piersi z kurczaka sól pieprz suszone śliwki kalifornijskie 3-4 garście sałaty, u mnie rukola i roszponka 1 pomarańcza sos 4 łyżki oleju rydzowego Semco 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej Każdą pierś kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Oprószyć z obu stron solą(...)roladkę. Każdą roladkę zawinąć dokładnie w folię spożywczą. Końce dobrze zwinąć tak jak cukierka i dodatkowo związać sznurkiem. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie do garnka wlać wodę i zagotować. Wrzucić roladki. Od czasu zagotowania gotować ok 20 minut. Po ugotowaniu odwinąć z folii i pokroić w plastry pod skosem. Na talerzach ułożyć sałatę. Na sałacie ułożyć cząstki pomarańczy
Monia miesza i gotujewloskich orzechów 3 dorodne liście jarmużu kolorowa sałata 10 pomidorów koktajlowych 1 awokado 100 g sera feta 2 łyżki oliwy 1 łyżka utartego parmezanu Ugotuj soba w lekko osolonej wodzie. Odcedź i włóż z powrotem do garnka. Wydrąż awokado i rozgnieć widelcem. Rozgnieć feta i wymieszaj z awokado i oliwą. Przyrządź spaghetti z cukinii używając veggie spiralizator. Włóż cukinię(...)makaronu i wymieszaj z awokado- feta pastą. Ułóż makaron na misce. Następnie zaaranżuj w misce plastry łososia, pokrojone pomidorki, sałatę i jarmuż. Całość posyp orzechami, utartym parmezanem i udekoruj cytryną. Spara Spara Spara Spara The post Healthy bowl – wędzony łosoś z awokado makaronem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniagrzyby i smażę około 5-7 minut. Doprawiam solą i pieprzem ziołowym, mieszam. Zalewam śmietaną i gotuję na małym ogniu 3 minuty, a następnie dodaję natkę pietruszki sok z cytryny. Doprawiam do smaku i blenduję na gładki krem.Sos gotowy. Ugotowane i ciepłe ziemniaki przepuszczam przez praskę i ubijam z masłem.Przekładam do miski i uklepuję tak,aby powstała równa powierzchnia.Mas(...)mąkę ziemniaczaną, dodaję pozostałe ziemniaki i jaja.Dosmaczam solą.Wyrabiam na jednolite ciasto. Odrywam po kawału, formuję kulki, spłaszczam je i po środku każdej kulki robię wgłębienie.Gotuję w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podaję z sosem! Pycha
Z Kuchni Do Kuchnilitr bulionu drobiowego 200 g mrożonego groszku 250 g makaronu (nudle lub mie) 125 g taugé (kiełki soi) garść siekanej natki kolendry 2 cebule dymki pokrojone w krązki 1 cytryna pokrojona w ząbki Wykonanie: W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i imbir wraz z pastą curry. Wszystko podsmażać ok. 1 minuty. Dodać(...)mleczko kokosowe i bulion i gotować razem przez ok. 10 minut Dodać zamrożony groszek i gotować jeszcze dalej 6 minut Zupę zdjąć z ognia. Kiełki opłukać pod zimną bieżącą wodą, odsączyć i dodać na samym końcu do gotowej zupy. Kiełki zachowają chrupkość. W miseczkach lub na talerzach posypać zupę siekaną kolendrą i krążkami cebuli dymki. bron:emte
Sztuka gotowania w/g Samirymąki sok z połowy cytryny 2 średniej wielkości banany 50 g cukru (najlepiej waniliowego) szczypta soli Przygotowanie: W dużej misce rozkrusz tofu, dodaj mleko, banany, sok z cytryny i cukier. Zblenduj wszystko jak najdokładniej. Do powstałej (puszystej masy) dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj dużą łyżką. Nie bój się, bo ja sama w strachu byłam czy się uda, gdyż masa jest(...)deskę i obtocz ciasto w mące, po czym uformuj wałek. Ostrym nożem podziel ciasto na kluchy i od razu je odseparuj od siebie. Bardzo delikatnie wrzucaj partiami na wrzącą wodę, pamiętaj, że klucha po ugotowaniu będzie miała taki sam kształt w jakim je wrzucasz, czyli jeszcze raz powtarzam- delikatnie, bo naprawdę warto. Gotuj 3-5 minut od wypłynięcia. Można jeść
greenscarfrzepakowego (użyłam pół na pół z lnianym) 1 łyżka musztardy sok z 1/3 cytryny szczypta soli i pieprzu garść posiekanego szczypiorku Majonez Żółtka ucieram mikserem z sokiem z cytryny i musztardą na gładką pastę. Stopniowo, cały czas miksując, dodaję olej. Olej należy dodawać partiami po 2-3 łyżki. Cały czas ubijając nasza masa powinna stawać się coraz bardziej gęsta(...)zdjęciu. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekany koperek i mieszam. Majonez można przechowywać w lodówce do 2-3 dni. Szparagi obieram i gotuję we wrzącej wodzie 3-4 minuty, tak by główki szparag wynurzały się z wody. Odcedzam na sicie. W dużym garnku gotuję wodę z dodatkiem łyżki octu. Kiedy woda się zagotuje obniżam jej temperaturę zmniejszając
Mango Papajapodwoiło swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 180 st. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki), racuchy układać w 4 cm odstępach od siebie, bo rosną w bok i w górę. W każdego racucha powciskać kawałki jabłek lub śliwek(...)koloru złotego około 15 min. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać z frużeliną owocową. Tu w wersji ze śliwkami: Frużelina wiśniowa: 500 gr wydrylowanych wiśni 2/3 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wiśnie umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, zagotować, aby rozpuścił się cukier. Wiśnie puszczą dużo soku, odlać 150 ml soku i rozpuścić w nich mąkę ziemniaczaną, wymieszać
moj przepis naczosnku sól świeżo mielony pieprz Ziarna słonecznika i pestki dyni lekko prażymy na suchej patelni. Liście rzodkiewki przebieramy i zostawiamy tylko ładne i zielone. Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku(...)makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów. Liście rzodkiewki to źródło różnych dobroczynnych składników odżywczych. Znajdziemy w nich wapń, fosfor i żelazo. Zawierają więcej witaminy C niż sok z cytryny. Mają właściwości odtruwające i oczyszczające, a także działają przeciwzapalnie. Korzystnie wpływają na przemianę materii. Liście rzodkiewki pomagają w regulacji ciśnienia krwi
My Chcemy Jeśćpomidorów 2 puszki ciecierzycy (800g) 2 średnie ziemniaki 0,5 łyżeczki przyprawy garam - masala sól oliwa W małej miseczce wymieszać kolendrę, kmin, pieprz kajeński i kurkumę, dodać 3 łyżki wody i dokładnie wymieszać. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przezmażyć drobno pokrojoną cabulę aż lekko zbrązowieje. Dodać czosnek i imbir, mieszać i smażyć przez około 1 minutę(...)dusić pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną (około 15-20 minut). Pod sam koniec gotowania dodać przyprawę garam - masala. Jeżeli danie nie jest wystarczająco kwaskowe można dodać nieco soku z cytryny. Smacznego
Codzienne Gotowaniewędziskiem, po okolicznych oczeretach i trzcinowiskach. Szczupak nie jest bowiem rybą dla wędkarza leniwego, który rozłożywszy sprzęt, potrafi długimi godzinami, czekać na rybę w jednym miejscu. Szczupaka nad wodą trzeba szukać, z reguły długo, cierpliwie i w miejscach trudno dostępnych. Wysiłek ten, jest czasami wynagrodzony i w tedy w kuchni mogę przyrządzić szczupaka, na mój ulubiony sposób(...)strukturę rybiego mięsa, nadając mu jedynie soczystego, maślanego posmaku składniki dla czterech osób 1 szczupak o wadze do 1,5 kg 3-4 ząbki czosnki pół pęczka pietruszki 1 cytryna 30 g masła sól, pieprz sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszkę szczupaka (możemy go również pozbawić łba, ale należy pamiętać że ryba pieczona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy
Miód i pieprzbohater na pewno będzie wiedział o co chodzi. Składniki 15 orzechów włoskich 5-7 gorzkich migdałów 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 10 goździków cienko obrana skórka z 1 cytryny. 1 litr spirytusu szklanka cukru. Wykonanie: Umyte orzechy kroimy na połówki,lub drobniej ( zbieramy je do końca lipca i pamiętamy, że sok z orzechów farbuje i plami ręce !). Umieszczamy(...)umieszczamy w słonecznym i ciepłym miejscu i co kilka dni mieszamy w nim. Po miesiącu zlewamy nalewkę i filtrujemy ją. Pozostałość zasypujemy szklanką cukru - możemy także dodać 1/2 szklanki wody. Po około 2-3 tygodniach zlewamy syrop, filtrujemy go i mieszamy ze zlaną uprzednio nalewką. Rozcieńczamy wodą - zależnie od upodobań. Rozlewamy do butelek i przechowujemy w ciemnym miejscu. Nalewka naprawdę
Smaki Ewytylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki: 2 kg buraczków, 2 cebule, 1 marchew, 1 pietruszka, ½ selera, kawałek pora, 1 jabłko, ocet lub sok z cytryny, 1 suszony podgrzybek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku w łupinach, sól, pieprz, cukier kawałek szynki wędzonej jajka Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie a nawet(...)skórki (1 surowy buraczek zostawić) i pokrojone w ¼ /zależy od wielkości buraków/ + marchew w plasterki + jabłko ze skórką w cząstkach + czosnek pokrojony w plastry lub inne cząstki + sól + woda – ugotować na do miękkości buraczków – wyjąć buraczki – resztę przecedzić do garnka, w którym będzie barszcz. Letnie buraczki zetrzeć na tarce zalać gorącą wodą i zagotować – odcedzić do reszty barszczu – dosmaczyć
Tradycyjna kuchnia inaczejnożykiem do jarzyn). Do mało przypalajacego się garnka wlewamy mleko, wrzucamy skórę z cytryny i korę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na najmniejszym gazie, aby cytryna i cynamon “zaromatyzowaly” mleko. Mikserem w salaterce ucieramy żółtka ze skorobią i z cukrem, tak długo, aż powstanie krem. Gotujące mleko zdejmujemy z ognia, przecedzamy. Następnie gorące mleko stopniowo(...)Całość ponownie wlewamy do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie krem(3-5 min), mieszamy aby krem się nie przypalił. Studzimy( ja wstawiłam garnek do zimnej wody) i od czasu do czasu mieszamy, aby nie utworzył się kożuch. Przystępujemy do komponowania wierzyczek. Na ciasteczkowy spód kładziemy kuleczki karmelizowanego melona, a następnie przykrywamy je kremem. Wstawiamy do lodówki
Mia Cucina Sofietaczerwoną cebulą i kulkami mozzarelli zawiniętych w boczek. Mozzarella w boczku była wyśmienita Kolejne szaszłyki to małe cebulki i wędzone śliwki zawinięte w boczek zanurzony w glazurze z wody, oleju, miodu i przyprawy grilowej oraz szaszłyki z wątróbki – wątróbki były owinięte w boczek a do tego jabłka i cebulka. Pan Maciej pokazał nam jak się luzuje skrzydełka. Tym razem nawet(...)poszczególnymi rodzajami mięs. Dipy te to: dip morelowy: konfitury z moreli, sok z limonki, chili, pieprz czerwony, sól dip włoski: pieprz młotkowy pieprz, tuńczyk w oleju, majonez, sok z cytryny, pomidorów bez skórki z puszki, sól dip ananasowy: ananas świeży, musztarda Dijon, olej, mięta, miód, imbir dip indyjski: curry, mango, oliwa, mięta, miód, cytryna, czerwony pieprz dip: mięta, sól, pieprz
Kuchenne Wariacjenastępnie pokrój na drobne kawałki wraz ze skórką. Włóż wszystko do blendera kielichowego , dodaj rukolę i szpinak, a na koniec zalej jogurtem naturalnym i ewentualnie skrop odrobiną soku z cytryny. Pyszny, zielony koktajl oczyszczający gotowy! Odchudzający koktajl na wiosną Któż nie chciałby szybko zrucić zbędnych kilogramów, które pozostały po zimie i które odkrywają światło dzienne właśnie wiosną, gdy zrzucasz(...)zastąpi zdrowej, zbilansowanej diety i dedykowanych ćwiczeń, możesz nieco podkręcić swój metabolizm naszym koktajlem odchudzającym. Do jego przygotowania potrzebujesz następujących składników: 5 średniej wielkości marchewek, całe mango, nieco wody, odrobina imbiru dla smaku. Zacznij od wyciśnięcia soku z marchewek w sokowirówce. Gęstą masę wlej następnie do blendera kielichowego, dodaj obrane, pokrojone w cząstki mango oraz nieco startego imbiru. Całość możesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mnie mniejsze) 2 łyżki oleju kokosowego sezam (u mnie czarny) sos chili (opcjonalnie) marynata do łososia: 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Łososia umyć, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego i polać przygotowaną marynatą. Następnie wsadzić na minimum 1 godzinę do lodówki. Łososia piec w 180ºC(...)warzywa i smażyć około 8-10 minut. Upieczonego łososia pokroić na niewielkie kawałki i razem z marynatą wlać do warzyw. Całość wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Papier ryżowy zmoczyć wodą, nakładać farsz i zawijać. Sajgonki umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować olejem kokosowym. Piec przez około 10 minut w nagrzanym do 190ºC
Healthy food explorer150g ugotowanej marchewki 1 puszka kukurydzy 4 łyżeczki żelatyny sól pieprz 15 skorupek po jajkach Wykonanie: 1. Filet z pstrąga umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w małą kostkę 2 cm x 2 cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry pstrąga przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną(...)minut. Następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Galareta: Bulion zagotować, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny, a następnie wystudzić. 3. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, marchew pokroić w drobną kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 4. Skorupki po jajkach. Jajka umyć, następnie w szerszym końcu jajka zrobić delikatnie nożem dziurę. Najlepiej takie skorupki zbierać
Szalona Kuchnia Ewelinykurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego staropolskiego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płynnego miodu prawdziwego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól Wszystkie składniki marynaty umieścić w dużej misce i rozetrzeć. Z podudzi z kurczaka ściągnąć skórę i odciąć koniec, tak aby została sama kość. Tak przygotowane mięso(...)około 3 godziny. Po tym czasie mięso z marynatą usmażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć z każdej strony, aż mięso będzie bardzo miękkie. W razie konieczności można podlać odrobiną wody. Ściągnąć z patelni i ostudzić. Schłodzone ciasto francuskie pociąć na 6 części i w każda z nich zawinąć podudzie, mocno ściskając końce ciasta. Położyć na blachę z wyłożoną papierem do pieczenia
https:KKuchniaMniamoraz pozbawić ości. Wywar przecedzić przez durszlak wyłożony gazą. Do garnka wlać 2 szklanki wywaru oraz sok pomidorowy. Zagotować. Posmakować i ewentualnie doprawić. W międzyczasie żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i poczekać, aż napęcznieje. Gorący wywar zdjąć z ognia i wlać do niego żelatynę. Całość wymieszać. Na dno kokilek (lub w dużym naczyniu) wlać wywar. Poczekać, aż stężeje. Następnie dodać(...)ryby). Rybę wstawić do lodówki. Gdy galareta stężeje to zalać ją pozostałym pomidorowym wywarem. Wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galareta stężeje. Przed podaniem całość można ozdobić plasterkami cytryny i świeżą pietruszką. Rybę w galarecie przygotowałam w małych kokilkach, aby jedno naczynko było porcją dla jednej osoby Pomysł na przepis z "Książki Kucharskiej" Ewy Aszkiewicz
Ugotowaćopakowanie) 3 łyżki skórki pomarańczowej 2 galaretki truskawkowe 500ml wrzątku truskawki Żółtka ubijamy z cukrem na gęsty kogel-mogel, dodajemy zmielony ser, budyń, miękkie masło oraz sok z cytryny. Do masy serowej dodajemy ubite białka, skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy w 160*C przez 90 minut, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na godzinę. Galaretki rozpuszczamy(...)układamy gęsto truskawki i wkładamy do lodówki. Zalewamy tężejącą galaretką. Uwagi: Sernik po upieczeniu zostaje w piekarniku przez godzinę, dopiero potem uchylamy drzwiczki. Dwie galaretki rozpuszczamy tylko w 500ml wody, by były sprężyste i twarde
Gotowanie i blogowanieśniadanie był hummus z chlebem. Mogę śmiało powiedzieć, że jest tak samo uwielbiany jak awotella . Główne składniki hummusu to ugotowana ciecierzyca, tahini (pasta sezamowa), czosnek i sok z cytryny. Lista składników nie jest długa, a smak jest świetny. Polecam. Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek(...)pietruszką. Inspiracja na ten obiad pochodzi ze strony Qchenne Inspiracje. Bardzo szybko się przygotowuje, wystarczy usmażyć cebulkę, wrzucić suszone pomidory, później słonecznik i groszek. Kasza kuskus pęcznieje w wodzie około 5 minut. Mieszamy wszystko razem i posypujemy natką pietruszki. Obiad gotowy! Podwieczorek Muffiny kakaowe + dżem z czarnej porzeczki (100% owoców). Bez cukru rafinowanego. Ciasto jest gorzkie, to dżem
lady-och-mistrzyni.blogspot.comłyżeczka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej 1 łyżka tymianku 1/2 łyżeczki (lub mniej) mielonego kuminu olej do smażenia DODATKOWO: rukola z odrobiną oleju i soku z cytryny frytki ulubiony sos Przygotowanie: Mięso oczyścić z dużych grudek tłuszczu, ścięgienek, włókien i żyłek. Nie musi być idealnie czyste. Pokroić mięso w cienkie paski, przełożyć do miski, obsypać wszystkimi(...)lodówki na całą noc, jednak godzinka też wystarczy. Olej rozgrzać na sporej patelni, mięso usmażyć najpierw na dużym ogniu na mocno rumiano, następnie podlać 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu około pół godziny do 40 minut. Mięso ma być miękkie, ale sprężyste, nie może się rozpadać. Podawać z sałatą, frytkami i sosem
Cakes By Kejtzmiażdżone płaska łyżka suszonego tymianku płaska łyżka majeranku łyżka papryki w proszku (słodka lub pół na pół z ostrą) 3 liście laurowe 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny 8 łyżek oleju lub oliwy Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą. Składniki marynaty wymieszać. Mięso przełożyć do ceramicznego lub szklanego naczynia i wymieszać z przygotowaną marynatą(...)doby. Co 12 godzin obrócić mięso w marynacie. Po trzech dniach schab przełożyć do specjalnego woreczka, a następnie do szynkowara i zamknąć. Włóżyć szynkowar do większego garnka i wlać wodę do jego wysokości. Postawić garnek na ogniu i kontrolować temp. wody, powinna wynosić 80-90 stopni C. Parzyć wędlinę około 1,5- 2 godziny, gotowy schab powinien mieć 72 stopni
talerz przyjemnościłyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz do smaku Zacznijmy od filetu z łososia. Należy odciąć z niego skórkę. Pokroiłam go w kostkę. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Skropiłam sokiem z cytryny, polałam oliwą. Posoliłam i posypałam świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp.190 stopni i piekłam około 10 minut. Brokuły umyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze części. Gotowałam około(...)miseczki wlałam śmietanę / serek śmietankowy Philadelphia. Wsypałam gałkę muszkatołową. Starłam na tarce o grubych oczkach mozzarellę. Wlałam mleko, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam. Ugotowałam w osolonej wodzie makaron. Polecam świderki które idealnie napełnią się sosem. Gotujcie je z minutę lub dwie krócej niż jest potrzeba. Makaron będzie się jeszcze zapiekał i nie powinien być za bardzo rozgotowany. Wyłożyłam
potrawyregionalnegarnek był większy niż 2,5l, żeby nam przypadkiem nie wykipiało), - dodajemy sól i kminek, - doprowadzamy do wrzenia i jak tylko zacznie się gotować wyłączamy gaz - wlewamy sok z cytryny i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Mleko zamieni nam się w ser i serwatkę, czyli ten żółtawo-zielonkawy płyn. Na durszlaku układamy złożoną na 4 gazę i przelewamy zawartość garnka. Serwatkę(...)godzinie ściskamy ser w gazie, żeby ostatecznie odcisnąć serwatkę. Serek w gazie dokładnie ściskamy materiałem, kładziemy na desce i przykrywamy drugą deską obciążoną czymś ciężkim, na przykład garnkiem z wodą. Zostawiamy na noc. Ta czynność ma sprawić, że nasz ser będzie ścisły i twardy. Ser możemy przechowywać kilka dni w lodówce. Możemy go zalać w miseczce wodą lub serwatką
W kuchni wieczoremcynamonuSzczypta kardamonu4 goździki1 łyżka masła1 łyżka brązowego cukruPRZYGOTOWANIEKasze jaglaną przelewam zimna woda a następnie wrzątkiem wrzątkiem aby usunąć gorycz. Zalewam szklanką zimnej wody i gotuje aż do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam.Banana przekrawam na cztery części. Na patelni rozgrzewam masło do którego dodaję cynamon, kardamon, goździki syrop klonowy oraz brązowy cukier. Całość dokładnie podgrzewam no rozpuszczenia się(...)banan i podsmażam około 4 minut obracając aby całe kawałki pokryły się syropem. Tak przygotowanego banan przekładam do miski i przykrywam aby zatrzymał ciepło. Na patelnie wylewam sok z cytryny i dokładnie mieszam z pozostałym syropem. Gotuję 3-4 minuty. Powstałym sosem zalewam banany.Kaszę jaglaną przekładam na patelnię i chwilę podsmażam mieszając aby się nie przypaliła. Następnie łyżka formuję
Magiczna kuchnia DariiOstatnio, przez przypadek, kupiłam gotową masę makową (tak wiem, czytałam skład... cukier, woda, miód 1%...generalnie dramat). Szkoda mi było wyrzucić jednak tego produktu więc postanowiłam go "podrasować" czymś zdrowym i tak powstał Makowiec japoński. Zdrowe są tu jabłka, orzechy, suszone owoce... Postanowiłam zrezygnować z biszkoptu czy kruchego spodu i ograniczyć się jedynie do polania całości rozpuszczoną gorzką czekoladą. Mniam(...)Składniki:900 gram gotowej masy makowej z bakaliami i "miodem"6 jaj6 łyżek kaszy manny2 duże jabłka3 łyżki miodusok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskichgarść posiekanych migdałówgarść rodzynekgarść suszonej żurawiny szczypta solioliwa z oliwek lub masło do wysmarowania formyMakowca udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (3 kostki gorzkiej czekolady+3 łyżki mleka 1,5%) i posypałam płatkami migdałów. Białka ubiłam
Mango Papaja