mały przypadek (za mała ilość jabłek) wpadłam na pomysł dodania do tradycyjnej szarlotki słodkich, dojrzałych jeżyn. Wyszło pysznie i na pewno będę to powtarzać. JEŻYNOTKA Składniki: ciasto: 300 g mąki (najlepiej 200g typ 500 i 100 krupczatki) 150 g masła 50 g smalcu 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy dodatkowo(...)obieramy i ścieramy na tarce o dużych, przekładamy do garnka z odrobiną wody, aby się nie przypalały i gotujemy kilka minut mieszając. Pod koniec dodajemy cukier i cynamon. Studzimy. ciasto: Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone 2/3 ciasta skubiemy palcami na małe kawałeczki
Bon appetit mon amieDzień dobry :-) Na weekend mam dla Was przepis na pyszne ciasto z owocami. Tzw. ciasto styropian. My go w połączenie w owocami właśnie uwielbiamy. Tym razem dodałam jeżyny i czerwone oraz żółte maliny. Wyszło rewelacyjnie. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej typ 450 250 g zimnego masła 5 żółtek (białka(...)proszku do pieczenia 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dodajemy masło i siekamy. Na końcu żółtka i zagniatamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy na 60/40 % mniejszy kawałek zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na tarce o grubych oczkach ścieramy większą część ciasta. Troszkę
kruche babeczkiPyszne CIASTO kokosowe z kremem ananasowym – Zapraszam na pyszne ciasto ananasowo – kokosowe. Jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, kremowe z soczystymi kawałkami ananasa. Z wierzchu jest troszkę chrupiąca, smakowita, kokosowa beza. Wszystkie smaki wspaniale się łączą i ciasto wygląda bardzo apetycznie. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis ). Polecam Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj(...)kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne CIASTO kokosowe z kremem ananasowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 puszka ananasa w zalewie (puszka 565g) 250ml mleka 1 łyżka cukru 1 opakowanie
Mała CukierenkaProsty przepis na przepyszna szarlotkę na kruchym cieście z beza. Fantastyczna do kawy lub herbaty, zadowoli podniebienie każdego łasucha. SKŁADNIKI: CIASTO: 3 ŻÓŁTKA 200 G MASŁA 300 G MĄKI PSZENNEJ 3/4 SZKLANKI CUKRU 1 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA SZCZYPTA SOLI J ABŁKA: 5-6 DUŻYCH JABŁEK 2-3 ŁYŻKI CUKRU 1 ŁYŻKA MASŁA CYNAMON DO SMAKU BEZA: 3 BIAŁKA(...)OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: ODDZIELIĆ BIAŁKA OD ŻÓŁTEK. MĄKĘ PRZESIAĆ DO MISKI, DODAĆ PROSZEK DO PIECZENIA I SZCZYPTĘ SOLI. WKROIĆ DO NIEJ MIĘKKIE MASŁO. MASŁO DOBRZE WROBIĆ W MĄKĘ UGNIATAJĄC CIASTO. DO POŁĄCZONEGO MASŁA Z MĄKĄ DODAĆ ŻÓŁTKA I CUKIER. SZYBKO WYROBIĆ CIASTO. CIASTO JEST GOTOWE KIEDY WSZYSTKIE SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ I UZYSKAMY EFEKT „WILGOTNEJ KRUSZONKI”. TAK PRZYGOTOWANYM CIASTEM
Pani M - kuchnia smakowitabyło i tym razem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW
Ostra na Słodkociasto jest na tyle uniwersalne, że z każdymi owocami smakuje świetnie, tym razem dodałam do niego śliwki, wszak sezon na nie mamy w pełni. Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka(...)Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki i dalej miksując dodajemy po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 schowałam do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta z lodówki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa
Cynamonowe szczęścieKiedyś miałam dietę bez... bez wielu rzeczy, w tym oczywiście bez mojego ulubionego glutenu ;) Jak ja wtedy marzyłam o cieście! Takim typowym, jak kiedyś się robiło, czyli z mąki pszennej, z jajkami, mlekiem albo drożdżami. A tu nic, żadnego mleka, mąki, jajek, a nawet kukurydzy. Na szczęście teraz już mąkę kukurydzianą (i każdą inną też) jem, więc mogę bezkarnie robić(...)nawet ciasto bezglutenowe dla przyjemności, a nie z konieczności. Z drugiej strony to nie wiadomo kto do nas zajrzy, a nuż się trafi nam bezglutenowy gość. I co wtedy? No to wtedy polecam ciasto ucierane z porzeczkami. (Mój Smakosz zjadł i pochwalił :) a on miłośnikiem bezglutenowego jedzenia bynajmniej nie jest. Znaczy się dobre było :D Ciasto ucierane z porzeczkami
Na kulinarnym poligonieDługo zastanawiałam się, czy dodać tutaj ten przepis, bo mój osobisty domowy krytyk kulinarny w osobie Smakosza, delikatnie mówiąc, nie był tym ciastem zachwycony. Ten miłośnik cukru cichaczem podjadający ostatnie czekoladki najpierw stwierdził, że to jest niejadalne, ale koniec końców, zjadł dwa kawałki, a trzeci sam z własnej woli sobie ukroił ;) Słaba reklama? Bardzo możliwe, ale stwierdziłam, że skoro(...)już tutaj swój kawałek internetu, to wrzucę, może komuś się przyda :) To był kolejny eksperyment, czyli ciasto bez cukru. Ciasto słodko-słone, które swą słodycz czerpie z miodu i daktyli, a słony posmak z solonych orzeszków i masła orzechowego. Ciasto serowo-daktylowe Składniki: na formę o średnicy 20 cm Ciasto na spód: 1) 1 szkl
Na kulinarnym poligonieNajbardziej lubię proste ciasta, które robi się szybko, a do tego są smaczne. Dziś przepis na szarlotkę, która jest wyjątkowo delikatna i krucha, a słodycz ciasta, która przeplata się z kwaśnymi jabłkami daje wyjątkowy smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szarlotka z bitą śmietaną Składniki 2 pełne szklanki mąki tortowej ¾ szklanki cukru 3 jajka 250 g miękkiego masła 1 łyżka gęstej(...)śmietanki 30 lub 36 % 1 łyżka cukru pudru Instrukcje Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy jajka, miękkie masło i cukier. Szybko zagniatamy lub mieszamy mikserem. Ciasto dzielimy na pół. Na podsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i wałkujemy placek wielkości formy (25X30). Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą ew. wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga
To co lubię - gotuję i polecamKwaśne owoce przełamane delikatną słodyczą kremu, właśnie takie ciasta najbardziej uwielbiam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto agrestowe Składniki Ciasto: 200 g masła 150 g cukru 5 jajek 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 500 g agrestu gorzka czekolada Masa: 1 budyń śmietankowy 200 g masła Instrukcje Agrest dokładnie myjemy, osuszamy. Ucieramy masło, dodajemy cukier(...)dalej ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mąkę razem z proszkiem przesiewamy wcześniej przez sitko). ¾ ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, równomiernie rozsmarowujemy (ja użyłam formy o wymiarach 25X30. Do pozostałego ciasta dodajemy 2 łyżki kakao i miksujemy, wykładamy
To co lubię - gotuję i polecamKochani życzę Wam wszystkim szampańskiej zabawy, a w Nowym 2016 Roku samych sukcesów, nie tylko kulinarnych. A żeby osłodzić sobie jeszcze bardziej sylwestrową zabawę zapraszam Was na pyszne ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto „Pani Walewska” Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 0,5 szkl. cukru pudru 6 żółtek 200 g masła 1,5 łyżeczki proszku(...)pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Instrukcje Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy masło i drobno siekamy nożem. Dokładamy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Możemy wrzucić wszystkie składniki do malaksera i dokładnie wyrobić ciasto. Dzielimy je na pół, każdy kawałek owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, ew. na godzinę
To co lubię - gotuję i polecamserników to sernik krakowski, nie może go zabraknąć również w te święta. Jeśli jeszcze nie robiliście to wrzucam przepis. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik krakowski Składniki Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 170 g zimnego masła 2 żółtka 1 całe jajko Składniki na masę serową: 1 kg sera(...)wiaderka lub śmietankowego 150 g masła 8 jajek + jedno do posmarowania 200 g drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Instrukcje Ciasto: Mąkę, proszek, cukier, jajko i masło wykładamy na stolnicę. Siekamy nożem i po chwili szybko zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli macie malakser to wszystkie składniki wkładamy do malaksera i miksujemy na gładkie
To co lubię - gotuję i polecamWczoraj zrobiłam wyjątkowo smaczne i pachnące czekoladą ciasto, w sam raz na zbliżającą się słotę jesienną. Czekolada wpływa na poprawę nastroju, dodaje energii, likwiduje zmęczenie, a orzechy włoskie zawierają kwasy omega – 3, obniżają poziom złego cholesterolu. Dlatego kawałek (lub dwa) ;) tego pysznego ciasta może mieć na nas bardzo dobroczynny wpływ. Do tego filiżanka świeżo zaparzonej kawy ….. czego chcieć więcej ? :) Zachęcam(...)upieczenia ciasta czekoladowo – orzechowego w ten weekend. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto czekoladowo – orzechowe Składniki 300 g orzechów włoskich (najlepiej żeby były w ładnych kawałkach) 250 g miękkiego masła 150 g mąki pszennej 70 g cukru 4 jajka 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 200 g czekolady mlecznej Instrukcje 150 g orzechów (wybieramy
To co lubię - gotuję i polecamkakao. Jest bardzo delikatny i wyjątkowo smaczny. Kto zna łapka w górę, kto nie zachęcam do pieczenia bo naprawdę warto. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik królewski Składniki Składniki na ciasto: 350 g mąki 1 jajko 200 g zimnego masła 150 g cukru pudru 40 g śmietany 18% 25 g kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową(...)twarogu dwukrotnie zmielonego (lub z wiaderka) 5 jajek 150 g cukru 200 g masła 20 g budyniu waniliowego lub śmietankowego Instrukcje Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta umieszczamy na stolnicy, siekamy i zagniatamy ciasto, ew. wrzucamy do misy miksera i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na 2-3 godziny
To co lubię - gotuję i polecamciasto jest obłędne w smaku, takie idealne. Z bardzo dużą ilością czekolady, idealnie wilgotne, niezapychające. Na podwieczorek, na poczęstunek, na szybką zachciewajkę. Takie ciasta uwielbiam z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam. Potrzebujemy: 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego(...)kakao 2 tabliczki czekolady mlecznej ( łącznie 20 dag ) Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, ucieramy, ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Na koniec do ciasta dodajemy czekoladę połamaną na małe kosteczki i mieszamy dokładnie łyżką
Izabelawkuchni