ciasto - 162146 przepisów (strona:925/10810)

Puszyste podwójnie czekoladowe ciasto 131

Puszyste podwójnie czekoladowe ciasto Dziś zapraszam Was na mocno czekoladowy wypiek. Puszyste podwójnie czekoladowe ciasto przygotowuje na różne okazje. Jest proste i szybkie w przygotowaniu i… mocno czekoladowe. Idealne dla wielbicieli czekoladowych smakołyków. Idealne na domową imprezę sylwestrową W końcu obok przeróżnych sałatek, przekąsek, pasztecików nie może też zabraknąć słodkości, prawda? Ciasto przygotowałam na bazie czekolady kulinarnej(...)idealna do wypieków, ale i nie tylko. Spróbujcie zrobić z niej domową gorącą czekoladę. Coś cudownego Polecam. A wracając do wypieku. Spójrzcie jak łatwo przygotować takie puszyste podwójnie czekoladowe ciasto. Z tym przepisem poradzi sobie każdy Składniki: Na czekoladowe ciasto: 120 g czekolady kulinarnej 44% z Manufaktury Czekolady 3 jajka klasy M 150 g miękkiego masła (opcjonalnie margaryny) 3 łyżki

Słodkie okruszki
Mini pizze na cieście francuskim 81

Warto mieć zawsze w domu paczkę gotowego ciasta francuskiego, można bowiem z niego wyczarować niesamowite przekąski. Te mini pizze które mam dziś dla Was to fajny sposób na kolację oraz na wszelakie imprezy i przyjęcia. Wyglądają efektownie, robi się je w kilka minut a smakują wybornie! Polecam Wam także: – pizza na cieście francuskim – mini pizza – pizza na tortilli(...)thai z kurczakiem – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami – pikantne frytki z batatów MINI PIZZE NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 3-4 porcje Składniki: – 100 ml passaty pomidorowej z przyprawami (czosnek, chilli, oregano – dodaj i zblenduj

nietylkopasta.pl
Kruche ciasto z morelami i bezą 70

Cześć! Morele cieszą się dużym uznaniem w moim domu. Dlatego też dodaję je gdzie tylko mogę. Czy do knedli, czy do ciasta. Uwielbiamy ich smak. Tym razem dodałam je do kruchego ciasta i wzbogaciłam ich smak bezą z białek.   Ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 250 g masła lub margaryny *  5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam. Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę.  Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21×24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego

Pieprzyć z Fantazją
Fale Dunaju – ciasto 69

Cześć! Wracam swoimi wypiekami do ciast, które owego czasu przeżywały swoją świetność. Jednym z nich są właśnie Fale Dunaju. Ciasto, w którym jabłka oraz kolor ciasta tworzą wzór przypominający właśnie fale. Ciacho jest pyszne i mimo swojej popularności już dawno temu nie straciło na świetnym smaku! Składniki: * 6 jajek rozm L * 1 szklanka cukru * 1 cukier wanilinowy(...)dodawałam po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam na jednolitą masę. Podzieliłam ją na dwie części. Do jednej miski z połową ciasta dodałam przesiane kakao i wodę. Wymieszałam. Białe ciasto wylałam do blaszki 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyłam na nie pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie przycisnęłam je dłonią

Pieprzyć z Fantazją
Usta Adama – ciasto 82

koleżanki z pracy.  Pamiętam każdy przepis trzeba było skrupulatnie przepisać na karteczkę. Takich karteczek mam jeszcze mnóstwo i to nie przepisanych do zeszytu, poplamionych za to niemiłosiernie ciastem Ciasto nazywa się Usta Adama. Składniki: Na ciasto: * 1 masło lub margaryna * 5 jajek rozm. L * 1,5 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 5 łyżek wody * 3 łyżki kakao(...)zagotowałam w rondlu. Wystudziłam i dodałam 5 żółtek. Zmiksowałam.Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale za pomocą szpatułki wymieszałam ciasto.  Płaską część biszkoptów posmarowałam marmoladą i składałam razem po dwie sztuki. Formę o wymiarach 24×35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam wszystkie sklejone marmoladą biszkopty. Zalałam

Pieprzyć z Fantazją
Prześniak – ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym 99

jest coś, na czym się wychowałam. W moich stronach to ciasto nazywa się prześniak. Ciasto z buraka cukrowego. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Kubek mleka i ten ciepły placek. Jak byłam dzieckiem mama często go piekła kiedy z pól zbierało się buraki cukrowe. Składniki: * średniej wielkości burak cukrowy ok. 80 dkg * 5 dkg drożdży * szczypta soli * 70 dkg mąki pszennej(...)jajka rozm. L * 3/4 szkl. wody ciepłej * 1/4 szklanki maku * 1 łyżka cukru do zaczynu Do posmarowania ciasta: * 1 jajko * 1/4 szklanki mleka Zrobiłam zaczyn z drożdży, wody, dwóch łyżek mąki z wcześniej już odmierzonej i dodałam troszkę cukru. Obrałam i starłam buraka na tarce o grubych oczkach, wlałam wyrośnięty zaczyn, dodałam roztrzepane jajka, mąkę, sól i wsypałam

Pieprzyć z Fantazją
Makowiec na ucieranym cieście 107

współpracy otrzymałam masę makową z bakaliami od Helio po wypróbowaniu jej sięgnęłam po nią po raz drugi i na pewno nie ostatni. Na świąteczny stół upiekłam makowiec na ucieranym cieście. Każdemu bardzo smakował. Polecam upieczcie. Słodkich wypieków :) Potrzebujemy: Na ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 25 dag masła lub margaryny 6 łyżek gęstej śmietany kwaśnej 18 % 3 szklanki mąki tortowej(...)łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: puszka masy makowej z bakaliami ( 850 g ) Wykonanie pysznego makowca na ucieranym cieście: 1. Ciasto: Żółtka, masło lub margarynę, ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę tortową i z proszkiem do pieczenia i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z ciastem. 2. Do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około

Izabelawkuchni
Ciasto z mango i kruszonką 109

siup! Gdy keksy, pierniki i lukrowane, kolorowe pierniczki za mną czas na proste, niewymagające i wręcz ekspresowe ciasto bez miksera. Dla tych co nie lubią piec, napracować się, czasu nie mają Puszyste, domowe ciasto z dodatkiem słodkiego mango i chrupiącej kruszonki to pozycja obowiązkowa do kawy, filiżanki dobrej herbaty – możecie wrzucić bakalie i postawić ciasto na świątecznym stole:) Mango(...)puszki można zastąpić innymi owocami z puszki, np. ananasem lub brzoskwiniami, dodać świeże lub mrożone owoce, nawet bakalie, posiekane orzechy, przyprawę do piernika, cynamon lub kakao, będzie pysznie! Ciasto z mango i kruszonką SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej puszka mango 425 g, po odsączeniu 230 g 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego 3/4 szklanki

Zasmakuj Kuchni
Szarlotka z gruszkami 113

Szarlotka z gruszkami, orzechami, przyprawami korzennymi, na kruchym cieście – bardzo smaczna. Szarlotka to ciasto, które króluje w sezonie jesienno – zimowym. Nie jest trudna do przygotowania a efekt zawsze pyszny. Najbardziej lubię szarlotkę klasyczną, na kruchym cieście, ale najszybsza do przygotowania jest szarlotka sypana , za to najbardziej efektowna szarlotka z bezą, zwana inaczej szarlotka z pianą. PRZEPIS NA SZARLOTKA(...)GRUSZKAMI Składniki na szarlotkę z gruszkami: ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 jajko 125g masła pół szkl cukru trzcinowego łyżeczka aromatu waniliowego nadzienie: 1 kg jabłek 0,5kg gruszek garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników 1 łyżka cukru trzcinowego cukier waniliowy 2 łyżki kaszy manny Jak zrobić szarlotkę z gruszką: Zaczynamy od przygotowania ciasta

Dorota Smakuje
Świąteczna choinka z makiem 122

łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać jajka i zacząć delikatnie mieszać łyżką wszystkie składniki. Dodać roztopione, ciepłe masło i zacząć wyrabiać składniki. Ciasto wyrabiać przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać(...)jeszcze chwilę. Uformować gruby wałek i podzielić go na 3 części – najmniejszą, nieco większą i największą. Największy kawałek ciasta chwilę pozagniatać, następnie rozwałkować na kwadrat o boku ok. 40 cm. Odciąć rogi kwadratu, tak aby powstał trójkąt. Przenieść na dużą blachę wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia i posmarować połową masy makowej. Pozostałe resztki odciętego ciasta połączyć z odłożoną

I LOVE LIFE
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 102

Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu(...)zostanie nam do wykonania tylko ciasto drożdżowe... Składniki: Ciasto: 200 ml mleka 40 g drożdży świeżych 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 70 g masła 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką 70 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz kilka ziarenek pieprzu 2 x liść laurowy, 3 x ziele angielskie

Kuchnia MagdaLeny
Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa (Paleo, LowCarb) 188

Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa Już za chwilę Święta Typowo świąteczne i zarazem bardzo odświętne ciasto. Idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Połączenie smaków także typowe dla tego okresu. Czekolada i pomarańcza to bowiem kwintesencja tych świąt i główny nurt smakowy tego sezonu. Ciasto składa się z bezy czekoladowej, kremu kawowego, galaretki pomarańczowej i lekkiego kremu kawowo – jogurtowego. Wymaga(...)zatem trochę pracy… Ale efekt w postaci pysznego smaku i atrakcyjnego wyglądu wynagradza wszelkie trudy… Delicja w wydaniu keto Inspiracją do tego ciasta był przepis znaleziony tutaj . Musiałam jednak nakombinować trochę ze składnikami tak, aby odzwierciedlało ono założenia diety ketogenicznej . A dodatkowo odrobinę zmieniłam je pod względem smakowym. Zamiast jasnej bezy i galaretki brzoskwiniowej zrobiłam bezę czekoladową

Modern Cave Girl
Ciasto Kasieńka 169

Ciasto Kasieńka to idealne połączenie kremowej masy budyniowej z pysznym kruchym ciastem. Całość dopełnia słodka warstwa dżemu. Proste ciasto na każdą okazje które zachwyca swoim smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 250 gram margaryny lub masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Pozostałe składniki : 1600 ml mleka(...)budynie śmietankowe 1 duży słoik dżemu ( u mnie morelowy) 3 łyżeczki żelatyny, cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą z części rozwałkowujemy i pieczemy

Blog kulinarny S9.PL
Sernik ”Złota rosa” 538

każdym razem w innej wersji. Sernik dzisiejszy jest o tyle ciekawy, że na jego powierzchni pojawiają się złote kropelki imitujące rosę i właśnie stąd pochodzi jego nazwa. Ciasto samo w sobie rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się od razu ochotę na kolejny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blachę 24x38cm. Pojemność szklanki 250 ml. Składniki: Ciasto(...)szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 żółtka (białka pozostawić na wykończenie ciasta) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny „Kasia” Ser: 4 całe jajka 3/4 szklanki cukru 90dag sera mielonego 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oliwy 1 cytryna (sok) 2 budynie śmietankowe  Wykończenie ciasta: 4 białka 1/2 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie

Danka Pichci