ściereczką. Kiedy drożdże wyrosną, dodajemy do nich i do mąki pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, kardamon, skórkę z cytryny, jajka, żółtko i rozpuszczone masło. Całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Mieszamy tak długo, aż ciasto zacznie wytwarzać bąbelki. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli ciasto za mocno się klei, można dodać odrobinę mąki. Miskę przykrywamy i odstawiamy(...)ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Na połowie ciasta zaznaczamy szklanką delikatnie kółka i w środek kładziemy po łyżeczce dżemu. Przykrywamy drugą połową ciasta i wykrawamy szklanką okręgi. Boczki dokładnie sklejamy i pączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pączki odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Międzyczasie
Słodki sentymentsię nie udały. Gorąco zapraszam ZAPRASZAM NA FILM, NA KTÓRYM POKAZUJĘ "NA ŻYWO" JAK ZROBIĆ TE PYSZNE PĄCZKI SKŁADNIKI *z podanych proporcji wychodzi około 30 pączków CIASTO -1,3 kg mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania -500ml ciepłego mleka -6 żółtek -100g świeżych drożdży -150g+2 łyżki cukru -180g rozpuszczonego masła(...)cukru na jasny kogel mogel. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do podrośniętej masy dodajemy ubite z cukrem żółtka, cukier waniliowy, spirytus i wszystko mieszamy. Następnie przesiewamy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Zagniatając dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli się bardzo klei możemy troszkę podsypać mąką, ale nie za dużo. Ciasto ma pozostać lekko klejące. Zagniecione ciasto dajemy do miski posmarowanej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuodrywamy kawałek po kawałku i nawet nie zauważymy kiedy bagietka się skończyła… Składniki ZACZYN 150 g wody 150 g mąki pszennej chlebowej typ 750 5 g świeżych drożdży CIASTO Zaczyn 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750 170 g wody 10 g świeżych drożdży 8 – 10 g soli Wykonanie ZACZYN Dzień przed pieczeniem bagietek mieszamy składniki na zaczyn(...)przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 18 – 24 godziny. CIASTO Na drugi dzień mieszamy 350 g mąki i 170 g wody, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie dodajemy zaczyn, drożdże rozpuszczone w łyżce wody, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto najlepiej wyrabiać w mikserze z hakiem. Wyrabiamy 5 – 10 minut, aż ciasto stanie się
Tajemnice SmakuCiasto idealne na jesienne popołudnie? Szarlotka. Szybka i smaczna. Któż nie skusi się na kawałek tak pysznego, pachnącego cynamonem ciasta. Na co dzień nie piekę ciast, ale czasami skuszę się na coś „słodkiego”. Lepiej zjeść kawałek szarlotki niż jakiś słodkiego batonika Szarlotka to moje ulubione ciasto Przepis na szarlotkę Składniki: 3 szklanki mąki (np. pszennej, owsianej, orkiszowej) 2 płaskie(...)jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka płatków migdałów Sposób wykonania: W misce wymieszaj mąkę, proszek, cukier i jajko. Dodaj chłodzone posiekane na kawałki masło. Zagnieć ciasto. Podziel je na dwie porcje, zawiń w folię i włóż do zamrażarki. Gdy ciasto dobrze się schłodzi, zetrzyj jedną porcję (większą) na tarce o dużych oczkach na wyłożoną papierem
Strefa Zdrowego ŻywieniaMega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką – Dzisiaj przepyszne ciasto bananowe na biszkopcie z kremem śmietankowym. Jest bardzo wilgotne, kremowe, aromatyczne, troszkę waniliowe. Wygląda wspaniale! Na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu jest proste. Do kremu śmietankowego użyłam galaretki bananowej, ale można użyć galaretki w dowolnym smaku. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka(...)YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Masa bananowa: 1L soku bananowego (użyłam nektar
Mała CukierenkaJeśli znudziły się Wam pełne przepychu, świąteczne ciasta, zapraszam na ten pyszny jabłecznik. Nie znam nikogo, kto by nim pogardził. Półkruche ciasto skrywające soczyste jabłka i kremowy budyń... Mniam! Pomimo tego, że ciasta jest dużo (forma z wyposażenia piekarnika) znika bardzo szybko. Nie jest przesadnie słodkie ani ciężkie, więc każdy może sobie pozwolić na kawałek, albo dwa ;) Składniki na Jabłecznik(...)budyniem: na blachę z wyposażenia piekarnika CIASTO: 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne masło i rozcieramy z mąką do powstania luźniej kruszonki. Teraz dodajemy jajko, żółtka, śmietanę, mieszamy łyżką
Rozpustne gotowaniedomowe pączki jak u babci. Dużo lepsze niż z cukierni. Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk pączków. Z pozostałych po pieczeniu pączków białek jaj możemy wykonać różnego rodzaju ciasta na które przepisy znajdziecie TUTAJ (klik) . Polecam! Składniki: 1,5 kg mąki 75g drożdży 12 łyżek cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki cukru waniliowego 700ml ciepłego mleka(...)drożdże, mieszamy *** *** Zaczyn odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut – do wyrośnięcia *** *** Żółtka i jajko ucieramy z cukrami *** *** Dodajemy pozostałe mleko, mąkę, zaczyn, sól oraz wódkę. Wyrabiamy ciasto pod koniec dodając rozpuszczone masło – najlepiej robić to robotem kuchennym z hakiem *** *** Ciasto przekładamy do dużej miski, oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłem
Blog z ApetytemCiasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Bardzo łatwe w wykonaniu! Pyszny i lekki deser, który również można przygotować w zdrowszej wersji - bez dodatku cukru. Wystarczy cukier w biszkopcie zamienić na ksylitol lub erytrol, a zamiast zwykłej galaretki użyć galaretkę bez cukru i dosłodzić ją wybranym słodzikiem. Wersja fit ciasta(...)przez sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-25 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem
Kuchnia MagdaLenypodrośnięcia. Jajka mieszamy z cukrem. Do mąki dodajemy podrośnięty zaczyn, jajka z cukrem, sól oraz letnią wodę i mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy gładkie ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60-90 min. W miedzy czasie robimy cukier cynamonowy: cukier mieszamy z cynamonem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko(...)oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt (30×50 cm). Smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy równomiernie cynamonowym cukrem. Ciasto kroimy (pionowo) na 5 pasków (każdy po ok. 10x30cm). Następnie układamy jeden na drugim i całość kroimy na 6 równych części ( ok.7x10cm). Układamy w foremce (ok.12x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia ) na sztorc. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w ok.180
Domowy Smak JedzeniaJednym z najpopularniejszych ciast na nadchodzące święta jest piernik. Tradycyjnie powinno się robić piernik długodojrzewający, którego przygotowanie rozpoczyna się na ponad miesiąc przed Wigilią. Jeśli jednak zapomnieliście o przygotowaniu na czas ciasta na taki piernik, to możecie zrobić ciasto piernikowe tuż przed świętami. Ono też popularnie nazywa się piernikiem, bo wygląda i smakuje podobnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z reguły takie(...)mieszankę powoli wsypywałam ją do utartych jajek z masłem i miksowałam na małych obrotach do połączenia składników. Prostokątną formę keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Przełożyłam do niej ciasto. Formę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do garnka nalałam tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam
Waniliowe ImprowizacjeBardzo lubię ciasta bez pieczenia, przekładane ciastkami, różnymi kremami, masą kajmakową czy czekoladą. Takie, które mają wiele warstw i pięknie wyglądają po rozkrojeniu. Są one z reguły dość słodkie, ale mi to nie przeszkadza. Tym razem postanowiłam zrobić właśnie jedno z tych ciast. Postawiłam na snikersa bez pieczenia, czyli ciasto na herbatnikach kakaowych i krakersach, z kremem mlecznym z mleka(...)proszku, z masą kajmakową, orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Ciasto jest naprawdę pyszne i robi się je bardzo szybko, mimo iż jest złożone z wielu warstw. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 36szt. kakaowych herbatników ok. 36szt. krakersów solonych 1 puszka masy kajmakowej (użyłam orzechowej) 250g mleka w proszku 3/4 kostki masła 0,5szkl. cukru 2/3szkl. mleka ok. 200g orzeszków
Waniliowe ImprowizacjeBounty bez pieczenia to ciasto czy też deser inspirowany znanym sklepowym batonikiem. Ciasto bounty na kakaowym biszkopcie jest od dłuższego już czasu dobrze znane i lubiane. Kiedyś było hitem, dziś chyba trochę już zostało zapomniane i wyparte przez nowe pomysły. Ja jednak od czasu do czasu powracam do tego ciasta, bo bardzo lubię połączenie kokosu i czekolady. Dziś jednak(...)miałam czasu na pieczenie biszkoptu, więc zrobiłam to ciasto na kakaowych herbatnikach. To ciasto to więc prawie sama masa kokosowa i czekolada, ale o to mi chodziło. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 20szt. kakaowych herbatników 300ml mleka 2% 150g wiórków kokosowych 1 cukier waniliowy 1/4szkl. cukru 120g masła Polewa: 2 łyżki śmietany 30% 20g gorzkiej czekolady 20g mlecznej
Waniliowe ImprowizacjeCzekoladowy przekładaniec to bardzo proste i łatwe do zrobienia ciasto bez pieczenia. Zrobiłam go na jasnych herbatnikach. Masa to śmietana kremówka połączona z dwoma rodzajami czekolady. Ciasto wyszło pyszne, mocno czekoladowe, ale niezbyt słodkie, bo użyłam czekolady mlecznej i gorzkiej w proporcjach pół na pół. W konsystencji ciasto wydaje się bardzo lekkie, bo krem jest na bazie ubitej śmietany(...)jest to ciężki krem maślany. Ciasto robi się bardzo szybko, i nie trzeba go jakoś bardzo długo chłodzić. Do tego ładnie wygląda po rozkrojeniu. Polecam. Oto przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 32szt. jasnych herbatników 330ml śmietany 30% 2 śmietan - fixy 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: 2 łyżki mleka 25g mlecznej czekolady 25g gorzkiej czekolady
Waniliowe ImprowizacjeProste ciasto, ale jakie pyszne. Z kawałkami czekolady i dodatkiem mąki ryżowej. Przez dodatek mąki ryżowej ciasto jest bardziej sypkie, ale nie zapycha. Idealne dla na podwieczorek, upiec raz dwa dla gości i do kawy. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 15 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki(...)ryżowej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 8 kostek gorzkiej czekolady Wykonanie pysznego ciasta: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ucieramy. Ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną
Izabelawkuchniczas miksując. Następnie dodajemy zmielone migdały, rum oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, miksujemy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu miksujemy na sztywno białka. Ubite dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Foremkę natłuszczamy (ja użyłam formy do babki). Na dnie rozsmarowujemy cienką warstwę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180-200 st. C i pieczemy, aż wierzch(...)będzie mocno zrumieniony, przez ok. 5 min. Na upieczone ciasto wykładamy cienką warstwą ciasta surowego i ponownie pieczemy do mocnego zrumienienia (tą i kolejne warstwy pieczemy przy użyciu tylko górnej grzałki). Tak postępujemy do wyczerpania ciasta surowego. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzenia