Składniki: 1 duży słoik warzyw w zalewie 1 podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz żelatyna z przyprawami 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać umyte piersi z kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie i delikatnie posolić/popieprzyć. Gotować na średnim ogniu, tak długo aż mięso będzie miękkie. Następnie ugotowane piersi z kurczaka wyjąć(...)dolać resztę wywaru (dzięki temu warzywa będą wewnątrz galaretki i nie wypłyną na sam wierzch). Przygotowane galaretki umieścić w lodówce (na kilka godzin). Podawać z octem bądź sokiem z cytryny
UgotowaćWYKONANIE: Jajka ubić ,dodać wodę,szczypte soli ,pieprzu i mąke z bobu.Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.Dodać ogórki zielone pokrojone w plasterki.Wymieszac dokladnie. Rozgrzac patelnie z oliwą i smażyć na małym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Kotlety SKŁADNIKI: 2-3 ząbki czosnku; Oliwa z oliwek do smażenia; Świeże(...)czosnkowy SKŁADNIKI: 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu sól pęczek szczypiorku posiekanego pieprz do smaku sól środki czosnku zielonego do smaku -kilka sztuk.ps.środki zielone czosnku to zielone w czosnku to kiełkujący pęd, z chlorofilem.Zimowy
w mojej kuchnilodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzewamy kilka łyżek klarowanego masła, najpierw rumienimy na nim cebulę, kiedy nabierze złotego koloru zdejmujemy cebulę z patelni. W międzyczasie rybę skrapiamy sokiem z cytryny, panierujemy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w lekko osolonej bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle, na rumiano z dwóch stron. Usmażone kawałki karpia przekładamy(...)łyżeczki żelatyny 100 ml śmietany 36% 2 łyżki chrzanu sól do smaku Jak zrobić mus chrzanowy Mieszamy biały ser z chrzanem, dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy do lodówki, aby stężał. Polecane wina niemieckie Riesling Degustowane wina niemieckie 2017 Scheurebe trocken Weingut
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata25/35 CM KULKI SEROWE: 50 dag twarogu 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 10 łyżek wiórek kokosowych 6-8 łyżek cukru pudru łyżka cukru waniliowego kilka kropli soku z cytryny CIASTO: 2 jajka szklanka cukru 2 łyżki powidła lub dżemu szklanka mleka lub kefiru 0,5 szklanki oleju 2-3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody(...)trochę cukru pudru. Odkładamy na chwilę do lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy serowej robimy 24 kulki wielkości orzecha włoskiego. Żeby było łatwiej formować moczmy ręce w wodzie. Kulki układamy w odstępach obok siebie. Chowamy do lodówki. CIASTO: Wszystkie składniki przekładamy do miski, sypkie składniki przesiewamy, miksujemy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy na 150 st. C termoobieg
Pani na deser24x34 xm Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szczypta soli 1 szczypta cukru 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek L 1. W garnuszku musimy zagotować wodę z cukrem, solą i masłem. Zmniejszamy płomień do minimum, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy około 5-7 minut, aż masa zrobi się jednolita i szklista. Ciasto dostawiamy, żeby nam przestygło(...)jedno, potem drugie. Studzimy. Krem: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2 litra mleka 2 całe jajka 1 żółtko 300 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny borówki 1. 1/3 mleka odlewamy, resztę musimy zagotować. Jajka i żółtko roztrzepujemy widelcem. Do odlanego mleka dodajemy budyń i jajka. Dokładnie musimy je rozmieszać. Jak mleko zacznie się nam gotować
kruche babeczkiZmniejszają jej objawy i zapobiegają rozwojowi osteoporozy, dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny. Składniki mineralne zawarte w burakach, rozpuszczają się w wodzie. Dlatego lepiej jest ich nie gotować, chyba że w zupie. Najlepiej jeśli zostaną upieczone w skórce, i dopiero później obrane przed jedzeniem. Jeśli jednak chcesz w 100% korzystać(...)słonecznika Składniki : 4 buraki 250 g ugotowanego makaronu typu świderki lub łazanki 4 łyżki prażonego słonecznika 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny ½ opakowania rukoli sól, pieprz 1 łyżka masła klarowanego 1 płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Buraki myjemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką i pieczemy około
Moja Mama Gotujeszkl. letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki oraz połowy szklanki letniej wody przygotować rozczyn. Odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia(...)świeżo zmielony pieprz. Pozostałe: 500 g filetu z piersi kurczaka ananas z puszki mozzarella oliwa Marynata do kurczaka (według przepisu Maćka): 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (lub suszonego, lub ziół prowansalskich) 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty
zadanie-gotowanieprzygotowania faszerowanych udek z kurczaka. Wystarczy udka wyluzować i nafaszerować przesmażonymi warzywami. Jeśli macie ochotę na inne danie z wykorzystaniem mięsa drobiowego to zachęcam do przygotowania udek w cytrynach lub duszonych w pysznym, lekko słodkim sosie . Składniki na porcję dla 4 osób*: 1 kg udek z kurczaka (8 sztuk) 100 g pieczarek 1 marchewka 1 biała część pora(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć pieczarki. Gdy lekko zmienią kolor to dodać por oraz marchewkę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Ewentualnie podlać odrobiną wody. Gdy warzywa będą lekko miękkie to patelnię zdjąć z ognia. Farsz ostudzić. Następnie wyluzowanie udka nafaszerować warzywami z patelni i plasterkami żółtego sera. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć
Ugotowaćspód formy i dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić do lodówki. Teraz masa serowa. Piekarnik nagrzać do 175˚C. Twaróg zmielić 3-krotnie w maszynce. Dodać mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię lub mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na spód (fot.2) , wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie(...)resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Dodać cukier wanilinowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody (3-4) a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu. Zimne śmietanki ubić razem z cukrem pudrem na gęstą
Świat Ciastaspód formy i dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić do lodówki. Teraz masa serowa. Piekarnik nagrzać do 175˚C. Twaróg zmielić 3-krotnie w maszynce. Dodać mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię lub mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na spód (fot.2) , wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie(...)resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Dodać cukier wanilinowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody (3-4) a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu. Zimne śmietanki ubić razem z cukrem pudrem na gęstą
Świat Ciastamasa wody, w wiśniach to odpowiednio 83%. Jogurt im gęstszy, tym lepszy. Sam jogurt, w zależności od zawartości tłuszczu, to w dalszym ciągu około 68-78% wody. Dlatego tak ważny jest tutaj dodatek tłustej śmietanki – to ona, odpowiednio napowietrzona, nadaje lodom jogurtowym puszystej konsystencji. Owoce muszą być mocno zmrożone i najlepiej nie rozmrażajcie ich wcześniej, wyjmijcie tylko na czas przygotowania(...)wsypania cukru. Miksujemy ją na najwyższych obrotach, żeby jak najmocniej ją napowietrzyć, czyli po prostu ubić. Następnie do blendera wlewamy cały jogurt i wrzucamy zamrożone owoce, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Całość miksujemy aż osiągnie jednolitą konsystencję. Wlewamy od razu po zmiksowaniu do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalki. Po godzinie mieszamy całość i mrozimy dalej
Karo in the Kitchenbezy. Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki wody szczypta soli Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min. Budyń(...)widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor. Beza 5 białek 100 g cukru pudru łyżka soku z cytryny łyżka skrobi ziemniaczanej Białka rozmiksować ze szczyptą soli. Ubijać na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier (najlepiej po łyżce) do uzyskania sztywnej piany.Pod koniec wymieszać z sokiem z cytryny i skrobią
Kuchnia Ellieangielskiego 2 listki laurowe 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 2 łyżeczki żelatyny sól pieprz przyprawa uniwersalna typu Vegeta Nóżki czyścimy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 4 litry), dokładamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, trochę soli i gotujemy na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny. Po tym czasie dokładamy kurczaka i gotujemy kolejna(...)mieszamy do jej rozpuszczenia. Mięso i marchewki kroimy w mniejsze kawałki, układamy w miseczkach, filiżankach lub słoikach zalewamy chłodnym już wywarem, wkładamy do lodówki aż stężeje. Podajemy z cząstkami cytryn lub skropione octem
Rozpustne gotowanieroztopionym masłem. Wysypać na spód formy i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki. Składniki na masę serową: 500 g zmielonego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 5 jajek 2 żółtka Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej umieścić w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę(...)łyżek cukru pudru 500 g truskawek opłukać i osuszyć. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się pesteczek. Dodać cukier waniliowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu. Odkładamy 2 -3 łyżki musu do dekoracji. Pozostałe truskawki pokroić na mniejsze kawałki
Delicious Titbits