woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:854/1096)

Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 179

jedna rybka) Paczka jarmużu Dwie papryki czerwone Dwie papryki żółte Por Cukinia Słodkie ziemniaki 0,5 kg 6 średniej wielkości ziemniaków Sałata rzymska Pomidorki koktajlowe 250 g 3 pomarańcze Cytryna 2 jabłka, w tym jedno słodkie, najlepiej deserowe Mała główka czerwonej kapusty Pęczak Cieciorka w puszce Ser pleśniowy Parmezan 2 jaja 3 ciabatty (najlepiej jednak kupować świeże) Razem(...)piekarnika. Praktycznie w ogóle nie jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego trzeba na nie zmarnować sporo dobrego oleju Frytki pieczone, wcześniej namoczone w wodzie, która wypłukuje z ziemniaka skrobię, są po prostu pyszne – miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Nasz kolejny ulubiony składnik to pieczony jarmuż . W tej postaci smakuje nam chyba

Niedzielny kucharz
Ciasteczka mocno cytrynowe 68

pomarańczowe, cynamonowe… kwestia doboru dodatków. Co nam trzeba? 300 g masła 2 szklanki (220ml) drobnego cukru 3 jajka 1 łyżka olejku (aromatu) cytrynowego) świeżo otarta skórka z 3 cytryn 500 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 100g cukru Robimy! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wyjmujemy więc z lodówki około godzinki przed pracą Najpierw miksujemy masło(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy partiami- miksujemy do połączenia. Ciasto schładzamy pół godziny w lodówce. Szykujemy blaszkę wyściełaną papierem. Łyżkę stołową moczymy w szklance z wodą i nabieramy ciasta. Nakładamy na papier i mokrą łyżką formujemy krążki. Każdy krążek lekko posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-12 minut- obserwujcie czy ciasteczką

Latosiowydom
SERNIK CYTRYNOWY Z PANNA COTTĄ MANGO – bez białego cukru! 1831

mielony – 500 g * ksylitol Dr.Oetker – 0,5 szkl * mąka pszenna – 2 płaskie łyżki * jajko L – 3 szt * śmietana 36% – 150 ml * ekstrakt naturalny Cytryna z Sycylii Dr.Oetker – 1 łyżeczka PANNA COTTA MANGO * mango( pulpa ) – 250 g – śmietana 36% – 250 g – cukier brzozowy (ksylitol ) z Finlandii Dr.Oetker – 4 łyżki(...)Oetker. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w 170C, a następnie ok. 30 minut w 150C. PANNA COTTA MANGO: Żelatynę mieszamy z 50 g zimnej wody, odstawiamy. Śmietanę gotujemy z cukrem, lekko przestudzoną mieszamy z masą żelatynową i pulpą mango. Lekko chłodzimy, wylewamy na upieczony, przestudzony sernik, zostawiamy na noc w lodówce. Warto poczekać! Jest przepyszny

Ostra na Słodko
Szaszłyki z kurczaka i warzyw 192

ziół, np. natki pietruszki lub bazylii, tymianku, rozmarynu 1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu szczypta soli morskiej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego Na 4 szaszłyki: 2 ćwiartki kurczaka bez skóry i kości mała cukinia 1 mała cebula czerwona papryka 4 pieczarki 6 patyczków do szaszłyków Przygotowanie szaszłyków(...)cebulę kroimy w ósemki. Warzywa i kawałki kurczaka zanurzamy w marynacie, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. W między czasie moczymy w wodzie patyczki do szaszłyków, aby nie spaliły się podczas grillowania. Włączamy elektryczny grill. Nabijamy na patyczki naprzemiennie osączone z marynaty kawałki mięsa i warzywa, grillujemy przez około 8 minut, jeśli grillujemy jednocześnie szaszłyki i całe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z kaszy jaglanej i warzyw pod kołderką mozarelli, i pesto 213

duże kule mozzarelli (250 g), tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania, pesto: 100 g  rukoli, 2 łyżki orzeszków pinii, ok. 70 ml oleju rzepakowego o smaku cytryna, bazylia, 10 czarnych oliwek bez pestek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 kopiasta łyżka kapary, 10 g startego sera grana padano, sól do smaku. Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy mieszankę(...)miseczki. Warzywa obieramy, paprykę oczyszczamy z ziaren i kroimy na niewielką kostkę. Rada : wielkość jest dowolna, ale im mniejsze kawałki, tym szybciej wszystko się ugotuje. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na al dente, połowa czasu niż podane jest na opakowaniu, odcedzamy.  W tym samym czasie przygotowujemy krem z warzyw i przypraw. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy

Moniki Smakołyki
Murzynek bananowy 172

szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka cukru waniliowego 7 łyżek wody szczypta soli Do garnka wrzucić margarynę,wlać wodę,wsypać cukier,cukier waniliowy i kakao.Postawić na ogień i cały czas mieszając rozpuścić wszystkie składniki.Odstawić.Do letniej masy kakaowej,pojedynczo dodać żółtka cały czas mieszając.Mąkę z proszkiem(...)pieczenia o średnicy  32x28 i piec w 180C ok.30-40 min. Krem: 500 ml śmietanki 30% 2 op.śmietan-fix 4 łyżki cukru pudru 3 banany sok z cytryny Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.Na koniec wrzucić banany i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przekroić

Anielskie wypieki
LETNIA SAŁATKA Z ARBUZEM 148

takie dni jak dzisiaj kompletnie nie chce się jeść, szuka się tylko cienia, wody oraz składników zawierających jak największą jej ilość 😉 Dlatego dziś powstała u mnie lekka i orzeźwiająca sałatka z soczystym arbuzem, szpinakiem oraz serem feta. Lubię, gdy w sałatce coś chrupie, więc dodałam również ziarna słonecznika. Całości pazura dodaje sos z dodatkiem musztardy meksykańskiej. Taką sałatkę je się(...)schłodzone w lodówce. Idealna na letnie upały! Składniki: 200 g szpinaku baby 1/4 arbuza 1/2 op. sera feta garść nasion słonecznika Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy meksykańskiej sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku, osuszamy i wrzucamy do miski. Odcinamy skórkę z arbuza, usuwamy pestki i kroimy go w kostkę

Kuchnia MagdaLeny
Zupa z botwinki, botwinka 155

szybko się skończyła. Co potrzebujemy: - wywar warzywny lub mięsny ok 3 litrów - pęczek młodych buraków, ok 10-15 sztuk - 5 ziemniaków - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 łyżki soku z cytryny lub dwie łyżki octu - 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 % - 2 łyżki mąki - sol, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Dodatkowo: - jaja gotowane na twardo 1. Buraczki z łodygami i liśćmi dokładnie(...)ziemniaki. Wszystkie przygotowane warzywa gotujemy w przygotowanym wcześniej wywarze pamiętając aby dodać ocet żeby nasza zupa miała ładny kolor. 2. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Śmietankę rozpuszczamy z wodą i mąką, a następnie dodajemy do zupy. Podajemy z jajem gotowanym na twardo

Apetyczna babeczka
SURÓWKI DO OBIADU. MOJA LISTA TOP. 159

skóry i zetrzyj na tarce. Jarmuż umyj i posiekaj na małe kawałki. Pora i kapustę kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do sita i sparzamy wrzątkiem, po czym polewamy zimną wodą z kranu. Odcedzamy i przekładamy do miski. Łączymy z pozostałymi składnikami i doprawiamy.  Gotowe! SURÓWKA Z JARMUŻEM I KIEŁKAMI RZODKIEWKI. Surówka idealna do chudych mięs takich jak indyk(...)paczka kiełków rzodkiewki - 1/4 sera feta - 1 pomidor - 1 średni ogórek zielony - garść mieszanki sałat - 3-4 łyżki ziaren np. słonecznika czy dyni - dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, ocet balsamiczny, miód Pomidorka i ogórka kroimy w kostkę. Fetę w drobną kosteczkę. Wszytko mieszamy w misce.  Z w/w składników na dressing robimy przy pomocy blendera

SMYKWKUCHNI
Dżem truskawkowy 100% naturalny, gładki :-) +sok truskawkowy 163

około 2-3 godzinki, od czasu do czasu mieszając, tak by truskawki puściły jak najwięcej soku. Po upływie 2-3 godzinek truskawki przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny oraz resztę cukru. *możecie mniej więcej spróbować czy odpowiada Wam słodkość, wszystko zależy od truskawek. Następnie truskawki gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy większość soku(...)wsypujemy opakowanie dżemiksu i dokładnie mieszamy. Sok przelewamy do słoiczków, dajemy folię i zakręcamy. Tak samo postępujemy z dżemem. Następnie na dno garnka dajemy gazetę, wsadzamy słoiczki, zalewamy woda do około połowy wysokości słoików i pasteryzujemy na bardzo małym ogniu, woda ma tylko wrzeć, nie gotować się. Słoiki pasteryzujemy około 15 minut. I gotowe :-) Dżem jest genialny, idealny do naleśników

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pieczone kolorowe buraki 141

Uwielbiam pieczone warzywa ! Według mnie taki sposób ich przygotowania jest najlepszy i najsmaczniejszy. W ten sposób warzywa zachowują swoje wartości, nie są one wypłukiwane razem z  wodą, w której się gotowały. A poza tym ta forma obróbki warzyw dodaje im specyficznego pysznego smaku. Dziś zapraszam Was na  wspaniałe kolorowe buraki upieczone  z rozmarynem i oliwą(...)problemu wykorzystać Wasz ulubiony delikatny serek. Pieczone kolorowe buraki Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g kolorowych buraków sól morska oliwa z oliwek EV świeży rozmaryn sok z 1/2 cytryny koperek grubo zmielony pieprz 2-3 łyżki  labneh, jogurtowego serka Wykonanie: Buraki płuczemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy grubą solą, rozmarynem i skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy

Kulinarne przygody Gatity
PRZEPYSZNE DOMOWE LODY ANANASOWO - CYTRYNOWE. PROSTY I DIETETYCZNY PRZEPIS 145

wstawiamy na 3 godziny do zamrażarki. Jeżyny i borówki również mrozimy w osobnej torebeczce. Po trzech godzinach wyjmujemy 1 torebeczkę zamrożonych owoców i miksujemy blenderem z sokiem z cytryny, przekładamy masę do pojemnika plastikowego i wstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie miksujemy z drugą porcją banana i ananasa z zamrażalnika. Wstawiamy do zamrażalnika na 2 do 3 godzin(...)jeśli ananas, który kupiłaś nie jest dojrzały i słodki, to po obraniu i pokrojeniu go w kosteczkę, przełóż go do rondelka i dodaj 2 łyżki miodu i 2 łyżki wody i gotuj przez 15 minut. Masę ostudź i przełóż do torebeczek lub pojemników. Przepyszne domowe lody! Od razu mówię, że sięga się po nie bardzo często heheeh ;-)))) Smacznego Kochani

SMYKWKUCHNI
Grillowanie polędwiczki wieprzowe z sosem morelowym 79

sosem morelowym , delikatnie zgrillowałem. , smakowało !  Składniki 300 g polędwicy sezonowanej w Toskanii sos morelowy; 250g świeżych moreli 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny skórka z ½ cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej    Przygotowanie   Polędwicę pokroiłem na grube plastry. Rozgrzałem grilla, mięso grillowałem tylko kilka minut, aby zachować aromat uzyskany dzięki sezonowaniu w specjalnych warunkach(...)gałązki świeżego tymianku. Dusiłem do rozparowania moreli – zmiksowałem blenderem. Przełożyłem na sito, przetarłem. Ponownie przelałem do rondla. Podgrzałem, dodałem rum, dodałem mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdjąłem z ognia, wymieszałem. Podałem z świeżo pieczoną bagietką

R'n'G Kitchen
Carbonara dyniowa z kiełbasą 162

ciast! Carbonara z dynią i kiełbasą Składniki: 4 porcje 1 pieczona dynia hokkaido 200 g kiełbasy, u mnie pieczona 5 jajek 50 g sera manchego utarta skórka z jednej cytryny czarny pieprz grubomielony sól do smaku 300 g spaghetti 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy sól do smaku Przekrój dynię na pół. Wydrąż nasiona, posól morską solą(...)grill. Piecz dynię do pożądanej miękkości. Do tego dynia polecam upiec dynię al dente. Wyjmij z piekarnika, ostudź i pokrój w kostkę. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pokrój kiełbasę na cienkie plasterki i usmaż na oleju. Dodaj makaron, dynię, pietruszkę i jajka. Mieszaj aby jajka równomiernie się ścięły. Dopraw danie czarnym pieprzem. Posyp kawałkami manchego

codojedzenia
Pulpety w sosie pomidorowym 130

ok.300 g mielonego mięsa/ wołowina lub chuda wieprzowina 1 jajko 1 łyżka posiekanej zielonej  pietruszki 2-3 łyżki otrębów pszennych /lub owsianych/   1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki sól i pieprz /do smaku sos: 400 ml passaty pomidorowej/butelka/ 2 łyżki oliwy z oliwek 2  ząbki  czosnku(...)Mięso wstawić na kilkanaście minut do lodówki. W międzyczasie….. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i lekko podsmażyć/ nie przypalić/. - Usunąć czosnek, wlać przecier pomidorowy, ok. 1/2 szklanki wody, wsypać jarzynkę i gotować na małym ogniu przez kilka minut. -Schłodzoną masę mięsną wyjąć z lodówki i uformować z niej małe okrągłe pulpeciki. -Każdą kulkę obtoczyć delikatnie w otrębach. -Smażyć

Zakamarki mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania