woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:859/1096)

Barszcz czerwony  na wędzonym boczku 274

wstawiłam do gotowania w mundurkach   umyte buraki. Po ugotowaniu, odcedziłam i wystudziłam. Boczek i warzywa umyłam, cebulę opaliłam nad płomieniem. Wszystko przełożyłam do garnka, zalałam 2 l wody (można wlać więcej, np. 2,5 l), wrzuciłam 2 oczyszczone ząbki czosnku i przyprawy (listki, ziele angielskie i ziarenka pieprzu). Wstawiłam na gaz. Po zagotowaniu, zmniejszyłam ogień i gotowałam(...)uzyskać smak i piękny kolor barszczu. Te większe kawałki buraków wyrzuciłam. Do wywaru wlałam zakwas, przyprawiłam do smaku. Jeśli zachodzi taka potrzeba można podkreślić smak sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny (około 1-2 łyżeczki), albo octu jabłkowego. Przyprawiać należy ostrożnie i smaki dopasować indywidualnie. Można doprawić, żeby barszcz był bardziej kwaskowy, lub słodki, albo pikantny. Kolor i smak barszczu zależy

Kuchnia u Krysi
Frużelina truskawkowa z pomarańczą 223

zapasów spiżarnianych , ale nadal było słodko i soczyście truskawkowo :) Niniejszym prezentuj ę frużelinę truskawkową z pomarańczą ! Moim pierwszym podejściem do tego specjału była Frużelina truskawkowa z wanili ą i cytryną . Tym razem postawiłam na dodatek aromatycznej pomarańczy i by ł to strza ł w 10-tkę! Nie użyłam tu oszałamiającej ilości truskawek, stąd tylko 4 słoiczki finalnego produktu. Ale było(...)delektować się będę słonecznymi smakami lata w postaci frużeliny   :) Składniki na 4 słoiczki o pojemności 200-250 ml: 750g truskawek 125g cukru 1 mały cukier wanilinowy [15g] 100ml wody + 5 0ml do rozpuszczenia mąki - w mniejszej ilości będzie ciężko rozpuścić mąkę sok z 1/2 pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy - lub można użyć skórki zasypanej w cukrze i przechowywanej

Grunt to przepis!
Wiosenna rolada 280

tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru zielony barwnik w żelu -opcjonalnie Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 zielona galaretka Dekoracja: 60 g wiórek kokosowych białych  użyłam PIĄTNICA zielone wisienki koktajlowe Sposób przygotowania CIASTO: Białka jaj ubijamy na sztywną(...)zrumienienia bo rolada będzie nam się łamać. Upieczone gorące ciasto wykładamy na wilgotną bawełnianą ściereczkę, zawijamy w rulon, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody wylewamy do płaskiego naczynia zostawiamy do całkowitego stężenia-najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej przed robieniem ciasta. Całkiem zimną kroimy na paski. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody-około

Wanilia i Kardamon
Kolorowe lamingtony 172

cukruo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoo 3 jajao 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki ziemniaczanej)o 1/2 szklanki mlekao skorka z połowy cytryny Utrzeć Kasię/maslo, dodać polowę cukru i wanilię, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawać po jednym żółtku, mieszając bez przerwy. Ubić białka z pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodawać(...)ostygnięcia. Polewa galaretkowa: Składniki: o 2 galaretkio nutellao wiórki kokosowe do ozdobyo ewentualnie barwniki spożywcze w kolorze galaretek, gdy te są za blade Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody. U mnie 250 ml na galaretkę. Jeśli zachodzi taka potrzeba dodać odrobinę barwinka spożywczego. Biszkopt pokroić na paski, a potem prostokąty. Delikatnie odciąć brazową, wierzchnią skórkę, ponieważ inaczej będzie brzydko

Mia Cucina Sofieta
Proste czekoladowe ciasto wegańskie z kremem waniliowym 138

Print Proste czekoladowe ciasto wegańskie z kremem waniliowym Recipe by Aleksandra Course: Desery Difficulty: średnie Liczba porcji 10 porcji Czas przygotowania 55 minutes Orzechy nerkowca zalewamy wodą i namaczamy przez ok. 8 godzin przed przygotowaniem kremu. Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz Ciasto 200 gramów masła wegańskiego z orzechami nerkowca 50 gramów oleju(...)kokosa) 1 laska wanilii lub cukier z wanilią z Madagaskaru (może być też zwykły cukier waniliowy, ale ten z wanilią z Madagaskaru ma bogatszy smak wanilii) 2 ½ łyżek stołowych cytryny 2 ½ łyżek stołowych syropu klonowego szczypta soli Przygotowanie Przygotowanie kremu waniliowego Namocz orzechy nerkowca przez noc. Do blendera kielichowego dodaj składniki: namoczone orzechy, mleczko kokosowe, wanilię lub cukier z wanilią

Heca w kuchni
KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z POMIDORAMI 247

minuty, często mieszając. Ostrożnie dolewamy 1 szklankę gorącej wody, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień do minimalnego. Gotujemy bez mieszania i zdejmowania pokrywy, przez 10 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem przez minimum 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy, aż przestygnie. Ostudzoną kaszę lekko solimy i spulchniamy widelcem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek(...)ogniu, przez około 5 minut, aż całość zredukuje się i zagęści. Od czasu do czasu mieszamy. Wsypujemy ugotowaną kaszę oraz posiekaną natkę pietruszki i pomidorki koktajlowe. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i smażymy 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku

cool and minty
Tarta z lemon curd, grejpfrutem i masą marcepanową 168

łyżki soku z grejpfruta żółtko Masa marcepanowa: 200 g masy marcepanowej jajko 2 białka Krem cytrynowy lemon curd: jajko żółtko skórka starta z całej cytryny sok z całej cytryny 30 g cukru trzcinowego pół łyżeczki cynamonu 40 g masła Dodatkowo: duży czerwony grejpfrut Na 24 godziny przed pieczeniem ciasta grejpfruty filetujemy. Obrane kawałki układamy na sicie które umieszczamy na miseczce(...)minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy lemon curd. Do metalowej miski, którą możemy umieścić na garnku wbijamy jajko, żółtko i dokładnie ucieramy z cukrem. W garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy […] Artykuł Tarta z lemon curd, grejpfrutem i masą marcepanową pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Szparagi na parze i szybki sos holenderski – z blendera 269

Tutaj swoją rolę świetnie spełnia wkładka do gotowania na parze, pasująca do każdego garnka. U mnie to Ikea Stabil (15,99zł). Wystarczy wlać do garnka ok 4-5 cm wody, włożyć wkład, na wkładzie rozłożyć naszykowane do ugotowania produkty a garnek nakryć pokrywą.   Kalafiora podzieliłam na różyczki, nacięłam ich łodygi na krzyż i rozłożyłam jedną warstwą na wkładzie(...)dobrze. A jaki jest Wasz ulubiony, zdrowy sposób na szparagi? SKŁADNIKI pęczek zielonych szparagów pół kalafiora 2 żółtka 120g rozpuszczonego masła, najlepiej klarowanego ½ łyżeczki musztardy Dijon łyżka soku z cytryny lub białego, wytrawnego wina 1/3- ½ łyżeczki soli pieprz jajko + masło, jeśli lubicie sadzone

Karo in the Kitchen
CIASTO CYTRYNOWY PUCH (DUUUUUUŻA BLACHA) 521

Idealny, letni deser - Cytrynowy Puch, czyli delikatna, puszysta, mocno cytrynowa pianka z chrupiąca, kokosową kruszonką... Ciasto jest intensywnie cytrynowe, bardzo orzeźwiające i znika błyskawicznie z talerzyków

Słodko-Słony Świat Ilony
Poniedziałek: Sałatka z kaszy jaglanej z nasionami dyni i słonecznika 181

inny patent, mega prosty patent, nie wymagający mierzenia wody menzurką. Polega on na gotowaniu kaszy w taki sam sposób jak gotuje się makaron. Kaszę zalewamy dość dużą ilością wody. Gotujemy około 15-18 minut, bez przykrycia. Pod koniec sprawdzamy, czy ziarenka już są miękkie. Jeśli tak, odcedzamy kaszę i wysypujemy na duży talerz, albo blaszkę do pieczenia, równą warstwą, żeby(...)kolendry Kilka łyżek posiekanego szczypioru ½ małej czerwonej cebuli Mała papryczka chili (według uznania, ale warto dodać choć trochę) 1 łyżka oleju Sól, pieprz Dresing 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżeczki sosu rybnego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub według naszej metody opisanej

Niedzielny kucharz
Rogaliki z makiem i orzechami włoskimi – idealne na Święta! 228

orzechami włoskimi. Ciasteczka polałam gorzką czekoladą, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się lukier, dzięki niemu rogaliki zyskają bardziej świeży smak – wystarczy cukier puder zmieszać z odrobiną soku z cytryny Orzechowe rogaliki z makiem Via Gusto   Mak jest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego(...)płatków migdałowych 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki cukru waniliowego opcjonalnie kilka kropel aromatu migdałowego lub alkoholu Dodatkowo: czekolada lub lukier orzechy włoskie do posypania   przygotowanie Mak zalej gorącą wodą i odstaw do wystudzenia. Następnie odciśnij z wody i zmiel w maszynce lub zblenduj. Do gotowego maku dodaj pozostałe składniki (rodzynki namocz wcześniej w gorącej wodzie, aby zmiękły) i całość

Via Gusto
Poniedziałek: Wegetariańska zapiekanka pasterska ze słoika 153

zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Krok 3 Umyj kalafiora i pokrój na małe kawałki. Umyj, obierz pietruszkę, dość drobno pokrój. Zalej warzywa niewielką ilości wody i gotuj na małym ogniu około 15-20 minut lub aż będą bardzo miękkie. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki siekanej natki pietruszki i ubij warzywa(...)parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż wierz ładnie się przypiecze, a sos zacznie bulgotać. Podawaj z dużą ilością sałaty skropionej cytryną i olejem. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Wegetariańska zapiekanka pasterska ze słoika pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Sernik na zimno z matchą 301

dokładnie mieszamy. Okruchami wykładamy dno tortownicy ok. 20 cm. Dokładnie uklepujemy i wstawiamy do lodówki. Masa: Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody (nie wlewajmy wrzątku prosto z czajnika – woda powinna być gorąca, ale nie wrząca). Mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Powoli wlewamy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. W drugim(...)sernika i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem dekorujemy owocami. Polecam też wersję tego sernika bez matchy – do naturalnego serka dodaję wtedy skórkę z cytryny + na wierzchu układam świeże truskawki.     Post Sernik na zimno z matchą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Śledź po sułtańsku 973

łyżeczki sosu tabasco ew. przecieru z chilli sok z cytryny sól i cukier olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie wymoczyć ale nie dłużej niż 30 minut, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odsączamy po 5 minutach, mają tylko lekko zmięknąć. Cebulę kroimy na półplasterki i szklimy na patelni na oleju rzepakowym, do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę(...)piszę wymoczyć śledzie to mam na myśli że każdy moczy je wedle uznania ale powiem Wam jak ja to robię mianowicie: płaty śledziowe przekładam do misy, zalewam zimną wodą, mieszam i odlewam tą wodę po czym zalewam ponownie ale tylko na 30 minut. Lubię jak zachowają nieco słoności bo po to kupuję słone śledzie

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania