ciasto - 162146 przepisów (strona:924/10810)

Domowe pączki jak u babci 117

domowe pączki jak u babci. Dużo lepsze niż z cukierni. Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk pączków. Z pozostałych po pieczeniu pączków białek jaj możemy wykonać różnego rodzaju ciasta na które przepisy znajdziecie TUTAJ (klik) . Polecam!       Składniki: 1,5 kg mąki 75g drożdży 12 łyżek cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki cukru waniliowego 700ml ciepłego mleka(...)drożdże, mieszamy *** *** Zaczyn odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut – do wyrośnięcia *** *** Żółtka i jajko ucieramy z cukrami *** *** Dodajemy pozostałe mleko, mąkę, zaczyn, sól oraz wódkę. Wyrabiamy ciasto pod koniec dodając rozpuszczone masło – najlepiej robić to robotem kuchennym z hakiem *** *** Ciasto przekładamy do dużej miski, oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłem

Blog z Apetytem
Jogurtowy bananowiec na biszkopcie 116

Ciasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Bardzo łatwe w wykonaniu! Pyszny i lekki deser, który również można przygotować w zdrowszej wersji - bez dodatku cukru. Wystarczy cukier w biszkopcie zamienić na ksylitol lub erytrol, a zamiast zwykłej galaretki użyć galaretkę bez cukru i dosłodzić ją wybranym słodzikiem. Wersja fit ciasta(...)przez sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-25 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem

Kuchnia MagdaLeny
ciasto drożdżowe z cynamonem do odrywania 98

podrośnięcia. Jajka mieszamy z cukrem. Do mąki dodajemy podrośnięty zaczyn, jajka z cukrem, sól oraz letnią wodę i mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy gładkie ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60-90 min. W miedzy czasie robimy cukier cynamonowy: cukier mieszamy z cynamonem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko(...)oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt (30×50 cm). Smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy równomiernie cynamonowym cukrem. Ciasto kroimy (pionowo) na 5 pasków (każdy po ok. 10x30cm). Następnie układamy jeden na drugim i całość kroimy na 6 równych części ( ok.7x10cm). Układamy w foremce (ok.12x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia ) na sztorc. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w ok.180

Domowy Smak Jedzenia
Piernik gotowany 87

Jednym z najpopularniejszych ciast na nadchodzące święta jest piernik. Tradycyjnie powinno się robić piernik długodojrzewający, którego przygotowanie rozpoczyna się na ponad miesiąc przed Wigilią. Jeśli jednak zapomnieliście o przygotowaniu na czas ciasta na taki piernik, to możecie zrobić ciasto piernikowe tuż przed świętami. Ono też popularnie nazywa się piernikiem, bo wygląda i smakuje podobnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z reguły takie(...)mieszankę powoli wsypywałam ją do utartych jajek z masłem i miksowałam na małych obrotach do połączenia składników. Prostokątną formę keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Przełożyłam do niej ciasto. Formę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do garnka nalałam tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam

Waniliowe Improwizacje
Snikers bez pieczenia 88

Bardzo lubię ciasta bez pieczenia, przekładane ciastkami, różnymi kremami, masą kajmakową czy czekoladą. Takie, które mają wiele warstw i pięknie wyglądają po rozkrojeniu. Są one z reguły dość słodkie, ale mi to nie przeszkadza. Tym razem postanowiłam zrobić właśnie jedno z tych ciast. Postawiłam na snikersa bez pieczenia, czyli ciasto na herbatnikach kakaowych i krakersach, z kremem mlecznym z mleka(...)proszku, z masą kajmakową, orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Ciasto jest naprawdę pyszne i robi się je bardzo szybko, mimo iż jest złożone z wielu warstw. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 36szt. kakaowych herbatników ok. 36szt. krakersów solonych 1 puszka masy kajmakowej (użyłam orzechowej) 250g mleka w proszku 3/4 kostki masła 0,5szkl. cukru 2/3szkl. mleka ok. 200g orzeszków

Waniliowe Improwizacje
Bounty bez pieczenia 110

Bounty bez pieczenia to ciasto czy też deser inspirowany znanym sklepowym batonikiem. Ciasto bounty na kakaowym biszkopcie jest od dłuższego już czasu dobrze znane i lubiane. Kiedyś było hitem, dziś chyba trochę już zostało zapomniane i wyparte przez nowe pomysły. Ja jednak od czasu do czasu powracam do tego ciasta, bo bardzo lubię połączenie kokosu i czekolady. Dziś jednak(...)miałam czasu na pieczenie biszkoptu, więc zrobiłam to ciasto na kakaowych herbatnikach. To ciasto to więc prawie sama masa kokosowa i czekolada, ale o to mi chodziło. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 20szt. kakaowych herbatników 300ml mleka 2% 150g wiórków kokosowych 1 cukier waniliowy 1/4szkl. cukru 120g masła Polewa: 2 łyżki śmietany 30% 20g gorzkiej czekolady 20g mlecznej

Waniliowe Improwizacje
Czekoladowy przekładaniec 146

Czekoladowy przekładaniec to bardzo proste i łatwe do zrobienia ciasto bez pieczenia. Zrobiłam go na jasnych herbatnikach. Masa to śmietana kremówka połączona z dwoma rodzajami czekolady. Ciasto wyszło pyszne, mocno czekoladowe, ale niezbyt słodkie, bo użyłam czekolady mlecznej i gorzkiej w proporcjach pół na pół. W konsystencji ciasto wydaje się bardzo lekkie, bo krem jest na bazie ubitej śmietany(...)jest to ciężki krem maślany. Ciasto robi się bardzo szybko, i nie trzeba go jakoś bardzo długo chłodzić. Do tego ładnie wygląda po rozkrojeniu. Polecam. Oto przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 32szt. jasnych herbatników 330ml śmietany 30% 2 śmietan - fixy 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: 2 łyżki mleka 25g mlecznej czekolady 25g gorzkiej czekolady

Waniliowe Improwizacje
Ucierane ciasto z czekoladą i mąką ryżową 125

Proste ciasto, ale jakie pyszne. Z kawałkami czekolady i dodatkiem mąki ryżowej. Przez dodatek mąki ryżowej ciasto jest bardziej sypkie, ale nie zapycha. Idealne dla na podwieczorek, upiec raz dwa dla gości i do kawy. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 15 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki(...)ryżowej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 8 kostek gorzkiej czekolady Wykonanie pysznego ciasta: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ucieramy. Ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną

Izabelawkuchni
domowy sękacz 126

czas miksując. Następnie dodajemy zmielone migdały, rum oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, miksujemy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu miksujemy na sztywno białka. Ubite dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Foremkę natłuszczamy (ja użyłam formy do babki). Na dnie rozsmarowujemy cienką warstwę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180-200 st. C i pieczemy, aż wierzch(...)będzie mocno zrumieniony, przez ok. 5 min. Na upieczone ciasto wykładamy cienką warstwą ciasta surowego i ponownie pieczemy do mocnego zrumienienia (tą i kolejne warstwy pieczemy przy użyciu tylko górnej grzałki). Tak postępujemy do wyczerpania ciasta surowego. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto ucierane serowo-makowe Siostry Anastazji 137

Dzień dobry :-) Pyszne ciasto Siostry Anastazji, które pieczemy w całości. Pracy troszkę przy nim jest, ale wynagradza to smakiem, a smaków jest tu kilka. Jest ciasto ucierane, jest mak, ser i są biszkopty. Ja do ciasta używałam masła, ale jak ktoś woli margarynę to oczywiście może, bo w oryginalnym przepisie była właśnie ona. Ujęłam też trochę cukru, ciasto(...)było słodkie. Na pewno trzeba pamiętać, żeby wcześniej sparzyć sobie mak. Polecam i miłego dnia życzę :-) Blaszka: 34x24 cm Składniki ciasto ucierane: 100 g masła 100 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem

kruche babeczki
MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE 76

Święta były tak nie dawno, a mnie już naszło na makowca. Uwielbiam to ciasto nie tylko na święta, ale od tak, po prostu. Pyszne, kruche ciasto, wilgotna masa makowa i lukrowa polewa. Bardzo prosty w wykonaniu, ponieważ skorzystałam tu z gotowej masy makowej, uda się każdemu :) Składniki na kruche ciasto (blacha 20 x 28 cm): * 300 g mąki pszennej(...)zimnego masła * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 70 g cukru pudru * 3 żółtka Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce. Dłonią zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, podzielić je na dwie części, owinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Po tym czasie wyjąć jedną część ciasta z zamrażalnika

Zrób to smacznie
Ciasto kakaowe z kremem mascarpone i wiśniami, bez cukru i mąki 157

Ciasto, które wyglądem może konkurować z tymi z najlepszej cukierni, ale nie ma w sobie ani białego cukru, ani mąki. Niemożliwe? Dzisiejszy przepis udowadnia, że to nie tylko możliwe, ale i całkiem proste ;)  Na ciasto składają się trzy pyszne części. Spód to wilgotne, mocno kakaowe brownie na bazie czerwonej fasoli. Przygotujcie je i dajcie do skosztowania komuś(...)będzie wiedział co znajduje się w cieście. Mogę się założyć, że nie wpadnie na to, że w środku zamiast mąki skrywa się fasola!  Krem przygotowany jest z serka mascarpone oraz naturalnego twarożku. Posłodzony jest naturalnym miodem, który poza tym, że nadaje smak to dostarcza także cennych składników, co daje mu ogromną przewagę nad białym cukrem.  Całość wieńczy wiśniowy

HealthyCreations
drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania 102

odstawiamy do podrośnięcia. Jajka mieszamy z cukrem. Do mąki dodajemy podrośnięty zaczyn, jajka z cukrem oraz letnią wodę i mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiały gładkie ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60-90 min. W miedzy czasie robimy cukier cytrynowy: cukier mieszamy ze skórką z cytryny oraz(...)pomarańczy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt (30×50 cm). Smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy równomiernie cytrusowym cukrem. Ciasto kroimy (pionowo) na 5 pasków (każdy 10x30cm). Następnie układamy jeden na drugim i całość kroimy na 6 równych części ( 5x10cm). Układamy w foremce (ok.12x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia ) na sztorc. Odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
SEROMAKOWIEC 448

Seromakowiec , czyli ciasto, które łączy dwa ulubione wypieki bożonarodzeniowe w jednym. Jeżeli ktoś nie wie na co się zdecydować - czy na wspaniały sernik z babcinego przepisu, czy na genialny makowiec teściowej, może warto pomyśleć o połączeniu tychże smakołyków w jedno. Seromakowiec jest bardzo prosty w przygotowaniu. I choć zazwyczaj tego nie popieram, masę makową można także zastąpić gotową z puszki(...)ładnie się zwarła podczas pieczenia warto dodać 2 jajka na 1 puszkę takiej masy. Niemniej jednak polecam przygotować ją własnoręcznie. SEROMAKOWIEC (blacha 25 x 30 cm) Składniki kruchego ciasta 160 g zimnego masła (lub margaryny) 2,25 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko rozm. M Składniki masy makowej  2 szklanki niebieskiego maku 1 szklanka cukru

W kuchni Karmel-itki
Pleśniak 88

Pleśniak to bardzo fajne ciasto i każdemu wyjdzie. Przepis jest na tortownicę o średnicy 21 cm, moja ma 28 cm ,stąd placek jest niższy. Składniki - 3 szklanki mąki tortowej - 4   żółtka - 200 g masła - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - pół szklanki cukru pudru - pół szklanki cukru kryształu - aromat rumowy - 2 łyżki kakao - dowolny kisiel - słoik powideł śliwkowych(...)Wsyp mąkę do miski, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, kilka kropel aromatu rumowego- wymieszaj. Dodaj żółtka i miękkie masło- zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na 3 równe części.. Do jednej dodaj kakao i zagniataj dotąd , aż ciasto będzie brązowe i składniki się połączą. Porcję ciasta białego i ciemnego włóż do zamrażarki celem zamrożenia. Jedną częścią ciasta wylep tortownicę

Z Kuchni Do Kuchni