryką. 2. Świeże zioła siekamy. Ziołami posypujemy golonki. 3. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy w 180-190 st. C przez około 40-50 minut
Kuchnia domowa Anipiersi kurczaka/indyka sól, pieprz olej do smażenia jajko + mleko mąka Panierka (modyfikujemy wedle smaku): 4-5 łyżek bułki tartej 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki szczypta chilli Sposób przygotowania: 1. Mięso płuczemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie na kotlety. 2. Mięso pieprzymy i solimy. 3. Składniki panierki mieszamy. Kotlety najpierw panierujemy w mące, następnie
Kuchnia domowa Anizjedliśmy z kaszą gryczaną na sypko i buraczkami w zalewie chrzanowej . Składniki: 60 dag surowej szynki 2 cebule 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz, sól słodka mielona papryka chilli 1 płaska łyżeczka cukru odrobina(...)oleju zioła prowansalskie 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Do mięsa dodać 1 łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, odrobinę chilli i mielonej słodkiej papryki. Całość wymieszać i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 2. Cebule obrać i posiekać w grubszą kostkę. 3. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć
Kuchnia domowa Anigalaretkę w słoiku zabierał sobie do pracy. Składniki: 1 golonka wieprzowa (moja miała nieco ponad 1 kg) 2 marchewki 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarenkach pieprz mielony sól kilka ząbków czosnku ewentualnie 1 żelatyna (ale z samej golonki też wyjdzie) Sposób przygotowania: 1. Golonkę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy i odszumowujemy. 2. Dodajemy liście(...)zmielić lub też pokroić w plasterki. Zmielone mięso i warzywa wrzucamy do wywaru. 4. Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do wywaru i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i mielonym pieprzem. 5. Galaretkę przelewamy do naczyń - miseczek, salaterek, słoiczków, jak kto chce. Odstawiamy do stężenia. 6. Podajemy z pieczywem, skropione sokiem z cytryny lub octem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniśledzi typu matias woda lub mleko do wymoczenia śledzi 3 cebule 30 dag pieczarek kilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej ) koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz odrobina cukru olej do smażenia 1 łyżka octu (pominęłam) Sposób przygotowania: 1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy(...)kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem i papryką mieloną. 3. Odstawiamy do wystudzenia. 4. Paprykę konserwową kroimy na mniejsze kawałki. 5. Mieszamy rybę, paprykę oraz pieczarki z cebulą. Ewentualnie doprawiamy do smaku. 6. Całość odstawiamy do lodówki
Kuchnia domowa Aniząbek czosnku 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kminku sól, pieprz, cukier do smaku 1 litr wody mielona słodka papryka odrobina chilli Sposób przygotowania: 1. Marchewkę, pietruszkę, paprykę i selera pokroić w kostkę. Pora posiekać. 2. W garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć chwilę. 3. Wlać(...)gotować do miękkości. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę. Dodać koncentrat wedle uznania i przyprawić odrobiną cukru, a także solą, pieprzem, chilli i mieloną papryką. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia Agaty
Kuchnia domowa Anisosie do obiadu. Przepis znalazłam u Margarytki , zmniejszyłam trochę porcje i od siebie dodałam jałowiec. Składniki: 5 grubszych plastrów schabu bez kości 1 cebula słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta chilli sól, pieprz, cukier liść laurowy ziele angielskie kulki jałowca 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Na patelni
Kuchnia domowa Aniwódki i miodu z dodatkami :) Składniki: 500 ml czystej wódki 40% 1 szklanka naturalnego płynnego miodu 1 szklanka gorącej wody 6 goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 laska wanilii Sposób przygotowania: 1. Miód wymieszać z gorącą wodą i pozostałymi przyprawami, dodać laskę wanilii przekroić wzdłuż na cztery części. Wszystko podgrzać, ale nie gotować
Kuchnia domowa Anipokrojonej w plastry Marynata: kilka łyżek oleju gorczyca w ziarenkach suszony lub świeży rozmaryn 3 zmiażdżone ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki sól, pieprz Sposób wykonania: 1.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. 2. Mięso nasmarować marynatą, włożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić w lodówce najlepiej dobę przed przygotowaniem. 3. Karkówkę
Kuchnia domowa Anioleju 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny 1/2 pora 2 łyżeczki miodu 1 płaska łyżeczka soli 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki odrobina pieprzu cayenne 1-2 łyżeczki ziół do drobiu Sposób wykonania: 1. Mięso umyć i osuszyć. 2. Składniki marynaty dokładnie połączyć i włożyć do niej mięso, dokładnie
Kuchnia domowa Aniłososia 1 duża łyżka masła sok z połowy cytryny 1-2 łyżki siekanego koperku sól do smaku słodka mielona papryka Sposób wykonania: 1. Rybę nacieramy słodką mieloną papryką. 2. Masło roztapiamy, uważamy, aby go nie przypalić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny, koperek i solimy do smaku. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, polewamy masłem
Kuchnia domowa Anigranulowany mielona słodka papryka 4-5 ziemniaków przyprawa do ziemniaków 100 g pieczarek 1 marchewka 1 cebula Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć słodką mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Wymieszać. 2. Warzywa obrać, ziemniaki, pieczarki i marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków. 3. Wszystko wymieszać, przełożyć do worka
Kuchnia domowa Ani